VILÁGHÍRES FELTALÁLÓINK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Reformkor.
Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
Teller Ede ( ) „A biztonság bizonytalansága” Nagy magyarok a természettudományban.
Aki megváltoztatta a világot
Szalka Panka :2011.II.16.  Kék Kék  Piros Piros  Sárga Sárga.
Radioaktivitás és atomenergia
Neumann János
Kármán Tódortól Theodore von Kármánig
Jeles matematikusok, fizikusok, informatikusok
Transzformátor.
Selyem Melinda Mercédesz
Neumann János szerepe a számítástechnika történetében
EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA
Magyar nyelvészek,nyelvművelők
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Nemes Nagy Ágnes.
Készítette: Sümegi Dániel
Nemes Nagy Ágnes.
Szintetikus opál előállítása 2006 Mulhouse
Neumann elvek 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: Soros működés (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik.)
Az atommag 7. Osztály Tk
Albert Einstein (Ulm, Württemberg, Németország, március 14
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Jedlik Ányos Élete és munkássága.
Pető Tamás: Görgey Artúr
A számítógép története
Georg Simon Ohm Életrajza..
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Paul Adrien Maurice Dirac ( )
A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja Március 1.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Alekszandr Sztyepanovics Popov
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
AZ ELSÕ MATEMATIKA NOBEL-DÍJAS NÕ Rene. MARJAM MIRZAKHANI.
Magyar villamosmérnök Számítástechnikus Informatikus
Horthy Miklós.
Készítette: Czagány Krisztián
Pálkövi Botond Az Atombomba.
Készítette: Nagy Fruzsina,Czinege Ágnes,Habuczki Milán
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Heike Kamerlingh Onnes
Készítette: Zsiros Ádám 10.d
William Thomson (Lord Kelvin)
U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.
"... minden tudományban tanulhattam volna eleget és szépet, de a fizikában tanulok és egyszersmind mulatok, gyönyörködöm is." Jedlik Ányos Élete és munkássága.
Heinrich Rudolf Hertz.
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Eötvös Lóránd: Gravitáció
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
John von Neumann Magyar származású matematikus A számítógép alapelvének a kidolgozója Született: BudapestBudapest, december december 28. Meghalt:
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
Gábor Dénes KEREKES EVELIN 12.C. A fizikusról Születési név: Günszberg Dénes Született: Budapest, Terézváros, június 5. Elhunyt: London, február.
Nagy magyar tudósok Neumann János ( ) „Neumann észjárását ismerve néha eltűnődöm, hogy nem egy magasabb rendű faj egyik képviselőjével állok-e.
  Würzburg, december 5. – München, február 1.  Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik megalapítója. Munkássága a modern fizikában,
Neumann János december 28-án született Neumann Miksa és Kann Margit első gyermekeként Budapesten, a Váczi körút.Jánosnak később két öccse is született:
Magyar származású matematikus A számítógép alapelvének a kidolgozója
Teller Ede
Neumann elvek 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: Soros működés (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik.)
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Szintetikus opál előállítása 2006 Mulhouse
I. Generációs számítógépek
Előadás másolata:

VILÁGHÍRES FELTALÁLÓINK A magyar tudományos élet kiemelkedő személyiségei

ASBÓTH OSZKÁR Mérnök Született : 1891 március 31-én Pankota (Arad) Elhunyt : 1960 február 27-én Budapest

Helikopter Az 1934 évi motorcsónak versenyen Conte Theo Rossi olasz versenyző Asbóth féle légcsavarral, propellerrel felszerelt motorcsónakkal versenyzett és ért el 140 km/h-ás sebességet. Az AH 4-es helikopter

Élete Asbóth 18 éves korában építette meg első vitorlázógépét, melyet a saját motorkerékpárjával emelt a levegőbe. Elküldte egyik jobban sikerült repülőgép modelljét a bécsi katonai parancsnokságra, ahol kedvező fogadtatásban részesült. Ennek következtében az első világháború alatt a császári és királyi repülőcsapatok kísérleti telepére került, ahol megbízták a Légcsavarkísérleti Intézet vezetésével. Néhány év alatt több mint 1000 légcsavart tervezett, készített és szabadalmaztatott. Osztrák-Magyar Monarchia hadserege azzal az ötlettel állt elő, hogy az ellenségek megfigyelésére használatos léggömböket a helikopterek fejlesztésén fáradozó magyar mérnökcsoport (Petróczy István, Kármán Tódor és Asbóth Oszkár) masinái váltsák fel.

Bay Zoltán Fizikus Született : 1900 július 24-én Gyulavári Elhunyt : 1992 október 4-én Washington

Hold - Föld radar ".....Gyermeki fantáziámat különösen a Hold izgatta. Késő estig játszottam az udvaron és megigézve néztem, miként húz el a Hold a templomtorony mögött....."       Bay Zoltán

Élete 1926-ban fizikai doktorátust tett. Berlini kutatóévek következnek 1936-novemberében a Pázmány Péter Tudományegyetem magántanárrá nevezi ki az Atomfizika tanszéken. 1944-A Bay-csoport 55 cm hullámhosszon dolgozó radarberendezést fejlesztett ki és helyezett üzembe Budapest légvédelmére. 1990 Átveszi Göncz Árpádtól a Magyar Köztársaság Rubintokkal Ékesített Zászlórendjét.

Nemzetközi Mértékegységrendszer A Francia Forradalom parlamentje egymástól függetlenül definiálta a távolság egységét, a métert, mint a sarkkör és az egyenlítő távolságának tízmilliomod részét. Az idő egységét, a másodpercet, mint a nap hosszának 1/86400 részét. Később, a mérési pontosság fokozódásával a Párizsban őrzött platina-rúd hossza lett a méter, a cézium-atom rezgésének előírt sokszorosa a másodperc. Végül a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Bizottság 1983 októberében Párizsban tartott konferenciáján szentesítette a Bay Zoltán által javasolt új definíciót: "1 méter az a távolság, amit a fény légüres térben 1/299 792 458 másodperc alatt befut."

Újságíró Bíró László Született : 1899 szeptember 29-én Budapest Elhunyt : 1985 november 24-én Buenos Aires

Golyóstoll A golyóstollal szinte azonosult a neve (angolul biro-pen, franciául biron

Élete 1931-évi Budapesti Nemzetközi Vásáron mutatott be először egy olyan golyót, melyet egy nagyméretű toll hegyeként alkalmazott. Később ugyanezt a megoldást kis méretben is elkészítette, melyet írótollként alkalmazott. 1938-április 25-én jelentette be a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak első golyóstoll-szabadalmát Töltőtoll néven. A sajtó kitörő örömmel üdvözölte az új találmányt, mellyel majdnem egy évig lehetett írni újratöltés nélkül. 1939-Egy évvel az első magyarországi zsidótörvény megalkotása után - családja és saját biztonsága érdekében Párizsba, majd Argentínába menekült, ahol végül letelepedett 1945-től volt kereskedelmi forgalomban kapható a golyóstoll.

Argentínában olyan nagy tiszteletet vívott ki magának, hogy az argentín feltalálók napját az Ő születésnapján, szeptember 29-én ünneplik

Villamosmérnök Gábor Génes Született : 1900 június 5-én Budapest Elhunyt : 1979 február 9-én London

Holográfia A hologramok legelterjedtebb alkalmazási formájával, a biztonsági azonosító jelekkel mindenki találkozhat a kazettákon és CD-ken vagy az új papírpénzeken, bankkártyákon. Ezek az apró kis hologramok hamisíthatatlanok, mert róluk tökéletes másolatot csak az eredeti hologram segítségével lehet készíteni.                                               

Élete 1971-Megkapja a fizikai Nobel-díjat. 1924-Mérnöki diplomát szerez Berlinben. 1927-Doktori értekezést ír a katódsugárcsőről. 1947-a Holográfia felfedezése és elméletének kidolgozása. Több mint egy évtizeddel megelőzve korát, és az elmélet gyakorlati megvalósításának lehetőségét.. 1958-1967 között az alkalmazott elektronfizika professzora az Imperial College-ban. 1964-A Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjává választják 1971-Megkapja a fizikai Nobel-díjat.

1910. október 8-án Gábor Dénes még tanulóként jelentette be Budapesten, egy aeroplán-körhinta szabadalmaztatási kérelmét.

Vegyész Irinyi János Született : 1817 május 17-én Nagyléta Elhunyt : 1895 december 17-én Vértes

Biztonsági gyufa Az addig robbanásszerűen lángra lobbanó gyufából miként lehetne egy zaj nélküli, biztonságos gyufát készíteni?

