Adatbázis-kezelés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Advertisements

ADATBÁZISOK.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
Adatbázis rendszerek I.
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis I. Alapfogalmak.
15. tétel Adatbázis felhasználói és jogosultságaik
SQL Structured Query Language
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Adatbázis (alapfogalmak).
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
A DBMS fő feladatai: - adatstruktúra (adatbázisséma) definiálása,
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Adatbázis kezelés 1. előadás
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
Az adatbázissal kapcsolatos tudnivalók
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Adatbázis rendszerek II.
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
Az adatok kezelésének technológiája. A számítógépes rendszerek alapvető komponensei Hardver Szoftver Adatok adatkezelés: adatok gyűjtése,tárolása, előhívása,
SQL, Relációs adatmodell
Adatbáziskezelés alapjai
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Tervezés, Normalizálás
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Adatbázisrendszerek világa
Adatbázisok Adatbázis: adatok gyűjteménye, amelyeket az adatbázis-kezelő rendszer (DBMS –Database Management System) kezel. Kezelt adatrendszer → adatbázis.
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Adatbázis-kezelés SQL-lel
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Adatbázis-kezelés JAG,
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis rendszerek I Relációs adatmodell strukturális része Általános Informatikai Tsz. Dr. Kovács László.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Tarcsi Ádám, Adatbázis gyakorlat – Adattáblák – Tarcsi Ádám, január.
Adatbázisok Fleiner Rita, Tankönyv:
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Adatbázis-kezelés.
Kulcsok meghatározása a táblákban
Adatbáziskezelés (alapfogalmak)
Adatbázis alapfogalmak
(A logikai adatmodell kialakítása)
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Webprogramozó tanfolyam
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
Adatbázisszintű adatmodellek
Bevezetés Adatbázisok használata. Mi is az adatbázis? Az adatbázisok ma már az élet számos területén alapvető fontossággal bírnak (Google, Amazon, Flickr,
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Adatbázis- kezelés 1. Alapfogalmak.
Készítette: Kiss András
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
Adatbázis alapismeretek
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Relációs adatmodell, normálformák
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
MySQL története, részei, felhasználhatóság, PHPMyAdmin
Előadás másolata:

Adatbázis-kezelés

Az adatbázis (fogalma): Az olyan adathalmazokat, amelyeket modellbe foglalva kezeltek, adatbankoknak, késöbb pedig adatbázisoknak nevezték el. Az adatok között kapcsolat van. Adatbázison voltaképp adatoknak kapcsolataikkal együtt való ábrázolását, tárolását értjük.

Adattárolás fajtái: Fájlokban az operációs rendszer segítségével tudunk adatokat tárolni háttértárolón, és onnan visszaolvasni Fájlkezelés nehézségei: nagyon elemi műveletek (írás, olvasás) Komplex (összetett) adatokra nekünk kell struktúrát kitalálni a fájl meghibásodása esetén elvesznek az adatok a fájlhoz operációs rendszer szinten nem csak a programunk, hanem bárki hozzáférhet vagy módosíthat benne ha a fájlt egyszerre többen szeretnék használni, az komoly problémákhoz vezet

Adatbázis-kezelő rendszer: Olyan szoftver, mellyel az adatbázist kezelni tudjuk (leírjuk a szerkezetét, feltöltjük, módosítjuk, töröljük, lekérdezéseket fogalmazunk meg) Néhány segédfeladat is tartozik hozzá: adatvédelem, adatbiztonság, integritási feltételek vizsgálata, szinkronizáció.

Adatbázis-adminisztrátor: Az adatok központosítása lehetövé teszi, hogy egy személy, az ún. ABA feleljen a teljes adatszervezésért, a biztonságért, az egész rendszerért. Ő adja ki a különféle jelszavakat, engedélyez hozzáféréseket, módosításokat. Az adatbázis gazdája, felelőse, felügyelője.

Adatszótár: Olyan metabázis, amiben adatokat és az azok közti kapcsolatokat gyűjtjük az adott környezet adatairól.

Egyed (rekord): Egyednek hívunk minden olyan dolgot (objektumot), ami minden más dologtól (objektumtól) megkülönböztethető és amiről adatokat tárolunk. (pl. dolgozó, autó, stb.)

Attribútum: Az egyedeket tulajdonságokkal (attribútumokkal) írjuk le. A tulajdonság az egyed jellemzője, ami megadja, meghatározza az egyed egy részletét. pl. személyi szám, név, fizetés, rendszám, szín, súly.

Adatmodellek (Alapvető adatbázis típusok)

Hálós adatmodell: A hálós adatmodell szerkezetét gráffal adjuk meg. Ebben a gráfban a csomópontok az egyedek, az élek pedig a kapcsolatokat fejezik ki. Az egyedeket tulajdonságokkal írjuk le. Az N:M (több a többhöz) típusú kapcsolatot is megengedjük.

Hierarchikus adatmodell: Szerkezetét szintén gráffal adjuk meg, de a gráf speciális, nevezetesen fa. Hierarchikus szerkezetre egyszerű példa egy vállalat személyi felépítése: Igazgató - főosztályvezető- osztályvezető- csoportvezető- dolgozók A logikai utakat ágaknak, a hierarchia legtetején álló elemet gyökérnek, a legalján levő tagokat levélnek, az elágazási helyeket csomópontoknak szokták nevezni.

Relációs adatmodell: Az egyedet táblázattal adjuk meg, az oszlopok a tulajdonságok, sorai az egyed értékei. A sorokat más néven rekordoknak nevezzük. Az adatbázisokat több táblázattal adjuk meg, a kapcsolatot nem definiáljuk az adatmodell felírásakor. Kapcsolat: a tábláknak vannak közös nevű oszlopaik.

Relációs adatmodell Jellemzői Nem lehet 2 teljesen azonos sora A sorok sorrendje lényegtelen Kell lennie egy tulajdonságnak, amiben minden sora különbözik, ez a kulcsmező Az oszlopokra a nevükkel hivatkozhatunk ezért nem lehet két azonos nevű tulajdonság egy reláción belül (de adatbázison belül lehet) A táblákra is a nevükkel hivatkozunk így ebből sem lehet két azonos egy adatbázison belül

DBMS – Data Base Manager System

A kapcsolatok típusai 1:1 (egy az egyhez): egy adathoz (pl. személyi szám) csak egy másik adat (pl. név) kapcsolódik 1:N (egy a többhöz): egy adathoz (pl. egy iskolai osztály) több másik adat (pl. az osztály tanulói) kapcsolódik N:M (több a többhöz): több adathoz (pl. az iskola diákjai) több másik adat (pl. az iskola tanárai) kapcsolódnak. Minden diákot több tanár tanít, de minden tanár több diákot tanít.

Elvárásaink egy adatbázis-kezelő rendszerrel szemben: Tegye lehetővé a felhasználók számára, hogy új adatbázisokat hozhassanak létre és azok sémáját, vagyis az adatok logikai struktúráját egy speciális nyelven adhassák meg. Ezt a speciális nyelvet adatdefiníciós nyelvnek nevezzük.

Elvárásaink egy adatbázis-kezelő rendszerrel szemben: Engedje meg a felhasználóknak, hogy az adatokat egy megfelelő nyelv segítségével lekérdezhessék és módosíthassák. Ezt a nyelvet szokás lekérdezőnyelvnek vagy adatmanipulációs nyelvnek nevezni.

Elvárásaink egy adatbázis-kezelő rendszerrel szemben: Támogassa nagyon nagy mennyiségű adat (gigabájtok vagy még több adat) hosszú időn keresztül való tárolását, garantálja az adatok biztonságát a meghibásodásokkal és az illetéktelen felhasználókkal szemben, és tegye lehetővé a hatékony adathozzáférést a lekérdezések és az adatbázis-módosítások számára.

Elvárásaink egy adatbázis-kezelő rendszerrel szemben: Felügyelje a több felhasználó által egy időben történő adathozzáféréseket úgy, hogy az egyes felhasználók műveletei ne legyenek hatással a többi felhasználóra és az egyidejű adathozzáférések ne vezethessenek az adatok hibássá vagy következetlenné válásához.

Adatbázis eszközök használata néhány példa (támogatják a relációs adatmodellt) Oracle MS SQL Server IBM DataBase2 Sybase néhány fájlkezelő (amik NEM, vagy csak félig-meddig adatbázis-kezelők) dBase Clipper FoxPro MySQL Access (elterjedt, egyszerű a használata oktatásban használjuk)

SQL DDL (Data Definition Language – Adat Definiáló Nyelv) DML (Data Manipulation Language – Adat Manipuláló nyelv) DCL (Data Control Language)