„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

A Somogy megyei önkormányzat határmenti kapcsolatai az IPA programban Kaposvári Egyetem november 10. Kovács-Kiss Krisztina Somogy Megyei Önkormányzat.
Összefogáson alapuló hagyományőrzés a Móri kistérségben
A tél elűzése, a tavasz várása
„Együttműködés határok nélkül” Magyar - Horvát Foglalkoztatáspolitikai Szakértői Akadémia kialakítása Szőke István szakmai igazgató Harkány, június.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Zalai Borút Egyesület. Borutak Magyarországon •Villány-Siklós borút Egyesület (1994) •Balatoni Borutak szövetsége (2003) •Magyar Borutak szövetsége (2003)
Marketing lehetőségek a falusi turizmusban
Minőségi helyi termékek - Szekszárd és vidéke – Egy helyi termék rendszer működésének tapasztalatai Csillag Péter, ügyvezető Eco-Sensus Közhasznú Nonprofit.
Tehetségpont létrehozása
október 27. csütörtök 19:30 Nemzeti Filharmonikus Zenekar november 27. vasárnap 19:30 Purcell Kórus Orfeo Zenekar (korabeli hangszereken)
Vidéki vonzerő fejlesztés és a vidéki kis - mikro vállalkozások, családi gazdaságok élénkítése a Vidékjáró segítségével.
„Hogyan tegyük városunkat vonzóvá testvérvárosaink számára” Nemzetközi Turisztikai Konferencia Kaposvár, május 22.
Aktív, falusi, ökoturizmus a Dél-Dunántúlon Endrédi Melinda.
Zalai Borút Egyesület N ő a Tudás N ő a Piac Borászok piaci esélynövelése a határmentén.
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Megmentett kézművesség
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
HAS Research Centre for Economic and Regional Studies Dráva régió egységes fejlesztési keretterve DUPLO IPA HU-HR 1101/2.1.4/0014 Suvák Andrea projektvezető,
A Barcsi Általános Iskola Arany János Tagiskolája bemutatkozik
Mesés Mesék Élvezd a mesék csodálatos világát!
Pannon Helyi Termék Klaszter Megalakulás: október, közel egy éves előkészítő munka után Fő cél: a régióban fellelhető és előállítható mezőgazdasági.
Medvehagyma-fesztivál Orfű /17.. A programok színes palettájával, illetve gasztronómiai kuriózumokkal várja az érdeklődőket Orfű az áprilisban.
Zalai Borút Egyesület. Borutak Magyarországon Villány-Siklós borút Egyesület (1994) Balatoni Borutak szövetsége (2003) Magyar Borutak szövetsége (2003)
Vidékfejlesztés, turizmus és az alkotóházak lehetséges kapcsolata
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
E ZER P INCE S ZŐLÉSZETI ÉS B ORÁSZATI T ANÖSVÉNY E ZER P INCE S ZŐLÉSZETI ÉS B ORÁSZATI T ANÖSVÉNY Előadó: Kaltenecker Andrea okleveles tájépítészmérnök.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Készítette: Mgr. Szarka Zsuzsanna
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli RMI Marketingterv prezentáció
Founded 1994 Visszatérő rendezvények Január 22.-ei hétvége: Pincéről Pincére – Variációk Vincére (Villányi borvidék) Április 27. – Május 1. :Villányi.
Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Ernyőhálózat (IKUVÉH) kialakítása (TÁMOP /07/1) Pályázat FATOSZ-Tourinform.
Környezetismeret 2. osztály
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Projektmenedzsment Mesterkurzus 1.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
„Családi időutazás” TÁMOP-projekt 1. félév január – május KŐRÖSI.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
A tanév rendje 2015/2016-os tanév.
AGRÁRINNOVÁCIÓS MŰHELY A RÓNA – JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ÉAOP
Pannon Helyi Termék Klaszter Megalakulás: október, közel egy éves előkészítő munka után Fő cél: a régióban fellelhető és előállítható mezőgazdasági.
K EREKASZTAL - BESZÉLGETÉS FEBRUÁR 15. Nagy Dóra levéltáros
A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZEREPE AZ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN DR. DIETZ.
EGT Finanszírozási Mechanizmus Kulturális és természeti örökség megőrzése, megújítása program A kulturális és a művészeti sokszínűség előmozdítása.
2014 május 6., Miskolc. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar vállalkozások.
EGYÜTT NEKÉZSENYÉRT EGYESÜLET Éves beszámoló.
Készítette: Bogdán Renáta 10.o. Klebelsberg Tehetségpont Kutató Diákok Önképző Köre.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN AZ ÜZLET Vállalkozói hálózat kialakítása Hajdú-Bihar és Bihor megyékben Két ország, egy cél, közös siker! Szőllősi Nóra Adrienn projektmenedzser.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
Turisztikai klaszter Háromszéken (Székelyföldön) Szabó Tibor, elnök Háromszéki Panziók Egyesülete Sepsiszentgyörgy, december 10.
Roma és nem-roma interkulturális párbeszéd elősegítése c. intézkedés
Új alapanyagok, technológiák – Tradícionális ételek modern köntösben
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Ételkészítés sváb hagyományok alapján
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
Mi készül? gulyásleves.
A TÉR_KÖZ pályázat számokban
LEADER pályázati lehetőségek az Innovatív Dél-Zala Helyi Akciócsoport területén vállalkozói szféra számára Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési.
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Könyvtárpedagógiai foglalkozások – hónapról, hónapra
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Tények és tévhitek meg ami még mellette van…
Előadás másolata:

„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség

Projekt célja: magyar Baranya és horvát Baranja gasztrokulturális értékeinek feltérképezése és a hagyományok átörökítése a jelenbe és a jövőbe

Partnerek: Fő kedvezményezett:  Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület Együttműködő partnerek:  Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség  Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége Batinai Borászok Egyesülete

A projekt munkaterve (I.) 1. trimeszter: október január 31. – Előkészítés, feltárás Adatbázis – Baranya (Baranja) tájegység gasztronómiai és borászati hagyományai, helyi termékek, helyi elkészítési módok Megjelenítés: három nyelvű honlap

A projekt munkaterve (II) 2. trimeszter: február május 30.: Megismertetés,értékteremtés -Gyermekvetélkedők -„Gasztroakadémia”

A projekt munkaterve (III.): 3. trimeszter: június szeptember 30. Értékmentés, dokumentálás -Rendezvények – együttműködés, közös gondolkodás -Marketinganyagok – gasztroflyerek, könyv gasztronómiai hagyományokról, 4 db promóciós kisfilm -Vándorkiállítás: termelési kultúra, gasztronómiai értékek bemutatása

Tájegységi bontás: 11 néprajzi tájegység Egyéni jellemzőik bemutatása Nemzetiségi konyha: cigány magyar horvát sváb szerb Évszakok a konyhán: szezonális ételek disznóvágás Az ünnepek konyhája: Karácsony Farsang, böjt Húsvét és pünkösd Családi ünnepek (lagzi, keresztelő, temetés)

Keresési lehetőségek

Receptek Sokác cserépedényes bab Repetkategóriák: Zöldséges ételek Tájegységek: Sárközi csoport Nemzetiségek: Horvát (Mohács, Vikár Csaba közlése) „Nem az étel maga a különleges, hiszen ez egy finom babgulyás, hanem a főzési módja. Régen a mezőgazdasági munkák kezdetekor a telerakott edényt a tűz mellé állították és egy-egy sor elvégzése után raktak a tűzre, majd a következő sorok egyikében fűszerezték és így tovább. Nem kellett nagyon odafigyelni rá. Délre kész volt az ebéd.” 20 fő részére (10 l-es cserépedényben) 2 kg bab 1 kg füstölt hús (ha csontos akkor kb1,5 kg) 1 kg marhahús 1,5 kg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem,) 0,5 kg zeller (gumó) a zöldjét egy csomóba kötve bele lehet tenni a bab tetejére 1 kg hagyma Fokhagyma (ízlés szerint fél gerezd/fő, lehet több is) Ízlés szerint só, bors, paprika, babérlevél, pirosarany (a pirosaranyat ha lehet házilag eltett sós darált paprikával helyettesítsük)

Rendezvények: gasztrofesztiválok Pünkösdi Kakaspaprikásfőző Verseny Mecseknádasd, május 27.

További támogatásra kerülő rendezvények: Cirfandli Fesztivál, Gasztronómiai Fesztivál, Nadaschfest Baranyai Gazdanapok, Pécsi Napok Örökségfesztivál, Bor és Dal Ünnepe Magyar Kultúra Hete, Eszék Expo, Szurduk Fesztivál, Nemzetközi Halpaprikás Verseny, Szalma Fesztivál, Eszék Expo, „Jesen u Baranyai”

Köszönöm a figyelmet! Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség Cím: 7625 Pécs, Vince u. 9/2 Telefonszám: Web: