Ifjúsági szolgálat Rotary Akadémia 2016 Tari Annamária.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

Sárvári Oltalmazó Kezek Egyesület
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
A tanári munka értékelése
Az iskolai szociálismunka
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
1 Pont, 3 Szervezet Unió Alapítvány •A helyzethez képest életben maradtunk •Árvíz, rémhírek, rossz idő •Működtettük, túléltük •Az első pályázat.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Szabó-Biczók Tamásné — Juhász Borbála — Csekéné Fodor Erzsébet
„A BAKONYÉRT” Egyesület fejlesztése a TÁMOP projekt keretében.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Bemutató - Prezentation
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
MLSZ Marketing és Média Bizottságának munkája
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Biztos Kezdet Gyerekház Dokumentációs rendszer
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM EURÓPAI ÖNKÉNTES SZOLGÁLAT LOVÁSZI ATTILA.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Mozduljunk meg! Let’s move! HU-12-E R3 Projekt indító rendezvény Általános ismertető.
Szakmai munkánk a pályázatban
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Szakmai beszámoló TÁMOP B-13/ Partnerség és hálózatosodás „Az iskola közös ügyünk” „Ki tud többet Szorgalmatosról?”
Összevont szülői értekezlet 9. évfolyam számára
Továbbtanulást erősítő kezdeményezések támogatása TÁMOP B számú projekt Projektzáró rendezvénye.
Be SMART – az új generáció vállalkozásai Budapest, november 20. Szalai Piroska.
B a r á t s á g g a l a k ö z ö s s é g é r t! Rotary Akadémia A Rotary szervezetei döntést hozó fórumok Összeállította: Kevei Béla.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM. 2 A Fiatalok Lendületben Program számokban Az Európai Bizottság programja Időtartam: Költségvetés:
EVS – Európai Önkéntes Szolgálat Szepesi Judit. Téma Mi az az EVS ? Hogyan lehetsz EVS önkéntes? Tájékozódj! Találj egy küldő szervezetet! Találj egy.
Vállalkozásösztönzés Halat vagy hálót? Dr Lakatos Mária BIVÁK ügyvezető igazgató.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
EGY PÁLYÁZAT HÁZIGAZDÁJA KÖSZÖNTŐ ÉS ÉRTÉKELŐ. Szakmai területek: Képzések,pályázatokÉrtékmegőrzés Közösségsegítő Ifjúsági közművelődés Civil szervezetek.
B a r á t s á g g a l a k ö z ö s s é g é r t! Rotary Akadémia A Rotary klubok szervezeti kérdései, klubélet Összeállította: Dervarics Attila.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Az új ökoiskola kritériumrendszer Varga Attila
“Közösségben az erő!” Helyi civil kezdeményezések projekt ötlet felhívás Vas megyében A Vas Megyei Civil Információs Centrum és a Vas Megyei Önkéntes Centrum.
ÁRPÁD SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, SZÉKESFEHÉRVÁR Tóth Ágnes MÉCS vezető.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
Közösségi szolgálat Mit jelent a közösségi szolgálat?
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Tervezési folyamat.
A 20 éves MKNE és az ökoiskolák
Szakiskolai fejlesztési program
Jánoshalmi Kistérségi Tanács
Mobilitás KA HU01-KA Gépészek Münsterben Mobilitás KA HU01-KA
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Óvodai és iskolai szociális segítés
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Család – és Gyermekjóléti Központ
Kisgyermekes Anyukáknak, Apukáknak
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Előadás másolata:

Ifjúsági szolgálat Rotary Akadémia 2016 Tari Annamária

Ifjúsági szolgálat Rotary a fiatalokkal a fiatalokért

Mi is az az Ifjúsági szolgálat? A szolgálat ötödik útja Klubok, programok - lehetőség fiataloknak Rotary EarlyactInteract Rotaract RYLA Diákcsere ROTEX mentorok – Alumni Foundation ösztöndíjak 50 órás szolgálat

Összefüggések – kinek milyen lehetősége van?

Ifjúsági klubok – kell egy Csapat Közös feladatok a Rotary klubok számára: Ifjúsági szolgálat bizottság a klubokban: ifjúsági klubok mentorai és a diákcsere felelős dolgozzanak együtt PETS / SETS-en és disztrikt programokon való résztvétel Megfelelő kommunikációs csatornák kialakítása Klubélet segítése Éves pénzügyi és projekt terv közös elkészítése Projektek lebonyolításának segítése Tisztségviselők képzése Klubok együttműködése, közös programok Segítség a tagsággal kapcsolatos feladatok és problémák megoldásában Ifjúságvédelem

Hogyan is? Nincs egységes megoldás... de Segíteni kell őket, nem rájuk telepedni Együttműködést kérni és elvárni Legalább a fele útig el kell menni Interactosok írták:

Earlyact klubok patronálásának specialitásai Fiatalok, sok ötlettel, korlátozott lehetőségekkel Egy klub tagjai ugyanabba az iskolába (osztályba) járnak Kell keresni az iskolában egy elkötelezett tanárt Szülői hozzájárulás kell a klubtagsághoz Nem önállóak, pénzüket a Rotary klub kezeli, külön alszámlán Segíteni kell őket ötleteik megvalósításában Életkoruknak megfelelő közös programokat kell nekik szervezni Lehetőséget kell nekik biztosítani, hogy tovább léphessenek az Interact klubba

Interact klubok patronálásának specialitásai Fiatalok, nagyon önállóak, sok ötlettel, korlátozott lehetőségekkel Hivatalos Interact kézikönyv (magyarul is) Települési vagy iskolai közösségen alapuló klubok Szülői hozzájárulás kell a klubtagsághoz Gazdaságilag nem önállóak, pénzüket a Rotary klub kezeli, külön alszámlán Segíteni kell őket ötleteik megvalósításában A tagság bázisát a volt Earlyact klub tagok, a cserediákok (kiutazó, itt lévő, visszatérő) és az 50 órás szolgálatban résztvevők képezhetik Diákcsere kiválasztásnál előnyt élveznek az ifjúsági klubokban (Rotary közösségi tevékenységben) résztvevők Lehetőséget kell nekik biztosítani, hogy tovább léphessenek Rotaract klubba

Rotaract klubok patronálásának specialitásai Fiatal felnőttek, önállóak Hivatalos Rotaract kézikönyv Települési közösségen vagy oktatási intézményen alapuló klubok Saját bejegyzett egyesületük, bankszámlájuk van Önálló disztriktjük van Hivatalosan a patronáló klubok felelnek a Rotaract klubok szabályszerű működéséért A tagság bázisát a volt Interact tagok, cserediákok, RYLA résztvevők, az országban tanuló Rotary ösztöndíjasok képezhetik Olyan kapcsolatot és légkört kell teremteni, hogy lehetővé tegye integrálódásukat a patronáló Rotary klubba

Diákcsere –úgy bánj a cserediákkal, ahogy szeretnéd, hogy a Te gyerekeddel bánjanak Csereprogramok éves fiatalok számára LTEP, STEP (family-to-family), táborok ryep.hu A klubban legyen diákcsere felelős A diákcsere felelős vegyen részt a képzéseken A határidők betartása az egyes fázisokban Gondosan kiválasztott és felkészített fiatalok, a magyar Rotary és a klubok kultúrális nagykövetei, a felkészítés a disztrikt és a klub közös feladata A kiutazóknak ugyanannyi időre van fogadási kötelezettségük, mint amennyi időt ők kint töltenek Klub kötelezettségek a beutazókkal szemben: fogadó család biztosítása és ellenőrzése, iskolába járás biztosítása és ellenőrzése, zsebpénz biztosítása, D szabályok betartásának ellenőrzése, klub programokban részvétel biztosítása, törődés Cserediákokat be kell vonni a Rotary és / vagy az ifjúsági klubok munkájába Ifjúságvédelem

RYLA Rotary Youth Leadership Award – képzés fiatalok számára A disztrikt vagy a klubok maguk szervezhetik Általában pár napos, egy hetes programok Lehetnek díjmentesek vagy résztvételi díjasak Vezetői ismeretek átadása Speciális tematikus képzések, pl. környezetvédelem, fenntartható fejlődés, kultúrális, történelmi témák feldolgozása Ki lehet használni a klubtagok speciális és magasfokú szakmai ismereteit Mindig legyen benne Rotary is (disztrikt, klub ismertetés, jószolgálati tevékenység)

Miért jó ez nekünk? Az ifjúsági szolgálat programjai sok, és folyamatos munkával járnak, de: A fiatalok más problémákat látnak meg, másként közelítik meg azokat, és újféle javaslatuk lehet a megoldásra. Ez visszahat a Rotary klubok gondolkodására Az ifjúsági klubok segítik egymást pl. „patronálják a kicsiket” A visszatérő cserediákok mentorként támogatják a leendő kiutazó és az itt lévő cserediákokat, a tapasztaltakat leírva segítik a diákcsere felelősök munkáját. Ők maguk, hozzátartozóik, barátjaik a Rotary tagság természetes utánpótása lehet -> 40-esek, a hiányzó generáció

A csapat - dokumentáció Kérdéseiteket várja, és örömmel segít a Csapat Earlyact felelős: Lukácsné Csizmadia Gabriella, RC Kisvárda Interact felelős: Tajti Andrea, RC Szeged-Dóm Rotaract felelős: Németh Zoltán, RC Budapest-Sasad RYLA felelős: Linczényi Endre, RC Budapest-Sasad Diákcsere chairman: Lados Mihály, RC Győr STEP koordinátorok: Nagy Judit RC Kisvárda, Géczi Ágnes, RC Sátoraljaújhely Táborok: V. Harcos Kornélia, RC Pécs Ifjúsági szolgálat vezető: Tari Annamária RC Budapest- Sasad Kézikönyvek, ismertetők, leírások: dokumentumok.rotary.hu

Thank you for your attention!