Élete 1836-ban a bécsi Politechnikumban tanult, ahol főleg kémiával foglalkozott. 1840-ben Pesten megalapította az első magyar gyufagyárat, az "Első Pesti Gyújtófák Gyárát", amely 1848-ig működött. 1848-ban a '48-as ifjúság vezetői közé tartozott, többek között Ő és József nevű öccse is részt vett a híres 12 pont megfogalmazásában. Egyre közelebb került Kossuth Lajos köréhez, aki később kinevezte az állami gyárak főfelügyelőjévé. 1849-es szabadságharc idején Kossuth megbízásából a nagyváradi lőpor- és ágyúgyár biztosa lett. A szabadságharc leverése után rabsággal bűnhődött a hírhedt pesti Újépületben

Tűzgyújtás története Az ősember hegyezett végű fapálcák gyors pörgetésével élesztett tüzet. Évezred múlva az ókori emberek, miután megismerték a vasat, kovakőből csiholtak szikrát. A XVIII. században kezdik el tűzgyújtásra használni az akkor már száz év óta ismert foszfort, mely levegőn vagy gyenge dörzsölésre meggyulladt. 1805-ben, Párizsban tűnik fel egy újfajta tűzszerszám, a mártógyufa. Tillmetz müncheni gyógyszerész 1815-ben elkészítette az első dörzsgyufát. - Bár a dörzsgyufa a mártógyufánál tökéletesebb szerszámnak bizonyult, még mindig meg volt az a nagy hátránya, hogy veszélyes robbanó anyagot tartalmazott és meggyulladása is robbanással történt. Ezen a hibán Irinyi János segített, aki feltalálta a zajtalanul gyúló gyufát.

Fizikus Jedlik Ányos Született : 1800 január 11-én Szimő Elhunyt : 1895 december 13-án Győr

Dinamó A világon először Jedlik Ányos ismerte fel, hogy a generátorból elhagyható az állandó mágnes, és hogy saját energiájával képes gerjesztését létrehozni és fenntartani.

Élete 1817-ben a Szent Benedek-rend növendékei közé lépett és mint újonc, felvette az Anianus, Anián, magyarosan Ányos névet. 1821-ben tette le Pesten a szigorlatot matematikából és fizikából.1822-ben filozófiából és történelemből szigorlatozott sikeresen. 1825-szeptember 3-án pappá szentelik. 1840-1878-ig a Pesti Tudományegyetem természettani tanszékén volt nyilvános rendes tanár. 1861-ben írta le a dinamó-elvet. 1868-ban királyi tanácsosi címet kapott munkásságának elismerése okán.

Találmányai "savanyúvízi készület" - Szódavíz "villanydelejes forgony" - Villanymotor „vonalazó-gép” - Optikai rács „villanytelepet „ - Galvánelem „kalapácsos megszakító” – Csengő

Fregattkapitány Luppis János Született : 1813 január 27-én Fiume Elhunyt : 1875 január 11-én Torrigia

Torpedó 1877-május 29-én került sor a Luppis--féle torpedó első harcszerű bevetésére a perui polgárháborúban.

Élete 1813-ban született Fiume városában. Apja tengerészkapitány volt, így Luppis is fiatalon a haditengerészethez került. 1866-december 20-án elkészült az első haltorpedó prototípusa, melyet sikeresen be is mutattak a Hadügyminisztériumnak 1869-ben találmányáért magyar nemesi címet kapott.

Neumann János Matematikus Született : 1903 december 28-án Budapest Elhunyt : 1957 február 8-án Washington

Számítógép ENIAC - Electronic Numerical Integrator And Computer "Az ENIAC 18 000 elektroncsövet, 70 000 ellenállást, 10 000 kondenzátort, 6000 kapcsolót tartalmazott, hossza 30, magassága 3 méter volt, 30 tonnát nyomott, teljesítményfelvétele 140 kW-ra rúgott, félmillió dollárba került, s másodpercenként 5000 műveletet tudott elvégezni ENIAC

Élete 1920-ban: az ország legjobb matematikus-diákja kitüntetés. Mire leérettségizett, már matematikusnak számított. 1926-március 13-án fogadták doktorrá 1927-ben jelent meg híres dolgozata a matematika ellentmondás-mentességének problémájáról. 1943-ban zsidó emigránsként kötelességének érezte, hogy bekapcsolódjon a nácizmus legyőzésére irányuló Manhattan-tervbe. 1944-ben a pennsylvaniai egyetemen meghatározó módon járult hozzá az első teljesen elektronikus, digitális számítógép, az ENIAC megépítéséhez. 1945- "Neumann-elvek"- - Teljesen elektronikus számítógép - Kettes számrendszer alkalmazása - Aritmetikai egység alkalmazása (univerzális Turing-gép) - Központi vezérlőegység alkalmazása - Belső program- és adattárolás 1955-Érdemeinek elismeréseképpen az Amerikai Egyesült Államok elnöke kinevezte az USA Atomenergetikai Bizottságának elnökévé.

Neumann előrelátását és mély humanizmusát mutatja, hogy a Neumann elvet sohasem engedte szabadalmaztatni. Azért hogy ezt megakadályozza az elvet egy publikációjában nyilvánosságra hozta, ami megakadályozta a szabadalmaztatást. Azt mondta, hogy a számítógép nem egy vagy több emberé, hanem az egész emberiségé, nem egy ember találta ki, hanem matematikusok és mérnökök hada. Ellene volt annak, hogy ebből egy vagy két ember hasznot húzzon vagy üzletet csináljon.

Biokémikus Szent-Györgyi Albert Született : 1893 szeptember 16-án Budapest Elhunyt : 1986 október 22-én Woods Hole (USA

C-vitamin Amerika felfedezésének és az indiánoknak köszönhetjük e jeles fűszer- és zöldségnövényt. Kolumbusz Kristóf az aztékok által chillinek nevezett fűszernövényt először 1493. január 15-én ízlelte meg Haiti szigetén. Hajóorvosa megtartott néhány magot, majd azokat visszavitte magával Európába. Egy legenda szerint egy magyar szolgálólány csente el a "török bors" magvait a budai Mehmed pasa kertjéből. A paprikát mi, magyarok tettük híressé, bár e növény nem őshonos nálunk. A paprika elnevezés tőlünk származik, bár eredője a szerb "papar" (bors) szó..

Élete 1917-ben orvosi oklevelet szerez a Budapesti Tudományegyetemen. Ezután sebesüléséig katonaorvosként tevékenykedett at I. világháborúban. Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi ismeretlen anyagot talált a mellékvesében. Megállapította összetélét (C6H8O6), és hexuronsavnak nevezte el 1931-től 1945-ig a Szegedi Tudományegyetem orvosi vegyészeti intézetének professzora. 1937-ben élettani-orvosi Nobel-díjat kap a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért "a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért". (Az egyetlen olyan magyar tudós, aki szülőhazájában érdemli ki e magas kitüntetést.) 1947-végén elhagyta az országot, és a Boston melletti Woods-Hole-ban telepedett le.

Szilvay Kornél Gépészmérnök Született : 1890 július 25-én Budapest Elhunyt : 1957 szeptember 8-án Budapest

Poroltó A berendezés sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a franciák mellett az amerikai és a kanadai tűzoltóság is használja. Szilvay Kornél 39 találmányára kapott szabadalmi oltalmat. (pl. hőhatásra záró szelep; önműködő tűzjelző távíró biztonsági tartály tűzveszélyes folyadékok tárolására ) Prométeusz

Élete 1914-től a fővárosi hivatásos tűzoltóság műszaki tisztje, majd főtisztje 1923-ban jelentette be a szárazoltó eljárással kapcsolatos első találmányát, egy semleges gázzal oltó gépet. 1925-ben a Nemzeti Kaszinó gobelintermében történt egy tűzeset, amelyet Szilvay kizárólag poroltókkal küzdetett le, és az értékes perzsaszőnyegek, gobelinek csupán kisebb és javítható károsodást szenvedtek. 1928-június 30-án szabadalmaztatta a Szilvay-féle tűzoltó berendezést, tűznek oltóporral vagy habbal való oltására. 1947-ig több ezer oltás elvégzése mellett többek között sikeres volt a budapesti Bazilika kupolatüzének vízkármentes oltása is.

Szilárd Leó Fizikus, Biológus Született : 1898 február 11-én Budapest Elhunyt : 1964 május 30-án Kalifornia

Atomreaktor 1955-május 17-én Szilárd és Fermi megkapta az atomreaktor szabadalmi elismerését, amelyet tőlük az amerikai kormány jelképes egy dollárért vásárolt meg.

