A Velencei-tó vízgazdálkodásának aktuális kérdései Kumánovics György Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2004. április.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vízbázisvédelem EU VKI mennyiség Simonffy Zoltán
Advertisements

Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Szélsőséges területi vízkészlet-kockázatok hatékony, fenntartható kezelési alternatívái közép- és hosszútávra Fonyó György.
mint természeti veszélyforrás a Dél-Dunántúlon
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
2010 éghajlati értékelése, átlagok és szélsőségek
Vízkészletgazdálkodás
2010 időjárása, különös tekintettel a nagy csapadékokra és más veszélyes jelenségekre dr Bonta Imre, Babolcsai György, Ujváry Katalin (IEO) Nagy csapadékos.
Dél-Alföldi régió Ivóvízminőség-javító Program Mórahalom, július 02.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
A környezeti elemek I. A légkör
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
A klímaváltozás hidrológiai vonatkozásai a Kárpát-medencében
Hidrológiai monitoringrendszerek
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Csapadék területi átlagának meghatározása
Víz és talajvíz védelem ( )
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
A Velencei-tó értékei.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Vízminőség-szabályozás műszaki eszközei
Vízkárelhárítási főosztályvezető
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Magyarország feladatai Mexikó után
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
TÓ FOLYÓ VÍZMINŐSÉGSZABÁLYOZÁSI PÉLDA  C H3 Célállapot (befogadó határérték) Oldott oxigén koncentráció ChChChCh  C H2  C H2 - a 13 E 1 (1-X 1 ) - a.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Települési vízgazdálkodás
Felszín alatti vizek minősítése
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Felszín alatti vizek minősítése
a tavak hidrometriai jellemzői
I. A Balaton vízháztartásának közelmúlt években tapasztalt szélsőségei
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Horváth Angéla osztályvezető Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
(CSAPADÉK) VÍZGAZDÁLKODÁSRA
A CIVAQUA program jelentősége, megvalósításának feltételei Nagyerdő Konferencia szeptember 16. Előadó: Orbán Ernő osztályvezető TIKÖVIZIG.
Éghajlatváltozás és víz:
Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁK
IVÓVIZÜNK JÖVŐJE Simonffy Zoltán
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
A Balaton vízháztartásának a közelmúlt években tapasztalt szélsőségei Varga György:
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A BALATON RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ÉS A közép dunántúli vízügyi igazgatóság SZAKMAI FÓRUMA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
Éghajlatváltozás – víz Nováky Béla a Nobel-békedíjas IPCC tagja Budapest, április 11. Tiszai Alföld Jövőkép Építés (TÁJ-KÉP) MTA Talajtani és Agrokémiai.
A klímaváltozás hatása és ellensúlyozása a mezőgazdaságban Fehér Ferenc okleveles építőmérnök (Budapesti Műszaki Egyetem) c. egyetemi docens (Szent István.
Tiszai Alföld Jövőkép Építés Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Alkalmazott modellek.
Szárazföldi vizek csoportosítása
VÍZMINŐSÉGSZABÁLYOZÁSI PÉLDA
Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
Drought and Water Scarcity Management System – DWMS
Magyarország vízrajza
a vízgyűjtő hidrológiai helyzete
FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDRO-MORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN FELSZÍNI VIZEK HIDROLÓGIAI ÁLLAPOTÉRTÉKELÉSE.
A klímaváltozás várható hatásai a vízgazdálkodás területén
Előadás másolata:

A Velencei-tó vízgazdálkodásának aktuális kérdései Kumánovics György Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság április

Hidrológiai értékelés Előrejelzés I. félévére Beavatkozási lehetőségek

A Velencei-tó vízháztartási mérlege C + H + H t = P + L + V k    t = C + H – P aholC = csapadék H = hozzáfolyás H t = hozzáfolyás tározóból P = párolgás L = lefolyás V k = vízkivétel  K = vízkészletváltozás  t = természetes vízkészletváltozás 10 tómm = m 3 tómm C H Ht Össz P L Vk Össz  Kt

A évi csapadékösszeg átlagtól való halmozott eltérésének (mm) területi eloszlása Magyarországon

Előrejelzés a 2004.I.félévre A meteorológiai és hidrológiai előrejelzések (becslések) alapján, a 2004 év elejei - a sokéves havi átlagok feletti - csapadékok hatására a nyár elejei vízállás az alsó szabályozási szint körül, felett várható. A meteorológiai és hidrológiai előrejelzések (becslések) alapján, a 2004 év elejei - a sokéves havi átlagok feletti - csapadékok hatására a nyár elejei vízállás az alsó szabályozási szint körül, felett várható.

Beavatkozási lehetőségek • A Pátkai és a Zámolyi tározóból történő vízpótlás, az alacsony tárolt vízkészlet miatt érdemi vízszintnövelést nem tesz lehetővé. • A Velencei-tó vízgyűjtőjén lévő vízhasználatok további korlátozása érdemi vízmennyiség megtakarítást, így a tóban számottevő vízszintnövekedést nem tesz lehetővé. • Külső vízgyűjtőről történő vízpótlásra a karsztvízből (Rákhegyi vízakna), jelenleg nincs lehetőség.

Vízpótlás a Rákhegyi vízaknából • A ’93-95 években végzett vízpótláshoz a felhasználatlanul elvezetett ivóvízminőségű vizet hasznosították, azóta a bánya bezárt. • Az aknából csak a csatlakozó ivóvízellátáshoz szükséges vizet termelik ki és víztisztításra van szükség. A víztisztító többlet kapacitása kevés. • A Rákhegy-Szfvár. távvezetékek ivóvizet szállítanak, a nyers víz átvezetés biztosításához a rendszer átalakítása szükséges (fejlesztés 300 mill.Ft. „vízdíj” 80 Ft/m3). • Az előbbi megoldás esetében- a jelenlegi vízminőség mellett - ellehetetlenülne a Velencei tó északi településeinek a Rákhegyi RV-ről történő vízellátása.

Mit tehetünk? • A tó vízállásának mesterséges beavatkozással történő növelésére gyors és érdemi beavatkozási lehetőség jelenleg nincs. • Szerencsére és talán a vízgyűjtőn, a tó környéki településeken tett intézkedések (csatornázás) hatására a vízminőség az elmúlt években elfogadható volt és reméljük 2004 évben is az lesz. • A tavon a tóparton a „közérzet” javítására fokozott karbantartás szükséges. (Ha már a vízszint alacsony..) • Többéves csapadékszegény ciklusok a jövőben is előfordulhatnak, ezért vizsgálni kell, szabad-e, kell-e és milyen feltételek teljesülése esetén mesterségesen vizet pótolni a tóba. • Célszerű tisztázni a vízpótlás müszaki-hidrológiai, gazdasági feltételeit, pl. ki szabad-e a többlet vizet termelni a karsztból és mennyit, vagy más vízkészletet kell keresni. A költségeket ki és milyen arányban fizetné… • Velence tó Vértes Régió Tanács, Velencei- tavi kistérség, ezekben a kérdésekben induló lépéseket tett, melyet célszerű a központi támogatásokon keresztül segíteni.