(Megújuló) energetikai projektek finanszírozási lehetőségei 2013. szeptember 12. Előadó: Papadimitropulosz Alexander a megújuló energia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
Advertisements

Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Balatonalmádi március 08.. Új Széchenyi Hitel Program Pályázati dokumentációt figyelni.
Önkormányzatok finanszírozása
• 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. • Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
1 P RINCZ A TTILA H ÁLÓZATI KOORDINÁCIÓ VEZETŐ. • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. • Az RFH küldetése,
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Fejlesztési források a piac szemével Essősy Zsombor elnök Magyarok a Piacon Klub.
Kormányszóvivői tájékoztató Sikeres Magyarországért Hitelprogramok Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Veres János pénzügyminiszter.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Budapest, április 11. dr. Bart István Igazgató Magyar Energiahatékonysági Intézet Lakóépületek Energiahatékony Felújítása Lakossági igények, állami.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Megfizethető források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
BG Finance Zrt. Moskovits Pál április 24..
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH 7 regionális céggel biztosítja szolgáltatásait az ország teljes területén 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi.
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Tájékoztató jellegű információk! Fejlesztési tőkefinanszírozás kockázati tőke- finanszírozás beruházási hitel fejlesztési tőke- finanszírozás.
Energetikai pályázatok pályázói szemmel
MagNet Magyar Közösségi Bank a hazai vállalkozásokért Dakó Andrea Invitel InnoMax Üzleti Reggeli.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Veszprém április 29.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei 1.
A VÁROSREHABILITÁCIÓS KERET FELHASZNÁLÁSA ÉPÜLET KÖZTÉR 2013 előtt 2013 évben kifizetés: 12 milliárd Ft 8 támogatott kerület; 3 nyereséges. keret: 5 milliárd.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
1. Egy 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH Csoport küldetése: A KKV-k és az önkormányzatok.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Veszprém november 10.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
MFB Rt. a hazai bankszektorban 100 %-ban állami tulajdonú Szakosított hitelintézet Az EU fejlesztési bankjaival megegyező tevékenység Forrásbevonás külföldről.
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Vállalkozásfejlesztés Kazincbarcika térségében Wächter Balázs.
Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. Határon átnyúló tőkeprogramok kis- és középvállalkozások számára Márk Péter Igazgató.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Válságkezelő és Gazdaságélénkítő Csomag – A vállalkozások támogatása – REGIONÁLIS GAZDASÁGI ÉVNYITÓ és a NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MINŐSÉGI DÍJ ÁTADÁSA.
ELENA Program – energetikai beruházások előkészítésének finanszírozási lehetősége Szabó Valéria Nemzetközi projektmenedzser.
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Chornitzer Péter igazgató Termékmenedzsment Igazgatóság
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Mazsu Gergely ügyvezető igazgató
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Előadás másolata:

(Megújuló) energetikai projektek finanszírozási lehetőségei szeptember 12. Előadó: Papadimitropulosz Alexander a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban

Via Credit Kft Budapest, Károlyi István u. 10. Web: Ki kaphat finanszírozást? (1) Vállalkozások (Kft., Bt., Rt) akik: -lehetnek önkormányzati vagy állami tulajdonban; -de lehetnek függetlenek is. Termelés és továbbértékesítésSaját energiaellátás klasszikus projekthitel már ritka normál hitel elvárásai irányadók Cél

Via Credit Kft Budapest, Károlyi István u. 10. Web: Vállalkozások, ez jöhet szóba: Van fedezet?  nincs  a hitel elutasításra kerül (!) A fedezet értéke eléri a hitel kétszeresét?  nem  a hitel elutasításra kerül (!) Felső határ  millió forintig egyszerűbb döntési rendszer, felette nehezebb finanszírozáshoz jutni a kereskedelmi bankok- nál. Az milliós határ pár EU támogatott termékbe belefér. Külföldi tőke a ”változatos” szabályozás miatt elkerüli az országot

Via Credit Kft Budapest, Károlyi István u. 10. Web: Ki kaphat finanszírozást? (2) (a) múlttal rendelkező, jó adós, (b) leginkább befolyásoló tényező, hogy legyen fedezet, (c) a finanszírozó által is támogatott üzleti terv Bármely bank szívesen adna pénzt. (a) legalább két éves cégmúlt, (b) nyereséges gazdálkodás, (c) a beruházás a cég méretével arányos, (d) elsődleges szempont a fedezet.

Via Credit Kft Budapest, Károlyi István u. 10. Web: Min lehet elcsúszni? (még ha van is fedezet) Ha a finanszírozó (bank) vitatja az üzleti tervet, azon belül kiemelten: a gázárra vagy más energiahordozókra tett becslést, a tervezett lekötést, volument, az optimista ügyfélszámot, a forward árakat (energia, deviza), szabályozás változásának félelme. a projekt a megtermelt energiát továbbértékesít

Via Credit Kft Budapest, Károlyi István u. 10. Web: Aki leadott KEOP-os pályázatot; Aki nem adott le, de amúgy megfelelne a KEOP feltételnek; Aki nyert / nem nyert; Akinek van Megval. tanulmánya 1 Slágertermék hitelképeseknek, közismertebb neve: ”KEOP hitel” Kamat mértéke: 6%, forint, fix Futamidő: 15 évig Max hitel: 800 millió Ft Saját erő: 10% Fedezet szükséges Még egyszer: legyen vállalkozás (Kft., Bt.,, Rt.), lehet magántulajdonos, külföldi tulajdonos, állami vagy önkormányzati tulajdonos. A lényeg feleljen meg a KEOP energiás pályázati kiírásoknak 2 3

Via Credit Kft Budapest, Károlyi István u. 10. Web: Önkormányzati, nem jövedelemtermelő (óvoda, iskola, hivatal) projektek finanszírozása A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kínál megoldást önkormányzati hátterű projektekhez A lényeg, hogy nem jövedelemtermelő projekt legyen; Kamat: 4,5%-5% (Ft, változó), Futamidő: 25 évig, Hitelösszeg: nincs korlátozva. Az előző oldalakon a vállalkozás orientált finanszírozásról volt szó.

Via Credit Kft Budapest, Károlyi István u. 10. Web: Gondolatok a finanszírozás-közvetítésről Projekthitel: a bankoknál ezt a területet építették le elsőnek, csak a nagyvállalkozásoknál reális elképzelés. Sima hitel: ha a pályázó hitelképes csak a fedezet számít. KEOP hitel: ha a pályázó megfelel a KEOP előírásoknak csak a fedezet számít. Kockázati tőke: a megújuló energiát valahol kizárják, valahol szeretik. Az energetika általában nem preferált.

Via Credit Kft Budapest, Károlyi István u. 10. Web: Gondolatok a finanszírozás-közvetítésről konklúzió Az energetikai projektek várhatóan nem jutnak pénzhez. Miért? – A piac a gyakorlatban többnyire ezt igazolja vissza A nem kereskedelmi célú beruházások a sztenderd hitelbírálat alá esnek, ők kapnak is forrást. Lényegében a fedezet számít.