/16 © Gács Iván AZ ENERGETIKA ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Gács Iván ny. egyetemi docens BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

Megújulók: mekkora támogatást érdemelnek? Dr. Gács Iván egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet) Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és.
NOx keletkezés és kibocsátás
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Energiatakarékos otthon
Energetikai gazdaságtan
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
© Gács Iván BME Erőművek Új erőmű belépése a rendszerbe 1.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A Föld energiagazdasága
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
Dr. Gerse Károly MVM Zrt. vezérigazgató-helyettes április 18. Európai energiapolitika - magyar lehetőségek a villamosenergia-iparban Kihívások Lehetőségek.
Energiatermelés külső költségei
Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energia és környezet.
Villamosenergia-termelés (és elosztás) Dr
1/17 Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés Hogy csökkentsük a széndioxid.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
Energiatermelés és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet.
Légszennyezőanyag kibocsátás
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
© Gács Iván (BME) 1/9 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Energiatermelés? Energia-átalakítás! Nap – hő – elektromos – kémiai
Energetika II szeptember-december
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
© Gács Iván (BME) 1/12 Energetikai levegőszennyezés folyamatai, matematikai modellezése Környezet- menedzsment.
© Gács Iván (BME) 1/12 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra.
Energiaforrások.
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Decentralizált energiaellátás
Energiatermelés és környezet
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Magyar Energetikai Stratégiák Magyar Mérnök Akadémia-Magyar Tudományos Akadémia június 2. Energia-ellátás és energia-hatékonyság (Egy holisztikus.
Város energetikai ellátásának elemzése
2030 – A mi városunk A 3 Fázis Lengyel Vivien Pocsai Zsófia
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
1/30 Energetikai gazdaságtan Gazdaságos üzemvitel terheléselosztás indítás leállítás csúcsvitel © Gács Iván (BME)
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGETIKA TUDOMÁNYA FAZEKAS ANDRÁS.
1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiatermelésre Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
Energetikai gazdaságtan
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Energiatermelés és környezet
Energetikai gazdaságtan
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet)
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
Energia – történelem - társadalom
A mátrai ligniterőmű fejlesztése
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Előadás másolata:

/16 © Gács Iván AZ ENERGETIKA ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Gács Iván ny. egyetemi docens BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Egyetemek és főiskolák környezetvédelmi oktatóinak VIII. országos tanácskozása Kecskemét, május 5-6.

/16 © Gács Iván Az energetikai trilemma 2 Ellátásbiztonság az energia rendelkezésre álljon kellő mennyiségben és minőségben Gazdaságosság fogyasztók ellátása olcsó energiával Környezetvédelem -források kímélése, -lokális hatások és -globális hatások korlátozása Az energiatermelést és elosztást csak a feltétlenül szükséges költségek terheljék Primer és szekunder források kellő mennyisége, diverzifikálása

/16 © Gács Iván Ellátásbiztonság vs. gazdaságosság Primer energia – források diverzifikálása pl. földgáz: hazai források (kevés) + import (minél több irányú beszerzés) + gáztározók (térfogat és kitárolási kapacitás) Szekunder energia – átalakító kapacitás tartalékok az átalakító (pl. erőmű-) rendszerben 3 C optimális tartalék tartalék fenntartási költsége összes teher korlátozási kár tartalék nagysága

/16 © Gács Iván Készletek jellemzése: R/P (reserve/production); Reserve: a földtani vagyon felmért és gazdaságosan kitermelhetőnek ítélt része, t; Production: valamely év kitermelése, t/év; R/P: mértékegysége év; félremagyarázás: hány évre elegendő a készlet. Ellátottsági mutató (?) 4 Környezet vs. gazdaságosság 1. készletek

/16 © Gács Iván Nincs készlet korlát: szél- és napenergia önköltség magas, ellátás-bizonytalanság; Magas készlet: szén és lignit (R/P = 110 év*, csökkenő trend) környezetvédelmi költségek magasak; Alacsony készlet: szénhidrogének (R/P = 50…55 év* növekvő trend) alacsony beruházási költség, magas üzemköltség; R/P nehezen értékelhető: urán, biomassza; Másképen értékelendő: vízenergia 5 Környezet vs. gazdaságosság 1. készletek * BP Statistical Review, 2015

/16 © Gács Iván Környezet vs. gazdaságosság 2. lokális hatások (SO 2, NO x, pernye) 6 Valamennyi szennyezőanyag kibocsátása leválasztással tetszőlegesen csökkenthető. De mennyiért? Kémiai reakcióval történő leválasztás (ha az elméleti mólarány = 1, mint pl. kéntelenítés) leválasztási fok

/16 © Gács Iván Környezet vs. gazdaságosság 2. lokális hatások (SO 2, NO x, pernye) 7 méret (ár) leválasztási fok 1 0 Tetszőlegesen jó leválasztás elérhető, de 100% csak végtelen költség mellett Leválasztók tipikus jelleggörbéje: méret: pl. pernyénél gyűjtőelektróda felület füstgázmosónál mosótorony aktív térfogat

/16 © Gács Iván Környezet vs. gazdaságosság 3. globális hatás (CO 2 ) Mibe kerül a CO 2 kibocsátás csökkentése? Attól függ milyen technológiával tesszük Miért kell a kibocsátást csökkenteni? Aggódunk a klímaváltozás lehetősége miatt. Kell-e félni tőle? Valóban egyértelmű a kapcsolat a szén-dioxid kibocsátás és a klímaváltozás között? 8

/16 © Gács Iván Mibe kerül a CO 2 kibocsátás csökkentése? Megújulók (szél, nap, víz, geotermikus) 15…18 Ft/kWh átvételi felár, 0,4…0,5 kg/kWh CO 2 megtakarítás   30…35 Ft/kg fajlagos ár, kb. 100…110 €/t Biomassza (kivágott fa, energia ültetvény, hulladék) nehezen értékelhető, mind más, tartozik hozzá CO 2 kibocsátás Atomerőmű (tartozik hozzá egyáltalán többletköltség?) CCS (CO 2 leválasztás és eltemetés) erőművi többletköltség 24…38 €/t*, ehhez jön a szállítás, elhelyezés Kibocsátási jog vásárlás: 8 €/t történelmi tartomány: 2…30 €/t 9 * BME EGR: Szén-dioxid leválasztás és eltárolás, 2013

/16 © Gács Iván Miért kell a kibocsátást csökkenteni? Növekvő CO 2 -kibocsátás   növekvő légköri CO 2 -koncentráció (tényleg a kibocsátások okozzák a koncentráció növekedését?) Növekvő légköri CO 2 -koncentráció   növekvő globális hőmérséklet (bizonyított ez a kapcsolat?) Az ok-okozati kapcsolatok bizonytalanok! 10

/16 © Gács Iván CO 2 -koncentráció növekedése 11 A CO 2 -koncentráció a források és nyelők egyensúlyából alakul ki % XIX. sz. közepéig 100 % növekmény még megvan kiirtva Változások az iparosodás kezdete óta +5% -50% +48%

/16 © Gács Iván Esőerdők területének csökkenése ( ) 12 6% 4%

/16 © Gács Iván Hőmérséklet és CO 2 13 Mindig a hőmérsékletváltozás előzi meg a CO 2 változást (5…15 ky)  hőmérsékletváltozás ok és nem következmény!

/16 © Gács Iván És rövidebb időskálán? 14 Mitől? Még közelebbi múlt:

/16 © Gács Iván Párizsi klímacsúcs, A PÁRIZSI COP21 MÉRFÖLDKŐ LEHET BOLYGÓNK JÖVŐJE SZEMPONTJÁBÓL Világformáló klímacsúcs? Dehogy: Párizsban nem történt semmi Két jellemző cím: Mi volt a fő vitatéma? 1,5 vagy 2°C legyen a hőmérséklet változás? Mit kell ennek érdekében tenni? ??? (vállvonogatás)

/16 © Gács Iván Tanulság: A tudás magabiztossá tesz, a tudatlanság még inkább (Charles Darwin)