Alapvető állatkísérletes beavatkozások gyakorlása fantomokon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Advertisements

14. Tétel.
A Marfan szindróma szövődményeként kialakuló gerincferdülés esetén, illetve annak megelőzése érdekében alkalmazható gerinctorna.
Asepsis - antisepsis. Dezinficiálás, sterilizálás. A műtő
Válaszkészség vizsgálata
Semmelweis Egyetem Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet
Bajmócy Zoltán – Gébert Judit egyetemi docens PhD hallgató
„D” modul: Mikrosebészet Célok
Az ulcus cruris hydrochirurgiai kezelésének lehetősége
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Magyarországra behurcolt humán tungiasis
Kutya és macska rögzítése
A MŰTŐ FELÉPÍTÉSE ÉS BERENDEZÉSE STERILIZÁLÁS, DEZINFICIÁLÁS
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
Trimble Aerial Camera Nagyfelbontású légi felvételező rendszer fejlesztése A fejlesztés a TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV azonosító számú, „Kutatóegyetemi.
A haj és a szőrzet ápolása
A villamos áram élettani hatása
SZÜLÉSVEZETÉS INTÉZETEN KÍVÜL
Tehetséggondozás a pszichológiában TÁMOP / Járai Róbert, PhD PTE BTK Pszichológiai Intézet.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Alapfogalmak a gimnasztikai gyakorlatok szakleírásához
A regionális innovációs rendszer, mint komplex rendszer Elekes Zoltán – Bajmócy Zoltán Phd-hallgató egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi.
Horváth Sarolta Noémi Ph.D. hallgató Szegedi Tudományegyetem
Sterilizálás Dr. Dézsi Anna Júlia.
Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
CT vezérelt biopsziák.
Vénás vérvétel.
Köröm és lábápolás.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
15. SZABÁLY – A BEDOBÁS.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés
DRYGEN Tc-99m generátor. HELYES MÓDSZER: Kupaktető eltávolítása.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Tíz játék, tizenegy tüskén Székely Márton
A SERDÜLŐK SIKERESSÉG FELFOGÁSA A siker mint társadalmi érvényesülési cél az információs társadalom korában Dr. Szabó Éva.
A minimálisan invazív sebészet oktatása
Műtét technika alapjai
Gyermek újraélesztése
A nephrológiai ápoló szerepe az akut vesepótló kezelések
SZIME, Siófok, Morvai Júlia – HARTMANN-RICO Hungária Kft.
Felnőtt újraélesztés.
Csecsemő és gyermek újraélesztés
A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS Minden olyan tevékenység, mely a szervezet integritását direkt vagy indirekt módon megbontja vagy helyreállítja.
XIX. század sebészete A fájdalom, a vérzés és a fertőzésből fakadó shock okozta a legnagyobb problémát A sebgyógyulás jellemzője volt az „irritatív” láz.
ROM GYAKORLATOK Testrész Izület típusa A mozgás típusa
A HIGIÉNES SZÜKSÉGLET.
Állatorvosi outsourcing Turóczy-Faritz Judit Praxismenedzsment Konferencia 2014.
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
Páciens fertőzések eredetének meghatározása. Összefüggés A fertőzött beteget a kórházban ápolták egy műtétet követően. Az ápolás során minden nap más.
Manuális témában a pályázatban vállalt sebészeti szakvizsga gyakorlati részének egységesítéséhez szükséges tananyag fejlesztés kidolgozásának irányítása.
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
AZ ASEPSIS, ANTISEPSIS A m o d e r n s e b é s z e t a l a p j a.
Rekreációs lehetőségek vízi táborozás alatt
Légutak Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
Mozgásvizsgálat gyakorlat
Az új Alaptörvény és a jogélet reformja
Készítette: Szabó Elza Egészségtan tanár
Műtéti terápia, fogalma, műtét típusai
Cysterna punctio.
Hascsapolás Csapolásokról általában…
F ERTŐZÉSEK I NFEKCIÓKONTROLL AZ INTENZÍV OSZTÁLYON Sebestyén Gábor.
Dr. rauth erika– főorvos
Dr. habil. Belicza Éva - alprojekt vezető
Előadás másolata:

Alapvető állatkísérletes beavatkozások gyakorlása fantomokon TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0012 projekt „Az SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központ tudásbázisának kiszélesítése és hosszú távú szakmai fenntarthatóságának megalapozása a kiváló tudományos utánpótlás biztosításával” Alapvető állatkísérletes beavatkozások gyakorlása fantomokon gyakorlati tematika (műtéti sterilitás) Összeállította: Tőkés Tünde 2012. 05. 04. Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13. www.u-szeged.hu www.ujszechenyiterv.gov.hu

2. A steril köpeny felvétele TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0012 1. A bemosakodás lépései 2. A steril köpeny felvétele 3. A műtősköpeny bizonyos részei nem tekinthetők sterilnek felvétel után 4. A gumikesztyű felvétele 5. A műtéti terület lemosása 6. A műtéti terület izolálása Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13. www.u-szeged.hu www.ujszechenyiterv.gov.hu

Műtéti sterilitás

A bemosakodás lépései: Átöltözés (bemosakodó ruha és műtői cipő vagy lábzsák) Sapka és maszk felvétele (a maszknak szorosan illeszkednie kell az arcra és az orra) Az órát, gyűrűt, karkötőt levesszük Higiénés kézmosás szappannal Öblítés A körmök tisztítása szappanos körömkefével (Körömkefével csak a körmöket szabad tisztítani!) A kéz és az alkar szappanos tisztítása Az adagolóból egy adag dezinficiens oldatot pumpálunk a tenyerünkbe, és azt a kéz és az alkar bőrébe dörzsöljük (A bedörzsölést egy harántujjnyival a könyök alatt fejezzük be.) A bedörzsölés ideje: 1 perc A bedörzsölést még négyszer megismételjük (4x1 perc). A második alkalommal a könyök alatt három harántujjal, a harmadiknál az alkar közepén fejezzük be. A negyedik adaggal a kezet és a csuklót dörzsöljük be, az ötödikkel csak a csuklót

A steril köpeny felvétele: A dobozból kivesszük a hozzánk legközelebb eső köpenyt, a másik kezünkkel visszatartjuk a többit Hátrébb lépünk a doboztól; a köpeny ne érjen nem steril felszínhez! A köpeny nyaki részét megfogjuk, és magunktól eltartva hagyjuk kibomlani A köpenyt széthajtjuk úgy, hogy a belső felszíne felénk nézzen A köpenyt a nyakrészénél fogva kissé feldobjuk a levegőbe, és mindkét kezünket egyszerre, határozott mozdulattal a nyílásba vezetjük A mögöttünk álló asszisztens a köpenyt a karunkra és a vállunkra húzza, a helyére igazítja, és a hátsó szalagok segítségével rögzíti

A műtősköpeny bizonyos részei nem tekinthetők sterilnek felvétel után: A háta és a hónalja Az axillaris vonaltól oldalra eső terület A derék alatti rész A ruha ujja válltól a könyék felett 10 cm-ig A gumikesztyű felvétele: A műtősnő először a balkezes kesztyűt tartja elénk. Jobb kezünk mutatóujját a nyílásba belülről beakasztva a nyílást nagyobbra tágítjuk, és bal kezünket határozott mozdulattal a kesztyűbe dugjuk A jobbkezes kesztyűt az előzőhöz hasonlóan tartja felénk a műtősnő, ekkor bal kezünk kesztyűs mutatóujjával kívülről, a visszahajtott mandzsetta alá nyúlva tágítjuk ki a kesztyű nyílását, és jobb kezünket a kesztyűbe dugjuk A műtéti terület lemosása: A lemosást a bemosakodás után, de a steril köpeny felvétele előtt végezzük A lemosást magfogóba fogott steril gézgombócokkal („bucikkal”) végezzük, és povidon-jodidot vagy alkoholos lemosószert használunk Aszeptikus beavatkozásnál a tervezett metszéstől indulva a periféria felé haladunk, a tervezett metszésvonallal párhuzamosan A műtéti terület izolálása: A lemosott területet steril textíliával vagy vízhatlan papírral el kell különíteni a nem fertőtlenített területektől Az izoláláshoz négy darab izolálókendőt vagy lepedőt használunk A kendőket a felhelyezés után a műtéti terület felé már nem mozgathatjuk, csak a periféria felé

A mai gyakorlat témája: az aszepszis és a sebész Átöltözés; tunika, műtői cipő /lábzsák Sapka, maszk felvétele Bemosakodás: - mechanikus kézmosás (3 perc) - kézfertőtlenítés (5 x 1 perc); Steril műtőköpeny, kesztyű felvétele A műtőbeli mozgás gyakorlása Ismerkedés a Suture Tutor program, és a sebészi csomózás alapjaival

Az aszepsis és a sebész 1. Átöltözés (tunika, műtői cipő /lábzsák) 2. Sapka, maszk 3. Bemosakodás 4. Steril műtőköpeny 5. Kesztyű

1. Átöltözés tunika műtői cipő/lábzsák -hajviselet -karkötő -karóra

Az aszepsis és a sebész 1. Átöltözés (tunika, műtői cipő /lábzsák) 2. Sapka, maszk 3. Bemosakodás 4. Steril műtőköpeny 5. Kesztyű

2. Sapka és maszk felvétele

A maszk felvétele helyes hibás

Az aszepsis és a sebész 1. Átöltözés (tunika, műtői cipő /papucs) 2. Sapka, maszk (védőszemüveg) 3. Bemosakodás 4. Steril műtőköpeny 5. Kesztyű

3. Bemosakodás Műtéti beavatkozásban csak sebészi kézmosás, bemosakodás után lehet részt venni. A sebészi bemosakodást mindig az adott műtő elfogadott és alkalmazott szabályai szerint kell végezni. A szappanos kézmosás NEM dezinficiál!

