Aceton, butanol 2,3-butándiol Biotechnológia 1 Aceton, butanol 2,3-butándiol
AB termelés EtOH után a 2. legfontosabb fermentációs termék Pasteur (1861): mikrobiális butanol fermentáció 1900- szintetikus gumigyártás alapanyaga Clostridium acetobutylicum (1910-) Weizmann vs. Fernbach I. világháború UK: füstmentes lőporhoz aceton kellett Churchill felkéri Weizmann-t ipari termelésre Kukorica keményítőből, de UK-ban kevés volt Termelés Kanadában , USA-ban
AB termelés Háború után aceton igény csökkent Autóipar fejlődik Festék és lakkiparnak butanol kell 1925: 100 tonna butanol/nap 1930: világ első szabadalmi pere Melléktermékek hasznosítása Aceton, i-propanol, H2 + CO2 Keményítő helyett melasz Gazdaságosság megnőtt
AB termelés II. Világháború: aceton igény ismét nőtt Háború után Folyamatos fermentáció Folyamatos desztilláció Melasz alapanyag: USA Szovjetúnió, Japán is termel oldószert Háború után Olajipar fejlődik, olcsó oldószert gyárt Melaszt állati takarmányként dotálva hasznosítják Weizmann: Izrael első államelnöke Ma: ismét igény van a fermentációs iparra Megújuló üzemanyag
AB termelés Clostridium acetobutylicum Gram + Obligát anaerob Spórát képez Keményítő hidrolizátumon, melaszon jól nő csicsóka, tejpermeátum, almalé, alga is jó táp Butanol:Aceton:EtOH = 6:3:1 arányban Frakcionált desztilláció Szakaszos, folyamatos üzemmódban
AB biokémia C. acetobutylicum Szerves oldószerek Szerves savak butanol, aceton etanol, i-propanol Szerves savak ecetsav, tejsav vajsav
AB biokémia: Embden-Meyerhof
AB biokémia Acetogenezis Szolventogenezis
AB szabályzás Intracelluláris redox egyensúly szabályoz Nehéz befolyásolni pH kritikus pH ≈ 6-7 → acetogenezis pH ≤ 4 → bespórázik
AB szabályzás Intracelluláris redox egyensúly szabályoz Fe limitáció Acetogenezis utat Fe hiány gátolja Piruvát ferredoxin oxidoreduktáz (PFOR) NADH ferredoxin oxidoreduktáz [FeFe] hidrogenáz Szubsztrát limitáció Stacioner fázisban szerves savakat újra felhasználja → szolventogenezis
AB fejlesztés GMO Clostridia Immobilizáció Melléktermék hasznosítás Cellulóz hasznosítás Oldószer tolerancia Immobilizáció Folyamatos fermentáció Folyamatos oldószer kivonás Melléktermék hasznosítás Biomassza: B-vitaminok H2, CO2: energia, vegyipar
AB hasznosítás Oldószer, vegyipari alapanyag Melléktermékek Biomassza: B-vitaminok H2, CO2: energia, vegyipar Bioüzemanyag Jobb, mint EtOH bekeverés
2,3-butándiol XIX. század óta ismert fermentáció II. világháború Butadién – műgumi alapanyag Kőolajból vegyipari szintézissel Háború után Verseny a kőolajiparral
2,3-butándiol Optikai izomerek Gyógyszeripari alapanyagok
2,3-butándiol biokémia Kevert savas fermentáció Butándiol mellett acetát, etanol, stb.
2,3-butándiol biokémia Kevert savas fermentáció Diacetil = vaj íze = mesterséges vaj
2,3-butándiol termeltetés Acetát szint szabályoz Több gátló, indukáló és aktiváló hatás Nehezen kontrollálható
2,3-butándiol termeltetés Enterobacter cloaceae Fakultatív anaerob, Gram - Sok O2 → sok ATP = biomassza termelés Kevés O2 → kevert termékek DOT ≤ 3% 2,3-butándiol a fő termék
2,3-butándiol termeltetés Enterobacter cloaceae
2,3-butándiol termeltetés E. cloaceae Fakultatív anaerob Sok O2 → sok ATP = biomassza termelés Kevés O2 → kevert termékek DOT ≤ 0,3% → 2,3-butándiol a fő termék
2,3-butándiol termeltetés Alapanyag Melasz, tejpermeátum, keményítő vagy cellulóz hidrolizátum 30 – 37 °C pH = 5,0 - 5,8 mikroaerofil (!)
