Statikai és dinamikai vízigény

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Advertisements

A szenzibilis és a latens hő alakulása kukorica állományban
Dr. Lévai Zoltán Professor Emeritus
1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
Levegőminőség. Terhelés minden olyan anyag és E, ami többletként adódik a természetes állapothoz Csoportosítás - méret/halmazállapot (ülepedő por, korom;
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
A Német autogyártás csucsteljesitménye. A osztály A  Az A kategóriáju autok a mercedes-nel városi kisfogyasztásu autok, a leheto.
Vállalat kínálati magatartása
Hoval nap május 19.- Budapest
Quantum tárolók.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR Földrajz– és Földtudományi Intézet Földrajztudományi Központ Meterológiai Tanszék Aszályok erőssége,
Környezeti kárelhárítás
Környezeti kárelhárítás
Gyakorlati alkalmazás Terjedési és egyéb modellek Környezeti - üzemi zaj számítása Készítette: Akusztika Mérnöki Iroda Kft. Vidákovics Gábor Az MSZ 15036:2002.
A diákat készítette: Matthew Will
AZ ÉGHAJLATOT KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐK IV.
A Föld pályája a Nap körül
A talaj hőforgalmának modellezése
A potenciális és tényleges párolgás meghatározása
A talajok mechanikai tulajdonságai IV.
Leíró éghajlattan.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Csővezetékek tervezése László Ormos
Földméréstan és vízgazdálkodás
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém 2007.
Grafikus feladatok 3.példa megoldása:
Évszakok a kertben 5. osztály.
CSAVARORSÓS EMELŐ TERVEZÉSE
Zrínyis tapasztalatok
Kalkuláció 13. feladat TK 69. oldal.
A növények egyedfejlődése
| © Robert Bosch GmbH reserves all rights even in the event of industrial property rights. We reserve all rights of disposal such as copying and passing.
ELEMI FOLYAMATSZAKASZOK VIZSGÁLATA Válóczy István.
Települési vízgazdálkodás
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
A MÉRÉSI HIBA TERJEDÉSE
IV. Terjeszkedés 2..
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
gyakorlat Párolgásszámítás Meyer eljárásával
Bizonytalanság A teljesen megbízható következtetést lehetővé tevő tudás hiánya Egy esemény bizonytalansága  objektív  szubjektív Módszerek  numerikus.
Trópusi sivatagok.
CSAPADÉKVÍZ-VISSZATARTÁS ZÖLDTETŐKKEL
Mikroökonómia gyakorlat
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Szerkezetek Dinamikája
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
47. lecke A növények vízháztartása
Előadás másolata:

Statikai és dinamikai vízigény A növények vízigénye Statikai és dinamikai vízigény

1., Vízigény (statikai és dinamikai) Statikai vízigény  a talaj nedvességtartalma - és a talaj levegő tartalma iránti igény. A talaj nedvességtartalma iránti igény azt a nedvességtartományt jelenti, amelyből az adott növényállomány a vízigényét folyamatosan ki tudja elégíteni az adott viszonyok között. Ez azt jelenti, hogy a gyökérzónának legalább egy részében mindig legyen könnyen felvehető víz.

. A talaj levegő tartalma iránti igény. A szárazföldi növények gyökérzetének levegőre van szüksége, a talaj térfogatán belül legalább 5-10 tf%-ra. Ennyi levegő – a szélsőséges talajoktól eltekintve - a VK-ig telített talajokban is van. Viszont túl telítődés is gyakran előfordul, különösen a mélyebb fekvésű és a rossz vízgazdálkodású talajokon (belvíz, felszinközeli talajvíz), ahol az oxigén hiány gátolja a gyökerek légzését, redoxpotenciál csökkenést, denitrifikációt és növénypusztulást okoz

Dinamikai vízigény ( ET.opt.) az a vízmennyiség ami az adott növényállomány zavartalan fejlődéséhez folyamatosan szükséges . Mértékét (nagyságát) közvetlenül az alábbi 3 tényezőcsoport alakítja:  Klimatikus tényezők: (hatásuk közel lineáris) - energia (radiáció, additiv), - a levegő páranyomás deficitje, - légmozgás,  Biotikus- és az Edafikus-, tényezők alakítják

A biotikus tényezők közül a vízigényt . A biotikus tényezők közül a vízigényt direkt módon, közvetlenül: - a növényzet felületének nagysága (telítődési függvény jelleggel) és minősége (kora, viaszossága, szőrözöttsége, stómák sűrüsége stb) valamint - a tenyészidő hossza határozza meg. indirekt, közvetve ható tényezők: az agrotechnikai tényezők többsége: a tápanyag ellátás, a fajta, az állománysűrűség, a növényvédelem, a növényápolás stb. , melyek növényállomány párologtató felület nagyságát és minőségét befolyásolják és ezáltal módosítják a vízigényt.

Dinamikai vízigény meghatározásának lehetőségei: Vízigény (Vi) azonos az optimális vízellátottságú növényállomány tényleges vízfelhasználásával Vi=ETopt. „Vi”. Mérése: 1. Liziméterekkel (szabadföldbe beépített tenyészkádak) vízháztartásának mérésével. Liziméter típusok: úszó-, mérleges-, kompenzációs lizimérek 2. Szabadföldi vízháztartás mérésekkel:Ennek feltétele az optimális vízellátás (a statikai vízigény kielégítése), ami lehetővé teszi a növények korlátlan vízfelvételét.

Vízigény, vízfogyasztás mérése 3. Szimulátorokkal: olyan vízfelszín-párolgás mérők, melyeknél a víz párologtató felülete változtatható, és ezzel utánozzuk a növény levélfelület-változását, és ezzel a párologtatását. 4. Számítással, modellezéssel

Vízigény (Vi) meghatározása egyszerű liziméterekkel Ez a legmegbízhatóbb, ha jól csinálják. Nincs feszíni hozzáfolyás és elfolyás. Mérni lehet a talajon átszivárgó, kifolyó víz mennyiségét, minőségét, de vigyázni kell az alábbi hibalehetőségekre: szegélyhatás Oázishatás Öntözés pontossága

a3 a4 a2 a1 Arrangement of one block of the Lysimeter Experimental Station, Szarvas, ÖKI, Hungary

Néhány eredmény

.

. .

Vöröshagyma vízigénye

Fűszerpaprika vízigénye

.

.

Sárgarépa vízigénye

.

Burgonya vízigénye

.

Kukorica vízigénye

Kukorica vízigénye

.

Cukorrépa vízfogyasztása és termésátlaga

Vízigény számítása A vízigény (Vi) számítása legegyszerűbb módon a napi átlaghőmérséklet (t) és egy - kísérleti mérések alapján megállapított - növényi szorzó tényező (k) figyelembevételével lehetséges (Szalóki S. in Szalai „Az öntözés gyakorlati kézikönyve” 100-154 p. Mezőgazdasági Kiadó Budapest 1989) az alábbi módon: Vi=k * t A „k”- tényező növényfajonként és főleg a tenyészidő folyamán változó érték. Vannak ennél bonyolultabb képletek is, melyek több tényezőt is figyelembe vesznek (pl. légnedvesség), de azokat is leginkább a hőmérséklet alakítja. Ezért ha több tényező hatásával számoljuk a vízigényt, a valóságnál nagyobb változékonyságot kapunk.

K-tényezők (ET=k*t) dekád kalászos kukorica cuk.répa burgonya napraforgó lucerna cs. Paprika ültetvény IV. 1. 0,2   0,13 2. 0,22 0,15 3. 0,23 0,17 V. 1. 0,14 0,16 0,18 VI. 1. 0,19 0,21 VII. 1.  0,13 0,24 VIII. 1. IX. 1. 0,12

. A növények vízigénye és az öntözés fontosabb jellemzői a 20%-os gyakoriságú száraz években Megnevezés Kritikus Gyök nedv. vízigény Öntvíz   időszak mélység igény mm fűszer paprika júl.-aug.20. S N 450-500 200-250 Burgonya kései jún.-aug. i K 120-200 Cukorrépa jún.- aug. M 550-600 180-250 Kukorica k.kései júl.- aug. 400-550 150-200 Szója júl: aug. KN 400-500 120-180 Lucerna jún: aug. IM A 600-700 200-300 Intenzív gyep május - szept. IN 300-400 Csemegeszőlő jún.-júl. 570-670 Alma, körte: törpe K-M 500-600 150-250 A = alacsony; K = közepes; N = nagy; IN = igen nagy; S = sekély; M = mély

Lelkes J.- Ligetvári F. (1993) „Öntözés a kisgazdaságokban” Fólium kiadó. Szalai Gy. :1989. Az öntözés gyakorlati kézikönyve. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.