Fordulatok után / fordulatok előtt

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
„Létrehozzuk a magyar vállalkozások bankját.” Gyurcsány Ferenc, január 30.
A KORMÁNYZAT SZEREPE A NÖVEKEDÉSBEN. 2 Tartalom • A növekedés örökölt gátjai és eredmények • A kiegyensúlyozott gazdasági növekedést megalapozó intézkedések.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Válságból válságba Fonák fordulat és felemás reform Matolcsy György Fordulat és reform 20 év után Budapest, november 29.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Mikor legyen Magyarországon euro? A magyar gazdaság felzárkózási kilátásai Simor András május 19.
Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságpolitikai dilemmák: Felzárkózásvagylemaradás Mádi László Mádi László Közgazdász Vándorgyűlés,
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Államadósság A GDP arányos maastrichti államháztartási adósság alakulása % várható Forrás: EDP jelentés.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Alagútból alagútba A magyar beteg kórrajza Matolcsy György Budapest, november 16. Gazdaságkutató Zrt. Konferencia.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Társadalomszerkezet és gazdasági fejlődés Magyarországon Dr. Pogátsa Zoltán Nyugat-Magyarországi Egyetem.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István.
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Csillag István. Folytatjuk…... Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk….(????) A fundamentumok a csúcson! -GDP: 3,6% (2014.I-III.negyedév)KSH.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
Bulgária az EU csatlakozás küszöbén Készítette: Miklovicz Katalin.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
Innovatív monetáris politika nem-hagyományos időkben Az MNB válaszai a makrogazdasági kihívásokra GTTSZ konferencia Kuti Zsolt, igazgató április.
Az európai és a magyar gazdaság kilátásai az Európai Bizottság előrejelzése alapján "GAZDASÁGI ÉVNYITÓ" konferencia Kaposvár, február 28. Dr. Jankovics.
Növekedési Jelentés 2015 Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, ügyvezető igazgató december 7.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az önfinanszírozási program aktuális kérdései Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank május 10.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
GKI Zrt., Növekedés, beruházás, foglalkoztatás Munkaügyek Világa Klub Győr, szeptember 29. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Versenyképesség, versenyképesség, versenyképesség
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS, 2015’
Előadás másolata:

2010 - 2050 Fordulatok után / fordulatok előtt Matolcsy György Gazdasági Évnyitó | 2018 2010 - 2050 Fordulatok után / fordulatok előtt

12 fordulat a magyar gazdaság stabilizálására 2010 - 2018

Munkaerőpiaci fordulat 1 Munkaerőpiaci fordulat A magyar munkanélküliségi ráta az egyik legalacsonyabb az EU-ban Aktivitás Foglalkoztatás Aktivitás, foglalkoztatottság és munkanélküliség Magyarországon Forrás | MNB

Adórendszeri fordulat 2 Adórendszeri fordulat Az adórendszer a munkát terhelő adók felől a fogyasztási-forgalmi adók felé tolódott el a GDP százalékában Az adórendszer reformja Az adóintézkedések aggregált (statikus) költségvetési hatása 2009-hez viszonyítva Forrás | MNB

Marginális Adóék A V4 országokban 3 Motivációs Fordulat Az egykulcsos SZJA-rendszer segíti a foglalkoztatottság növelését, jobb teljesítményre ösztönöz és támogatja a tanulást 77,1 64,0 45,0 45,0 Marginális Adóék A V4 országokban Forrás | OECD

Államháztartási fordulat 4 Államháztartási fordulat 2012 óta pozitív a költségvetés elsődleges egyenlege A Költségvetési egyenleg alakulása Magyarországon Forrás | Eurostat, MNB előrejelzés

Államadósság fordulat 5 Államadósság fordulat 2010 és 2016 között a GDP- arányos államadósság csökkentésében Magyarország az 5 legjobban teljesítő ország egyike volt az EU-ban EU28 Magyarország 2011 óta Magyarország az egyetlen tagállam az EU-ban, amely minden évben csökkenteni tudta az államadósság-rátáját Az államadósság változása 2010-2016, a GDP százalékában Forrás | AMECO

EDP eljárás alatt álló tagállamok 6 EDP fordulat EDP eljárás alatt álló tagállamok Forrás | Európai Bizottság

MONETÁRIS POLitikai fordulat 7 MONETÁRIS POLitikai fordulat A KORMÁNYZATI KAMATKIADÁSOK CSÖKKENÉSE A monetáris kondíciók lazítása 2017-ben 600 milliárd forint, míg 2013 óta összesen 1600 milliárd forint kamatmegtakarítást eredményezett Alapkamat és piaci hozamok Forrás | MNB, ÁKK, Eurostat

Éves változás a kkv szektor hitelezésében 8 Hitelezési fordulat A Növekedési Hitelprogram megállította a vállalati hitelek csökkenését, és Magyarország elkerülte a hitelösszeomlást („credit crunch”) Éves változás a kkv szektor hitelezésében Forrás | MNB

Háztartások devizahitel fordulata 9 Háztartások devizahitel fordulata A háztartások devizaalapú hiteleinek átváltása megszüntette a sérülékenység legnagyobb forrását A háztartási szektor hitelállománya 2000-2016, a GDP százalékában Forrás | MNB

