A duzzasztás ökológiai következményei? A kutatás folytatásának fontosságáról Stratégia és környezet! - Párbeszéd a Szigetköz jövőjéről Duna Charta Konferencia,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mi a járható út a hatékony civil kampányokhoz? Különös tekintettel az 1%-os kampányokra egy konkrét példán szemléltetve S. Takács Zsuzsanna január.
Advertisements

Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Szimulált klímaváltozás hatása a talajlégzésre homoki erdőssztyepp vegetációban 1Lelleiné Kovács Eszter, 1Kovácsné Láng Edit, 2Kalapos Tibor, 1Botta-Dukát.
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Folyószabályozás Kilépés START.
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A Duna elterelésének 20.évfordulójára
EUROPA A DUNA hosszában A Duna, mint a második legnagyobb folyó földrészünkön(az els ő a Volga) kilométer hosszan nyújtózik. A Fekete-erd ő ben.
2009. Baja Kiss Gergely ATIKÖVIZIG Július 1.
Folyószabályozás a Reformkorban
A Tisza szabályozása.
Talajvízszintet stabilizáló visszatöltés bányatavak közelében Dr. Csoma Rózsa egyetemi docens BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék.
A dunai hőterhelés vizsgálatai az atomerőműtől Mohácsig terjedő Duna-szakaszon az időszakban PA Rt. Külső technológiai Osztály: Racskó Imre.
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Vízrajzi monitoring Vízállás észlelése Vízmélység, meder felvétel
A globális klímaváltozás
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
A tatai Réti-8-as számú halastó természetes vízi élőhellyé történő rehabilitációja KEOP /
Élőhely-változások a tiszai Körtvélyes-szigeten
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
Környezeti megtakarítások a versenyképesség szolgálatában A DESZKTOP program tapasztalatai a pécsi kistérségben Hohmann Balázs Tudatosan a Környezetünkért.
Cretin Bettina és Simon Lilla
Kocsis Nikoleta – Spátay Anna Országos Tudományos Diákköri Konferencia
A fitoplankton monitorozása a Keszthelyi- medencében és dinamikájának modellezése Istvanovics Vera és Honti Márk Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi.
Széchenyi István Egyetem 5. Környezettudományi Tanácskozás november 5. Dr. Horváth Lajos Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség, Győr Gyulai.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A KHT-k gyakorlata A Paksi Atomerőmű élettartam hosszabbításának és teljesítménynövelésének hatásai a Duna hőterhelésére.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Alapkérdések általában „... az erdő természetes fejlődési folyamatai …” „... a természetes és a gazdasági erdők szerkezete és működése közötti különbségek.
A Közép-Dunántúli Régió természeti környezete és természeti erőforrásai geográfus III.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Az emberi beavatkozások hatásai és tanulságai a Duna-medencében - egy hidrobiológus szemével Csányi Béla PhD, tudományos tanácsadó, VITUKI.
A Sió környezete és élővilága
Vonzástényezők vizsgálata két fürdőváros példáján
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
TANULSÁGOK A FILMMEL KAPCSOLATBAN
Készítette: Bíró Balázs III. éves Földrajz BSc Magyarország és a Kárpát-medence természetföldrajza.
Új, kombinált módszerek a Közép- Tisza jelenkori mederképződményeinek jellemzésére Nagy Ágnes Tímea – Tóth Tamás – Sztanó Orsolya.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Sérült bankjegyek és érmék átváltása Belházyné Illés Ágnes Magyar Nemzeti Bank Szakmai konzultáció október 6. MNB Antall József Konferenciaközpont.
Geográfusok a tájvédelmi-, természetvédelmi államigazgatásban Faggyas Szabolcs tájvédelmi referens Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság MTA X. Osztály Természetföldrajzi.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Baranya István Bölcske polgármester
Füstös Gábor – Józsa Vilmos 15 éve történt: A TISZAI CIANIDMÉRGEZÉS Szarvas, május 20.
Előadó: Déri Lajos, vezető tervező MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság Budapest, április 1. A SZIGETKÖZI DUNA-SZAKASZ FENNTARTHATÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK.
A víz szerepe a környezetvédelemben A Balaton vízminőségét befolyásolható invazív fajok Készítette: Sinka Boglárka 12. osztályos tanuló Mátyás Király Gimnázium.
A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének munkája (2007)
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
A magyarországi vállalatok rendezvényszervezési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink.
„R” helyett „Q”? – Új lehetőségek a faktoranalízis alkalmazásában
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
IV. Debreceni Kiválóság Konferencia
„Az akarat nem elég; tenni is kell.” Goethe
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
A 2013-as országjelentés tapasztalatai, felkészülés a következőre
Tartalom Felszíni vizek A folyó részei A folyó részei képekben
Előadás másolata:

A duzzasztás ökológiai következményei? A kutatás folytatásának fontosságáról Stratégia és környezet! - Párbeszéd a Szigetköz jövőjéről Duna Charta Konferencia, Budapest, április 1. Csányi Béla, PhD hidrobiológus

Kialakuló párbeszéd: a közvetlen előzmények mostanáig 1.Besz é ln ü nk kell a Dun á r ó l! - Duzzaszt á s vagy fenntarthat ó s á g? - Duna Charta Konferencia, Budapest, december A Szigetköz és a Csallóköz rehabilitációja: lehetőségek és kockázatok. Az MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság konferenciája, Budapest, január Stratégia és környezet – Párbeszéd a Szigetköz jövőjéről. Duna Charta Konferencia, Budapest, április 1.

