Vízlábnyom Tantárgy: Környezetgazdaságtan Előadó: Horváth Bálint

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Lean stratégia gyakorlati megvalósítása
Advertisements

A természeti erőforrások egységes értékelése – egy új módszertani megközelítésben Alprojekt vezető: Dr. Szűcs István Dr. Ugrósdy György GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
B2B-marketing – A szervezeti piacok
MINŐSÉGMENEDZSMENT 2. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
Energetikai gazdaságtan
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
Fogalma, összefüggések
Természet-és környezetvédelmi találkozó diákoknak
A négy fő elem szerepe mindennapjainkban
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
V. A készletezés logisztikája
A tevékenységalapú költségkalkuláció (Activity-Based Costing)
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
Fedezetelemzés Schiberna Endre.
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Energiatermelés? Energia-átalakítás! Nap – hő – elektromos – kémiai
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Lineáris programozás.
Felszín alatti vizek minősítése
Kampány hatékonyságának mérése, értékelése
Vízfelhasználás minőségi követelményei
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Korreferátum Herczeg Bálint: Az iskolák közötti különbségek mértékének mélyebb vizsgálata Horn Dániel Tudományos munkatárs Hétfa műhely, Budapest, 2014.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Készletgazdálkodás és logisztika
EGYÜTTMŰKÖDÉS A PIACI IGÉNYEK GAZDASÁGOS KIELÉGÍTÉSÉÉRT „IPARI PARK-SZERŰ” ÉLELMISZERTERMELÉSI RENDSZER GAZDASÁGOSAN.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
VÍZSZENNYEZÉS Előadók: - Kató Dávid - Zagyi Patrik
KAP I. támogatások Madarász István osztályvezető Agrárközgazdasági Főosztály Budapest, május 14.
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
VIZEK AZ ÉLELMISZERBEN - VÍZLÁBNYOM TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
III. Greennovációs Nagydíj pályázat – 2014 Felelős kertművelés program – miért jó almának lenni Derecskén?
Kaposvári Egyetem Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola Privóczki Zoltán PhD. hallg A doktori téma címe:
A FASZÉN ELŐÁLLÍTÁSA ÉS TULAJDONSÁGAI Dr. Böddiné dr. Schróth Ágnes.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Az értékkombinációk keresésének fontossága válság idején Tarjániné Illés Tünde CMC, CVS, PVM, TVM, vezetési tanácsadó, minősített értékelemző szakértő,
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
A kápia paprika lehetőségei az export piacokon
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
ÜDVÖZÖLJÜK!.
Energetikai gazdaságtan
SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK
Energiaforrások.
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
LEADER pályázati lehetőségek az Innovatív Dél-Zala Helyi Akciócsoport területén vállalkozói szféra számára Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési.
A települések szükséglet oldali vizsgálata Kerner-Hegyi Judit Ph. D
Előadás másolata:

Vízlábnyom Tantárgy: Környezetgazdaságtan Előadó: Horváth Bálint Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola

Az Európai Unió Vízfogyasztásának szektorális megoszlása Energiatermelés: 44% Mezőgazdaság: 24% (1/3 kerül vissza, KAP) Lakossági ellátás: 21% Ipar: 11% Forrás: waterfootprint.org

A vízlábnyom A. Y. Hoekstra és A. K. Chapagain A vízlábnyom egy termék előállítása vagy szolgáltatás során felhasznált édesvíz abszolút mennyisége, ami kiterjed az elszennyezett vizek mérésére is. nem korlátozódik a kékvíz használatra, hanem tartalmazza a zöld és szürke vízhasználatot is. nem korlátozódik a közvetlen vízhasználatra, hanem tartalmazza a közvetett vízhasználatot is. nem tartalmazza a kékvíz használatot, amennyiben az visszakerül oda, ahonnan való.

Pontos definíció „A vízlábnyom egy multiszektorális, több dimenziós vízfelhasználási becslés. Megmutatja a termék vagy szolgáltatás előállításához használt abszolút vízmennyiséget a teljes életpályán nézve. Olyan pillanatnyi becslés, mely figyelembe veszi a termelési lánc minden elemének vízfogyasztását és vízszennyezését. Ezzel a módszerrel megállapítható a termékláncban részt vevő szereplők vízigénye, melynek következtében vízfogyasztással kapcsolatos felelősségük mértéke is nyilvánvalóvá válhat” (Fogarassy - Neubauer, 2011)

A vízlábnyom összetétele Forrás: Neubauer, 2014

A virtuális víz áramlása Forrás: waterfootprint.org

Módszertan Láncösszegzés Lépésenkénti Egy termék jön létre Több alapanyagból egy késztermék Egy alapanyagból több késztermék Több alapanyagból több késztermék

Vízjáradék-együttható (VJE) Forrás: Vízérték és vízvagyon értékelés, Fogarassy-Neubauer, 2013

Forrás: Vízérték és vízvagyon értékelés, Fogarassy-Neubauer, 2013

Forrás: Vízérték és vízvagyon értékelés, Fogarassy-Neubauer, 2013

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! https://www.youtube.com/watch?v=plfiHRw1a_U