TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlésmenedzsment 2. A távközlési piac fejlődéstörténete.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Tíz éves a Filozófiai Kert
KLEBELSBERG KUNO Miniszter: Kultuszminisztersége
Mozgókép és médiaismeret
A november 18-i workshop napirendje
Az információ átadásának története
Interaktív Multimédia Gyurik Pál Veszprémi Egyetem Alkalmazott Gazdaságtan Tanszék Egyetem TV.
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Foktő – Kalocsai repülőtér önkormányzati fejlesztése
Vermes Miklós Jeges Károly, Csekő Árpád 50.. Vermes Miklós Jeges Károly, Csekő Árpád 50.
A szellemi tulajdon kezelése és a TTTI szolgáltatásai.
2008/09 Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna
Magyarország vasúthálózata a kezdetektől 1914-ig
„A füstjelektől a műholdig” Avagy a hírközlés fejlődése
Készítette Rozgonyi-Borus Ferenc 2003.
Hírek május 30. Shanghai - Purple Mountain Hotel Az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO) ülést tartott az együttműködés elősegítése és az új.
Posta Előadás az Informatika Kultúrtörténete tantárgy keretében Nagy Számítástechnikai Műhelyek gyűjteményekhez történő hozzájárulás Posta - Szirt Lajos.
Távközlő Hálózatok (VITT3246)
General Electric A legjobbak legjobbja. A környezet: A munkanap meghosszabbítása gazdasági kényszer: ívlámpák, gázvilágítás elterjedése A villanyvilágítás.
Kormányszóvivői tájékoztató A vasút reformja. Kormányszóvivői tájékoztató 1.VASÚTI TÖRVÉNY –A Kormány augusztusban elfogadta a vasúti stratégiát (Baross-program).
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Klauzál Gábor Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 3
KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR SZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
Heinrich Friedrich Emil Lenz [Emilij Hrisztianovics Lenc] ( )
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Számrendszerek kialakulása
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
Gerinchálózat (backbone) 3. szóbeli tétel Készítette: Csadó György
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Készítette: Terék Máté.  Alexander Sztyepanovics Popov ( ) orosz tudós május 7-én Péterváron az orosz fizikusok társulatának bemutatja.
Készítette: Czagány Krisztián
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
William Thomson (Lord Kelvin)
Készítette: Prumek Zsanett
Guglielmo marconi rádió feltalálása
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
Guglielmo Marconi Ócsai Réka 10. A.
2005. április.Road Show Szeged1 Ifjúsági Bizottság Tóth Gergely, Nagy Péter április 12.
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
Samuel Morse
A második ipari forradalom (1850--)
Egy regionális rádió szerepvállalása B.-A.-Z. megye falvainak kulturális és társadalmi életében.
A privatizáció céljai 1.A MATÁV feljavítása 2.Tőkebevonás tőkeemelés koncessziós díj.
Nikola Tesla és Guglielmo Marconi találmányának összehasonlítása Készítette: Káldi Laura, Bujdosó Bianka.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
KKV-k külpiacra lépése és finanszírozási lehetőségeik *** A HITA szerepe a kereskedelemfejlesztésben Miskolc, november 13.
BT bemutatkozás Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Kooperatív délután
UNESCO - Világörökségi Bizottság november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Gábor Dénes KEREKES EVELIN 12.C. A fizikusról Születési név: Günszberg Dénes Született: Budapest, Terézváros, június 5. Elhunyt: London, február.
Gazellák Magyarországon A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALATOK SZEREPE A FOGLALKOZTATÁSBAN Műhelykonferencia.
Dr. Bói Loránd Üzletágvezető KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedéstudományi Üzletág Közszolgáltatások pályáztatási rendszere a közúti.
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Technikai Találmányok BEMUTATÓ ALCÍMEBEMUTATÓ ALCÍME.
Sir Winston Leonard Spencer Churchill
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Franklin D. Roosevelt ..
A DANONE és az MLSZ együttműködésében
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
KAMARATÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS
Vállalkozások – versenyképesség – monopóliumok A magyar valóság
ÚMFT DDOP Szálláshelyfejlesztés pályázati kiírás meghirdetése
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Posta Kisérleti Intézet
VÁLLALKOZÓI INKUBÁTORHÁZ ÉS INNOVÁCIÓS KÖZPONT NYÍREGYHÁZA
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
MŰVELŐDÉS SAJTÓ – CENZÚRA.
Előadás másolata:

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlésmenedzsment 2. A távközlési piac fejlődéstörténete dr. Bartolits István február

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete2 Tartalmi áttekintés A jelenlegi távközlési piac méretei Távközlés a telefon feltalálása előtt Kezdeti próbálkozások elektromos megoldások a távíró elterjedése A telefon feltalálása, a hőskor ( 125 éves évford.) A hálózatok kialakulása A távközlési piac fejlődéstörténete az USA-ban Európában (néhány példával) hazánkban a hőskortól a kilencvenes évekig Miért fontos mindez ? (Miért, fontos mindez ?)

