A LANTANOIDÁK Külső elektronhéjuk nagyjából azonos: fizikai és kémiai tulajdonságaik bár fokozatosan változnak, nagyon hasonlóak és emlékeztetnek a La-ra.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Bráz Viktória
Advertisements

Előfordulás, ásványok UO 2 +UO 3 uranit (benne Ac,Th,Pa,Np,Pu) U 3 O 8 cleveit (1:2) MO 2 (M=Th,U,La,Ce,Nd,Pr) thorianit MSiO 4 (M=Th,U) thorit MSiO 4.
Az ezüst és az arany. Tk oldal
Radioaktivitás és atomenergia
Kristályrácstípusok MBI®.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Rézcsoport.
Fémkomplexek lumineszcenciája
A VII. főcsoport elemei és vegyületei
Szervetlen kémia Hidrogén
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
A kémiai tulajdonságok, az elektronegativitás és a főbb kötéstípusok
Atommag modellek.
Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék
A FÉMEK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
A HIDROGÉN.
Platinacsoport elemei
Mangáncsoport elemei.
ÁTMENETIIFÉMEK (a d-mező elemei)
Szerző: Holló Berta, doktorandusz Témavezetők: Dr. Leovac Vukadin, a VTMA levelező tagja, Dr. Mészáros Szécsényi Katalin, egyetemi tanár Intézmény: Újvidéki.
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Ritkaföldfémek: Sc, Y és lantanidák Harangi, 2003.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
Az atommag.
Magfúzió.
V. A vanádium-csoport Nb régen columbium Előfordulásuk, ásványaik
VIII. 4-5d) A platinafémek
III. A szkandium-csoport
Tartalom Anyagi rendszerek csoportosítása
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Az elemek periódusos (= ismétlődő) rendszere
Atomenergia.
A fémrács.
MAGKÉMIA Alkotóelemek: p+ és n0 összetartó erő: magerő (7*108 kJ/mol)
Az atommag 7. Osztály Tk
A kalcium és a magnézium
Az óncsoport 8.Osztály Tk
A réz-csoport I. A réz.
Az oxigén 8. osztály.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
A halogén elemek SÓKÉPZŐK.
Elektronhéjak: L héjon: 8 elektron M héjon: 18 elektron
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
Radioaktivitás II. Bomlási sorok.
Alkalmazott kémia Általános-, szervetlen- és szerves kémiai alapismeretek áttekintése után olyan ismeretek nyújtása amelyek a készség és gyakorlat szintjén.
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Az atom sugárzásának kiváltó oka
A kvantum rendszer.
Fémkomplexek lumineszcenciája
Az atommag alapvető tulajdonságai
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
FRITZ STRASSMANN ÓCSAI RÉKA 11/A. Boppard, Németország, febr ápr. 22. Fizikus, vegyész.
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
A nitrogén és vegyületei
Atomenergia.
A) hidrogénizotóp (proton)_____1H1 B) hidrogénizotóp (deutérium)__1H2
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Radioaktív lakótársunk, a radon
A maghasadás és a magfúzió
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az elemek periódusos rendszere
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

A LANTANOIDÁK Külső elektronhéjuk nagyjából azonos: fizikai és kémiai tulajdonságaik bár fokozatosan változnak, nagyon hasonlóak és emlékeztetnek a La-ra →lantánszerű elemek – lantanoidák/lantanidák

A LANTANOIDÁK GYAKORISÁG ÉS ELŐFORDULÁS eléggé elterjedtek, de nincsenek feldúsulásaik, két gyakorlati jelentőségű ásványa van: La,Th,LnPO 4 – monacit homok, La,LnCO 3 F – baztnezit ELŐÁLLÍTÁS a fémkeverék előállítása: a kloridok olvadékelektrolízise, vagy kémiai redukciója (Na, Ca, Mg) a tiszta fémek előállítása: komplexeik oldószerextrakciós vagy ionkromatográfiás elválasztása, majd redukciója FELHASZNÁLÁS acélok mikroötvözői (1-2%): dezoxidáló, kéntelenítő hatás, mischmetall: Ce, La, Pr, Nd), Mg ötvözők, mágnesek gyártása, pirofórosak (tűzkő), fényporok (színes TV), ferrimágneses vegyes oxidok, szupravezetők (YBaCu 3 O 7 ), katalizátorok (krakkolás), orvosdiagnosztika: Gd-komplexek

A LANTANOIDÁK FIZIKAI ÉS KÉMIAI TULAJDONSÁGAIK jól megmunkálható, kemény fémek; sok a párosítatlan elektronjuk, paramágnesesek jellemző oxidációs állapotuk a +3 (5d 1 6s 2 ) +4: Ce, Pr, Tb, a sor elején és a félig betöltött héj után +2: Eu, Yb, (Sm, Tm) a félig és a teljesen betöltött héj előtt az f elektronok csekély árnyékoló hatása miatt érvényesül a Ln-kontrakció; a +3 ionoknál monoton méret csökkenés, az atomi méreteknél az Eu (4f 7 6s 2 ) és az Yb (4f 14 6s 2 ) kiugrik, +2 oxidációs száma miatt.

