Citokróm oxidáz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Bráz Viktória
Advertisements

TERMINÁLIS OXIDÁCIÓ.
! 4. FOTOSZINTÉZIS, FÉNYSZAKASZ
A glioxilát ciklus.
Redoxireakciók alatt olyan reakciókat értünk, melynek során az egyik reaktáns elektront ad át a másiknak, így az egyik reakciópartner töltése pozitívabbá,
Rézcsoport.
ENZIMOLÓGIA 2010.
Sejtlégzés, avagy kedélyes ámokfutás a metabolikus reakcióutakon…
Készítette: Móring Zsófia Vavra Szilvia
Szénvegyületek forrása
A glioxilát ciklus.
REAKCIÓKINETIKA BIOLÓGIAI RENDSZEREKBEN
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
A membrántranszport molekuláris mechanizmusai
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Redoxi-reakciók, elektrokémia Vizes elektrolitok
A HIDROGÉN.
Mangáncsoport elemei.
! 3. TERMINÁLIS OXIDÁCIÓ vagy VÉGOXIDÁCIÓ
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
BIOKÉMIAI ALAPOK.
BIOKÉMIA I..
Az elemek lehetséges oxidációs számai
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői
Az atommag.
ELEKTROMOS ÁRAM, ELEKTROMOS TÖLTÉS.
Endoszimbionta sejtorganellumok II.
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
Nukleusz A sejt információs rendszere
2. SZENT-GYÖRGYI – KREBS CIKLUS
Lizoszóma Enzimek Membrán proteinek Transzport molekulák a membránban
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM SB 2001 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
Az Enzimek Aktivitás-Kontrolja
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM BSc 2007 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Aminosavak és fehérjék
Nyitott biologiai rendszerek
A réz-csoport I. A réz.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Az anyagok részecskeszerkezete
A légzés fogalma és jelentősége
Elemi idegi jelenségek
Anaerob szervesanyag bontás
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
A félvezetők működése Elmélet
Kémiai egyensúlyok. CH 3 COOH + C 2 H 5 OH ↔ CH 3 COOC 2 H 5 + H 2 O v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 2 = k 2 [CH.
A kvantum rendszer.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Redoxi titrálások Kvantitatív analízis. Titrimetriás módszerek Sav-bázis titrálások  acidi-alkalimetria Redoxi tirálások Komplexometriás titrálás Csapadékos.
Felépítő folyamatok kiegészítés
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Lebontó folyamatok.
Szervetlen vegyületek
Ki tud többet kémiából?.
ENZIMOLÓGIA.
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
Mitokondrium, peroxiszóma
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
! 3. TERMINÁLIS OXIDÁCIÓ vagy VÉGOXIDÁCIÓ
Előadás másolata:

Citokróm oxidáz

A citokróm c oxidáz definíciója A citokróm c oxidáz (COX) a légzési elektrontranszferlánc IV. komplexét alkotja. A mitokondrium belső membránjának illetve a baktériumok sejtmembránjában egy integráns fehérjéje. A elektrontranszferlánc tagjai: - NADH-UQ oxidoreduktáz - szukcinát-UQ reduktáz - UQ-cit-c oxidoreduktáz avagy citokróm bc1 komplex - citokróm-c oxidáz A citokróm c oxidáz szerepe, hogy egy elektront vesz át a III. komplexről, a két komplex között a szállítást a citokróm c biztosítja, ezért is hívják cyt-c oxidáznak. A folyamat során egy hidrogén iont jutat át a mitokondriális mátrixból a membránok közti térbe, miközben egy O2 molekulát vízzé redukál.

A citokróm c oxidáz definíciója 2

A citokróm c oxidáz feladat A citokróm c oxidáz feladata A citokróm c oxidáz feladat A COX feladata kettős: A légzési elektrontranszport lánc végén az oxigén vízzé történő redukciója egy elektrondonortól (pl. citokróm c) kapott elektronok és a vizes fázisban lévő protonok segítségével (kémiai vagy sztöchiomet-rikus protonok). Ezért terminális oxidázként is említik. O2 + 4e-p + 4H+n = 2H2O A 4 elektron 4 citokróm c-től származik időben egymás után. A 4 elektron a lánc elején 2 NADH molekula redukciójából ered. A redox reakció szabadentalpiájának felhasználásával 4 további proton transzportja a membránon keresztül (proton pumpa). 4H+n  4H+p

A citokróm c oxidáz sztöhiometriája A teljes működést leíró egyenlet: O2 + 4e-p + 8H+n  2H2O + 4H+p , ahol p és n a membrán külső (pozitív) és belső (negatív) oldalát jelentik. Az egyenlet szerint a protontranszport sztöchiometriája megfelel 4 proton transzportjának a membránon keresztül. Azaz az elektromos töltéstranszport sztöchiometriája: 8 pozitív töltés transzportja minden egyes O2 molekulára vagy minden 2 NADH molekulára.

A citokróm c oxidáz sztöhiometriája cit-c 4e- 4H+ O2 2H2O 4 - 4 + = + + + + - - - - Végeredményben a  8 elemi töltés transzportjának megfelelően, a pH pedig 4 proton transzportjának megfelelően nő egy teljes katalitikus ciklus alatt.

A citokróm c oxidáz energetikája A homeosztázisban dinamikus egyensúly van, tehát adott membránpotenciál és pH különbség mellett folyik a töltések és protonok transzportja. Például: Egyensúlyban  = 180 mV, p = 200 mV (a különbség a pH-ból adódik). A cit-c redoxpotenciálja Eh = 290 mV, az ½ O2/H2O páré pedig 800 mV. Négy elektron átjutásakor a szabadentalpia-különbség, mV-ban kifejezve: E = 4 x ( 800-290-180) > 1200 mV. Ez elegendő lenne 6 proton átjuttatására a 200 mV-os proton elektrokémiai potenciálkülönbségen. A valóságban a COX csak 4 protont pumpál. A működése tehát szabadentalpia-disszipációval jár, ezért nem reverzibilis!

Különböző forrásokból származó citokróm c oxidázok Mindegyikben közös a katalitikus centrumok elhelyezkedése, környezete, oxidációs állapotai: CuA: 2 rézion, 1-szeresen redukálható: 2CuAII  CuAII + CuAI (kupri  kupro) hem a: 1-szeresen redukálható: FeIII  FeII (ferri  ferro) binukleáris centrum: hem a3 + CuB: 2-szeresen redukálható: FeIII + CuBII  FeII + CuBI , de a katalitikus ciklus közben a ferril forma (FeIV) is fellép átmenetileg.

Különböző forrásokból származó citokróm c oxidázok 2 eukarióta mitokondriális COX: Alegységek száma > 10. Ebből a 4 legnagyobbat a mitokondriális DNS kódolja. A két hem és a CuB az I. alegységhez, a CuA a II. alegységhez kötött. prokarióta COX (pl. Rhodobacter sphaeroides, Paracoccus denitrificans): Alegységek száma 3-4. A két hem és a CuB az I. alegységhez, a CuA a II. alegységhez kötött.

A citokróm c oxidáz alegységei II. alegység: CuA I. alegység: CuB, hem a3 és hem a

Rhodobacter sphaeroides citokróm c oxidáz (citokróm aa3) A piros golyók a szerkezetben stabilizált vízmolekulák. A protonok két csatornán juthatnak el a katalitikus (azaz a binukleáris) centrumba: a K és a D csatornán. Minden transzportált proton átmegy a D csatornán, a K csatorna szerepe valószínűleg az átmeneti töltéskompenzációban van. A hemek környezetéből a periplazmatikus oldalra nem vezet nyilvánvaló proton-út.

Rhodobacter sphaeroides citokróm c oxidáz (citokróm aa3) A D csatorna jól ki van bélelve vízmolekulákkal és poláros aminosav oldalláncokkal. Ennek fontos szerepe van a proton vezetőképességben.

Egy redox reakció által hajtott protonpumpa modellje: sztöchiometria: 1e- / 1

A citokróm c oxidáz valóságos katalitikus ciklusának egyik lehetséges modellje a modell csak a katalitikus (binukleáris) centrum környékét mutatja

A citokróm c oxidáz alkalmazásai A szabad gyökök közül réz szintjét enzimatikus úton alacsonyan tartja. Növényélettanban oxidáz tesztet használnak a Pseudomonas és Vibrio fajoktól történő elkülönítésében. Az oxidáz teszt: Egy csepp oxidáz reagenst cseppentsünk a szűrőpapír szeletre, majd a tesztmikrobák ferde agar tenyészetéből steril üvegbot segítségével (közönséges oltókacs alkalmazásánál a Fe2+- ionok jelenléte téves pozitivitást eredményezhet) kis mennyiségű baktériumtömeget kenünk az előzőleg impregnált szűrőpapírra. A pozitív reakciót a 30-60 másodperc alatt bekövetkező lilás elszíneződés jelzi. Az egy percen túl bekövetkező elszíneződést negatívnak kell tekinteni. A élelmiszeriparban a maradékanyagoknak állati eredetű élelmiszerekben való előfordulását mutatják ki a segítségével. A citokróm c oxidáz enzim működésének megváltozását az Archeimer-kórban szenvedőknél is megfigyelték