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete3 A jelenlegi távközlési piac méretei Ez csak a távközlés a teljes infokommunikációból ! Forrás: EITO 2000

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete4 Távközlés a telefon feltalálása előtt Az ókor távközlése Bőrdobok, csontsípok - ritmusminták Futár, hírnök - i.e. 470, Marathon, Pheidippidész Jelzőtüzek - i.e. 1184, Trójai háború: Agamemnon - Klütaimnésztra közötti pont-pont összeköttetés 600 km-en (kódolt üzenetek) Vízitávíró - Aeneiasz: Az ostromlás művészete Polübiosz történetíró közvetítésével (szinkron átvitel) Fáklyatávíró - Kleoxenész és Demoklitosz 24 betűs rendszere, Polübiosz közvetítésével (kódolt karakterkészlet) Róma-Jeruzsálem (i.sz. 70: Jeruzsálem bevétele, Titusz) Arab kalifátus: Kordova - Bagdad „forró drót”

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete5 Távközlés a telefon feltalálása előtt Az optikai távjelzők kora Heliográf - a Nap, a Hold fényének tükrözése Xenophon: Hellenica - hajó és a part között Győr vára március a vár visszavétele a töröktől - II. Rudolf, Prága Szemafortelegráf - Claude Chappe ( ) rácsos szerkezetű karok és szárnyak 1794: Párizs-Lille 225 km II. év Fructidor 9. „Csapataink felszabadították Condé városát” 20 állomás 40 perc alatt 1805: 2000 km-nyi hálózat (!) 1852: 556 őrház, 4800 km Alexander Dumas: Monte Christo grófja (IT security) További kísérletek: A. N. Edelcrantz, Chudy József

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete6 Távközlés a telefon feltalálása előtt Elektromos kísérletek Galvani, Volta, Ampère, Faraday, Oersted - nagy kultúrtörténeti előrelépés, de még nincsenek gyakorlati eredmények Le Sage genfi fizikus, bodzabél, 24 huzal, elektromozógép S. T. Sömmerring, Bajor Királyi Akadémia, az elektromos áram elektrokémiai hatásán alapul Pavel Lvovics Silling, tallini nyug. katona, k.b tűtávíró, mágneses tűpár a tekercs fölött Moszkva - Szentpétervár távíró vonal William Cook, Charles Wheatstone, a vasút számára Cook-Wheatstone tűtávíró

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete7 Távközlés a telefon feltalálása előtt A Morse-távíró és a betűtávíró Samuel Finley Breeze Morse ( ) - hosszú angliai festészeti gyakorlat után 1832-ben vissza New York-ba a Morse-távíró első „deszkamodell”-je egy festővászon keretén készülék és Morse-abc szabadalom május 27: Washington és Baltimore között Európa: Hamburg és Cuxhaven között távíró percenként szó, de le kell írni a szöveget David Edvin Hughes ( ) - Londonban született virginiai zenetanár a betűnyomó távíró szabadalma percenként szó és kinyomtatott szöveg

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete8 A telefon feltalálása Korai kísérletek a beszéd átvitelére Giacomo Della Porta, beszéd épületen belüli átvitele beépített ólomcsövek segítségével Robert Hook, a zsinegtelefon a Royal Society előtt Charles Boursel francia mérnök és feltaláló, cikk a „L’Illustration de Paris”-ban a hangátvitelről a távíró-vonalon - a gondolatot nem követi tett Phillip Reiss, Boursel gondolatának megvalósítása, az átviteli áramkör periodikus szaggatásával a berendezés nem kezdetleges, hanem elvi hibás, ezért nem Reiss volt a telefon feltalálója

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete9 A telefon feltalálása Alexander Graham Bell ( ) Alexander Graham Bell - Skót származású, de Bostonban egy süketnémákkal foglalkozó iskolában tanít Hermann Helmholtz német tudós kutatásai alapján Bell a multiplex távírón dolgozik Elisha Gray (Western Electric) szintén ezen dolgozik Thomas Alva Edison szintén megbízást kap a Western Union-tól a multiplex távíró kifejlesztésére Bell, Hubbard, Sanders trió és Thomas Watson külső támogatás nélkül, de hangtani ismeretekkel Az elv: más-más frekvenciára érzékeny rezgőnyelvek az adó- és vevőoladalon június 2.: egy véletlen hangátvitel felismerése

