ISZLAMISTA INDÍTTATÁSÚ RADIKALIZÁLÓDÁS EURÓPÁBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Advertisements

Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Vezetéstudományi Intézet Szervezeti magatartás tanszék 1093 Budapest, Fővám tér 8.; 1828 Budapest, Pf Tel.: (1) , (1) ; fax: (1)
Szociális munka a börtönben
Csoport munka.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Dr. Ternovszky Ferenc A nemzeti kultúra szerepe, jelentősége.
Megnyitó Új közgazdasági perspektívák szakpolitikai relevanciái Fazekas Károly főigazgató MTA KRTK AZ MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és az MTA Emberi.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
A közszolgálati tartalom Konferencia a közmédiáról, Budapest június 16.
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
INTERAKCIÓ KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK ÖNDEFINICIÓ.
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
1 Az önfeltárás kockázati tényezőinek összefoglalása Dimenzió Idő Téma Értékelés Emberek Kis kockázat Múlt események, gondolatok, általános elképzelések.
A személyiség.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
Várakozások az eredmények tükrében,
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
Egészségpolitika.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A CSOPORTOK Dr. Dinnyés János professor emeritus Vezetéstudományi tanszék.
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
A motiváció.
Belügyi Tudományos Tanács Velünk Élő Tudomány Dr. Dános Valér.
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
A CSOPORTOK Dr. Dinnyés János professor emeritus Vezetéstudományi tanszék.
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Az emberi tőke vizsgálatának lehetőségei társas vállalkozások körében Kutatási terv Pótó Zsuzsanna.
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
FIATALKORI BŰNÖZÉS ÉS VIKTIMOLÓGIA
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Pedagógiai személyiségértelmezések
Magánszféra és biztonság Társaság a Szabadságjogokért.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
Dr. Bolgár Judit ETIKAI DILEMMÁK MAGATARTÁS LÉLEKTANI ASPEKTUSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KULTURÁLIS SOKKJELENSÉGRE Veszprém.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
A mérsékelt és a radikális politikai iszlám a Közel-Keleten KIDMA, Itt a terror? Hol a terror? c. konferencia október 1. Csicsmann László, PhD egyetemi.
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Motiváció.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
TEST ÉS LÉLEK ÚTJA GONDOSKODÁS A DEMENCIÁBAN SZENVEDŐ IDŐSEINKRŐL.
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
A kultúra társadalmi hatása
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
MOTIVÁCIÓ FOGALMAK Személyiség tulajdonság-e?
Miért éppen a Közel-Kelet?
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Társadalmi nem és szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Neveléslélektan Debrecen
Előadás másolata:

ISZLAMISTA INDÍTTATÁSÚ RADIKALIZÁLÓDÁS EURÓPÁBAN Sántha Hanga Vezető kutató, Migrációkutató Intézet „Modernkori népvándorlás, avagy a migráció komplex megközelítése” 2016. november 10.

A MIGRÁCIÓ ÉS RADIKALIZÁLÓDÁS ÖSSZEFÜGGÉSEI MENEDÉKKÉRŐK BIZONYTALANSÁG, FRUSZTRÁCIÓ, TEHETETLENSÉG ÉRZETE HOZOTT TULAJDONSÁGOK ÉS TAPASZTALATOK? MÁSOD- ÉS HARMADGENERÁCIÓS BEVÁNDORLÓ FIATALOK AZ IDENTITÁS KÉRDÉSE A SIKERESSÉG KÉRDÉSE A CÉL ÉS HOVATARTOZÁS KÉRDÉSE A SZEMÉLYES IGÉNYEK KÉRDÉSE

MIÉRT FONTOS A TÉMA? KIUTAZÓ DZSIHÁDISTÁK: 3922-4294 NŐK ARÁNYA:17% VISSZATÉRTEK: 30% HALOTTAK: 14% NŐK ARÁNYA:17% LAKHELY: 90-100% VÁROSI, VAGY BEÉPÍTETT TERÜLET 6-23% KONVERTITA Forrás: ICCT, 2016. ápr.

AZ ERŐSZAKOS RADIKALIZÁLÓDÁS FOGALMA

EGYÉNI MOTIVÁCIÓS TÉNYEZŐK

AZ IDENTITÁS SZEREPE HÍD A KÜLSŐ ÉS A BELSŐ KÖZÖTT A SZUBJEKTUM BELEHELYEZÉSE A STRUKTÚRÁBA LÉLEKTANI BIZTONSÁG STABILITÁS EGYSÉG, MEGJÓSOLHATÓSÁG NAPJAINKBAN: „MOZGATHATÓ ÜNNEP” (Stuart, 1992) GLOBALIZÁCIÓ HATÁSAI

EURÓPAI MUSZLIM IDENTITÁS? SZEKULÁRIS-VALLÁSOS INDIVIDUALISTA-KÖZÖSSÉGI HAGYOMÁNYÖRZŐ-ÚJÍTÓ ERŐSÖDŐ MUSZLIM ÖNTUDAT EURÓPÁBAN? SZOLIDARITÁS MASZKULINITÁS ÉRZETE POZITÍV MINTA ÉRZETE ÉRTÉKREND

AZ IDENTITÁS KÉRDÉSE A RADIKALIZÁLÓDÁSI FOLYAMATBAN AZ ATTITŰD-ELEMZŐ MODELL (Choudhury, 2005) 1. A TÁRSADALMI ELFOGADÁS PERCEPCIÓJA 2. AZ EGYENLŐ LEHETŐSÉGEK PERCEPCIÓJA 3. AZ INTEGRÁLTSÁG ÉRZETE 4. AZONOSULÁS A VÉLT VAGY VALÓS DOMINÁNS TÁRSADALMI ÉRTÉKRENDDEL A RADIKALIZÁLÓDÁS AZ IDENTITÁS KERESÉSE KÖZBEN KÖVETKEZHET BE.

A DZSIHÁDISTA NARRATÍVA A Nyugat megalázta és igázta le a muszlim világot A világpolitika eseményei mint a ma is tartó gyarmatosítás folyamata A modern államhatárok törvényességének elutasítása Összeesküvés-elméletek Az iszlám reneszánsza elképzelhetetlen a kalifátus helyreállítása nélkül Az isteni ideáloknak megfelelő rend Muhammed első követőinek korszakában létezett Az iszlám identitás minden más kötődést felülmúl. A teológiai megtisztulás politikai és katonai eszközök nélkül nem lehetséges  az erőszak elfogadott eszköz. Forrás: Speidl, 2016

ALAP: KÍNÁLAT-KERESLET TOBORZÓ NARRATÍVÁK ALAP: KÍNÁLAT-KERESLET UNIVERZALISTA - EGYÉNI KÖTELEZETTSÉG BŰNBOCSÁNAT HARC NEMES CÉLOKÉRT BAJTÁRSIASSÁG JUTALOM HATALOM, STÁTUSZ, IDENTITÁS NŐK: KIEMELT SZEREP, MINT A KALIFÁTUS FELÉPÍTŐI

TOBORZÓ NARRATÍVÁK KÉPEKBEN

A RADIKALIZÁLÓDÁS HELYSZÍNEI BÖRTÖNÖK INTERNET TÁRSASÁG ÖN-RADIKAL. BEFOGADÓ LÉTESÍT-MÉNYEK?

A RADIKALIZÁLÓDÁS FÁZISA 1. KAPCSOLAT 2. FOKOZOTTAN VÁLTOZÓ VISELKEDÉS 3. SZOCIÁLIS KÖR SZŰKÍTÉSE ERKÖLCSI KEMÉNYÍTÉS Forrás: PET fázis-modell

A RADIKALIZÁLÓDÁS MEGELŐZÉSE CSALÁD, BARÁTOK, CIVIL SZERVEZETEK, SZOCIÁLIS HATÓSÁGOK, OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK BÜNTETÁS-VÉGREHAJTÁS, RENDVÉDELMI SZERVEK

facebook.com/migraciokutato Köszönöm a figyelmüket! Elérhetőségek: santha@migraciokutato.hu www.migraciokutato.hu facebook.com/migraciokutato