AZ IMMUNOLÓGIA a szervezetben lejátszódó védekező folyamatokkal foglalkozik. Immunitas = „mentesség”, védettség IMMUNRENDSZER FELADATA: - védettség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
5. szeminárium AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: NYIROKSZÖVETEK
Advertisements

Immunológia Siklódi Enikő
Megoldások.
A KOSTIMULÁCIÓ ELENGEDHETETLEN A NAIV T-LIMFOCITÁK AKTIVÁLÁSÁHOZ Az antigén-specifikus és kostimulációs jeleknek egy időben és egymással együttműködésben.
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉBEN
Az immunrendszer szervei és sejtjei
B LIMFOCITÁK IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK Dr HOLUB MARCSILLA
Az immunrendszer sejtei, szervei
Falus András Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Dr. Falus András egyetemi tanár B lymphocyták (ontogenezis, aktiváció, osztály/izotípus, humorális immunitás)
Dr. Falus András egyetemi tanár B lymphocyták (ontogenezis, aktiváció, osztály/izotípus, humorális immunitás)
LOKÁLIS ÉS SZISZTÉMÁS IMMUNVÁLASZ ANATÓMIÁJA
Az immunrendszer felépítése
A lokális és szisztémás immunválasz anatómiája
A nyirokszervek.
A nyirokszervek.
azaz a nemzetbiztonsági hivatal felépítése és működése
T-sejt aktiváció.
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
IMMUNOLÓGIA I. Biológiai értelemben: a szervezet integritásának megőrzésének folyamataival, az „idegen” és a „saját” anyagok felismerésének és a válaszreakciók.
Előadás anyag, szemináriumok letölthetők: Web: Login: student
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK SEGÍTŐ T LIMFOCITÁK CD4+ T SEJTEK
AZ IMMUNRENDSZER ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE ELSŐDLEGES FELADAT AZ IMMUNRENDSZER ÉS A KÖRNYEZET KÖZTI EGYENSÚLY FENNTARTÁSA Együttélő és kórokozó mikroorganizmusok.
LIMFOCITA LETELEPEDÉS, VÁNDORLÁS, RECIRKULÁCIÓ
AZ IMMUNSEJTEK VÁNDORLÁSA LIMFOCITA LETELEPEDÉS, KERINGÉS
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS. DC Epitél sejtek PERIFÉRIÁS LIMFOID SZERVEK PERIFÉRIÁS SZÖVETEK SEJTEK KÖZÖTTI SZÖVET SPECIFIKUS KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK.
AZ IMMUNSEJTEK VÁNDORLÁSA LIMFOCITA LETELEPEDÉS, KERINGÉS
Előadás anyag, szemináriumok letölthetők: Web: Login: student
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
Kötelező irodalom: Immunbiológia (Szerkesztők: Gergely János
AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉBEN RÉSZTVEVŐ SEJTEK ÉS MOLEKULÁK.
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
Előadás anyag, szemináriumok letölthetők:
Az effektor T sejtek aktiválásához az antigén-specifikus inger
TESZT 1. November 4. (péntek)
AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉBEN RÉSZTVEVŐ SEJTEK ÉS MOLEKULÁK.
LIMFOCITA LETELEPEDÉS, VÁNDORLÁS, RECIRKULÁCIÓ
CDR1CDR2CDR3 VL Complementary Determining Region = hipervariábilis régió V35 gén terméke J2 gén terméke.
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK MHC I és II osztályba tartozó molekulákat is kifejeznek Kostimuláló molekuákat expresszálnak (B7, CD40) Képesek „exogén”
AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉBEN RÉSZTVEVŐ SEJTEK ÉS MOLEKULÁK
AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
A TERMÉSZETES ÉS SZERZETT IMMUNITÁS SAJÁTSÁGAI Természetes immunitás mechanizmusai Szerzett immunitás Mechanizmusai Gyors válasz (órák) Lassú válasz (napok,
Immunbiológia - I.
Előadás anyag, szemináriumok letölthetők:
Koncz Gábor
AZ IMMUNRENDSZER ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN. A thymus szöveti felépítése.
Web: Letöltések Login: student Password: download Előadásanyagok, szemináriumok letölthetők:
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor. 1781:Kanyarójárvány a Feröer szigeteken A járvány elmúltával a sziget kanyarómentes 65 évig 1846: Újabb járvány.
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
PERIÉRIÁS NYIROKSZERVEK
A T limfociták Falus András Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet.
B-SEJT AKTIVÁCIÓ (HOL ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK?). A B-sejt aktiváció fő lépései FELISMERÉS AKTIVÁCIÓ PROLIFERÁCIÓ/DIFFERENCIÁCIÓ Ea termelés Izotípus váltás.
6. szeminárium AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja.
Tímusz Lép Csontvelő Nyirokcsomó Madulák Féregnyúlvány Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek: Az elsődleges nyirokszervek az immunrendszer.
Miben különbözik a természetes fertőzést követő immunitás az oltóanyag által kiváltott védettségtől? Timár László 19. ORSZÁGOS VÉDŐOLTÁSI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM.
Nyirokszervek, az immunrendszer felépítése
Nyirokszervek Dr. Nagy Nándor Semmelweis Egyetem,
Előadás másolata:

AZ IMMUNOLÓGIA a szervezetben lejátszódó védekező folyamatokkal foglalkozik. Immunitas = „mentesség”, védettség IMMUNRENDSZER FELADATA: - védettség Külső veszélyek: pl. baktériumok, vírusok, gombák paraziták, Belső : pl. malignus sejtek Az immunrendszer Az immunvédelem kialakításáért felelős molekulák, sejtek és szervek alkotják . Tk. a szervezet rendőrsége, mely védelmet biztosít külső és belső eredetű idegen anyagokkal szemben.

Antigén: az immunrendszerre specifikusan ható, idegenként, vagy sajátként felismert molekulák összessége Epitópok: antigén determinánsok Specifikus kötődés ellenanyagokhoz, T sejt receptorokhoz Hapten, carrier Természetes immunitás Specifikus (adaptiv) immunitás celluláris, humorális

Az immunitás két csoportba sorolható: Természetes immunitás és Adaptív (specifikus) immunitás

Természetes immunitás Szerzett immunitás Sejtek Fagociták (monociták/makrofágok, granulociták), DC, NK-sejt, CD5 + B-sejtek, g / d T-sejtek T és B limfociták Humorális tényez ők Komplement rendszer, citokinek (IFN a és b , TNF, IL-1 és IL-6) Ellenanyagok, interleukinek A felismert struktúra kémiai szerkezete Szénhidrát, lipid, sziálsav, nem- metilált CpG motívum F őként fehérje A válaszadó képesség ismételt fert őzés után Nem javul (nincs memória) Jelent ősen javul (van memória) Az aktivitás (védelem) Nem vihet ő át másik egyedbe Specifikus T- és B-sejtekkel átvihet ő másik egyedbe A kórokozó szervezetbe jutásakor Azonnal m űködésbe lép Több nap, ill. hét is szükséges a specifikus (T- és B-)sejtek megjelenéséhez

Specifikus (adaptiv) immunválasz sajátságai Specificitás Diverzitás-hatalmas repertoár, 107 –109 antigénre válasz Memoria Specializáció Önkontroll, homeostasis, reguláció Saját strukturák megkimélése, tolerancia

Egy gén-egy polypeptid teória megdőlt! Specificitás : Minden lymphocyta csak egy adott epitóp felismerésére képes receptort hordoz Klón szelekció az antigén specifikus limfociták még az antigén stimuláció előtt kialakulnak! Az antigén választ , majd aktiváció . 2 jel szükséges! Diverzitás : limfocita repertoár 107-109 magyarázat: szomatikus génátrendeződés Egy gén-egy polypeptid teória megdőlt! Memória : ugyanazon antigénre adott ismételt immunválasz gyorsabb, nagyobb, minőségi változás Immunológiai tolerancia Saját, nem saját diszkrimináció.

Apoptózis szerepe az immunrendszerben Prekurzorok eliminációja Aktivált limfociták apoptózisa (activation induced cell death), vagy növekedési és egyéb faktorok csökkenése

Klónszelekció A sejtklónok száma, azonos nagyságrendű a természetben előforduló antigénekével. Az antigén csak azzal a sejttel lép kölcsönhatásba, amelynek antigénreceptorával fajlagosan kapcsolódni tud.. Az antigén tehát szelektál - klonális szelekció, klonális osztódás és differenciálódás indul meg. hosszú életű, antigénspecifikus, ún. memóriasejtek is képződnek, amelyek az immunválaszadási készség folyamatosságát biztosítják.

Klónszelekció

Elsődleges és másodlagos nyirokszervek A csontvelői őssejtek limfocitákká érése az elsődleges nyirokszervekben zajlik. Az érett sejtek elhagyják a primer nyirokszerveket és a vér-, ill. nyirokáram útján a másodlagos nyirokszervekbe vándorolnak. Elsődleges nyirokszervek: 1. Csontvelő 2. Thymus Másodlagos nyirokszervek: 1. Nyirokcsomók 2. Lép 3. SALT (Skin associated lymphoid tissue MALT (Mucosal associated lymphoid tissue): BALT, GALT: mandulák, féregnyúlvány, Peyer plakkok

ELSŐDLEGES NYIROKSZERVEK Csontvelő, Thymus Ezekben a központi nyirokszervekben keletkeznek a limfociták a limfoid őssejtekből. Itt válnak elkötelezetté és itt érnek funkcióképes limfocitákká. Ezekben a nyirokszervekben történik meg a B ill. a T-sejt-receptor-gének átrendeződése, amelynek eredményeként kialakul az antigénkötő receptorok repertoárja. Itt „tanulják” meg a limfociták a saját struktúrák felismerését, de testidegen anyaggal ebbel a környezetben nem találkoznak.

Csontvelő Vörös csontvelő: hemopoézis színhelye A csontvelői pluripotens őssejtből alakul ki a limfoid és a myeloid progenitor, amelyekből megfelelő környezeti hatásokra a vér összes alakos eleme kifejlődik. Bursa aequivalens szerv, B sejtek fejlődésének helye Thymus T sejtek érése, szelekciója

Az immunrendszer sejtes elemeinek képződése

MÁSODLAGOS NYIROKSZERVEK A másodlagos nyirokszervek fő feladata a testidegen anyagoknak a szervezetből való kiszűrése. A másodlagos nyirokszervekben és nyirokszövetekben ismerik fel az antigénkötő receptorral rendelkező limfociták a nem-saját struktúrákat

A lymphocyták körforgása („őrjárat”)

Nyirokcsomók kéregállomány (cortex), a kéreg alatti állomány (paracortex) velőállomány (medulla) A kéregállományban főként B-sejtek és makrofágok (primer folliculus). Antigén bejutása után csíraközpontok (centrum germinativum) formálódnak; B-sejtek antigénhatásra bekövetkező aktiválódása, plazmasejtekké és memóriasejtekké differenciálódása. T-sejtes zóna a paracortexben velőállományban lévő sejtek javarésze ellenanyagot termelő plazmasejt. ,

A professzionális antigénprezentáló sejtek

A dendritikus sejtek (DC) az antigént a perifériás szövetekben veszik fel, majd a nyirokcsomókba vándorolnak és antigénprezentáló sejtként elsődlegesen a T-sejtek aktiválásában vesznek részt. Az aktivált T-sejtek a B-sejtekkel lépnek kölcsönhatásba és azok differenciálódását segítik.

A dendritikus sejtek az antigéneket a nyirokcsomókba szállítják Itt találkoznak a „naív”T sejtekkel, melyek aktiválódnak, és effektor T sejtekként a keringésbe jutnak, innen pedig a szövetekbe, ill. a fertőzés helyére Memória sejtek is kijutnak a keringésbe, ill. nyirokszervekbe

A B sejtek is a nyirokcsomókban aktiválódnak az antigén hatására (follikuláris dendritikus sejtek szerepe!) A plazmasejtek a keringésbe jutnak ; az ellenanyagok a fertőzés helyén fejtik ki hatásukat

A poszkapilláris venulákat ún A poszkapilláris venulákat ún. magas endotélsejtek (high endothelial venule sejtek) bélelik. A HEV sejtek adhéziós molekulákat hordoznak felszínükön, melyek kötik a limfociták felszínén lévő homing receptorokat (pl szelektinek).E kölcsönhatás következményeként a limfociták átkúsznak a HEV sejtek között, és így jutnak a keringésből a nyirokszervekbe.

A lép csak a vérkeringéssel van kapcsolatban, a nyirokrendszerrel nem A lép csak a vérkeringéssel van kapcsolatban, a nyirokrendszerrel nem. Feladata a vérben keringő antigének kiszűrése. Vörös és fehér pulpát tartalmaz. A fehér pulpa limfoid szövet, amely a központi arteriolákat veszi körül (PeriArteriolar Lymphoid Sheat=PALS). A T sejtek az arteriola köré csoportosulnak, míg a nem stimulált B-sejtek primer, az antigénnel aktivált B-sejtek csíraközpontot is tartalmazó szekunder tüszőket alkotnak.

A Peyer-plakkok szerkezete

Az M-sejt a nyálkahártya epitéliumában elhelyezkedő különleges sejtféleség, melynek bazolaterális részén lévő betüremkedése mély zsebet alkot. A zsebben T-, B-sejtek, makrofágok valamint dendritikus sejtek halmozódnak fel. Az antigént a bél lumenéből az M-sejtek veszik fel, és a sejt zsebébe transzportálják.

M sejt

Figure 10-19

GALT (Gut Associated Lymphoid Tissue) A MALT (Mucosa Associted Lymphoid Tissue) része Mandulák, féregnyúlvány, Peyer plakkok IEL (intestinális intraepitheliális limfociták) Lamina propriában levő limfociták-aktivált T és B sejtek ( eozinifilek, hízósejtek)

nyirokcsomó