2,3-butándiol termeltetés Kinyerés Oldószeres extrakció nehézkes, drága Vákuum desztilláció (Fp = 180 °C) drága, sok veszteség Vízelvonással: metil-etil-keton (Fp = 80 °C) műgumi alapanyag
2,3-butándiol hasznosítás Üzemanyag adalékként Környezetbarát, de vizet jól köt Fűtőanyag Vegyipar Oldószer Műgumi metil-etil-keton → 1,3-butadién
Szerves savak: citromsav, glükonsav, ecetsav Polihidroxi-alkánsavak Biotechnológia 1 Szerves savak: citromsav, glükonsav, ecetsav Polihidroxi-alkánsavak
Citromsav Élelmiszeripar 1910-ig főleg citromból 30-40 t citrom → 1 t citromsav = 3 ha Currie: Aspergillus niger pH ≤ 2,5 → ≥ 60% konverzió Feltételek: Alacsony pH Alacsony [Mn2+] Sok cukor Alacsony növekedési sebesség 1930- világ citromsav termelés 90-95% gombával A. niger, Penicillium glaucum
Citromsav – Aspergillus niger Eukaryota Aerob glikolízis Citrát ciklus Fonalas gomba Fekete micélium Spóra Jól tárolható Tanninon szelektíven nevelhető
Citrát ciklus Cukorból acetil-CoA Acetil-CoA megy a ciklusba Szent-Györgyi - Krebs Nem keletkezik ATP, csak 2 CO2, 1 GTP és 8 e-
Citrát ciklus
Acetil-CoA Piruvát → Acetil-CoA lépés irreverzibilis
Kapcsolódás a sejtlégzéshez 8 energiadús elektron a cukorból elektronok O2-t redukálnak proton gradienst hozva létre proton gradiensből ATP
Kapcsolódás a sejtlégzéshez Citrát kör + oxidatív foszforiláció adja az eukarióta sejtek energiájának 95%-át A két folyamat számára külön sejtszervecske alakult ki: mitokondrium
Kapcsolódás a sejtlégzéshez Piruvát oxidatív dekarboxilezése és citrát kör (valamint zsírsav oxidáció) Oxidatív foszforiláció Átjárható Mátrix Belső mitokondrium membrán Külső
Citromsav biokémia Citrát ciklus csak a citromsavig megy el alacsony pH-n.
Citromsav termelés Fémhiányos környezetben Alacsony pH a fém mobilizálásnak kedvez Citromsav kelátorként fém felvételt segíti Termeléshez a cukrot felveszi, citromsavat kiválasztja, fém-citrátot felveszi
Citromsav termelés Általános feltételek Tápanyag Oxigén ellátás Melasz Szukróz (glükóz-fruktóz diszacharid) Invertáz enzim monoszacharidokra bontja Keményítő hidrolizátum Maltóz (glükóz-glükóz diszacharid) Oxigén ellátás Felületi fermentáció agar tálcákon
Citromsav termelés Specifikus feltételek pH ≤ 2,5 Fémion (Mn2+) koncentráció alacsony Kelátorok Na2-EDTA K4[Fe(CN)6] – hexaciano ferrát Kétfázisú fermentáció Micelium tenyésztés Lassú szaporodás mellett biokonverzió
Citromsav termelés Szilárd fázison fermentáció
Citromsav termelés Agar lemezbe Levegő áramoltatás Melasz K-hexaciano-ferrát Puffer mentes Levegő áramoltatás Vízgőzzel telített
Citromsav termelés Spórából indul Kétfázisú fermentáció biomassza termék Termelés végén citromsav az agarban
Citromsav kinyerés Agarból vízzel kimossák Koncentrálás Nagy térfogatban Citromsav + minden vízoldékony Koncentrálás Ca(OH)2 (Ca)3-citrát kicsapódik Szűrés
Citromsav kinyerés (Ca)3-citrát oldás Ioncserélő kromatográfia H2SO4 – erős sav Citromsav + CaSO4 Ioncserélő kromatográfia Kristályosítás
Citromsav felhasználás Ma: 700 000 tonna/év Élelmiszeripar tartósítószer üditő italok GRAS Kozmetikai ipar Kelátor Vízlágyító pl. Calgon fémtisztító Biopolimerek citrát-laktát polimerek Biofilterek pl. SO2 emisszió
Glükonsav Aspergillus niger Neutrális pH Fémion (Mn2+) kell
Glükonsav biokémia Aspergillus niger Glükóz oxidáz Kataláz Extracelluláris enzim FAD-ot tartalmaz Redox folyamat Kataláz Kapcsolt reakció H2O2 védekezésre jó Lignin degradáció
Glükonsav biokémia Aspergillus niger Glükóz oxidáz Extracelluláris enzim FAD-ot tartalmaz Redox folyamatok pH=3 alatt inaktiválódik
Glükonsav termelés A. niger Általános feltételek Specifikus feltételek sok cukor aerob 35-37 °C alacsony P és/vagy S Specifikus feltételek pH> 5 min. 10 mM Mn2+ Extracelluláris reakció Termék az agarban
Glükonsav kinyerés Oldás vízben Ca(OH)2 kicsapás H2SO4 leszorítás Hagyományos tisztítás ld. Citromsav
Glükonsav felhasználás 60 000 tonna/év Tisztítószerek vízlágyítók Kelátoló szerek Nehézfém ionokat megköti Táp vagy élelmiszer adalék pl. tofu Bioszenzor Glükóz oxidáz
Ecetsav termelés Aerob – Acetobacter sp. Alkohol oxidáció kevert ecetsav baktérium kultúra Alkohol oxidáció Alkohol dehidrogenáz Aldehid dehidrogenáz Oxigén limitált Immobilizálás pl. forgácson Biofilm = nagy felület
Ecetsav termelés Szubsztát és termékgátlás 10-15% alkoholból 10-15% ecetsav ≈ 100% konverziós hatásfok bor vs. tömény italok Félfolyamatos vagy kétlépéses eljárások
Ecetsav hatásfok növelés Immobilizálás bezárással pl. alginát, karrageán, porózus kerámia Gradiensek térben
Ecetsav Anaerob – Clostridium thermoaceticum glükóz → ecetsav Savstressz ellen pH kontroll pH ≈ 7,0 20-25% acetát koncentráció Ipari célra
Ecetsav kinyerés Élelmiszeripar Vegyipar 10-15% ecet Kombinált eljárások
Ecetsav felhasználás 200 000 tonna/év Élelmiszeripar Legrégebben használt tartósítószer Specialitás: kombucha Savanyított zöldségek
Ecetsav felhasználás Élelmiszeripar Legrégebben használt tartósítószer Specialitás: rizsecet
Ecetsav felhasználás Vegyipar Ca-Mg-acetát = “zöld só” -15 °C-ig használható Talajbaktériumok lebontják Nem korrodeál
Polihidroxi-alkánsavak 3-OH-vajsav OH-alkánsavak Prokarióta tartalék tápanyag Metanogének és tejsav baktériumok nem termelik Ralstonia eutropha aerob, könnyen tenyészthető, toxint nem termel
Polihidroxi-alkánsavak
Polihidroxi-alkánsav: bioszintézis PHA szintáz CoA-aktivált OH-alkánsav Konzervált –SH Láncnövekedés átészterezéssel Lánchossz fajtól függ Hidrofób polimer kicsapódik Ca-PHA granulum a sejtben
Polihidroxi-alkánsav: bioszintézis
Polihidroxi-alkánsav: bioszintézis PHA szintáz CoA-aktivált OH-alkánsav Konzervált –SH Láncnövekedés átészterezéssel Lánchossz fajtól függ Hidrofób polimer kicsapódik Ca-PHA granulum a sejtben
Polihidroxi-alkánsav: indukció Táplálék felesleg Fontos elem limitáció P – nukleinsav szintézis S – fehérje szintézis Nem tud szaporodni Tartalék tápanyagot halmoz fel
Polihidroxi-alkánsav: in vivo Tartalék tápanyag Ozmotikusan inert a sejtben Nem toxikus Intracellulárisan jól megőrződik Nitrogenázt védi 02 ellen
Polihidroxi-alkánsav: granula Ca-só, vízben nem oldódik PHA PHA szintáz PHA depolimeráz Strukturális fehérjék
Polihidroxi-alkánsav: tulajdonságok PHA termoplasztikus elasztoplasztikus vízben nem oldódik biokompatibilis biológiailag lebontható optikailag aktív piezoelektromos
Polihidroxi-alkánsav: termeltetés R. eutropha (Zeneca) Két fázisú fermentálás biomassza szaporítás P vagy S limitált növekedés és sok szénforrás mellett PHA termeltetés Kinyerés sejtfeltárás granulák elválasztása centrifugálás szűrés szerves oldószerrel extrakció spray drying
Polihidroxi-alkánsav: felhasználás Csomagolóanyag Flakon (Wella) Zacskó, tálca, folyadék Biológiailag lebomlik
Polihidroxi-alkánsav: felhasználás Prosztetikum, sebész cérna Kapszula, bioretard anyagok Lipáz, eszteráz bontja
Polihidroxi-alkánsav: felhasználás Prosztetikum, sebész cérna Kapszula, bioretard anyagok Lipáz, eszteráz bontja
Polihidroxi-alkánsav: lebontás Depolimeráz Hidrolizáló enzim Más észter kötést bontó Eszteráz Lipáz Celluláz Glükanáz Nem specifikus enzimek bioremediáció