A Sekély felszín alatti víztestek mennyiségi állapotértékelésének eredményei SZALAI JÓZSEF Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vízbázisvédelem EU VKI mennyiség Simonffy Zoltán
Advertisements

ÁNTSZ PEST MEGYEI INTÉZETE KÖZEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLY
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
Tóth Erika Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Ecological assessment of the Szamos/Somes River to determine its influance on the ecological state of the Tisza River Dr. Csipkés József Felső-Tisza-vidéki.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Felszín alatti vizbázisok védelme
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Felszíni vizek minősége
KITERMELHETŐ FELSZÍN ALATTI VÍZKÉSZLETEK. Néhány térségben (pl. Debrecen) már fontos kérdés, ennek ellenére csak országos szinten foglalkoznak vele:
Hidrológiai monitoringrendszerek
EK Útmutató a felszín alatti vizek monitoringjára
A VÍZ KERETIRÁNYELV VÉGREHAJTÁSÁNAK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezet Szeged, január 24.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Felszín alatti vizek minősítése
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Felszín alatti vizek minősítése
A felszín alatti vizekkel kapcsolatos szabályozás
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Az EU integráció várható hatásai a vízgazdálkodásban Magyarországon
Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek felülvizsgálata, VGT2
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK MONITORING- VIZSGÁLATÁNAK HELYZETE ÉS JÖVŐJE A FELÜLVIZSGÁLT.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA Budapest,
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
A VÍZGYŰJTŐ–GAZDÁLKODÁSI ÉS AZ ÁRVÍZI KOCKÁZAT KEZELÉSI TERVEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A vízgyűjtő-gazdálkodási terv értelmezése és alkalmazása a napi gyakorlatban MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁS.
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
A DRÁVA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A DÉL-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI FÓRUMA.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VÍZMINŐSÉG-VÉDELMI JOGSZABÁLYOK MÓDOSÍTÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
SUSTAINABLE GROUNDWATER YIELD. „a fenntarthatóság fogalma frázissá vált” (Szanyi János 2004) „Változtatni kell a hatósági gyakorlatot, a vízkészlet statikus.
Éghajlatváltozás – víz Nováky Béla a Nobel-békedíjas IPCC tagja Budapest, április 11. Tiszai Alföld Jövőkép Építés (TÁJ-KÉP) MTA Talajtani és Agrokémiai.
GEOTERMIKUS ENERGIA KINYERÉS JOGI HÁTTERE, HATÓSÁGI FELTÉTELEI Készítette : Hojdákné Kovács Eleonóra Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója Dr. Gayer József GWP Magyarország „Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés” - Új utak a hazai aszálykezelés.
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
Dr. gribovszki zoltán egyetemi tanár
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Szalai Sándor UNCCD CST, HUCID
FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDRO-MORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN FELSZÍNI VIZEK HIDROLÓGIAI ÁLLAPOTÉRTÉKELÉSE.
Előadás másolata:

A Sekély felszín alatti víztestek mennyiségi állapotértékelésének eredményei SZALAI JÓZSEF Országos Vízügyi Főigazgatóság

a VÍZ KERETIRáNYELV cÉLKITŰZÉSEI A Víz Keretirányelv megteremti a jogi kereteket a szárazföldi felszíni vizek, az átmeneti vizek, a parti vizek és a felszín alatti vizek védelmének megvalósításához. Az általános célok (1. cikk): A vízi ökoszisztémák, és - tekintettel azok vízszükségletére - a vízi ökoszisztémáktól közvetlenül függő szárazföldi ökoszisztémák és vizes élőhelyek állapotának javítása és védelme. A vízkészletek fenntartható használatának elősegítése. A különösen veszélyes anyagok vizekbe való bevezetésének fokozatos csökkentése és megszüntetése. A felszín alatti vizek szennyezésének csökkentése. Az áradások és aszályok hatásainak mérséklése.

a VÍZ KERETIRáNYELV cÉLKITŰZÉSEI A környezeti célkitűzések (4. cikk): felszíni vizekkel kapcsolatban: El kell érni a víztestek jó ökológiai állapotát 15 év alatt. El kell érni az erősen módosított és mesterséges víztestek jó potenciálját és jó kémiai állapotát 15 év alatt. Meg kell akadályozni a felszíni vizek állapotának romlását. A környezeti célkitűzések (4. cikk): felszín alatti vizekkel kapcsolatban: El kell érni a jó mennyiségi és minőségi állapotot 15 év alatt. Vissza kell fordítani a jelentős terhelési trendeket. Meg kell akadályozni, illetve korlátozni kell a káros anyagok vizekbe történő bejutását. Meg kell akadályozni a felszín alatti vizek állapotának romlását.

a felszín alatti vizek aránya egyes európai országok vízellátásában Forrás: https://circabc.europa.eu/sd/a/e409710d-f1c1-4672-9480-e2b9e93f30ad/Groundwater%20Monitoring%20Guidance%20Nov-2006_FINAL-2.pdf

víztermelés megoszlása víztest-típusonként Termelés: 2008-2013: 1 027 840 000 m3/év (~1 km3/év) !

A kitermelt víz felhasználása víztest-típusonként

„felszín alatti vizek védelme irányelv”

„felszín alatti vizek védelme irányelv”

A Víz keretriányelvhez kiadott útmutatók

Felszín alatti vizek minősítésének rendszere Forrás: THE COMMON IMPLEMENTATION STRATEGY (CIS) OF THE WFD (2000/60/EC), Guidance Document No. 18., GUIDANCE ON GROUNDWATER STATUS AND TREND ASSESSMENT

A groundwater body will be at good quantitative status if: A felszín alatti víztest jó mennyiségi állapotú minősítésének feltételei A groundwater body will be at good quantitative status if: - the available groundwater resource is not exceeded by the long-term annual average rate of abstraction; and - the groundwater levels and flows are sufficient to meet environmental objectives for associated surface waters and groundwater dependent terrestrial ecosystems; - anthropogenic alterations to flow direction resulting from level change does not cause saline or other intrusion. Forrás: https://circabc.europa.eu/sd/a/e409710d-f1c1-4672-9480-e2b9e93f30ad/Groundwater%20Monitoring%20Guidance%20Nov-2006_FINAL-2.pdf

A FELSZÍN ALATTI VIZEK ÁLLAPOTÁNAK ÉRTÉKELÉSE A felszín alatti víztestek állapotának minősítése a 30/2004 KvVM rendelet alapján történik, amely egyaránt összhangban van a VKI előírásaival, a „Felszín alatti vizek védelme Irányelvvel” és az EU szinten kiadott útmutatóval. A minősítés mennyiségi és kémiai (vízminőségi) szempontból történik, és a kettő közül a rosszabbik határozza meg minősítés végeredményét. Az „egy rossz, mind rossz” elv csakúgy, mint a vízfolyások és az állóvizek esetében, a mennyiségi és a kémiai minősítés különböző tesztjein belül is érvényesül. A minősítés kétosztályos: jó és gyenge. A mennyiségi állapot minősítésének eszköze tesztek alkalmazása: vízszint-süllyedés, vízmérleg, FAVÖKO, felszíni víz, intrúziós.

Felszín alatti vizek minősítésének rendszere

felszín alatti vizek mennyiségi állapota minősítésének eszköze: tesztek Vízszint-süllyedés teszt: cél: annak kimutatása, hogy a vizsgált időszakban a víztesten hol és milyen mértékű vízszint-süllyedés következett be kutakban mért vízszintek adatainak felhasználása; szakértői anyagok, modellezések eredményeinek felhasználása; minden egyéb, a felhasznált adatok megbízhatóságát alátámasztó ismeretet. Vízmérleg teszt: cél: annak mérlegelése, hogy a FAVÖKO és a társadalmi vízigényeket képes-e kielégíteni a víztesten rendelkezésre álló vízkészlet. számszerűsíti a vízigényeket (FAVÖKO, társadalmi terhelések, közvetlen és közvetett vízkivételek); jó állapot: ha az utánpótlódás képes fedezni az előző pontban felsorolt igényeket. FAVÖKO-teszt: cél: a vizes és a magas talajvízszinttől függő ökoszisztémák természetvédelem által megállapított állapotának vizsgálata. ha a víztesten elhelyezkedő ökoszisztémák károsodásának mértékétől függően a víztest gyenge állapotú lehet. Felszíni víz teszt: cél a kisvízi és a forráshozam, valamint az ökológiai minimum-vízigény kapcsolatának vizsgálata. a felszín alatti vízből történő táplálás a vízfolyások alap vízhozamára is hatással van; azaz ha a kisvízi hozam vagy forráshozam tartósan kisebb, mint az ökológiai vízigény, akkor z az élővilág károsodását okozhatja; Intrúziós teszt: cél: annak eldöntése, hogy a víztesten a vízkivétel következtében esetlegesen módosultak-e az áramlási rendszerek, aminek következtében a felszín alatti víz hőmérsékletében és kémiai összetételében tartós változáshoz vezetett.

a vízmérleg-teszt folyamatábrája

vízszint-süllyedési és vízmérleg-teszt elvi sémája Tóth József ábrája felhasználásával

a monitoringkutak és az eredmények sekély porózus: 1336 db; hegyvidéki: 39 db; sekély hegyvidéki: 1 db; karsztos: 300 db; porózus: 477 db; termálkarszt: 61 db; termál porózus: 58 db. 46 db víztesten nincs monitoring állomás!

A vízszint-süllyedés teszt eredménye A monitoring-állomások adatainak felhasználásával a vizsgált időszakban (2008-2013) a pontbeli változások jellegének számszerűsítése (), majd azok térbeli mintázatának előállítása (pl. kriegelés). A térbeli mintázat és a víztestek metszéke alapján végezhető el az értékelés: Jó állapot: ,0 Gyenge állapot: 0, - sp víztestek: – süllyedés: 0,05 – 0,2 m/év, területi arány: > 50%; – süllyedés: > 0,2 m/év, területi arány: > 20%; – mindkettő együtt előfordul, területei arány: > 50%. - más fa víztestek (sh, p, pt, …): – süllyedés: > 0,1 m/év; területi arány: > 20%;

A VÍZSZINT-SÜLLYEDÉs teszt eredménye

A süllyedéses teszt eredménye: tereületi jellemzők

EREDMÉNYEK: Felszín alatti víztestek mennyiségi állapotának minősítése

Gyenge mennyiségi állapotú víztestek a felszín alatti víztől függő jelentős ökoszisztémák állapota alapján Érintett víztest száma Az érintett terület megnevezése A süllyedés oka sp.1.2.1 Ikva-vízgyűjtő, Répce felső vízgyűjtője Azonos vagy kismértékben emelkedő termelés mellett kedvezőtlen éghajlati hatás. sp.1.2.2 Rábca-völgy déli része sp.1.5.1 Marcal-völgy sp.2.5.2 Bodrogköz sp.2.3.1 Nyírség keleti perem sp.2.3.2 Kraszna-völgy, Szamos-völgy sp.2.1.2 Szatmári-sík sp.2.2.2 Beregi-sík sp.2.6.1 Nyírség déli rész, Hajdúság sp.2.12.2 Körös-vidék, Sárrét pt.2.1 Dél-Alföld Vízkivétel fürdési és energetikai célra

Dia címsor

Kedvező és kedvezőtlen jelenségek, veszélyforrások Kedvező jelenségek: hegyvidékek: források ismételt megjelenése: helyi ökoszisztéma regenerációja; hegylábi térszínek talajvízkészletének növekedése. építmény és egyéb infrastrukturális károk; átgondolatlan rendezés. síkvidékek: egyes térségek talajvízkészletének pótlódása: ökoszisztéma-szolgáltatások fennmaradása, javulása; helyi ökoszisztéma vízellátásának kedvezőbbé válása; gazdálkodás feltételeinek kedvezőbbé válása; engedély nélküli vízkivételek: kitermelés 2008-2013. közötti időszakban: ~98*106 m3/év; az engedély nélkül létesített kutak száma növekszik :  az egyik legjelentősebb vízgazdálkodási probléma!

monitoring-tervezés és fejlesztés As with other networks, the monitoring design should be based on a conceptual understanding of the groundwater system and the pressures. The key elements of the quantitative conceptual understanding will be: - assessments of recharge and water balance; and/or - existing groundwater level or discharge assessments and relevant information on the risks for groundwater dependent surface waters and groundwater dependent terrestrial ecosystems. - the degree of interaction between groundwater and related surface and terrestrial ecosystems where this interaction is important and could potentially cause the surface water body status to be affected. Forrás: https://circabc.europa.eu/sd/a/e409710d-f1c1-4672-9480-e2b9e93f30ad/Groundwater%20Monitoring%20Guidance%20Nov-2006_FINAL-2.pdf

monitoring-tervezés és fejlesztés Forrás: https://circabc.europa.eu/sd/a/e409710d-f1c1-4672-9480-e2b9e93f30ad/Groundwater%20Monitoring%20Guidance%20Nov-2006_FINAL-2.pdf

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!