Élete 1922-Doktori disszertációját Laue (1914-ben kapott fizikai Nobel-díjat) irányításával a termodinamika tárgykörében írja meg. 1927-ben Einsteinnel közösen szabadalmaztatta a mozgó alkatrész nélküli hűtőrendszert. 1934-ben a neutronok láncreakciójának és a kritikus tömeg elvének felismerése és szabadalma. 1942-december 2-án a chicagói atommáglyában megvalósult az 1,0006 sokszorozású szabályozott, önfenntartó nukleáris láncreakció. 1942-1946-ig a Chicagói Egyetem Metallurgiai Laboratóriumában a Manhattan-terv főfizikusa volt. 1959-őszén állapítják meg hólyagrákját. Személyesen tervezi meg és irányítja saját sugárkezelését és felgyógyul betegségéből.

Fizikus Teller Ede Született : 1908 január 15-én Budapest Elhunyt: 2003 szeptember 10-én Stanford

Hidrogénbomba A Los Alamosban létrehozott első robbanótöltettel a Greenhouse fedőnevű akcióban 1951 májusában hajtották végre az első kísérleti robbantást a Csendes-óceán Enwitok szigetén. A kísérlet sikerült. Az emberek ellopták a tüzet az égből. Ettől a dátumtól a tengerészeti térképeken egy szigetet már sohasem rajzolnak be többé, mert eltűnt. Teller Edét az egész világ a hidrogénbomba atyjának tekinti.

Élete 1928-július 14-én Münchenben balesetett szenvedett, leugrott egy mozgó villamosról és az levágta jobb lábfejét. 1930-ban, 22 évesen a hidrogénmolekula-ion gerjesztett állapotainak számításaiból írt disszertációjával doktorált. 1942-ben csatlakozik a Manhattan Project-en dolgozó tudóstársaihoz, 1952-november 1-én volt az első kísérleti hidrogénbomba robbantás. '70-es években az amerikai kormány nukleáris fegyverkezési tanácsadója lett. 1994-április 23-én Teller Ede a Magyar Köztársasági Érdemrendet vette át Göncz Árpád köztársasági elnöktől. 2003-július 23-án George W. Bush amerikai elnök a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet adományozta neki

Wigner Jenő Fizikus Született : 1902 november 17-én Budapest Elhunyt : 1995 január 1-én Princeton

Atomreaktor 1941 Ő volt a világ első atomreaktorának elméleti számítója és tervezője. Ma ezen az elven működik a világ atomerőműveinek 90%-a.

Élete 1925-ben megkapta az egyetemi vegyészmérnöki diplomát 1929-Felismerte a tér-idő szimmetria szerepét a kvantummechanikában 1934-Szilárd Leó neutronok felhasználásával előidézhető láncreakció ötletét jónak tartotta és közösen kidolgozták az elmélet lényegét 1939 Augusztus 2-án, Szilárd Leó, Teller Ede és Wigner Jenő győzte meg ismét Albert Einsteint, hogy írjon Franklin D. Roosevelt elnöknek. A híres levélben Einstein az atombomba haladéktalan kifejlesztését javasolta. 1963-ban Nobel-díjat kapott a szimmetriaelvek szerepének felismeréséért a kvantummechanikában. 1988-ban a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjává választotta.

