Lebontó folyamatok
Anyagforgalom Anyagcsere fogalma Energiaáramlás Információáramlás Csoportosítása: Autotróf Heterotróf Mixotróf
Anyagforgalom: Lebontó Felépítő Lebontó folyamatok csoportosítása: Biológiai oxidáció Erjedés Lebontó folyamatok összehasonlítása
Acetil csoport jelentősége Koenzim-A szerepe
Biológiai oxidáció Lépései 1. Lépés: (Sejtplazma) Szénhidrátoknál: Glikolízis Aminosavaknál: Dezaminálás Zsírsavaknál: b-oxidáció 2. Lépés: (Mitokondrium plazmája: mátrix) Citromsavciklus 3. Lépés: (Mitokondrium belső membránja) Terminális oxidáció, oxidatív foszforiláció
Glikolízis Definíciója Főbb lépései: a táblán Glikolízis termékei: (Acetil konezim-A keletkezésével együtt) 2 mol ATP bruttó 4 NADH + H+ 2 mol acetil-koenzim-A 2 mol CO2
Piroszőlősav jelentősége
Citromsavciklus Termékei: Főbb lépései: a táblán 4 mol CO2 2 mol GTP 6 mol NADH + H+ 2 mol FADH2 Főbb lépései: a táblán Ciklusok biokémiai előnyei: multienzimek, más molekulák szintézise (pl. aminosavszintézis ) Szent-Györgyi Albert jelentősége
Terminális oxidáció, oxidatív foszforiláció H+ és e- egyesülnek az O2 NADH + H+, FADH2 Folyamat során ATP keletkezik NADH + H+-ból 3 ATP FADH2--ből 2 ATP Magyarázata
Porfirin váz Fe2+, Fe3+ HEM csoport
Töltéskülönbség alakul ki a ATP szintézis: Töltéskülönbség alakul ki a mitokondrium belső membránjának két oldala között. A folyamatot az elektronok szállítása során bekövetkező energia-felszabadulás fedezi. A H+ átáramlásának hatásra víz keletkezik és ATP Terminális oxidáció és oxidatív foszforiláció eredménye
Gátló szerek
https://www.youtube.com/watch?v=RrS2uROUjK4
Aminosavak lebontása Oxidatív dezaminálás Transzaminálás A C lánc lebontása a glikolízis, citromsavciklus útvonalon halad tovább
Aminosavak lebontása: biogén aminok szintézise Lecitin szintézis Acetil-kolin szintézis
Zsírsavak lebontása Lipáz enzimmel zsírsavak és glicerinszármazék keletkezik. A zsírsavak lebontása b-oxidációval megy végbe. Minden ciklusban 1-1 NADH + H+, és FADH2 keletkezik. Ezek a terminális oxidációba kerülnek. Sok-sok ATP.
Erjedés Definíciója Mi a rothadás, korhadás. Erjedés összehasonlítása a biológiai oxidációval: Pasteaur effektus Élesztő- gombák Erjedés termékei Etil -alkohol Ecetsav Tejsav Tejsavbaktériumok, vázizomszövet Vajsav Fakultatív és obligát anaerob élőlények.
Reakcióutak Erjedés ipari jelentősége: élelmiszeripar, szeszipar, gyógyszeripar
VÉGE