Békekísérletek, pl. IV. Károlyé, (1917): Sixtus-levél-- sógorához, a pármai hg.- hez, aki a francia seregben szolgál Eredménytelen, mert az olasz kérdésben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A NÁCIZMUS HATALOMRA JUTÁSA
Advertisements

Az I. világháború
Az első világháború vége és a hatalmi politika kiújulása
Az 1. világháború.
Nemzetközi kapcsolatok története I. ( )
Olaszország külpolitikai helyzete az első világháborút követően
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Az első világháború
Az I. Világháború Békekötések.
A világ az I. világháború előestéjén
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA
Úton az újabb háború felé
A NÉMET EGYSÉG MEGTEREMTÉSE
Az európai integráció története
Az I. világháborút lezáró békék
Magyarország az első világháborúban
A békeszerződés aláírása
A Német-római Birodalom és a Habsburgok dunai monarchiája
Gyarmatosítás.
A győztes Európa legfőbb gondjai
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
Az első világháború és a párizs-környéki békék
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
A multikultúra megítélése
AZ ELHIBÁZOTT BÉKE.
Közelgő vihar Út a világháborúba
Nyári Tábor, Hajdúszoboszló
1914.
Fogalmak propaganda nacionalizmus nemzeti önrendelkezés elve fasizmus
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
A háború és következményei Magyarországon
A VERSAILLES-WASHINGTONI BÉKERENDSZER
Az I. világháború
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
Ez az állam volt a mai Franciaország közvetlen elődje.
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
A bethleni konszolidáció Magyarország az 1920-as években.
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
A világ az első világháború után. Egy új korszak kezdete  Első világháború  A „nagy háború”  A világ megváltozott  Warum?  anyagban és emberben a.
Az első világháború Az első világháború
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
Az I. világháború, a forradalmak és a békék összefoglalás.
A háború utáni rendezés. A békekonferencia  jan. 18-án (a német császárság kikiáltásának évfordulóján) nyitották meg  Nagyhatalmi törekvések.
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
AZ I. VILÁGHÁBORÚ I. ÚTBAN A HÁBORÚ FELÉ Régi gyarmattartók Anglia Franciaország Spanyolország Portugália Belgium, Hollandia Cél: megtartani.
Az els ő világháborút lezáró békeszerz ő dések. A nagyhatalmak céljai Anglia: a német gyarmatok megszerzése, és Fr.o. túlzott megerősödését gátolni Franciao.:
A felvilágosult abszolutizmus
A világ az első világháború után
A II. VILÁGHÁBORÚ ELŐZMÉNYEK.
Az első világháború és következményei ( )
A világháború kezdete július 28. – november 11.
A trianoni békeszerződés és következményei
A nagyhatalmak.
Digitális témahét 7. osztály történelem
A „népek tavasza” 1848 tavaszának, a népek forradalmának fő céljai
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
Az antant győzelme a fordulat éve  USA hadba lépése
Az első világháború.
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
A békeszerződés aláírása
A háború után.
Szövetségi rendszerek
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A TRIANONI BÉKE.
Hazánk külpolitikája Kultúra a Horthy-korszakban
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

Békekísérletek, pl. IV. Károlyé, (1917): Sixtus-levél-- sógorához, a pármai hg.- hez, aki a francia seregben szolgál Eredménytelen, mert az olasz kérdésben nem tartalmaz engedményt A világháborút lezáró békék

Wilson 14 pontja, jan. Szabad kereskedelem elve A titkos diplomácia megszüntetése Nemzetek önrendelkezése De: nem ismeri a közép-kelet-európai helyzetet! Népszövetség felállítása a béke garantálására E törekvéseket az antant visszautasítja, a központi hatalmak fognak majd hivatkozni a nemzeti önrendelkezésre—hiába.

A Monarchia nemzetiségei Szerb, román szeparatizmus Horvát, cseh föderalizmus (trializmus), -Palacky, XIX. sz. közepe: Ha Ausztria nem lenne, ki kellene találni…--gazdasági előnyök) A Monarchia háborús vereségét látva szeparatizmus=elszakadási törekvések A nemzetiségi politikusok Párizsban a magyar nemzetiségi politikát járatják le, pl. a Lex Apponyi alapján (1909)

A párizsi békekonferencia Összehívása: jan. 18., Versailles Az angol, francia (Clemanceau), olasz miniszterelnökök és Wilson szerepe A békék: jún. 28. Németország: Versailles szept. 10. Ausztria: Saint-Germain nov. 27. Bulgária: Neuilly jún. 4. Magyarország: Trianon 1920, Törökország: Sevres—megújítva 1923-ban: Lausanne

A német béke Az Anschluss tilalma. Elzász-Lotaringia Franciaországhoz csatolása. A Saar-vidéket 15 évre nemzetközi felügyelet alá helyezik (népszavazás a terület hovatartozásáról 1935-ben), de a bányák Franciaországnak termelnek. A Rajna-balpart és a jobbpart 100 km-es sávján demilitarizált övezetet hoznak létre, és nemzetközi felügyelet alá helyezik (15 év). Lengyelország létrehozása Németország keleti határán. Danzig (Gdansk) önálló városállam lesz (ún. szabadállam népszövetségi felügyelet alatt). Lengyelországnak biztosítani kell a szabad balti-tengeri kijáratot (danzigi korridor). A hadsereg létszámát főben maximálják, rendfenntartásra. Nem tarthatók rendszerben légierő, korszerű fegyverek. Az ország elveszíti gyarmatait. Nagy összegű jóvátétel fizetése, ennek csak első részletét közlik.

Értékelése: A franciák a német gazdasági erő és népességtöbblet miatt kívánnak jelentős területeket elcsatolni. A britek nem kívánják a német hegemónia helyébe a francia hegemóniát, a hatalmi egyensúlyra törekednek. A németeket megalázták, de nem törték meg, potenciálisan továbbra is veszélyes állam; a revansvágy el van ültetve a békében! A soknemzetiségű birodalmak helyébe nemzetállamokat kívántak létrehozni, de ezek helyett sok többnemzetiségű kisállam született; a nemzetiségek elnyomása folytatódott, sőt erősödött. A nemzetiségek védelme csak papíron volt jelen.

A francia érdek: cordon sanitaire a/ No. meggyengítése hosszú távon, anyagilag (jóvátétel, hadsereg leszerelése) b/ egy egészségügyi kordonnal megállítani a bolsevizmus terjedését (kisantant államok) nemzeti igényeik kielégítése A veszteseket érdemben nem hallgatják meg, a béke nagyhatalmi jellegű (imperialista, mint amilyen a háború is volt). „Ez nem béke, hanem fegyverszünet húsz évre” (Foch marsall)

A francia szövetségi rendszer

Szétesnek a hagyományos birodalmak: OMM, Oszmán Birodalom, Orosz Birodalom A Balfour-deklaráció A nyilatkozat szerint „Őfelsége kormánya szimpátiával viseltetik a gondolat iránt, hogy a zsidó nép nemzeti otthont teremtsen Palesztinában, és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megkönnyítse a cél elérését.” Az angol „national home” kifejezést, mely nemzeti hazát/otthont jelent, államként is és nem államként is lehetett értelmezni. A brit nyilatkozat célja a világháborús ellenfél, Törökország gyengítése volt, oly módon, hogy a cionista (Palesztinába való költözést és valamilyen zsidó haza megteremtését célzó) erőket megnyerje az antant oldalára. Török modernizáció és békemegújítás (Kemál Atatürk), örmény holokauszt (Kemál török nemzetállamot akar, de: az örményeknek is saját hazát ígértek korábban) Mandátumos területek (burkolt angol-fr. gyarmatosítás) Kisebbségvédelmi szerződések kollektív jogokkal (lsd. a cseh kisebbségvédelmi szerződést, TK. 21. o. 9. forrás)

Törökország: a béke korrekciója

Amit nagyapám énekelt… Kimegyek a doberdói harctérre. Feltekintek a csillagos nagy égre. Csillagos ég, merre van a magyar hazám, merre sirat engem az édesanyám. Jaj, Istenem, hol fogok én meghalni. Hol fog az én piros vérem elfolyni. Olaszország közepében lesz a sírom, Édesanyám, arra kérem, ne sírjon. Megállj, megállj, kutya Szerbia… (1914) Újváry Pál