AZ AVANTGÁRD (francia avant garde: előőrs) azoknak a XX. századi irányzatoknak a közös neve, amelyek a művészi forma radikális megújítására törekedtek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A m ű v é s z e t e k A művészet a görög tekhné és technika,
Advertisements

Avantgárd "A művészet nem a láthatót adja vissza, inkább láthatóvá tesz.„ Paul Klee Készítette: Kis János Szabó József Rédei Gábor Moós Bence.
Avantgard Európában 1945 előtt
A Biblia Isten szava.
Balla Ágnes B. Bürger Kriszta Fehér Zsuzsa
Esztétika.
Új művészeti törekvések a századelőn
Az avantgárd irodalma.
Jónás alakja mint önarckép
Új művészeti törekvések a századelőn
AZ AVANTGÁRD új művészeti törekvések a XX. század elején
Klimt: A csók
Max Ernst: A szürrealizmus és a festészet
REALIZMUS.
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
Szecesszió: 1890 – 1914 Secessio lat. ‘kivonulás’ (Art Nouveau, Jugendstil, Modern Style) Új, igényes, dekoratív művészet – szembenállás az ipari technológia.
MŰVÉSZETTÖRTÉNET Előadó: dr. Újvári Edit főisk.docens
A tömegkultúra esztétikája 3.
Szerint a természet értelmetlen rendezetlenségével szemben az emberi kultúrát a szervezettség és fegyelmezett rend jellemzi. A mûvészet célja, hogy új.
A ROMANTIKA.
A modern világirodalom
Mozgás és sebesség megjelenése a képzőművészetben
Az érzelmi intelligencia készségei
Szövetség A B A R O K K.
(XVI. század- XVIII. elejéig)
B arokk, mint művészettörténeti stílus
Magyar művészet 1945 előtt.
(Posztimpresszionizmus, szimbolizmus, szecesszió)
Expresszionizmus 31/A.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
A romantika.
A FAUVOK nyomában Témahét: 2010.
Az impresszionizmus Európában
A SZÜRREALIZMUS.
Az avantgárd művészeti irányzatok
A dadaizmus.
A futurizmus.
Művészeti-irodalmi irányzatok, stílusok a 20. században
A romantika.
James Ensor: Intrikusok, 1911.
DADA DADA DADA.
A kubizmus.
A korai avantgárd és a film
Marcel Duchamp: L.H.O.O.Q
Társadalmi háttér: az I. világháború tömegpusztítása
Németország és Kelet-Közép-Európa
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
A felvilágosodás jellegzetes műfaja: a levélregény
MŰVÉSZETTÖRTÉNET Készítette: Ecseri István.
A ROMANTIKA életérzése, világszemlélete stílusirányzata A XIX. század
5. AVANTGARDE FILMES IRÁNYZATOK
Szecesszió Készítette: Ecseri István.
Új művészeti törekvések a századelőn
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
7. NÉMET EXPRESSZIONIZMUS
Készítette: NoNameTeamAnonymus csapat, 2. forduló, 3.feladat
Petőcz András: Könyörgés 30/B. Hogyan elemezhetünk egy ilyen rövid művet? Életrajzi háttér: 1959-ben született, a nyolcvanas évek egyik formabontó irodalmi.
a kubizmus kubus = kocka
A képzőművészet mozgásábrázolásra adott válaszai A futurista tanulság.
Fejezetek az alkotáslélektanból Túry Ferenc Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet 1.
A valóságig és tovább. A kubizmus Picasso Braque Gris Léger Delaunay Metzinger Duchamp Laurens Lipchitz González Duchamp- Villon Archipenko Gaudier- Brzeska.
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
Poltrona di Proust | 1978 Alessandro Mendini Fiktusz Lilla.
A romantika.
Vojtina ars poeticája:
Arany János Vojtina Ars poetikája
Előadás másolata:

AZ AVANTGÁRD (francia avant garde: előőrs) azoknak a XX. századi irányzatoknak a közös neve, amelyek a művészi forma radikális megújítására törekedtek különböző módon – többségüket azonban nemcsak a művészet, hanem az élet megújításának vágya is vezette. Fontosabb mozgalmak: kubizmus, futurizmus, expresszionizmus, dadaizmus, szürrealizmus, konstruktivizmus Azért jelentkezett, mert a művészet már nem tudta ellátni korábban betöltött funkcióit. A társadalomban leginkább a morális bomlást veszik észre, ezért valami radikálisan új után vágyódnak, amely megújulást eredményez az emberi életben is. Babits így reagált arra a vádra, miszerint az avantgárd kevesebb újat, kevesebb értéket hozott létre, mint amennyit lerombolt: "A művészet sohasem vethet el valamilyen formát úgy, hogy magával az elvetés tényével ismét forma ne támadjon."

1. KUBIZMUS Picasso Avignoni Kisasszonyok című képével jelentkezik 1906-ban Alapelvét Braque fogalmazta meg: „A festészet célja, hogy megszerkesszen egy addig nem létezett képi valóságot." A kubizmus mértani formák alkalmazásával jeleníti meg a látható dolgokat, a kép a látvány töredékeiből áll össze Képviselői: Picasso (1881-1973): Guernica (1937); Braque (1882-1963): Zenei formák (1913); Léger (1881-1955) : A lépcső (1913); Juan Gris (1887-1927): Kávéházi csomag (1914) szimultanizmus

KUBIZMUS

2. FUTURIZMUS az olasz jövő szóból származik a stílusirányzat elnevezése Marinetti: Futurista kiáltvány, 1909 harsány, vastag ecsetvonásokkal dolgozik, nem törekszik aprólékos lélekábrázolásra. Célratörő, propagandista és programszerű, mint egy plakát szétrombolt mondatszerkezet, eltörölt központozás a veszély, erő, dinamizmus, háború diadala Umberto Boccioni (1882-1916): Egy kerékpáros dinamizmusa (1911), Az izmok dinamizmusa (1913)

FUTURIZMUS

3. EXPRESSZIONIZMUS a kifejezés szóból származik a neve 1905 és 1920 között bontakozott ki Németországban eszméjük a szeretet és a testvériség erős háborúellenesség uralkodó érzelmei a csalódottság, kétségbeesés, undor Die Brücke, Die Aktion Kandinszkij: A kék lovas (1907 – festmény); Emil Nolde: Próféta (1912 – fametszet); Ernst Barlach: Éneklő (1914 – szobor)

EXPRESSZIONIZMUS

4. DADAIZMUS 1919-ben adja ki a dadaizmus kiáltványát Tristan Tzara Svájc a szülőhazája, menekült művészek hozzák létre Polgárpukkasztás Minden eszményt, célt, hitet tagadnak, s azt hirdetik, hogy mindent meg kell semmisíteni, végül a dadát is Kabaréelőadások Képzőművészet: Marcel Duchamp (1887-1968): Palackszárító (1914)

5. SZÜRREALIZMUS A szürrealisták a dadaizmust folytatják, de a dadával szemben már megtalálják az új létrehozásának a módszerét. Céljuk szintetizálni az avantgárd mozgalmakat. 1924-től datáljuk nevében a realizmus felettiség jelenik meg "Szép, mit a varrógép és az esernyő véletlen találkozása a boncasztalon.„ automatikus írás álmok, fantázia kiemelt jelentősége Az embernek a valódi belső világát a freudi tudatalattiban kell keresni, az elfojtott vágyak, ösztönök felszabadítása a cél. Ennek eszköze a szabad asszociáció, az önműködő írás, a kötetlen intuíció. Ezt elősegítik az alkohol, és a különböző narkotikumok. Gyakori eszköze a fekete humor és a groteszk. Salvador Dali (1904-1989): Lángoló zsiráf (1935), A forradalom előérzete (1936); Chagall (1889-1985): Alkonyat (1944); Juan Miró (1893-1983): Éjszakai madár (1939); Chiricco (1888-1978): Gladiátorok (1927).

SZÜRREALIZMUS

6. KONSTRUKTIVIZMUS az iparművészet és az építészet területén hozott változást Funkcionalizmus természetes alakok egyáltalán nincsenek, szigorúan mértani formákból építkeznek. Funkcionalista irányzat, a festészet mellett az építészetre és a belsőépítészetre is hatott, teljesen leegyszerűsödött formákat akartak adni a hétköznapi használati tárgyaknak is