Központi banki mérlegek 10 MNB mérleg-fordulat A monetáris politikai lazítás ellenére az MNB mérlege jelentősen zsugorodott Központi banki mérlegek a GDP százalékában Forrás | központi bankok, Bloomberg

GDP-Növekedés alakulása hazánkban 11 Növekedési fordulat A költségvetési és monetáris politikai fordulatok nagymértékben hozzájárultak a gazdaság bővüléséhez. A gazdasági növekedés 2013-tól átlagosan meghaladja a 3 százalékot. GDP-Növekedés alakulása hazánkban 2001 és 2017 között Forrás | KSH, MNB előrejelzés

FELZÁRKÓZÁSI FORDULAT 12 FELZÁRKÓZÁSI FORDULAT A gazdasági növekedés 2013- tól meghaladja az Európai Unió átlagát. A növekedési fordulat révén újraindult a felzárkózási folyamat az uniós átlaghoz. Növekedési különbözet ÉVES REáL GDP VÁLTOZÁS (%) Forrás | Eurostat

2013 óta újraindult a felzárkózásunk AUSZTRIÁHOZ IS A növekedésben bekövetkező fordulatnak köszönhetően az Ausztriához történő felzárkózásunk 2013 után újraindult. Magyarország fejlettsége Ausztriához viszonyítva Egy főre eső GDP (PPP), 1990-2016 Forrás | Maddison, Eurostat

Háztartások devizahitel 12 FORDULAT GAZDASÁGTÖRTÉNETI FORDULATOK MAGYARORSZÁGON 2010-13: költségvetési fordulat 2013-17: monetáris fordulat 2018-tól: versenyképességi fordulatra van szükség FORDULAT 2010 2017 1 Munkaerőpiaci Foglalkoztatás 3,7m fő 4,4m fő 2 Adórendszer Forgalmi adók előtérbe helyezése 3 Motivációs Marginális adóék mértéke 64,1% 46,2% 4 Államháztartási Költségvetési hiány -4,5% -1,9% 5 Államadósság Bruttó államadósság 79,7% 72,1% 6 EDP EDP eljárás alól való kikerülés 7 Monetáris politikai Alapkamat 6,0% 0,9% 8 Hitelezési Vállalati hitelállomány éves változása -2,5% 9,7% 9 Háztartások devizahitel Háztartási devizahitelek aránya 65% 0% 10 MNB mérleg MNB mérleg a GDP arányában 40,8% 26,4% 11 Növekedési Reál GDP növekedés 0,7% 4,0% 12 Felzárkózási EU átlagot meghaladó növekedési ütem Forrás | MNB

TOP 50 strukturális reform Forrás: MNB

A fenntartható felzárkózás pillérei

Fenntartható Felzárkózás Mit keresünk? Gazdasági Pénzügyi Ökológiai Társadalmi A többszörös próbálkozás ellenére sem a KKE régió, sem Magyarország nem tudott fenntartható felzárkózást mutatni. A fenntartható felzárkózás összetett folyamattá vált. Fenntartható Felzárkózás

Tőkeintenzív fejlődési szakaszba történő átmenet 2010 2013 2017 2018- Tőkeintenzív növekedési pálya Fő cél: Termelékenység bővítése Versenyképesség javítása K+F ösztönzése Humántőke fejlesztése Kreatív iparágak Munkaintenzív növekedés Fiskális fordulat, államadósság-ráta csökkenése Monetáris, hitelezési fordulat Fő cél: Foglalkoztatás emelése Rugalmas munkaerőpiac Adócsökkentés Teljes foglalkoztatás Sérülékenység csökkentése Forrás| MNB

Számos csapdahelyzettel kell szembenéznünk 1. Demográfiai csapda 2. A képzett munkaerő globális hiánya 3. A hazai alacsony hozzáadott érték csapdája 4. Dualitási csapda 5. Finanszírozási csapda 6. Társadalmi csapdák Forrás| MNB

Top 50 VERSENYKÉPESSÉGI REFORM Forrás| MNB

Új növekedési szerkezet VERSENYKÉPES PÉNZÜGYI RENDSZER 1 HUMÁNTŐKE FEJLESZTÉS 2 ÚJ NEMZETI IPARSTRATÉGIA 3 INNOVÁCIÓS ÖSZTÖNZÉS 4 INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉS 5 GEOSTRATÉGIA ÁLLAM: NÖVEKEDÉSBARÁT KÖRNYEZET, MÁSODIK ADÓREFORM, E-KORMÁNYZÁS

A pénzről való gondolkodás versenyképességi tényező

„Meggazdagodni dicsőség!” Kétféle gondolkodás „A pénz nem boldogít” „Meggazdagodni dicsőség!” (magyar közmondás) (Deng Xiaoping)

Új, pozitív gondolkodásra van szükség El kell kerülnünk a társadalmi csapdahelyzeteket Közös üggyé kell tenni a gazdasági felzárkózást A megvalósításhoz társadalmi konszenzus szükséges. A pénz, tőke, vállalkozás, profit felértékelése

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ figyelmüket! Matolcsy György Gazdasági Évnyitó | 2018 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ figyelmüket! Az előadás elérhető: mnb.hu