3. Bemosakodás A bemosakodás célja: a rezidens és tranziens baktériumflóra aktivitásának gátlása

A bemosakodás menete A. Mechanikus tisztítás (3 perc) (köröm toilette pl. körömlakk eltávolítás, körmök vágása) higiénés kézmosás, szabályos öblítés (1) körmök mechanikus tisztítása steril körömkefével - a kéz más részét tilos kefével tisztítani ! szabályos öblítés (2) a kéz és az alkar szappanos mosása könyékig szabályos öblítés (3) B. Fertőtlenítőszeres bedörzsölés (5 x 1 perc)

Bemosakodás 2. higiénés kézmosás

Bemosakodás 5. a kézöblítés! 1.

A steril kefék kibontása és kivétele

Bemosakodás 3. a körmök mechanikus tisztítása

Bemosakodás kézöblítés 2.

Bemosakodás a kéz és kar szappanozása

Bemosakodás kéz- és alkaröblítés 3.

Amit nem szabad!

Dezinficiálás 1.

Dezinficiálás fázisai 2.

Az aszepsis és a sebész 1. Átöltözés (tunika, műtői cipő /papucs) 2. Sapka, maszk (védőszemüveg) 3. Bemosakodás 4. Steril műtőköpeny 5. Kesztyű

4. Műtősköpeny felvétele

Effektív „steril” terület A műtőköpeny bizonyos részei nem tekinthetők sterilnek (!) a. háta és hónalja b. az axillaris vonaltól oldalra eső terület c. a derék alatti rész d. a ruha ujja a válltól a könyök felett 10 cm-ig

A steril köpeny kiemelése helyes hibás

A köpeny megfogása

A steril köpeny kibontása 1.

A steril köpeny kibontása 2.

Amit nem szabad!

A steril köpeny felhúzása a vállakra – a karok helyzete helyes hibás

A steril köpeny felvételének fázisai

A steril köpeny felvétele helyes hibás

A köpeny megkötése 1.

A köpeny megkötése 2. helyes hibás

A köpeny megkötése 3.

Amit nem szabad!

Az aszepsis és a sebész 1. Átöltözés (tunika, műtői cipő /papucs) 2. Sapka, maszk (védőszemüveg) 3. Bemosakodás 4. Steril műtőköpeny 5. Kesztyű

A kesztyű felvétele a bal kézre „belülről”

A kesztyű felvétele a jobb kézre „kivülről”

A kesztyűs kéz

A kesztyű szabályos levétele

Műtőterület a páciens izolációja előtt

Műtőterület a páciens izolációját követően

A steril műtői személyzet elhelyezkedése a műtőasztal körül OPERATŐR 2. ASSZISZTENS ANESZTÉZIA 1. ASSZISZTENS 1. ASSZISZTENS MŰTŐSNŐ

Szétválasztó műszerek: szikék ollók Megragadó műszerek csipeszek zárszerkezetes műszerek

A lemosáshoz, izoláláshoz használt műszerek Magfogó Lepedő csipeszek típusai

Műtői textíliák bemutatása - izoláló lepedők típusai - törlőkendők - buci

A műtéti terület lemosása 1. Alkoholos lemosás 2. Alkoholos lemosás ismétlése 3. Dezinficiálás betadine-nal 4. Ismételt Betadine-os lemosás csökkentett felületen NEM SZABAD: Szennyezett bucival a műtéti területre visszatérni

A műtéti terület izolálása Izolálólepedőt a műtéti területtől távolítani szabad Közelíteni….NEEEEEEM! 1. Izolálólepedő a lábrész lefedéséhez 2. Izolálólepedő a beteg fejrészéhez 3. Az oldalsó izolálólepedők elhelyezése 4. Lepedőcsipesszel a textíliák rögzítése 5. Műszerelőasztal műtőasztalhoz mozgatása

Lemosás – izolálás a gyakorlatban A műtéti terület lemosását bemosakodott, de NEM beöltözött személy végzi; A feladat elvégzéséhez cérna kesztyűt vesz fel; A lemosáshoz használt cérnakesztyűt, magfogót és bucit bemosakodott-beöltözött személytől kapja;

Izolálás 1. A lemosáshoz használt műszerek

Izolálás 2. A lemosás

Izolálás 3.

TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0012 Jelen kutatási eredmények megjelenését „Az SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központ tudásbázisának kiszélesítése és hosszú távú szakmai fenntarthatóságának megalapozása a kiváló tudományos utánpótlás biztosításával” című, TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0012 azonosítószámú projekt támogatja. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13. www.u-szeged.hu www.ujszechenyiterv.gov.hu