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete10 A telefon feltalálása Bell kontra Gray ? A cél megváltozik: előtérbe kerül a messzeszóló február 14.: Bell teljes szabadalmi beadványa Washingtonban február 14.: Gray óvadékbejelentése (caveat) egy pontosan meg nem határozott „elektromuzikális” szerkezetre Nincs tehát Bell kontra Gray kérdés ! március 7.: a Szabadalmi Hivatal bejegyzi a találmányt március 10.: „Mr. Watson, come here, I want you!”

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete11 A telefon hőskora A Bell Telephone Company 1876: Philadelphiai Centenáriumi Kiállítás William Orton (Western Union) visszautasítja Hubbard 100 ezer dolláros ajánlatot április 4.: Charles Williams, Boston május, Charlestown: 20 $-os bérleti díj július: megalakul a „Bell Telephone Company” 1877 vége: A Gold and Stock áttér a telefonra 1878: Orton ráébred tévedésére, megalakul az American Speaking-Telephone Company Edison és Gray részvételével

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete12 A telefon hőskora A telefónia Magna Chartája Edison és Gray is kifejleszt egy telefont, s megkezdi az előfizetők toborzását, a vonalak kiépítését Hubbard beperli a Western Uniont (Dávid és Góliát küzdelme) Egy évvel később: a telefónia Magna Chartája a Western Union elismeri, hogy Bell a feltaláló a Western Union kivonul a telefon üzletágból a Bell T.C. távol tartja magát a távíró üzletágtól a Bell T.C. megveszi a Western készülékét és minden egyes bérbe adott telefon után 20 %-ot fizet

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete13 A telefon hőskora A telefonközpont megjelenése Edison és a Menlo Park, mint innovációs központ Puskás Tivadar szerepe a telefonközpont létrejöttében A szabadalmat beadta Charles Scribner… Az első telefonközpont: január 28. New Haven, Connecticut 21 vonal, manuális kapcsolás 1880: 138 telefonközpont, 30 ezer előfizető 1887: 787 telefonközpont, 150 ezer előfizető 1882: A Western Electric és Bell szerződést köt 1885: American Telephone and Telegraph Company dec. 30.: Az AT&T megveszi az American Bellt, kialakul a legendás Bell System

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete14 A hálózatok kialakulása Az automata központ megjelenése 1894-ig szabadalmi védettség (285 ezer vonal) több ezer telefontársaság, helyi kapcsolattal (3 317 ezer vonal) Almon B. Strowger temetkezési vállalkozó - az első automata telefonközpont La Porte, november 3. (Chichagótól 60 km) 99 vonal, nyomógombos (!) telefon Tenger alatti kábelek Kontinens és Nagy-Britannia: augusztus Európa és USA között: június (Cyrus Field) július: tíz kábel az óceán alatt

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete15 A távközlési piac fejlődéstörténete az USA-ban A Kingsbury egyezmény Theodore Vail „a telefon a technológiájából következően a leghatékonyabban, mint egyetemes szolgáltatást nyújtó monopólium tud működni” ettől kezdve folyamatos monopóliumellenes harc 1913: Kingsbury Commitment a kis társaságok felvásárlásának beszüntetése a kis társaságok szabad felkapcsolódása a Western Union holding szétdarabolása Western Electric: A Bell telefonjainak 97 %-át, a világ többi részének 57 %-át adta az eszközök szabványosításában előrelépés

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete16 A távközlési piac fejlődéstörténete az USA-ban A távközlési törvény 1934 Communication Act, Roosevelt elnök 1934 június 19-én írja alá, hatályos július 1-től Federal Communications Commission létrehozása (7 tagú független testület elnöki kinevezéssel) 1949: Bejelentés az DoJ-hez trösztellenes törvény megsértése miatt jan. 4. Consent decree: az AT&T megtarthatja a Western Electric céget, de csak szabályozott szolgáltatási területen tevékenykedhet. A perben jogilag nincs nyertes és vesztes.

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete17 A távközlési piac fejlődéstörténete az USA-ban A végberendezések liberalizációja 1957: The Hush-A-Phone decision Az AT&T 1948-as előfizetői szabályzata 1956: Hush-A-Phone bejelentés FCC felé a pert a Hush-A-Phone nyeri 1968: Carterfone decision Tom Carter mobil rádió - nyilvános hálózat összeköttetést biztosító berendezés az AT&T az összekapcsolást visszautasítja, az FCC közbelép a végberendezés piac megnyílik

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete18 A távközlési piac fejlődéstörténete az USA-ban Az MCI megjelenése 1969: az FCC engedélyt ad távolsági magánhálózati szolgáltatásra a Microwave Communications Inc.-nek, azaz az MCI-nak 1971: az MCI támadást indít az AT&T ellen, az FCC ezt kiterjeszti minden „speciális távolsági szolgáltatóra” (nemzeti magánhálózati verseny) 1980: Computer Inquiry II.: alap és kiterjesztett szolgáltatás megkülönböztetése. Az alapszolgáltatás szabályozott, a kiterjesztett a versenyszférába tartozik. 1974: Az MCI a trösztellenes törvényre hivatkozva keresetet nyújt be az AT&T ellen 1974: Az US DoJ keresetet nyújt be a verseny illegális korlátozása és a piac monopolizálása tárgyában

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete19 A távközlési piac fejlődéstörténete az USA-ban Az AT&T feldarabolása, a Baby Bellek létrejötte március: USA vs. AT&T december: egyre nyilvánvalóbb, hogy az AT&T elveszti a pert. Megkezdődnek a peren kívüli tárgyalások január 8.: A két fél bejelenti a megegyezést Az AT&T 22 cégre bontják Regionális szolgáltatóként létrejönnek a Bay Bellek A Ma Bell, azaz az AT&T megtartja a távolsági szolgáltatást, a Bell Labot és a Western Electricet január 1.: A Bell System megszűnik

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete20 A távközlési piac fejlődéstörténete Európában Finnország 1878: az első telefonösszeköttetés 1882: telefon a nagyobb vársokban 1886: Telephone Statutum: a távíró forgalom az Orosz Cári Távíró Iroda, a a telefon a finn adminisztráció fennhatósága alatt 1930: mintegy 850 magán telefontársaság 1935: a Kormány megveszi a Southern Finland Long-Distance Telephone Company-t 1983: Végberendezés liberalizáció 1987: Távközlési törvény szolgáltató - szabályozó szétválasztás 1997.: a Parlament elfogadja a privatizációt 1997: Telecommunications Market Act (hálózat-szolgáltatás szétválasztás, SMP fogalma)

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete21 A távközlési piac fejlődéstörténete Európában Nagy-Britannia 1879: Három telefonközpont is települ, sorra alakulnak a szolgáltatók 1912: a felvásárlások következtében kialakul a GPO monopóliuma 1932: Bridgeman Committee: kísérlet a GPO átformálására (megbukik) 1964: a PO két divízióra oszlik: távközlés, posta 1981: brit távközlési törvény: a két profil szétválik 1983: Megjelenik a piacon a Mercury 1991: Competition and Choice: white paper, a duopólium megszűnik, a piac liberalizálódik

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete22 A távközlési piac fejlődéstörténete Magyarországon Az első lépések Puskás Ferenc huszárfőhadnagy, Tivadar öccse Kemény Gábor földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszter: „Bécsben sincs ilyen, ide sem kell” Nem sértheti a távíróhálózat érdekeit Engedély május 20-án A távbeszélő állami jog koncesszió gyanánt évi nyolc aranyforint Az első telefonközpont: Fürdő utca 10. III. emelet Bell Telephone Company 100/64-es május 1., összesen 25 előfizető

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete23 A távközlési piac fejlődéstörténete Magyarországon Az államosítás 1882: A központok száma 3-ra nő Megindul a szolgáltatás Temesvár, Pozsony, Szeged, Arad, Pécs, Zágráb, Debrecen és Miskolc városába 1886: Baross Gábor veszi át a tárcát 1889: megindul a távolsági forgalom, megszületik a hálózat évi XXXI. törvénycikk: a távíró, távbeszélő- és villamosjelző-berendezések építése állami jog „telefon” vagy „távbeszélő” évi XVI. törvénycikk: március elsejével államosítja a budapesti távbeszélő hálózatot

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete24 A távközlési piac fejlődéstörténete Magyarországon A fejlődési görbe ( ) I. Világháború Teréz kp. József kp. Krisztina kp.

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete25 A távközlési piac fejlődéstörténete Magyarországon A fejlődési görbe ( ) II. Világháború

TávközlésmenedzsmentA távközlési piac fejlődéstörténete26 A távközlési piac fejlődéstörténete Magyarországon A fejlődési görbe ( )