LLG Indikátorok Lisznyai Sándor, Ritoók Magda, Vajda Zsuzsa 2009 December 18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tanfelügyelet – A megújuló külső értékelési rendszer
Advertisements

Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Hogyan hat a dráma a kulcskompetenciákra? SZNTOT április 2. „Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a közlemény.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Megküzdés és hatékonyság Rohánszky Magda Konkolÿ Thege Barna Tűzmadár Alapítvány október 12.
A kutatási program rövid bemutatása
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
A munka világával kapcsolatos tudás
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
Bizonytalanság A teljesen megbízható következtetést lehetővé tevő tudás hiánya Egy esemény bizonytalansága  objektív  szubjektív Módszerek  numerikus.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Vezetés – Vezetési Stílusok
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
ISMERETALAPÚ RENDSZEREK SZAKÉRTŐ RENDSZEREK
Rehabilitáció – Érték – Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Szervezeti viselkedés Bevezetés
EGY MÉRÉS NEM MÉRÉS? NEMZETI ÉS TELEPÜLÉSI SZINTŰ IFJÚSÁGI STRATÉGIÁK KUTATÁSI SZÜKSÉGLETEI Kádár-Csoboth Péter Nemzetközi trendek, új kihívások.
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
$ Információ Következmény Döntés Statisztikai X.  Gyakorlati problémák megoldásának alapja  Elemzéseink célja és eredménye  Központi szerep az egyén.
Munkakörelemzés munkakör-tervezés
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Autonómia és felelősségvállalás
Hogyan hat a dráma a kulcskompetenciákra? Egy most induló nemzetközi kutatás ismertetése Cziboly Ádám Káva Kulturális Műhely DramaF R ING E nov.
A mérési iskoláktól az iskolák méréséig - Szakértői tudás és politika kapcsolata az Országos Kompetenciamérés kialakulása során Berényi Eszter, ELTE TÁTK.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
A komplex tehetségfejlesztő program
Konkoly Obszervatórium Tudományos kutató intézmények értékelése Tudományos Tanács, december 6.
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS eLEMÉR Projektkonferencia –2010. okt. 21. Leövey Gimnázium, Budapest.
Önértékelés - életpálya - változó kompetenciák
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
Készítette: Szalayné Tahy Zsuzsa – Szalay Sándor 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Számítógéppel segített módszerek a természettudományok.
Érzelmi intelligencia
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Kiss István.
HIT-TUDÁS-FEJLŐDÉS EGY PROJEKT A MINDENNAPOKHOZ VAJDA NORBERT SZAKMAI VEZETŐ TÁMOP /
Középiskolások pénzügyi kultúrája felmérés eredményei Dr. Kovács Péter
RÁCZ ANDREA DEBRECENI EGYETEM, SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK Hatékonyságmérések a gyermekvédelmi szakellátásban.
VÁLLALKOZÓI KOMPETENCIA-FEJLESZTÉS ALPROGRAM ELÉRT EREDMÉNYEI TÁMOP F-14/1/KONV Gazdaságtudományi Kar, 1c alprogram Projektzáró rendezvény,
A magyarországi pályatanácsadók kompetenciajegyzékének összeállítása és harmonizálása az európai standardokkal Kutatási beszámoló Előadó: Fejér Noémi 2009.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
1 A duális képzés illesztése a vállalat tudásmenedzsment rendszerébe Gyulay Tibor Tudásmenedzsment szakértő.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
LLG Indikátorok Lisznyai Sándor, Ritoók Magda, Vajda Zsuzsa.
Az üzletek operatív működtetése
A pszichológiai mérés alapjai
Értékelő és Fejlesztő Központ
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Pedagógus kompetenciák mérése és mérőeszközök kidolgozása
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Az SZMBK Intézményi Modell
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Előadás másolata:

LLG Indikátorok Lisznyai Sándor, Ritoók Magda, Vajda Zsuzsa 2009 December 18

Az LLG indikátorai Metaelemzés és hídépítés Kvalitatív vizsgálat - follow-up interjúk Szempontok: UHSBC (Peter Figge)‏ Elv: a független kódoló elve UBC (Norman Amundson) (Lisznyai, 2009)‏ Longitudinális vizsgálatok Ritoók Magda (2006)‏ Nagymintás visszajelzések (Lisznyai, 2006)‏ A nemzetközi szakirodalom metaelemzése: transzteoretikus modell

Eredmény: 6 indikátor-dimenzió Döntés és döntésképtelenség Megküzdés Készségek és kompetenciák Önértékelés Pályaérettség és identitás Kontroll és önirányítás

Az indikátorok beépülése - indikátorok és kompetenciák Tudás, készségek Attitűdök Motivációk Tudás/készségek konkrét indikátorai: - döntési készségek, „opportunity awareness”, életkészségek Attitűdök indikátorai: - optimizmus, kontrollhely, szorongás, elköteleződés Motivációk indikátorai - Karriermotivációk, minimalizmus, munka-attitűdök, tanulás iránti attitűdök

Eredmény: transzteoretikus modell

A transzteoretikus modell - A változás leírása - Univerzalitás vs. kritikus események modell - Univerzalitás vs. intervenciós formák - Szakaszmodell vs. pervazív jellemzők

Evidence - a minőség mérése Kvalitatív follow-up Gazdasági változók - a feltételes valószínűség problémája Mérőeszköz ajánlásaink (Crites, Schouwenburg, Kiss, Rotter, Oláh, Rosenberg) - a minimális protokol 1,5 óra + Feedback

Köszönjük a figyelmet!