rendezte:Németh Antal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Advertisements

Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Ismétlés - Összefoglalás
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
Ady Endre Karácsony előadja Szabó Gyula.
A Csongor és Tünde forrásművei
Ó hála az Úrnak, zengjünk neki hát, Mert úgy szeretett, hogy od'adta Fiát! A kínra, halálra küldötte el Őt. Megnyitni a mennyet a bűnös előtt! Dicséretek.
AUTOMÁTICO Fülemüle vagy csalogány dala.
Németh Antal, a Nemzeti legendás rendezője (A rendezőnek) „nemcsak összekötő kapoccsá kell lennie az időtlen irodalmi mű, valamint a kortól determinált.
& Csongor és Tünde A varázsfuvola Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1830-ban írott ifjúkori, drámai költeménye. A művet 1827 tavaszán kezdte el írni,
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde Mozart A varázsfuvola Közösmotívumok.
Csongor és Tünde Rendezte: Dr. Németh Antal Előadás időpontja:1937. február 5. Csongor és a banyák.
NEMZETI SZÍNHÁZ: CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Al-Farman Petra, Végh Dóra, Tikász Ábel, Nagy Titusz.
Németh Antal Németh Antal rendezésében Tanulmányai ( ) KölnPárizs Bécs Berlin Irodalmi+művészettörténeti tanulmányok budapesti + berlini egyetem.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
Csongor és Tünde ZANZS (Mizsei Z óra, Tombácz A dél, Udvari N elli, Schiszler Zs anett)
Két művész, kik a színház-és opera történelmében olyan műveket alkottak, melyek a mai világban is helyt állnak bármilyen színpadon: a köztudottan szabadkőműves.
VARÁZSFUVOLA & CSONGOR ÉS TÜNDE MOZARTVÖRÖSMARTY.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Paulay Ede rendezésében 1879 Vörösmarty Mihály. A rendező: Paulay Ede 1836-ban született Lőcsefalván. Színész, rendező, színészpedagógus, fordító, a Nemzeti.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Hasonló motívumok Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde és Mozart A varázsfuvola című művében Források: A varázsfuvola szövegkönyve (
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében. Németh Antal Modern irányzatok felé érdeklődött expresszionista Szintetikus rendezés ‘’kukucska” színpad térszínpad.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezésében (1976) Készítette: A Silly Seals csapata.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
C SONGOR ÉS T ÜNDE Sík Ferenc rendezése (1976) Ferdinánd csapat.
1963.  diploma a Színház-és Filmművészeti főiskolán  pécsi Nemzeti Színház rendezője  Gyulai Várszínház vezetője  Nemzeti Színház.
Németh Antal színháza: Csongor és Tünde Bemutató: 1937.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítása Készítette: Tragédiások.
NEMZETI SZÍNHÁZTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐ - I. FORDULÓ Four girls.
(W. A. Mozart: A varázsfuvola - Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde)
Sík Ferenc: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde, ahogy Sík Ferenc megálmodta
Összehasonlítás Mozart:Varázsfuvola (Die Zauberflöte)
Németh Antal rendezésében
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében
Csongor és Tünde Dr. Németh Antal ( ) rendezésében
Sík Ferenc rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
1879. december 1..
A harmadik triász ,,Kedvesem, kedvesem,
Csongor És Tünde És a Varázsfuvola
A varázsfuvola és a Csongor és Tünde összehasonlítása
Csongor és Tünde vs. varázsfuvola
/Paulay Ede rendezésében/
Csongor és Tünde & A varázsfuvola.
Szabó Kira, Sándor Zsuzsanna, Magyar Fanni, Brenner Ági
A varázsfuvola és a Csongor és Tünde
Sík Ferenc – Csongor és Tünde
Paulay Ede rendezésében
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
A varázsfuvola Csongor és Tünde.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde
A Megalkuvók csapata bemutatja:
(főműveik összehasonlítása)
A Varázsfuvola és a Csongor és Tünde
ÖSSZEHASONLÍTÁS Mozart: A varázsfuvola Vörösmarty: Csongor és Tünde.
A romantika.
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Előadás másolata:

rendezte:Németh Antal „Elérhetetlen vágy az emberé.” Csongor és Tünde rendezte:Németh Antal

Rendezte: Dr. Németh Antal Csongor: Szabó Sándor Tünde: Szőrényi Éva Csongor és Tünde -Mesejáték- Rendezte: Dr. Németh Antal Csongor: Szabó Sándor Tünde: Szőrényi Éva Ledér: Szeleczky Zita Mirigy : Gobbi Hilda Ilma: Somogyi Erzsi Balga: Juhász József Díszlet: Jaschik Álmos

Színpadi összhatással, de inkább a díszlet és jelmez uralkodó voltával lett jelentős az 1937-es Csongor és Tünde rendezés. Jaschik Álmos jelmezterve Tündéhez

 ”A Csongor és Tünde székely építészettől és népviselettől ihletett, költőien finom látványvilága plasztikus elemeket kombinál vetített hátterekkel. Egyszerre dekoratív és puritán, követve és segítve a rendezői szándékot, amely Babits értelmezését viszi át a színpadi gyakorlatba: nem pusztán tündérmesének, hanem bölcseleti drámának.” Juhász József Balgát, az együgyű szolgalegényt játssza. Ennek az alaknak mély gyökerei vannak a népéletben és a népmesében. Juhászt azt ragadta meg benne, ami tipikus és átélt alakítással dolgozta ki. A köznapi realitás talaján marad és mégis beleillik a népmeseszerűségbe, beszédének nyers realizmusában nem durvul el a költészet.

Németh Antal felfedezése hogy a belső összefüggések mágikus rendje mily fontos - bölcseleti dráma színvonala népmesei jelleg erősítése Vörösmartyban a formaművésznél erősebb volt az expresszív szubjektívizmus ‘’ Vörösmarty műve olyan, mint egy nagy álom és az álomban minden megtörténhet…,,

Szőrényi Éva (1937) ‘’…elfárad a szó, És az ész elégtelen Elgondolni, elbeszélni, Amit e megáradott szív Boldogsága tengerében Érez és tud, sejt s ohajt…,, Nagy kockázatot vállal,de a szerelembe vetett hite mindennél erősebb… Tünde úgy mond le a halhatatlanságról,hogy nem tudja: vajon Csongor övé lesz-e a végén.

Szeleczky Zita (1937) Ő képviseli az álszerelmet (csak testiség), az eszmény elárulását, a megalkuvást. ‘’A pokolmécs pillogása, Bűnös ajkak suttogása Elboríták lelkemet.”

Szabó Sándor (1937) Célja a boldogság megtalálása. A csodafánál megleli a boldogságot, Tündét ‘’Az ember feljő, lelke fényfolyam, A nagy mindenség benne tükrözik. Megmondhatatlan kéjjel föltekint, Merőn megbámul földet és eget …,,