Kirándulás Tass pusztára 11.A. Általános vélemények szerint a bioenergetikai húzóágazat további fejlesztésének egyik gyenge pontja, hogy alapvetően hiányoznak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Advertisements

Megújuló energiaforrások vizsgálata Biomassza
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
A gabona felhasználási lehetősége alternatív üzemanyag előállítására. Előadó: Vancsura József elnök Petőházi Tamás titkár.
Szőnyi János „A hazai bioenergetika szerepe a jövő villamos energia ellátásban” december 15. Az erdészet energetikai alapanyag termelési szállítási.
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Agroenergetikai berendezések
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
Energiatermelő mezőgazdaság - Lágyszárú energianövények -
Energiatermelő mezőgazdaság
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola X. alprogram: É-Mo.-i élettudományi.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Állam munkavédelmi feladatai
Az alternatív energia felhasználása
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Megújuló Energiaforrások
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
LAKATOS TIBOR igazgató Visegrád, november 5-6. Biomassza a távhőben, termeljünk-e villamosenergiát?
Befektetői tőke szerepe a megújuló energiaforrások hasznosításában
NKFP-3A/061/04 sz. pályázat prezentációja NKTH, 518-as terem, CÍM: Biomassza, mint energiaforrás nagyüzemi előállítása, komplex felhasználása.
Via futuri – 2007 Pécs, PTE november 15-16
Pécs május 13. Erdészeti biomassza használat és a jövő alternatív tüzelőanyagai - jelen helyzet, lehetőségek, veszélyek - dr. Német Béla, Csete Sándor,
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása II.
Tápanyag-utánpótlási kísérletek szerverstrágyázás
A MTESZ szerepvállalása a megújuló energia technológiák alkalmazásában
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
BiokazánokVia Futuri1 Via futuri Fenntartható fejlődés a gyakorlatban - konferencia és workshop Pécs, Dominikánus ház, november Biomassza.
DDEK Mecski ErdészetBiomassza hasznosítás1 „Biomassza hatékony energetikai hasznosítása” Dél-Dunántúli Energetikai Klaszter Konferenciája Helyszíne: Pécs,
„Az okos tanács nem gomba,
A „Fenntartható Innovációs Technológiai Centrum” (FITC) céljai és tevékenysége A TÁMOP /1/KONV projekt nyitókonferenciája Gyöngyös,
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
NÓGRÁD MEGYE „ ZÖLD ENERGIÁVAL A ZÖLD MAGYARORSZÁGÉRT” KONFERENCIA DECEMBER 9.
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Románia mezőgazdasága
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Az evapotranspirációs mechanizmuson alapuló termeszéstechnológiai modell 12 termesztett növényfajra A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei.
Pirolízis szakmai konferencia TÁMOP A-11/1/KONV
A projekt azonosítója:
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz iszap)
Az új stratégiai irányok mentén új szervezeti egységek alakulnak 1 Az MVM OVIT Zrt. szervezete Vezérigazgató Vállalkozási Igazgatóság Gazdasági Igazgatóság.
A biomassza energetikai értékelése Dr. Büki Gergely Energiapolitika 2000 Társulat június 11.
Üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével.
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
ZÖLD SZIGET ZÖLD SZIGET az innovatív, hiánypótló, zöld beruházás Közlekedésbiztonsági Szervezet - Hajózási Főosztály Szakmai nap Budapest, május.
KOMMUNÁLIS HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA ÉS A BIOFÜTŐMŰ Zöldek Klaszter Nemzetközi Konferencia Tatabánya, szeptember 13. Takács Károly, polgármester, energetikai.
A faelgázosítás és pellet technológia a gyakorlatban Zsófi János Megújuló Energiaforrás Energetikus Zsófi Team Kft.
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz.
Mik valójában a baktériumok? Baktériumok nélkül nincs élet a Földön!
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Baross Gábor Program – EM_ITN3_07 NAVENTER (Földcímke) NAVENTER
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
Biogáz – a legemberibb megújuló energia
A magyar kistérségek innovációs képessége és versenyképessége
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
ÜLTETVÉNYSZERŰ FATERMESZTÉS (tantárgyi bemutató előadás)
A biológiai energia-transzformáció társadalom-gazdasági vetületei
Gyakorlati kérdések Készítsen kalkulációt az őszi búza várható melléktermésére egy adott termőhelyen Készítsen kalkulációt a rozs várható melléktermésére.
Megújuló energiaforrások: közös kutatási lehetőségek és kilátások Olaszország és Magyarország számára Dr. Ilona Vass Közös kutatási lehetőségek Olaszország.
21. FÖLDMŰVELÉS.
A főbb gabonafélék és olajnövények versenyesélyei az Európai Unióban
Előadás másolata:

Kirándulás Tass pusztára 11.A

Általános vélemények szerint a bioenergetikai húzóágazat további fejlesztésének egyik gyenge pontja, hogy alapvetően hiányoznak az innovatív technológiai fejlesztésekhez a korszerű, fél üzemi méretű kísérleti berendezések, amelyek a laboratóriumi és a nagyüzemi méretek közötti fejlesztési szakadékot áthidalják. Az Atkár, Tass-pusztán létesült biomassza fűtőmű

Fél üzemi Biomassza Fűtőmű

Atkár – Tass puszta

A Károly Róbert Főiskola Tass-pusztai telephelyén 2007 szeptemberében átadásra került fél üzemi biomassza fűtőmű alapvetően a laboratóriumi és a nagyüzemi méretek közötti fejlesztések elősegítését hivatott szolgálni. Iskolánk 11A osztálya tanulmányi kirándulás keretében látogatta meg a tangazdaságot.

A létesült biomassza fűtőmű: Károly Róbert Főiskola, Atkár, Tass puszta Bekerülési költsége: bruttó Ft

A Biomassza Fűtőmű létesítésének célja Az alkalmazott kutatás jellegű kísérletek elvégzése energianövényként termelt anyagok, vagy mezőgazdasági hulladékok (biomasszák) tüzelésére vonatkozóan „Bioenergetikai Innovációs Klaszter létrehozása és a biomassza hasznosítása”.

A biomassza fűtőmű felépítése, működése A fűtőmű 2 db Kohlbach típusú – 1 db 600 kW-os és 1 db 400 kW-os, összességében 1 MW-os teljesítményű – biomassza tüzelésre készült kazánnal került szerelésre. A tüzelőanyagok aprított formában érkeznek be és így kerülnek tárolásra a kazánház melletti silótérben. A silótér fedett, de oldalról jórészt nyitott kialakítású. A beérkező tüzelőanyagot a szállítójármű a tároló szakaszba önti le, melyet a rakodókanállal ellátott traktor igazgat el.

A kazánok alapműszerezettsége-, és kiegészítő műszerek A műszerek adatait a központi vezérlő számító- gép gyűjti, innen a továbbiakban igény szerint kiolvashatók.

Kutatási irányok lehetnek Energetikai kutatások Környezetvédelmi kutatások

A terület megoszlása a következő: 32 ha szőlő terület 24ha energiaerdő 0,25 ha növényházi felület A Tass-pusztai telephely

A jellemzően kötött, középkötött, csernozjom barna erdőtalajon főleg szemes kukorica, búza, valamint ipari olajnövények, mint a repce és a napraforgó kerül termelésre. A tangazdaságban termesztett növények

Aktuális területek Őszi búza98,31 ha Szemes kukorica320,35 ha Napraforgó29,22 ha Zab5 ha Rozs2,72 ha Káposztarepce63 ha Takarmánynövények15,13 ha Legelő105,18 ha Gyümölcsültetvény5,2 ha Szőlő38,7 ha

Zöld energiával a Zöld Magyarországért projekt Tevékenysége során keletkezett eredmények minél szélesebb körben megismerte.

2000 m2-es hidrokultúrás növényházban, valamint a több, mint 200 m2-es fóliaházban végzi, melyekben elsősorban paradicsom és paprika termesztést folytat.