Készítette: Bakos Ilona, Derceni Középiskola, 2013

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

Természetes népmozgalom
A nagy gazdasági világ válság
Az el nem kötelezettek.
II. Európa és a világ Népességnövekedés: a 19. században Európa lakossága 190 millióról 423 millióra nőtt Ez a világ lakosságának több mint egynegyedét.
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
A Föld lakossága.
A világ az I. világháború előestéjén
EURÓPA ÉS AZ EURÓPÁN KÍVÜLI VILÁG A SZÁZADBAN
Az Egyesült Államok etnikai és demográfiai jövője
A délkelet-ázsiai félperiféria újonnan iparosodó országai
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A BRIC-országok jövője
A VILÁGGAZDASÁG VEZETŐ HATALMA
JAPÁN.
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
AZ AMERIKAI FÜGGETLENSÉGI HÁBORÚ
AZ ÚJONNAN IPAROSODÓ FEJLŐDŐ ORSZÁGOK
KÍNA ÉS INDIA.
A KETTŐS FORRADALOM AZ IPARI FORRADALOM GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
Az ipari forradalom.
A Közel-Kelet és Afrika a világgazdaságban
Az ipari forradalom következményei és hatása
Az ipari forradalom Anglia a XVIII.sz. végén.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
a hidegháború korszaka és a hírszerzés
Ipari forradalom Angliában és a kontinensen
Összehasonlító gazdaságtan
Afrika népessége Varga Kristóf 7./a
Afrika, a „fiatal” kontinens
Afrika a fiatal kontinens
Afrika, a „fiatal” kontinens
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény - vázlat Alaptörvényvázlat.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
A világ országai.
Oroszország.
Egyoldalú Gazdasággal rendelkező elmaradott országok THE LEAST DEVELOPED COUNTRIES REPORT 2009 alapján Mavridisz Nikosz Alexandrosz.
 Az 1980-as évek második fele - szovjet típusú szocializmus csődje.  Az ország gyorsuló eladósodása következtében az államháztartás többször is közel.
A világ az első világháború után. Egy új korszak kezdete  Első világháború  A „nagy háború”  A világ megváltozott  Warum?  anyagban és emberben a.
Amerika. Lakói Őslakosok: eszkimók, indiánok(Ázsiából) Bevándorlók(gyarmatosítók): - angolok, franciák(Angol-Amerika  USA, Kanada) - spanyolok, portugálok(Latin-Amerika.
Az ipari forradalom Anglia a XVIII. sz. végén. A demográfiai előfeltétel és következménye.
A világ az első világháború után
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
AFRIKA Gazdasága Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika
A bizalom szerepe Koreai Köztársaság.
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
A kommunizmus bukása.
A nagyhatalmak.
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
A brit birodalom („A világ műhelye”).
Európán kívüli világ.
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
A délkelet-ázsiai félperiféria újonnan iparosodó országai
KIS TIGRISEK.
Nemzetiségi kérdés és etnikai viszonyok a dualizmus korában
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
Afrika népességfejlődése között
,,Migráns” országok Latin-Amerika,USA,Kanada,Izrael,Ausztrália,Új-Zéland és Dél-Afrika készítette: Verdes Máté.
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Délkelet – Ázsia országai
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
21. ÁZSIA GAZDASÁGI JELLEGZETESSÉGEI.
A felvilágosodás elterjedése
A gyarmatosítás folyamata
Ausztrália ipara A társadalmi termék közel 70%-át a szolgáltatások biztosítják, ebben dolgozik a lakosság 72%-a.
A globalizáció - a globális világgazdaság
Globalizáció.
Előadás másolata:

Készítette: Bakos Ilona, Derceni Középiskola, 2013 A gyarmati rendszer felszámolása, független államok létrejötte és fejlődése. Készítette: Bakos Ilona, Derceni Középiskola, 2013

A II. vh után a gyarmatosító politika (kolonializmus) kimerítette lehetőségeit. A nagy gyarmatosító államoknak kifizetődőbb volt tőkét befektetni Afrika és Ázsia iparába és mezőgazdaságába. Ez a térség olcsó munkaerővel, gazdag nyersanyagbázissal rendelkezett, és a környezetvédelemre sem kellett itt annyit költeni, mint Eu-ban. De a helyi polgárság vezető pozíciókra törekedett. Megerősödtek a nemzeti-felszabadító mozgalmak.

A gyarmati rendszer felbomlásának szakaszai Első szakasz (1945-1955) A vietnámi és indonéziai forradalmakkal kezdődött, ahol Fro és Holl erőszakkal akarta uralmát visszaállítani. 1945 őszén Laosz is kikiáltotta függetlenségét, de a franciák visszafoglalták a területét és Kambodzsával együtt 1954-ig megszállva tartották. NBr maga adta át a hatalmat a nemzeti elit képviselőinek. Független lett India és Pakisztán 1947-ben, Izrael, Ceylon és Burma 1948-ban.

Második szakasz (1955-1960-as évek vége) NBr jó kapcsolatokra törekedett, időben felkészítette az Angliához hű szakember-gárdáját. Az ENSZ Közgyűlés nyilatkozatot fogadott el a gyarmati országok és népek függetlenségéről (1960). (Afrika éve) 1954-1962 között elkeseredett harc folyt Algériában Fro ellen (a gazdaság egymáshoz kötődése, kőolaj). Algéria 1962-ben lett független.

Harmadik szakasz (a 70-es évek első fele) 1975-ben megszűnt a portugál gyarmatbirodalom is Angola, Mozambik, Sao Tomé és Príncipé függetlenné válásával. 1990-ben az utolsó afrikai gyarmat, Namíbia is függet-lenedett a dél-afrikai kormánytól.

A fiatal független államok útkeresése A függetlenség első éveiben a legtöbb ország gazdasága válságba került. A demográfiai robbanás következtében megnövekedett lakosságot a nyersanyag-kitermelésre szakosodott, egyenlőtlen munkamegosztástól szenvedő nemzet-gazdaság képtelen volt eltartani.

A fejlődés szocialista útját választották: Angola Algéria Bissau-Guinea Etiópia Mozambik Dél-Jemen Ezekre az országokra jellemző: túlsúlyba került az állami tulajdon központi gazdaságirányítás erőszakos kollektivizálás alapvető emberi jogok diktatórikus eltiprása

A kistigrisek Az utóbbi néhány évtized meghatározó jelensége volt a kistigrisek betörése a világpiacra. Hongkong, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea gazdasági növekedése az 1970-80-as években elérte az évi 8-10%-ot. Ennek köszönhetően nagyhatalmakká váltak.

Tajvan

Hongkong Tajvan

Dél-Korea Versenyképessége a minőségi termékekben alacsony önköltségben magas munkatermelékenységében rejlik. Az utóbbi években a parancsuralmi rendszer is enyhült: többpártrendszer ellenzék működése kialakulóban van a polgári társadalom.

Szingapúr Modern számítógépipar Petrolkémia Gyógyszergyártó központ Népgazdasági szempontból fontos a külkereskedelem A világ 3. ln kőolajszállítója A világ egyik jelentős kikötője

Köszönöm a figyelmet! ©Bakos Ilona 2013, Dercen