"Tisztelt Elnök úr, Kéziratban olvastam E. Fermi és L. Szilárd tanulmányait, Ezek arra engednek következtetni, hogy az urán nevű elem a jövőben egy új és fontos energiaforrássá válhat. Ez új helyzetet teremt, ami megkívánja a Kormány figyelmét és - ha szükséges - gyors intézkedését. Úgy érzem, hogy kötelességem az Ön figyelmébe ajánlani a következő tényeket és javaslatokat: Az utóbbi év folyamán Fermi és Szilárd kísérletei Amerikában megmutatták, hogy elegendő nagy uránmennyiségben láncreakció idézhető elő, minek során hatalmas mennyiségű energia és sok rádiumszerű elem keletkezik. Szinte bizonyos, hogy ez a közeli jövőben megvalósítható lesz. Az új jelenség bomba gyártását is lehetővé tehet. Föltételezhető - noha kevésbé bizonyos - hogy egészen új típusú és rendkívüli erejű bomba készíthető. Ha egy ilyen bombát hajón egy kikötőbe juttatnak és ott felrobbantanak, az elpusztíthatja az egész kikötőt és annak környékét. Lehet, hogy a bomba túlságosan nehéz lesz, hogy repülőgép szállíthassa. Az Egyesült Államokban csak alacsony koncentrációjú uránérc található korlátozott mennyiségben. Uránérc található Kanadában és az egykori Csehszlovákiában. A legfontosabb urán-lelőhely Belga-Kongó. Mindezt figyelembe véve Elnök Úr fontosnak ítélheti, hogy folyamatos kapcsolat létesüljön a Kormány és azok közt a fizikusok között, akik Amerikában a láncreakcióval foglalkoznak. Ennek egy lehetséges módja, hogy Ön fölkér valakit, aki az Ön bizalmát élvezi, és aki esetleg nem hivatalos minőségben is ellátja a következő tennivalókat: a) kapcsolatba lép a megfelelő kormányhivatalokkal, folyamatosan informálja azokat, és ajánlásokat terjeszt a kormány elé; elsosorban pedig gondoskodik arról, hogy uránércet szállítsanak az Egyesült Államokba; b) megfelelő pénzügyi támogatással felgyorsítja a kísérleti munkát, ami segíti mindazokat, akik be kívánnak kapcsolódni a munkába, továbbá esetleg bevon olyan ipari laboratóriumokat is, amelyeknek megvan a megfelelő felszereltségük. Tisztelő híve Albert Einstein" 1939. augusztus 02

"Minden tudóst Anya szült ..." 1910 Nemzetközi Nőnap március 8. 1925 Anyák napja május első vasárnapja

Az első... Az első női feltaláló felidézéséhez egészen az ókorig kell visszanyúlni. Ő Hüpatia (Kr.u. 370-415), matematikus és természetfilozófus. Egyiptomban született, apja is matematikus volt. Hüpatia kommentárokat írt Diophantosz Aritmetikájához és átdolgozta Eukleidész Elemek című művét. Korabeli értesülések szerint csillagászati műszereket szerkesztett a csillagok, a nap és a bolygók helyzetének meghatározására. Vízdesztilláló, valamint folyadékok szintjét és tömegét mérő készülékeket tervezett és állított össze. A leghíresebb... Marie (Madam) Curie -leánynevén Sklodowaka-, Varsóban született 1867. november 7-én. Szakmáját tekintve kémikus volt. 1898-ban fedezte fel férjével a Pierre Curie-vel a radioaktív plutóniumot és rádiumot. 1911-ben megkapta a kémiai Nobel-díjat. 1934-ben hunyt el.

Mosógép Voyta Ilonától származik az egyik "ős-mosógép" ötlete, melyre 1899-ben kapott szabadalmi oltalmat és amelynél "mosófáknak gépies alkalmazása van alapul véve"

Legyező készülék 1898-ból származik Wollner Honora bajai feltalálónő "Legyező készülék"-e.. A befűzött, télen-nyáron földig érő, nyakig zárt ruházatban sokszor a szó szoros értelmében levegő után kapkodtak.

Karburátor        A jelenleg üzemeltetett sok száz millió benzinmotorokon ma is olyan karburátor van, melynek alapgondolatával – Bánki Donáttal együtt – ők ajándékozták meg a világot és elsőként szabadalmaztatták 1893. február 11-én, a két évvel korábban megkezdett kísérletek alapján, gyártásra éretten

Élete Tsonka Vince jóhírű szegedi „gépépítő” kovácsmester hetedik legkisebb gyermekeként született. Már ifjú korában is érdeklődéssel figyelte a műhelyben folyó munkát, ahol finommechanikai technológiát igénylő orvosi műszerek is készültek Az itthon megszerzett szakmai ismeretek és a német, valamint francia nyelvtudás birtokában, megvalósította tervét: 1874-ben, a maga erejében elindult külföldi tanulmányútra. 1876 őszén a budapesti Műegyetem tanműhelyének vezetője A több eredeti megoldást mutató első magyar gázmotor kitűnően működött és igazolta, hogy az invenciózus fiatal feltaláló nem csak jó tervező, hanem kiváló technológus és kivitelező is. A Csonka-motorok híre hamar túljutott az egyetem falain, ezzel indult meg a később barátsággá fejlődött együttműködés közte és a fiatal mérnök: Bánki Donát között. A Bánki-Csonka porlasztót az 1900. évi párizsi (és az 1958. évi brüsszeli ) világkiállításon is bemutatták.