A SERTÉSTELEPEK MUNKAHELY-SZERVEZÉSE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Termeléstervezési számítások
Advertisements

Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
A Lean stratégia gyakorlati megvalósítása
Az alapoktól a totál özvegységig
1 Hatékony PRRS kontrol Tapasztalatok Spanyolországból Marta Jiménez Senior Specialist Swine BU MSD Animal Health, Spain.
Küzdelem a PRDC ellen a HAGE hajdúszoboszlói telepén
Sertés szabadtartás - Intenzív fajta, intenzív termelés szabadban
BPR – Business Process Reengeneering
Ismertesse a pecsenyenyúl előállításának technológiáját!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 16. Ismertesse a bárányok hizlalását!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányok összetétele
A csűr és az állattartás épületei
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
A SZARVASMARHA FELNEVELÉSE
Szarvasmarha hízlalás
Állattenyésztők gyakorlaton
Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük
Gyakorlati Üzemgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A juhok értékmérő tulajdonságai
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
Készítette: Sipos Zsófia 7.a
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Kapacitás menedzsment
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
MSD Animal Health Cattle Academy – II.modul MVDr. Zbyněk Dvořák Budapest.
Animal diseases, zoonosis, hygene and food safety. Sertés Akadémia SZIE-ÁOTK, A PRDC és én egy hosszú küzdelem rövid története Dr. Makkai István.
„Story of PRDC” Pankota-Kórógy Kft.
ResPig módszer alkalmazása. A cég bemutatása -Teljes vertikumban m ű köd ő árutermel ő telep -Telepi rekonstrukció: ig -Fajta: TOPIGS, átkeresztezés.
Grafikus ábrázolás.
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Dr. Gábor György tudományos főmunkatárs ÁTK, Herceghalom
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
SERTÉSTENYÉSZTÉS A SZABADBAN
STRESNIL: A nyugodt kocáknak minden malachoz van türelmük!
Szinkron kocacsoportok kialakítása – kinek és miért jó a SYGMA-rendszer? Dr. Zoltai Gergely.
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Munkaköri leírás, Markov analízis
Dr. Matyovszky Balázs magánállatorvos
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
Állattartás szabályai
Az agrárgazdaság finanszírozási lehetőségei Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,
Tapasztalatok a Zuprevo és Bovilis Bovipast RSP készítmények alkalmazásáról a szarvasmarha tartásban MVDr. Lubomír Horák.
MEZŐGAZDASÉGI ALAPISMERETEK SERTÉSTENYÉSZTÉS
„Mindenről lehet beszélni” bűnmegelőzési modellprojekt 2010.
Erőforrás- és költséghatékonyabb termelés szelekciós tenyésztéssel Bjarne Gjerde Nofima, Norvégia.
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
Kitörési pontok a juhágazatban Róna-JUH Klaszter – új típusú összefogás a juhászatban Karcag, május 27. Németh Tímea 1 – Oláh János 2 1 Állattenyésztési.
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
Agrár-környezetgazdálkodás Állattenyésztés környezeti hatásai.
Munkaszervezés a juhtenyésztésben. Juhászat Hasznosítás:  hús  tej  gyapjú.
Ökológiai állattenyésztés
Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK
BPR – Business Process Reengeneering
Szarvasmarha telep munkaszervezése
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
A munkahelyi szervezettség vizsgálata szarvasmarha telepeken
BROILER ágazati HELYZETKÉP
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

A SERTÉSTELEPEK MUNKAHELY-SZERVEZÉSE

Az iparszerű sertéstartás alapelvei a következők: 1967-ben meghirdetett kormány- program eredményeként mintegy 280 szakosított sertéstelep épült fel, és ezzel kialakult az iparszerű sertéstartás. 1. Nagy állomány-koncentráció (legalább 300-400 koca), 2. A kocaállomány produktivitásának maximális kihasználása, 3. Az épület-férőhelyek tervszerű kialakítása, az istállók egyszerre népesítése és ürítése (épület- és állomány rotáció), 4. Kiegyensúlyozott takarmányozás egész éven keresztül, 5. Az állatok komfortigényét kielégítő istállók létesítése, 6. A telepre kidolgozott állategészségügyi technológia szigorú betartása, 7. A hízott sertések szerződéses, tervszerű értékesítése (az értékesítés biztonsága), 8. Magas fokú gépesítés, automatizálás, 9. Magas szintű szakember-ellátottság