A LANTANOIDÁK FIZIKAI ÉS KÉMIAI TULAJDONSÁGAIK reakcióképes elemek, híg savakban oldódnak, Ln(III) sók képződnek elsősorban ionos vegyületeket képeznek, → nincs határozott koordinációs szám és geometria (ez az elektrosztatikus taszítás minimumától függ, szabályos gemetriájú komplexeket képeznek), Kémiai tulajdonságaik és vegyületeik az azonos külső elektronhéj- konfiguráció miatt nagyon hasonlóak Hidridjeik LnH 2 összetételűek (Ln III +2H - +e - ) igen reaktívak és jó vezetők a delokalizált elektronok miatt Oxidjaik (elsősorban Ln 2 O 3 ) bázikusak, savakban akvakationok formájában oldódnak; nagy koordinációs szám Halogenidjeik ionkristályos vegyületek, Komplexeik: komplexképző hajlamuk az alkáli földfémek és az átmenetifémek közötti; aminopolikarboxilátokkal, makrociklikus vegyületekkel képeznek leginkább stabilis komplexeket (kelát- és makrociklus-effektus), kis méret és ionos jelleg miatt a koordinációs szám és a geometria változatos lehet.

AZ AKTINOIDÁK A lantanoidákkal ellentétben az 5f és a 6d héjak elkülönülése csekély; Urán utáni – transzurán elemek

AZ AKTINOIDÁK GYAKORISÁG ÉS ELŐFORDULÁS a 83 Bi-tól nincsen stabilis izotópjuk; a természetben csak a 92 U-ig fordulnak elő, efölött csak mesterségesen magreakciókkal állíthatók elő. ThO 2 – 0,4-20%-ig a monacithomokban, U 3 O 8 – uránszurokérc, K 2 (UO 2 ) 2 (VO 4 ) 2 3H 2 O – karnotit a Th és az U nem ritka elemek, felezési idejük rendkívül hosszú: 232 Th ~10 10 év, 238 U~10 9 év; a transzurán elemeket mesterségesen állították elő Th vagy U magok -részecskékkel vagy közepes rendszámú elemek atommagjával való bombázásával (nagy teljesítményű gyorsítók: Kalifornia, Dubna, Genf), pl.: az előállított elemek felezési ideje a rendszámmal rohamosan csökken.

AZ AKTINOIDÁK ELŐÁLLÍTÁS Urán: ércek H 2 SO 4 -as, HNO 3 -as, Na 2 CO 3 -os feltárása, anioncserés vagy extrakciós elválasztás: [UO 2 (SO 4 ) 2 ] 2-, [UO 2 (SO 4 ) 3 ] 4- vagy [UO 2 (CO 3 ) 3 ] 3- komplex anioncserélőn jól kötődik, vagy 6-8 M HNO 3 - oldat tributilfoszfáttal jól extrahálható; UF 4 redkciója Ca, Mg-mal, vagy olvadékelektrolízis; FELHASZNÁLÁS Atomenergia-ipar, izotóptechnika FIZIKAI ÉS KÉMIAI TULAJDONSÁGAIK fémes megjelenesű, nagy sűrűségű, viszonylag puha fémek, kémiai viselkedésük a lantanoidék és az átmentifémek között van reakcióképességük a rendszámmal nő, oxidációs állapotaik változatosak az 5f és a 6d héj alig különül el; Vegyületeik közül az UF 6 -ot említjük, amelyet az U izotópok gázdiffuziós elválasztásánál használnak. Komplexeikben a koordinációs szám nagy és már kovalensebb jellegűek

RADIOAKTÍV BOMLÁSI SOROK A természetben előforduló aktinoida elemek radioaktív izotópjai bomlási sorokban stabilis izotópokká bolmlanak le. Ezek: BOMLÁSI SOROK

A TRANSZAKTINOIDÁK A : d csoport elemeihez tartoznak A transzaktinoida elemek stabilitása igen kicsi A mag héjszerkezete alapján mágikus számok: 2,8,20,50,82,114,126,164,184 A következő mágikus számok: protonra114, neutronra 184 A stabilitás szigete? Darmstadtium Roentgenium

AZ ATOMENERGIA HASZNOSÍTÁSA Egy nukleonra eső kötési energia (E átlag ) függése a rendszámtól /tömegszámtól A könnyebb atomoknál a magfúzió, a nehezebbeknél a maghasadás jár energia felszabadulással (1 kg U ~ 10 6 kg kőszén, 1 kg D ~ t TNT) MAGHASADÁS: fragmensek pl.:

A MAGHASADÁS ÉS A MAGFÚZIÓ MAGHASADÁS: fragmensek pl.: 1938.december: Otto Hahn; december 2: Univ. Chicago Enrico Fermi, 1945.augusztus 6. Hirosima, augusztus 9. Nagaszaki; reaktoranyag: moderátor (a neutronok megfelelő energiára való lelassítása): ( 2 H, 4 He, 9 Be,) 12 C szabályzó rudak (a neutron-fluxus szabályzása): B-acél, BC, Cd, Hf MAGFÚZIÓ: nagyon magas hőmérséklet, plazma sűrűség és állapot szükséges H-bomba szabályozottan: a plazma ‘összetartása, bezárása’: mágneses tér segítségével, kísérleti reaktor építése: március: hidegfúzió: D 2 O/LiOD oldat elektrolízise, tévedés