AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Központi Statisztikai Hivatal
Advertisements

A munkanélküliség lehetséges egészségügyi hatásai
A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az interneten és azok használata Tapolcai-Hatházi Andrea főigazgatói PR tanácsadó.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Korfa, egészségi mutatók,…
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Kísérlet a roma integráció szempontjainak fokozott érvényesítésére: a leghátrányosabb helyzetű kistérségek programja Kullmann Ádám, Nemzeti Fejlesztési.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
Dr. Sárváry Attila főiskolai docens
Halandóság és betegségteher idős korban
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Az Észak-Alföldi régió bemutatása
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Juhász Attila, Nagy Csilla
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Az OEP regionalizációja
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT MÉRÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI
Szektorok közötti együttműködések
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Nyugat-Dunántúli Régió népesedési folyamatai Győr-Moson-Sopron Vas Zala Dallos Katalin Geográfus V március 6. Térkép forrása:
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
Modell program a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
2. Az egészségközpontú gyógyítás programja
Norvég Civil Alap A Norvégia, Izland és Liechtenstein által az Európai Unió gyengébben fejlett tagállamainak felzárkóztatásához nyújtott támogatás keretében.
Az egyetemi klinikák és az ellátási területükhöz tartozó kórházak közötti feladatmegosztás speciális kérdésének kezelése a szakmai egyeztető fórumokon.
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
Egészségesek a roma nők?
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL Az idősek egészségéért Előadó: Váradi Jánosné.
Az „Életet az éveknek” Országos Szövetség munkája, hatása a hazai időspolitikára: aktív időskor Budapest, április 23. Hegyesiné Orsós Éva Hegyesiné.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
AZONOSSÁGOK ÉS KÜLÖNBSÉGEK A MAGYARORSZÁGI DÉL-ALFÖLDI ÉS A ROMÁNIAI VEST RÉGIÓK KÖZÖTT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ, február 10. Előadó: Végh Zoltán igazgató.
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
A magyarországi K+F politika
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
dr.Vécsei Pál: A vállalkozási adókedvezmények területi megoszlásának alakulása 1992 és 2008 között
A helyettes szülői ellátás működése
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
IV. Demográfia Halandóság
AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ és HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
Készítette: Koleszár Gábor
MAGYAR CF REGISZTER 2016 Marsal Géza Hornyák-Kovács Attila.
Együtt a változásokért
„Út a munkához”program
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL Az idősek egészségéért Előadó: Váradi Jánosné

Észak-alföldi Régió

A helyzetelemzés információ-gyűjtésre épült: a régióról már elkészült dokumentumok az egyes témákkal adekvát tanulmányok, szakirodalmak, Központi Statisztikai Hivatal adatai, Észak-Alföld SWOT-elemzése internetes honlapok.

Az idős kor meghatározása, felosztása: Középkorúak: 45-59 évesek Idősödők: 60-74 évesek Idősek: 75-89 évesek Aggok: 90 éves kor felett.

Háttéranyag Észak-alföldi Régiójának bemutatásához: Földrajzi helyzet Településszerkezet 1 556 ezer lakosával 389 település

Észak- alföldi Régió Észak-Alföldi régiót 27 kistérség, ezen belül 389 település alkotja. Lakosságszáma: 1 566 660 Hajdú-Bihar megye: 558 411 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 592 036 Jász-Nagykun-Szolnok megye: 416 213

Forrás: KSH honlap

Észak-Alföldi régió bruttó hazai termék, 2003 és 2004-ben Három megye közül Hajdú-Bihar megye rendelkezik legmagasabb, az egy főre jutó GDP-vel, ezt követi Jász-Nagykun-Szolnok megye. Legalacsonyabb a GDP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Országos viszonylatban a Észak-Alföldi és Észak-Magyarországi régió a leghátrányosabb helyzetű.

Cigány népesség területi megoszlása, 1990

Észak-alföldi Régió egészségügyi helyzetének jellemzői: lakosságának egészségi állapota az egyik legkedvezőtlenebb az országban, születéskor várható élettartam, halálozások száma, öngyilkosságok száma, tbc-s betegek aránya az utolsók között áll a régiók között.

Születéskor várható élettartam 1997-2005

Az Észak-alföldi Régió jellemző mortalitási mutatói: legmagasabb a szív-, érrendszeri, valamint a daganatos halálozás a régióban a születéskor várható átlagos élettartam is alacsonyabb az országos átlagénál.

Rosszindulatú daganat miatt bekövetkezett halálozás férfiak körében 1993 és 2003-ban

Fogyatékossággal élőkről: Az Észak-alföldi régióban a vidéki régiók közül itt él a legtöbb fogyatékossággal élő ember, 2001. évi népszámlálás adatai szerint 92.156 fő. a legtöbb fogyatékos személy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében él, 33.473 fő.

Őszülő évszázad a XXI. Század WHO az egészség, mint életminőség „Életet az éveknek”, „Egészséget az éveknek” programjait „Aktív idősödés és időskor” ösztönző program jelszavai

Az idősekről való gondoskodás színterei: Idősellátás: alap ellátás/házi segítségnyújtás, étkeztetés/ Szakellátás: bentlakásos intézmények Fogyatékos személyek ellátása, átmeneti és tartós elhelyezés, lakóotthonok Szenvedélybetegek segítése

Záró idézet: „A pozitív érzelmek jobban gyógyítanak, mint bármilyen csodacseppek…Bebizonyosodott, hogy a betegségek mögött szellemi erő is van:gyűlölet, harag, keserűség. Betegek, mert hiányzik belőlük a derű és a szeretet gyógyító ereje.” /Gyökössy Endre/

Köszönöm a figyelmet, meghallgatást!