Sertéstartási rendszerek Az egyfázisú tartási rendszerre jellemző, hogy a fiaztatás, a malacnevelés és a hízlalás ugyanabban az épületben folyik. A kétfázisú tartási rendszerben az elválasztott malacok 20-30 kg-os testtömegig,(70-90 napos korig), még a fiaztatóban maradnak, s ezután kerülnek át a hizlaló istállóba. A háromfázisú tartási rendszerben a 30 nap körül választott malacokat egy másik épületben (utónevelő) battérián, törésmentesen, csekély veszteséggel nevelik fel. Az ilyen típusú utónevelés 30-35 kg-os, illetve 90-100 napos korban fejeződik be. A végtermék kb. 7 hónapos (210 nap) korra, a hizlaldákban készül el. Az átlagos testtömeg 110 kg.

3 fázisú sertéstelep épületei Fiaztató istálló Az előhizlaló (vagy utónevelő) istállóban a malacokat rácspadozatú ketrecekben (battérián) nevelik, 30-35 kg-os testtömeg eléréséig. Hizlaló istálló Süldőszállás: lehetőség szerint kifutónak kell hozzá csatlakozni Kocaszállást, kanszállást és a búgatóhelyiséget egy istállóban, de külön-külön helyezik el.A csoport-kialakítás alapvető szempontja, hogy közel azonos vemhességi idejű állatok kerüljenek egy csoportba. A telepek kialakítása építészetileg kétféle lehet: pavilonos és tömbös.

A sertés szaporítása A sertés ivarzása általában 2-3 napig tart, a termékenyülés elmaradása esetén 21 nap múlva ismét jelentkezik. A vemhesítést természetes úton (búgatás), vagy mesterséges termékenyítéssel (inszeminálás) végezhetjük. A sertés vemhességi ideje 114-116 nap. A malac születési tömege általában 1,2-1,5 kg. A született malacok összes tömegét alomtömegnek nevezzük. Az alomtömeg fialáskor a koca vehemnevelő képességéről, választáskor pedig a malacnevelő képességéről ad tájékoztatást. Azt a viszonyszámot, amely megmutatja, hogy 1 éven belül 1 kocára hány fialás jut, kocaforgónak nevezzük.

A sertés hízlalása A sertéstartás célja a hústermelés. A malacokat 25-35 kg-os élőtömegnél állítják hízóba. Ez 30 kg-os kezdő tömeg és 110 kg-os végtömegnél, 600 g/nap testtömeg-gyarapodással megközelítőleg 130 napot tesz ki.

A sertések takarmányozása A sertések takarmánya ma már szinte kizárólag abrak, ami lehet dercés (dara) vagy granulált (pellet). Az etetett tápok komplett ipari keverékek. A malacokkal baby starter, pre-starter vagy starter malactápot, a hízósertésekkel hízósüldő I., II. és III. hizlalótápot etetnek. A tenyészkocákat és kanokat kocatáppal etetik. Az ivóvíz önitatóból vagy vályúból adható. Etethetünk szárazon (önetetőből, padlóról, vályúból) és nedvesen (vályúból).

A takarmánykiosztás módjai: kézi kiosztás (zsák, kézikocsi, vödör, stb.), mobil gépekkel (valamilyen takarmánykiosztó kocsi), stabil géppel (kaparóláncos behordó, ejtődoboz, stb.), csővezeték, folyékony takarmányhoz

A sertések ápolása Tenyészkanok Agyarazás Jártatásukról, esetleges legeltetésükről gondoskodni kell. Kocák mozgási lehetőség a külső és belső paraziták elleni rendszeres védekezés is. Újszülött malacok a köldök fertőtlenítése, az agyar- és szegletmetszőfogak eltávolítása a kanmalacokat 10 napos korig ivartalanítani kell és a farkkurtítást is akkor kell elvégezni.

A munkahely elhelyezése, kialakítása Mivel a sertéstelep igen nagy szállításigénnyel rendelkezik: takarmány, kész hízók, stb. úthoz, vasúthoz közel kell lennie A telepek általában két vagy három fázisúak: Pavilonos, vagy Tömbös elrendezésűek

Hány fiaztató kell egy 600 kocás telepre? Szükséges adatok: Szaporítási ciklusidő = várakozási idő (15 nap) + vemhességi idő (115 nap) + szoptatási idő 28 nap = 158 nap Kocaforgó = 365 : 158 = 2,3 Várható fialások száma = 600 X 2,3 = 1380 db Fialási szakasz = szoktatási idő (5 nap) + szoptatási idő (28 nap) + fertőtlenítési idő (5 nap) = 38 nap Lehetséges fialások száma évente egy kutricában = 365 :38 = 9,6 Fiaztató kutricák száma = fialások száma (1380) : (9,6) az egy kutricában lehetséges fialások számával = 143,75 ~ 144-150 db. kutrica.

Szükséges férőhelyek száma az előhizlalóban Szükséges adatok: Fialások száma: 1380 X 10 = 13800 db. malac Elhullás 5 % marad = 13110 db. Ez átmegy az előhizlalóba Előhizlaló elhullás 2 % marad = 12848 db. Tartási idő: 2 hónap Takarmányozási hónapok száma: 12848 X 2 = 25696 Takarmányozási év = takarmányozási hónap 25696 : 12 hónappal = 2141 Tehát a telepen 2141 db előhizlaló férőhely szükséges.

Mennyi férőhely kell a hizlaldában ? Szükséges adatok: Tartási idő: 4 hónap Elhullás: 0,5 % Takarmányozási hónap = elhullás 0,5 % 12848 - 64 db X 4 = 51136 db Takarmányozási év = 51136 : 12 = 4261 db Tehát a telepen 4261 db hizlaló férőhely szükséges.

A munkaerő felkészítése Azok legyenek a legjobb munkások, akik az ivarzókat válogatják, termékenyítik, elletnek. A karbantartóknak feltétlenül érteni kell az elektromos szereléshez. A tenyésztésirányítónak értenie kell a sertés biológiájához, a munkafolyamatokat ehhez kell igazítani.

A munkafolyamatok szervezése a sertéstartásban Pavilonos elrendezésű telepeken a munkafolyamatok két munkaművelet- csoportba sorolhatók: Telepi általános feladatokat tartalmazó munkaműveletek Technológiai épületen belül elvégzett munkaműveletek

Telepi általános feladatokat tartalmazó munkaműveletek Takarmánykeverés, elosztás Karbantartás Őrzés Takarítás Gyógykezelés Nyilvántartás

Technológiai épületen belül elvégzett munkaműveletek Vemhesítés: ivarzó kocák kiválasztása, termékenyítése, gondozása, takarmányozása (kocaszállás) Fiaztatás: fiaztatás, újszülött malac gondozása, nevelése (fiaztató) Előhízlalás: a hízósertés takarmányozása, gondozása, ápolása (előhizlaló) Hízlalás: a hízósertés takarmányozása, gondozása, ápolása (utóhizlaló)

Munkatermelékenységi mutatók Szükséges adatok: összes felhasznált munkaóra, termelési adatok, dolgozói létszám Mutatók: 100 kg élőtömegre jutó munkaóra 1 munkaórára jutó termék (kg) 1 főre jutó termelés évente (t)

Bérezés havi bért kapnak + nyereségprémiumot Telepi dolgozók: Kocagondozók: vemhesülés, a fiaztatóba átadott kocák után kapják a bérüket Fiaztatósok: leválasztott malac-kg alapján Hízlalósok: testtömeg-gyarapodás után a darapercent függvényében

Köszönöm a figyelmet!