Monitoring: korábbi esemény-történeti visszatekintés 1980-as évek: terület bejárása, felmérése, vizsgálatok (1990-ig!) Kezdeti monitoring próbálkozások az elterelésig Vizsgálatok különböző vízpótló alternatívákhoz Környezetvédelmi monitoring MTA Szigetközi Munkacsoport: diverz tematika, eltérő monitoring-hálózatok A hidrobiológiai felmérésben kirívóan kevés pont Monitoring megszűnt támogatása (2013-tól)

Állítás: a szigetközi vízterekre vonatkozó biológiai ismereteink jelentős mértékű kiegészítésre szorulnak! Részletesebb vizsgálatok szükségesek a/. Módszertanban – El kell szakadni a sekély víztér kizárólagos vizsgálatától b/. Térben – Táj-lépték mentén: Duna, mellékágak, mentett oldali holtmedrek, Mosoni-Duna – Mélység mentén – Habitat mozaik lépték mentén c/. Időben – Eltérő hidrológiai eseményekhez igazodva: áradás, tartós nagy és kis vízhozamok

Egy példa: hiányzó információ az Unionidae taxonok elterjedéséről A kagyló-fajok kimutatásának és elterjedésének nehézsége A koexisztenciális feltételek tisztázása Adatok eltérő vízterekből a legutóbbi két évtizedben: – Hogyan indult a mélyvízi kotrás? – Mik a korlátai? – Hogyan tovább?

Tó: Kagyló-fajok populáció-méretének kvantitatív becslése (Balaton) 1 2 3

Domináns kagyló- állományok (és a ritka fajok!) Dreissena bugensis Anodonta anatina Unio pictorum

Mély víz: Makrogerinctelenek Korpádi-kanyar kotrás 12 m mélységben, február 10.

Makrogerinctelenek, Korpádi-kanyar kotrás 12 m mélységben, február 10. Makrogerinctelen taxonok, Korpádi-kanyar

Habitat-mozaik lépték a Bala-ágon

Bala-ág: a mintavételi hely Dunarea Veche Bala

Speciális mikrohabitat refúgium a romániai Al-Dunán (Bala-ág, 9 fkm)

A homokpad védett oldala Gazdag Mollusca-együttes a kisvízi vízállás alatti víztérben

A homokpad védett oldala Közvetlen kagylógyűjtés a kisvízi parti zónában

A refúgium (Bala-ág, 9 fkm) Unio tumidus (48) Unio pictorum (12) Anodonta anatina (2) Pseudanodonta complanata (2) Viviparus viviparus (13) Sinanodonta woodiana (26)

A kvázi-stabilis homokos part és meder Gropeni, 198 fkm

Gropeni-i kagylópad (198 fkm): Unionidae fajok - adult egyedek 14 Unio tumidus 8 Unio pictorum 2 Pseudanodonta complanata 1 Anodonta anatina

Két juvenilis kagylófaj a 198 fkm szelvényből 4 Unio tumidus CV 2 U. pictorum 10 mm

Natura 2000 jelölőfajok Theodoxus transversalis Unio crassus Unio crassus, Dunarea Veche 329 fkm, bal part

Invazív fajok: Corbicula fluminea

Theodoxus sp.: T. fluviatilis?

1 Theodoxus danubialis 4 Theodoxus fluviatilis

A Szigetközzel kapcsolatos kutatások folytatása a mélyvízi feltárás bevonásával 1.A Duna medre Dunakiliti és Rajka szelvényei között: a fenékküszöb hatásának hossz- és kereszt-szelvény menti vizsgálata - a mélységben is (főleg ott!) 2.Az elterelt Duna-szakasz részletes felmérése 3.A jelenlegi vízpótló rendszer részletesebb felmérése 4.Még nem vizsgált mellékág-szakaszok feltárása 5.A pangó (lenitikus) vízterek értékeinek kutatása

Egyes lokalitások habitat-léptékű vizsgálata Zárások, bukók felvízi/alvízi mikrokörnyezete Hossz- és kereszt-szelvények, meder-mélyületek egy mellékág-szakaszon Nem vizsgált habitat-mozaikok bevonása Hol vannak jelentős ívóhelyek (pl. kecsege) ? Milyen ma a Mosoni-Duna? (Utalnék ismét a kagylókkal kapcsolatban bemutatott, egyéb vízterekben nyert számos tanulságra!)

Következtetések Ne engedjük, hogy a megkezdett párbeszéd megakadjon! Fura helyzet: a „public participation”, a közvélemény - jelentős hányada - nyugodt, elfogadó Szakemberek viszont vitatkoznak azon, hogy van-e még feltárni való! VAN Még egyszer: folytassuk a párbeszédet!