„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség
Projekt célja: magyar Baranya és horvát Baranja gasztrokulturális értékeinek feltérképezése és a hagyományok átörökítése a jelenbe és a jövőbe
Partnerek: Fő kedvezményezett: Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület Együttműködő partnerek: Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége Batinai Borászok Egyesülete
A projekt munkaterve (I.) 1. trimeszter: október január 31. – Előkészítés, feltárás Adatbázis – Baranya (Baranja) tájegység gasztronómiai és borászati hagyományai, helyi termékek, helyi elkészítési módok Megjelenítés: három nyelvű honlap
A projekt munkaterve (II) 2. trimeszter: február május 30.: Megismertetés,értékteremtés -Gyermekvetélkedők -„Gasztroakadémia”
A projekt munkaterve (III.): 3. trimeszter: június szeptember 30. Értékmentés, dokumentálás -Rendezvények – együttműködés, közös gondolkodás -Marketinganyagok – gasztroflyerek, könyv gasztronómiai hagyományokról, 4 db promóciós kisfilm -Vándorkiállítás: termelési kultúra, gasztronómiai értékek bemutatása
Tájegységi bontás: 11 néprajzi tájegység Egyéni jellemzőik bemutatása Nemzetiségi konyha: cigány magyar horvát sváb szerb Évszakok a konyhán: szezonális ételek disznóvágás Az ünnepek konyhája: Karácsony Farsang, böjt Húsvét és pünkösd Családi ünnepek (lagzi, keresztelő, temetés)
Keresési lehetőségek
Receptek Sokác cserépedényes bab Repetkategóriák: Zöldséges ételek Tájegységek: Sárközi csoport Nemzetiségek: Horvát (Mohács, Vikár Csaba közlése) „Nem az étel maga a különleges, hiszen ez egy finom babgulyás, hanem a főzési módja. Régen a mezőgazdasági munkák kezdetekor a telerakott edényt a tűz mellé állították és egy-egy sor elvégzése után raktak a tűzre, majd a következő sorok egyikében fűszerezték és így tovább. Nem kellett nagyon odafigyelni rá. Délre kész volt az ebéd.” 20 fő részére (10 l-es cserépedényben) 2 kg bab 1 kg füstölt hús (ha csontos akkor kb1,5 kg) 1 kg marhahús 1,5 kg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem,) 0,5 kg zeller (gumó) a zöldjét egy csomóba kötve bele lehet tenni a bab tetejére 1 kg hagyma Fokhagyma (ízlés szerint fél gerezd/fő, lehet több is) Ízlés szerint só, bors, paprika, babérlevél, pirosarany (a pirosaranyat ha lehet házilag eltett sós darált paprikával helyettesítsük)
Rendezvények: gasztrofesztiválok Pünkösdi Kakaspaprikásfőző Verseny Mecseknádasd, május 27.
További támogatásra kerülő rendezvények: Cirfandli Fesztivál, Gasztronómiai Fesztivál, Nadaschfest Baranyai Gazdanapok, Pécsi Napok Örökségfesztivál, Bor és Dal Ünnepe Magyar Kultúra Hete, Eszék Expo, Szurduk Fesztivál, Nemzetközi Halpaprikás Verseny, Szalma Fesztivál, Eszék Expo, „Jesen u Baranyai”
Köszönöm a figyelmet! Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség Cím: 7625 Pécs, Vince u. 9/2 Telefonszám: Web: