Kihívások Baranya gazdasága előtt

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzés a gazdaságban Dr. Síkfői Tamás Pécs Dr. Síkfői Tamás: Szakképzés a gazdaságban.
Advertisements

Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
műszaki osztályvezető
VERSENY MINDEN HATÁRON TÚL DR. LUKOVICH TAMÁS MAGYAR URBANISZTIKAI TÁRSASÁG ALELNÖKE.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
KÍNA ÉS INDIA.
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
Észak Dél ellen.
A felvilágosult abszolutizmus
A Közel-Kelet és Afrika a világgazdaságban
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Nyugat-dunántúli Régió
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
A vidéki tér sikertényezői
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Globális problémák.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A Pannon Gazdasági Kezdeményezés (PGK) tevékenységei Kocsondi Tamás Sopron, február Sopron, Csatkai E. u. 6. Tel.: 99/ Szombathely,
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
DEÁK ATTILA VEZETŐ MENEDZSER, TERÜLET ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI SZAKÉRTŐ SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI ÜGYNÖKSÉG.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Régió, megye, járás (kistérség): múlt- jelen- jövő Pálné Kovács Ilona MTA KRTK, Regionális Kutatások Intézete Pécs,
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Urbanizáció Kelet-Közép-Európában. A., Az I. világháború előtti időszak I. Általános jellemzők II. Belső különbségek 1. legfejlettebb térség 2. „közepesen”
A népesség számának változása Európában
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
történelmi integrációi
A világnépesség növekedése
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Globalizáció és környezeti problémák
1. Magyarország Európában
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A DKMT Eurorégió megyeszékhelyeinek társadalmi-gazdasági elemzése Dr. Borzán Anita 1 – Dr. Szigeti Cecília 2 1 főiskolai docens - 2 egyetemi adjunktus.
Pécs és térsége gazdasága Pólus és a K+F+I november 27. Dr. Síkfői Tamás.
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
SZTE Gazdaságtudományi Kar Differenciált integráció – kiútkeresés az Európai Unió válságából Budapesti Corvinus Egyetem április 29. Farkas Beáta.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
A magyarországi K+F politika
Szakértő: Prof. Dr. László Dinya - EKE
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Közép- és Kelet-Európa, a Balkán a XI-XIII. sz.-ban
TÁRSADALMI HATÁSOK.
Készítette: Kerekes Henriett
Globális problémák Globális problémák.
Az urbanizáció (urbs, urbis)
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
FELDOLGOZÓIPAR HELYZETE ÉS SAJÁTOSSÁGAI A DÉL-DUNÁNTÚLON
Készítette: Koleszár Gábor
Előadás másolata:

Kihívások Baranya gazdasága előtt Dr. Síkfői Tamás

III. világháború már folyik – egyelőre gazdasági eszközökkel „A jövő közelebb van a jelenhez, mint a múlt.” Globális kihívások III. világháború már folyik – egyelőre gazdasági eszközökkel A centrum térségek harca a világ erőforrásaiért A centrumokba egyre gyorsabb és egyre erősebb a jövedelemkoncentráció a perifériák rovására A centrum térségek egyre erőszakosabban avatkoznak be a perifériákon az erőforrások biztosítására Európa gyengülése, térvesztése A perifériák stratégiája, az utolérési effektus már illúzió kapcsolódj a leggyorsabb mozdonyhoz – már ha hagyják… Centrum és az iszlám periféria stratégiája Európa a célkeresztben A Föld nevű bolygó – rohamosan változó környezet A globális hatalomért folyó küzdelem felnagyítja az ökológiai lábnyomunkat… Következmények

Uniós kihívások Demográfiai trendek, munkaerő hiány, brain drain „Aki irányítja a múltat, az irányítja a jövőt; aki irányítja a jelent, az irányítja a múltat.” George Orwell Demográfiai trendek, munkaerő hiány, brain drain Nyugat kontra Kelet. Juncker: véget kell vetni a keleti tagállamok gazdasági kihasználásának, a béreket uniós szinten belátható időn belül ki kell egyenlíteni. Kelet-Európa globális funkciója: munkaerő bázis, periférikus piac Az euro problémája Egységes Európa vagy nemzetállamok laza közössége TTIP - Malmström, a titkos TTIP tárgyalásokért felelős uniós biztos: “Én nem az európai emberektől kapom a felhatalmazást…I do not take my mandate from the European people…” Népvándorlás, iszlamizáció és következményei. A duális társadalomtól az enklávékig.

Hazai kihívások „Megmaradni” vagy integrálódni? Van-e más út, mint a gyengülő periféria? Lehet-e decentrumot képezni Kelet-Európában „Két pogány közt”? Duális gazdaság, bérmunka ország Demográfia Újraelosztási rendszerek elmaradt reformja Erős állam kontra olcsó állam Központosítás, centrális erőforrás allokáció, Van-e érdemi alternatíva a radikalizálódó világban?

Megyei kihívások Az elsők közül az utolsók közé, negyed század krónikája Demográfia Hanyatló gazdaság felett virágoztatott kultúra Partnerség elemi hiánya Negyedszázados egyetemi stratégia: gazdaság nélkül

14 évesek 14 évesek Az általános iskolába lépőkben évről évre nő a roma gyerekek aránya. Többségben vannak.

K+F kutatóhelyek megoszlása régiók szerint

A határidőben fizetett számlák arányában legrosszabb státuszú megyék A határidőben fizetett számlák arányában legrosszabb státuszú megyék. Dél-Dunántúl kiemelten. Míg a fővárosban ez a fővállalkozók kapitalizációját segíti, addig ez a régióban ellentétes előjelű.

Pólus program és a kreatív ipar

A Pécs Pólus pillérei

Köszönöm a figyelmet.