KAMARATÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MegyeVersenysport (fő)Amatőr sport(fő) Baranya Bács-Kiskun 38 Nincs adat Békés 26 Nincs adat Borsod-Abaúj-Zemplén Budapest Csongrád.
Advertisements

Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
2011. évi Kereskedelemfejlesztési pályázat Bács Edit osztályvezető Ügyfélszolgálati és Stratégiai Elemző Osztály Szeged, január 19.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
A MEGÚJULT AGRÁRKAMARA BEMUTATKOZIK. A TÖRVÉNY KULCSELEMEI: ALANYI JOGÚ TAGSÁG: mezőgazdaság, élelmiszeripar, agráripar, vidékfejlesztés EGYSÉGES ORSZÁGOS.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Tóthné Temesi Kinga Szombathely,
február 24. Gyutai Csaba. 2 3 Forrás: Nemzetközi Statisztikai Évkönyv, 2004, KSH, Bp., Ipari és Építőipari Statisztikai Évkönyv, 2005, KSH, Bp.
A kereskedelmi és iparkamarák gazdaságszervező szerepének változása Pekó László.
A Nemzeti Környezetügyi Intézet működése
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért A települések fejlődéséért Az önkormányzatok évi új céltámogatása.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
A stratégiai tervezés történeti háttere
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Az évi XCII. törvény (az évi XXI. törvény módosítása)
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Társadalmi szervezetek elhelyezése
Köszöntjük Önöket az „Esély az együttműködésben” – Élhetőbb vidék megteremtése konferencián!
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Az autós szakmai tagozatok kialakulása és működése a Kereskedelmi és Iparkamarában az 1990-es évektől Előadó : Orbán András GÉMOSZ konferencia, május.
Baranya Megyei Területi Agrárkamara
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
„New Hungary” Rural Development Programme „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja” című Komárom-Esztergom.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
Szektorok közötti együttműködések
Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Ernyőhálózat (IKUVÉH) kialakítása (TÁMOP /07/1) Pályázat FATOSZ-Tourinform.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben május 24. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete.
2. Az egészségközpontú gyógyítás programja
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
Helyhatósági és nemzetiségi választások október 12. FELKÉSZÜLÉS A POLGÁRMESTEREK, HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben Sopron, február 6. Kocsondi Tamás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
VPOP Jövedéki Igazgatóság
főosztályvezető-helyettes „A Balaton-régió közlekedési helyzete” fórum
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Német Tagozat.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerepe és feladatai a vállalkozások külpiacra jutásának segítésében, különös tekintettel a vegyeskamarai hálózatra.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
Oldal: Győr – Moson - Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara… … a vállalkozásokért!
Milyen Kamarát akarunk? A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legyen a gazdaságszervezés és irányítás valamennyi szintjének (kistérségi,
Tájékoztató a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése i ülésére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája október 14–15. Győr A járműipari beszállítók kapcsolati.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ÉVOSZ-Németországi Vállakozási Tagozat (ÉVOSZ-IWTD) 5.Nemzetközi Információs- és Állásbörze Hogyan.
évi statisztikák. 2014/15-ös bajnoki szezonra kiadott licencek típusának megoszlása.
2009.november 30. dr. Szilágyiné Baán Anna titkár.
Új Széchenyi hiteltermékek Sopron május 12..
Változások és eredmények a GINOP 5. 2
az önkéntes kamarai tagság
BUDAPEST-KUPA Összefoglaló
A magyarországi K+F politika
Általános tájékoztatás az építőipari regisztrációról Az építőipari kivitelező vállalkozások regisztrációjának gyakorlati tudnivalói Győr, december.
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
Az invazív meningococcus-betegség járványügyi helyzete Magyarországon,
Norvégiai szakmai út október
Győr – Moson - Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara…
Győr – Moson - Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
MKVK KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI SZERVEZETÉNEK TAGGYŰLÉSE Könyvvizsgálat, kamara, jövőkép Dr. Pál Tibor elnök
A kamarák, mint köztestületek lehetséges szerepe a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának elősegítésében.
Készítette: Koleszár Gábor
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
Előadás másolata:

KAMARATÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS EURÓPA 1599. Marseille MAGYARORSZÁG   1811. FIUME (francia megszállás alatt) 1848. Klauzál Gábor miniszter előkészíti az első kamarai törvényt 1850. Császári pátenssel hatályba lép a kamarai törvény, létrejön 11 kamara   GYŐR ÉS GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE 1850. Elsőként létrejön a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara

KAMARATÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS MAGYARORSZÁG 1868. évi VI. törvénycikkely a kamarákról, újabb 8 kamara alakul 1871. A kamarák Első Egyetemes Gyűlése 1890. Baross Gábor kamara-párti miniszter 5 újabb kamarát alakít. 1916. Megalakul a Vidéki Kamarák Közös irodája (Országos Közös Iroda) a mai MKIK jogelődje. GYŐR ÉS GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE 1890. létrejön a Győri Kereskedelmi és Iparkamara (köztestületi).

KAMARATÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS MAGYARORSZÁG   1920. A Trianoni szerződés miatt 7 kamara maradt Magyarországon. 1940. Kamarai önkormányzatok felszámolás (miniszteri biztosok). 1944. A Szálasi kormány felfüggeszti a kamarák működését. 1945. A debreceni Ideiglenes Nemzeti Kormány elkezdi helyreállítani a kamarákat. GYŐR ÉS GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE

KAMARATÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS MAGYARORSZÁG   1948. Rákosi felszámolja a kamarákat. 1948. Létrehozzák a Magyar Kereskedelmi Kamarát (MKK) (külkereskedelmi kirakatszervezet). 1968. Új Gazdasági Mechanizmus. Belföldi termelő és kereskedelmi cégek is belépnek az MKK-ba. GYŐR ÉS GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE

KAMARATÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS MAGYARORSZÁG 1980-83. MKK létrehoz 6 Regionális Összekötő Bizottságot.   1985. évi XI. törvény - Létrejön a Magyar Gazdasági Kamara (MGK). 1990. Az MGK szövetségi kamarává alakul. A rendszer bázisa a 6 terület bizottságból kialakult 6 vidéki kamara. (Önálló jogi személyek.) GYŐR ÉS GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE 1983. MKK megalapította az Észak-dunántúli Összekötő Bizottságot (5 megyére - Győr, Komárom, Fejér, Veszprém, Vas). Győr a székhely, minden megye-székhelyen kamarai képviselet. 1990. Megalakul az Észak-dunántúli Gazdasági Kamara. Önálló jogi személy, saját költségvetéssel. (Közben megalakul a Soproni Városi Gazdasági Kamara.)

KAMARATÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS MAGYARORSZÁG 1992. MGK-ban megkezdődik egy közjogi kamarai törvény előkészítése. 1993. Létrejönnek a megyei, önkéntes tagságú Kereskedelmi és Iparkamarák. 19 megyei, a budapesti kamara és az MKIK valamint a közben megalakult városi kamarák. GYŐR ÉS GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE 1992. Az Észak-dunántúli Gazdasági Kamara felveszi az Észak-dunántúli Kereskedelmi és Iparkamara nevet. (Előzetes megfeleltetés, megágyazás az új törvénynek.) 1993. Megalakul a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara. (még önkéntes)

KAMARATÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS MAGYARORSZÁG 1994. évi XVI. törvény a kamarákról. Létrejön a köztestületi MKIK, a megyei és a városi kamarák. 1999. évi CXXI. sz. törvény megszünteti a kötelező kamarai tagságot, korábbi fontos jogosítványokat és kapcsolódó működési alapokat veszített a kamarai rendszer. Meghagyta ellenben a köztestületi rangot! GYŐR ÉS GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE 1994. október 24. Létrejön a köztestületi, kötelező tagságú, Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara. 1995. Megkezdődik a Gy-M-S megyei Kereskedelmi és Iparkamara új székház építésének előkészítése.

KAMARATÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS MAGYARORSZÁG 2000. A Magyar Kézműves Kamara beolvad az MKIK-ba. 2012. Kötelező regisztráció előírása a köztestületi rangú magyar kamarai rendszerben. GYŐR ÉS GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE 2000. A Gy-M-S megyei Kézműves Kamara beolvad a Gy- M-S megyei Kereskedelmi és Iparkamarába. 2000. Átadásra kerül a Nemzetközi Kereskedelmi Központ 2000. Megalakul a független Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara