GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, 2007. április 12-13.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
A szegénységről a statisztika nyelvén
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
Rizikó magatartások népegészségügyi és lokális közösségi hatásai, kompetenciák és kommunikáció (érvelés-film)
„Legyen jobb a gyermekeknek! Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Üdvözöljük Waldviertelben. következetesség kézimunka tapasztalat bölcsesség megbecsülés.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
EU alapismeretek E-Learning.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Az Európai Unió története
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
EU II..
Jelkép-ország Jakab Sándor Kálmán
T.K. 33 – 34. Az alapértelmezett előtér- és háttérszín, valamint a körvonalak színének beállításához a Paletta színeit használhatjuk. 1 Az RGB színrendszerben.
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
Gyerekkor - válságban „Válság regionális munkaerő-piaci hatásai” konferencia Miskolc, május 5-6. Darvas Ágnes MTA GYEP, ELTE TáTK.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
Életminőség és társadalmi egyenlőtlenségek Dr. Fábián Gergely.
A szociálpolitika aktuális kérdései
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Európa regionális földrajza
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
Boldog Európa, boldogtalan magyarok? Dr. Lelkes Orsolya, European Centre, Bécs II. Magyar Pozitív Pszichológia Konferencia – április 29.
Egészségi állapot Demográfia Horváthné Csolák Erika tanársegéd
Szociális juttatások Írországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Németországban - családi ellátások Gellérné Lukács Éva.
A gyermekek napközbeni ellátásának intézményes lehetőségei a társadalmi befogadás és a gyermekszegénység megelőzése érdekében Pécs, december 1.
Gyermekszegénység – gyermekesély Vranesics Ágnes MEH Gyermekesély Iroda Szécsény, május 27.
Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK –
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
Megbecsülés az idős embereknek
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Miért kell kistérségi kiterjesztés; hol tart Szécsény
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Esély a szülőknek, lehetőség
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április

1. UNICEF-JELENTÉS fejlett (többségében OECD) ország gyermekjólétre, gyermek - szegénységre vonatkozó adatai alapján végzett elemzés Hat vizsgált terület (40 indikátor): Gyermekszegénység, a gyerekek anyagi jóléte Gyerekek egészségi állapota, biztonsága Oktatás, képzés A gyerekek kapcsolatrendszere Egészséges életmód, magatartásformák A gyerekek és fiatalok szubjektív véleménye saját helyzetükről

1.2. Az országok sorrendje az összesített értékek alapján Forrás: Unicef, Child poverty in perspective. An overview of child well-being in rich countries. Innocenti report Card OrszágA hat dimenzió alapján kapott átlagos érték OrszágA hat dimenzió alapján kapott átlagos érték 1. Hollandia 4,2 12. Kanada11,8 2. Svédország5,0 13. Görögország11,8 3. Dánia7,2 14. Lengyelország12,3 4. Finnország7,5 15. Csehország12,5 5. Spanyolország8,0 16. Franciaország13,0 6. Svájc8,3 17. Portugália13,7 7. Norvégia8,7 18. Ausztria13,8 8. Olaszország10,019. Magyarország14,5 9. Írország10,2 20. Egyesült Államok18,0 10. Belgium10,7 21. Egyesült Királyság 18,2 11. Németország11,2

1.3. Magyarország eredményei az egyes területeken Gyermekszegénység, a gyerekek anyagi jóléte (Vizsgált mutatók: relatív jövedelmi szegénység, foglalkoztatott nélküli háztartásban élő gyerekek aránya, depriváció) Magyarország a 23. helyen áll A gyerekes családok százalékának jövedelme nem éri el az átlagos jövedelem felét A gyerekek 40 százaléka érzi úgy, hogy szegény családban él Gyerekek egészségi állapota, biztonsága (Vizsgált mutatók: csecsemőhalandóság, kis súllyal született csecsemők aránya, védőoltásokkal való ellátottság, halállal végződő balesetek és sérülések aránya) Magyarország a 17. Legrosszabb csecsemőhalandósági ráta az OECD - országok között

Oktatás, képzés (Vizsgált mutatók: iskolai teljesítmény, évesek részvétele az oktatásban, elhelyezkedési lehetőségek) Magyarország a 13. A 15 éves korosztály iskolai teljesítménye alapján 20. hely A 15 évesek százaléka csak a legalacsonyabb munkaerő- piaci pozíciók megszerzésére esélyes Gyerekek kapcsolatrendszere (Vizsgált mutatók: családi struktúrák, szülőkkel való kapcsolat, más gyerekekkel való kapcsolat) Magyarország a 6. A gyerekek 14 százaléka él egyszülős családban (14. hely) Azoknak a gyerekek az aránya, akikkel hetente többször beszélgetnek a szülők, nálunk az egyik legmagasabb, 90 százalék

Egészséges életmód, magatartásformák (Vizsgált mutatók: egészségmagatartás, kockázatos magatartások) Magyarország a 18. A gyerekek harmada naponta eszik gyümölcsöt A gyerekek fele reggelizik rendszeresen A 11, 13 és 15 éves korosztály 12 százaléka dohányzik (legalább egyszer egy héten) Könnyűdrog-fogyasztás terén 5. hely (12-13 százalék) A gyerekek és fiatalok szubjektív véleménye saját helyzetükről (Vizsgált mutatók: a fiatalok szubjektív véleménye egészségi állapotukról, az iskoláról, személyes jólétükről) Magyarország a 13. A 11, 13 és 15 évesek negyede szeret iskolába járni

1.4. Megállapítások, következtetések Magyarország a hat dimenzióból 3-ban a lista utolsó harmadában, 2-ben a középső harmadban, 1-ben az első harmadban foglal helyet A gyerekek helyzete azokban a kisebb, homogén lakosságú országokban a jobb, ahol magasak az adók és jobbak a szociális juttatások A társadalom gazdasági helyzete, az egy főre eső GDP és a gyerekek jóléte között nincs szignifikáns kapcsolat

2. GYERMEKSZEGÉNYSÉG A gyermekek közel egyötöde, 420 ezer gyermek él az EU által meghatározott szegénységi küszöb alatt A gyermekek 40 százaléka, 880 ezer gyermek olyan háztartásban él, amelynek jövedelme nem éri el a létminimum szintjét A gyermekek 36 százaléka, 800 ezer gyermek él a legalsó jövedelmi ötödben 200 ezer gyermek él mélyszegénységben

… GYERMEKSZEGÉNYSÉG A gyermeket nem nevelőkhöz viszonyítva a kétgyermekeseknek kétszeres, a három és több gyerekeseknek három és félszeres a szegénységi kockázatuk A községekben élők szegénységi kockázata az országos másfélszerese, a budapestinek csaknem négyszerese A szegény gyerekek 45 százaléka nagycsaládban él (az összes gyerek 25 százaléka), a három és többgyerekes családokban élő gyerekek 60 százaléka él a létminimum- szint alatt

2.1. Szegénységi ráta gyermekszám szerint, Nincs gyermek (60 éven aluli háztartásfő) 10,6 Egy gyermekes család11,2 Két gyermekes család18,6 Három vagy többgyermekes család35,8 Gyermekes családok összesen19,3 Népesség összesen13,7 Forrás: TÁRKI Monitor vizsgálat, Megjegyzés: az ekvivalens, a gyermekek számát figyelembe vevő medián jövedelem 60 %-a a szegénységi küszöb. (OECD1) százalék

2.2. A medián jövedelem és a létminimum alatt élő 15 éven aluli gyermekek aránya Forrás: TÁRKI Monitor Létminimum alatt élők: KSH Háztartási költségvetési felvétel, 2004.

3. MIT KELLENE TENNI? 3.1. A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia céljai az Unicef – jelentés tükrében Gyermekszegénység, a gyerekek anyagi jóléte – jövedelmi szegénység csökkentése, a szülők foglalkoztatottságának növelése Gyerekek egészségi állapota, biztonsága – egészségesebb gyermekkor biztosítása, lakáskörülmények javítása Oktatás, képzés – jobb, egyenlőbb feltételek biztosítása a képességek kibontására, szegregáció csökkentése

Az Unicef- jelentés dimenziói A Nemzeti Stratégia fejlesztési területei Szülők munka- vállalása Lakhatás javítása Gyerekek fejleszté- se, képzése Szociális ellátások és szolgálta- tások Gyerekek jobb egészsége A szegénység csökkentése, az esélyek javítása Gyermekszegénység, a gyerekek anyagi jóléte +++ Gyerekek egészségi állapota, biztonsága +++ Oktatás, képzés ++ Kapcsolatrendszer + Egészséges életmód ++ Szubjektív helyzet +

3.2. Gyermekesély – a Nemzeti Stratégia célkitűzései Egy generáció alatt jelentősen, a mostaninak negyedére csökkentse a gyermekek és családjaik szegénységét Felszámolja a gyermeki kirekesztés, a szegregáció és a mélyszegénység szélsőséges formáit Átalakítsa azokat a mechanizmusokat, amelyek újratermelik a szegénységet és a kirekesztést A szolgáltatások és intézmények hozzá tudjanak járulni a gyerekek képességeinek kibontásához, az ehhez szükséges feltételek megteremtéséhez

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!