Az MVH utáni kifizetések rendszere és kapcsolati formái

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Baranya Megyei Önkormányzat
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
JEREMIE Programok módosulásai
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
A szaktanácsadás támogatása között
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
Dr. Nagy József elnök Bükk-Térségi LEADER Egyesület Tibolddaróc, január 30.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
ÉMOP – Üzleti infrastruktúra fejlesztése. Keretösszeg: „1” részcél: Ipari Parkok millió Ft „2” részcél: Ipari területek millió Ft „3” részcél:
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
Az új Vidékfejlesztési Program
Támogatások önkormányzatok számára Csikász Gábor MNVH megyei területi felelős.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program ( )
Vidékfejlesztési Program Pénzügyi-finanszírozási formák a VP-ben Kis Miklós Zsolt államtitkár Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős.
Legény Ágnes VP beruházások tervezett támogatásai.
Budapest, május 17. Szántóföldi hozamnövelés az alapoktól c. konferencia Agrártámogatások rendszerének hatása a termelésre Dr. Gyuricza Csaba elnök.
Vidékfejlesztési Program Pályázati lehetőségek a vidéknek Dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség.
Vidékfejlesztési Program – aktualitások Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár Miniszterelnökség LEADER Egyesületek Szövetségének.
Üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével.
Vidékfejlesztési Program – aktualitások Pályázati lehetőségek a kacsa ágazatban Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár Miniszterelnökség.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Vállalkozások támogatási lehetőségei 2011-ben Gl ó sz é s T á rsa Kft.
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
Vidékfejlesztési Operatív Program bemutatása LEADER Helyi Fejlesztési Stratégia Tervezése Előadó: Balázs János, munkaszervezet vezető Dél-borsodi.
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
Vidékfejlesztési Program a baromfiágazat támogatásai Kis Miklós Zsolt Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár 14. Tojás Világnapi Szakmai.
Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása Dr. Szili-Fodor Dóra NAK vidékfejlesztési referens október.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Vidékfejlesztési Program Baromfitartó telepek korszerűsítése dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
A Vidékfejlesztési Program megvalósítása, pályázati lehetőségek
Az MVH által végrehajtott támogatási intézkedések és kifizetések az új agrár- és vidékfejlesztési rendszerben Ignácz Balázs kirendeltségvezető Mezőgazdasági.
A Vidékfejlesztési Program támogatási lehetőségei
Bíró Anna MNVH Nógrád megyei területi felelős
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
dr. Csuzda Gábor MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
agrár- vidékfejlesztésért felelős államtitkár
dr. Csuzda Gábor MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős
A Vidékfejlesztési Program aktualitásai - A borászati ágazat támogatási lehetőségei Kis Miklós Zsolt Agrár- vidékfejlesztésért felelős államtitkár Miniszterelnökség.
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
A Vidékfejlesztési Program megvalósítása, pályázati lehetőségek
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
Bíró Anna MNVH Nógrád megyei területi felelős
A MAHOP végrehajtásának bemutatása
Vidékfejlesztési Program – aktualitások
A Vidékfejlesztési Program pályázati aktualitásai
K+F+I Tevékenységek fejlesztése Debrecen,
Előadás másolata:

Az MVH utáni kifizetések rendszere és kapcsolati formái Dr. Kondra Laura Az MVH utáni kifizetések rendszere és kapcsolati formái

A 328/2016 (X.28.) Korm. rendelet alapján az MVH beolvadásos különválással átalakult 2017. január 1-jén. A központ a Magyar Államkincstárba olvadt A kirendeltségek a Kormányhivatalokhoz kerültek.

- Az új struktúra szerint a mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos kifizető ügynökségi feladatokat ellátó Magyar Államkincstár a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézménye. E feladatoknál a szakmai irányítást a: Miniszterelnökség /EMVA/ és a Földművelésügyi Minisztérium /EMGA, nemzeti támogatások/ látja el. A beruházási típusú pályázatoknál csak a jogosultság ellenőrzése tartozik a Kincstárhoz.

2016-2017. ÉVI KIFIZETÉSEK 2016-ban 287 Mrd Ft volt az előleg és részkifizetések összege, ez közel 100 milliárd forinttal több, mint a korábbi esztendőben 2017-ben március 7-éig több mint 35 Mrd forintot utalt a Magyar Államkincstár a gazdálkodóknak. Ezen belül csak zöldítésre 94 ezer ügyfél részére 15 Mrd Ft-ot folyósított a Kincstár jogosultaknak. Továbbá megkezdődik a biztosítási díjtámogatás kifizetése is. A Magyar Államkincstár a kárenyhítésre járó összegeket is egy hónappal korábban, március helyett már februárban eljuttatta az arra jogosult 3300 termelőnek összesen 4,8 Mrd forint összegben.

2017. ÉVI EGYSÉGES KÉRELEM 7 ÚJ JOGCÍM: A Kincstár felkészül az kérelmek befogadására, a felület határidőre elkészül, illetve megnyílik. Az FM tájékoztatása szerint - várhatóan márciusban jelenik az egységes kérelem változásait tartalmazó jogszabály A 2017. évi egységes kérelem keretében várhatóan 41 jogcímre, intézkedésre lehet kérelmet benyújtani, vagy adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. 7 ÚJ JOGCÍM: Ipari olajnövény termesztés termeléshez kötött közvetlen támogatás Intenzív gyümölcstermesztés termeléshez kötött közvetlen támogatás (új) A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás A védett őshonos és veszélyeztetett állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése Erdősítés támogatása Élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése

- együttműködéseket, termelői csoportokat, szervezeteket érintő - Piaci Támogatások - együttműködéseket, termelői csoportokat, szervezeteket érintő - Intézkedések Iskolagyümölcs-program Termelői csoportok működési és beruházási támogatása Működési alapok támogatása MFB TÉSZ 2020 Forgóeszköz Hitelprogram Végrehajtás Magyar Államkincstár – Piaci és Nemzeti Támogatások Főosztálya – továbbra is „központi ügyintézésű intézkedések”. A kérelembenyújtás módjában, illetve a kérelmek ügyintézése tekintetében nincs változás.

Iskolagyümölcs-program Célja: az 1-6 osztályos általános iskolás tanulók friss és feldolgozott zöldség-gyümölcs termékekkel történő ellátása, egészséges életmódra nevelés. Szállítók 2017/2018. tanévi programban történő előzetes jóváhagyásának felülvizsgálta lezárult, 2017. február 28-ig a jóváhagyott szállítók listáját a Kincstár közleményben megjelentette. 2016/2017. tanévi támogatások kifizetése az I. és II. szállítási időszakokra vonatkozó kifizetési kérelmek bírálata folyamatos, 2016/2017. tanévi pénzügyi keret 3 255,1 millió Ft, amelyből a kifizetési kérelmek alapján 295,8 millió Ft támogatás kifizetésre került.

Zöldség-gyümölcs termelői csoportok működési és beruházási támogatása Célja: A zöldség-gyümölcs termelői csoportok működése és az elismerési tervben foglalt beruházások támogatása révén e szervezetek termelői szervezetté válásának elősegítése. Kérelmek benyújtása, becsült támogatás összege A 2016. II. féléves és éves kifizetési kérelmek benyújtási határideje 2017. március 31. 16 db kérelem benyújtása várható, eddig 1 db kérelem érkezett be. A 2016. II. féléves és éves kérelmek esetében a működési támogatás becsült összege ~356,5 millió Ft, (az elismerési tervek alapján) a beruházási támogatás becsült összege ~1 162,6 millió Ft.

Működési alapok támogatása Célja: a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek és a termelői szervezetek társulásainak működési programjai végrehajtásának támogatása. 2016. évi részfizetési kérelmek Benyújtási határidő: 2016. december 31. Összesen 20 db kérelem érkezett be, igényelt támogatás összege: 444,8 millió Ft. 10 db kérelemre született döntés, 120,6 millió Ft támogatás került kifizetésre. 2016. éves kifizetési kérelmek Benyújtási határidő: 2017. február 15. 37 db kérelem érkezett be, 5 db kérelem beérkezését várjuk. Kérelmek kifizetési határideje: 2017. október 15.

MFB TÉSZ 2020 Forgóeszköz Hitelprogram Kedvezményes hitelfelvételi lehetőség a TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogramban résztvevő termelői csoportok és termelői szervezetek számára. A kamattámogatás mértéke a hitelkamat 60%-a lehet, de nem haladhatja meg az évi 4 százalékot. Támogatás igénybevétele: - kamattámogatási kérelem - támogatáslehívási kérelem

Főbb változások a 2007-2013 időszakhoz képest: Agrár- és vidékfejlesztési források a VP keretében (2014-2020) - új eljárásrend Főbb változások a 2007-2013 időszakhoz képest: Az egységes rendszerhez illeszkedő eljárásrend a VP végrehajtására, elektronikus pályázatbenyújtás. Munkaigényes ágazatok kiemelt fejlesztése (zöldség és gyümölcstermesztés, állattenyésztés,élelmiszeripar). Egyszerűsített támogatás-típusok bevezetése (egyösszegű átalány, egységköltség, %-ban meghatározott átalányalapú finanszírozás). Egyszerűsített elbírálás (adott összeghatárig a fejlesztések egyszerűsített követelményei és elbírálása). Az előleg, saját teljesítés, természetbeni hozzájárulás, továbbá kamattámogatás igénybevételére is lesz lehetőség. Kollektív beruházások lehetősége (magasabb támogatási intenzitás).

Felhívások meghirdetése A felhívásokat a Miniszterelnökség teszi közzé a VP Irányító Hatósága (Miniszterelnökség Agrár- és Vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság) által jóváhagyott tartalommal a Széchenyi2020 honlapon. Az Irányító Hatóság, illetve a Miniszterelnökség a változtatás jogát fenntartja, figyelemmel kell kísérni a www.palyazat.gov.hu honlapon megjelenteket.

VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM 2017. Március 6-ig megjelent pályázatok aránya TELJES VP FORRÁS 1 296 Mrd Ft

Megjelent és felfüggesztett VP pályázatok Meghirdetés időpontja - együttműködéseket, termelői csoportokat, szervezeteket érintő - Pályázat neve Pályázati keret Mrd Ft Kedvezményezettek Meghirdetés időpontja Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyság elősegítése a feldolgozásban 140,96 mg-i vállalkozások, élip-, mikro és kisváll. 2015. dec. 28. Kertészet korszerűsítése – kertészeti gépbeszerzés támogatása 18,08 mg-i vállalkozások (80% korlát) 2016. nov. 8. Trágyatároló építése és korszerűsítése 5,66 Mg-i termelők és csoportjaik, fiatal mg-i termelő 2015. nov. 20. kifizetési kérelem benyújtható Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével 23,31 2016. febr. 1. Kertészet korszerűsítése – gombaházak - hűtőházak létrehozására, meglévő gombaházak - hűtőházak korszerűsítését támogató felhívás 22,33 Sertéstartó telepek korszerűsítése 19,86 sertéstartó mg-i vállalkozások 2016. márc. 25. Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése szarvasmarha tartó mg-i vállalkozások Baromfitartó telepek korszerűsítése baromfitartó mg-i vállalkozások Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése 19,68 Mg-i termelők és csoportjaik, fiatal gazdálkodók 2016. jún. 6.

Megjelent és felfüggesztett VP pályázatok Megjelent VP pályázatok - együttműködéseket, termelői csoportokat, szervezeteket érintő - Pályázat neve Pályázati keret Mrd Ft Kedvezményezettek Meghirdetés időpontja Juh- és kecsketartó telepek korszerűsítése 3,97 juh,kecsketartó mg-i vállalkozások 2016. márc. 25. Állattartó telepek korszerűsítése 5,95 lófélék, húshasznú galamb, fürj, nyúl, méh és csincsillatartó mg-i vállalkozások (80%-os korlát) Megjelent VP pályázatok együttműködéseket, termelői csoportokat, szervezeteket érintő – (jelenleg is benyújtható) Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása 40 Mg-i termelők, mg-i termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások 2016. júl. 12. Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése 49,5 Mg-i termelők és csop., fiatal gazdálk. 2016. máj. 11. Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével című felhívás 19,33 mg-i vállalkozások (80% korlát) 2016. febr. 1. Éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása 4,72 Mg-i termelők és csoportjaik 2016. nov. 8. Kertészet korszerűsítése – gyógy- és fűszernövény termesztés fejlesztése című felhívás 3,00

A tervek szerint a közeljövőben (2017 márciusában) megjelenő VP pályázatok - együttműködéseket, termelői csoportokat, szervezeteket érintő - Pályázati felhívás Forráskeret Mrd Ft Termelői csoportok és szervezetek létrehozása Célja: a termelői csoportok, termelői szervezetek létrehozásának és adminisztratív működésének az elősegítése Támogatást igényelhet: a 2014. január 1-nél nem régebben alakult - FM által elismert termelői csoport A támogatás maximum összege: 100 000 eurónak megfelelő forintösszeg / év / támogatott csoport 11,29 Együttműködések támogatása a rövid ellátási láncok (REL) és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért Célja: fogyasztóknak vagy fogyasztók csoportosulásának közvetlenül vagy maximum egy közvetítőn keresztül értékesítő együttműködések támogatása Támogatható tevékenységek: új REL csoport kialakítása és működtetése, már megalakult REL csoport működtetése, illetve a közös projektterv megvalósítása A támogatás maximum összege: 300 000 eurónak megfelelő forintösszeg / projekt / 3 év, vissza nem térítendő 3,84

A tervek szerint a közeljövőben (2017 márciusában) megjelenő VP pályázatok - együttműködéseket, termelői csoportokat, szervezeteket érintő - Pályázati felhívás Forráskeret Mrd Ft Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása Célja: az EU-s innovációs közösségbe való bekapcsolódásra vagy nemzetközi együttműködésben való részvételre is alkalmas újdonság kifejlesztése. (Pl.: termék-, szolgáltatás-, eljárási- vagy technológiai fejlesztés a mezőgazdasági, élelmiszer-feldolgozási, erdőgazdálkodási ágazatban.) Támogatható tevékenységek: A csoportok a Mezőgazdasági termelés, élelmiszer-feldolgozás, borászat, erdőgazdálkodás területén alakulhatnak és két típusú támogatásban részesíthetőek. (működési / beruházási támogatás) A vissza nem térítendő támogatás összege: Működési támogatás: maximum 150 000 eurónak megfelelő forint összeg   Beruházási támogatás: egyéni beruházás esetén maximum 206 000 eurónak megfelelő forint összeg, kollektív beruházás esetén maximum 1 030 000 eurónak megfelelő forint összeg 24,95

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztés ügyfélszolgálat: 1095 Budapest, Soroksári út 22-24. Telefon: (1) 374-3603 Email: ugyfelszolgalat@mvh.allamkincstar.gov.hu