Az MNB szempontjai a napon belüli elszámolással kapcsolatban Bartha Lajos 2011. február 8.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az IG2 hatása a vállalatok pénzügyeire
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Elektronikus vám – E-Customs
Változások a fizetési folyamatban
© 2011 Ness Technologies – Proprietary and Confidential CEBC - e-Banking Summit május 12. Az InterGIRO2 bevezetésének kihatásai a banki elektronikus.
CREDEURO & ICP Zabó László. CREDEURO Standard n Az Európai Fizetési Tanács (EPC) által kibocsátott „üzleti szabvány” a kisösszegű, határon.
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
Franchise. Franchise: polgárjogi szerződéssel létesített vállalkozási forma, amelyet független vállalkozók hoznak létre. Szereplők: Franchise átadó: piacképes.
Mylogo is member of Erste Group (this is optional: please cancel completely from the Master, if not needed or just cancel this info) E RSTE B ANK „Olaj.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
Jelentés a fizetési rendszerről Bartha Lajos MNB Klub július 12.
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
Kiss Gábor A Magyar SEPA Egyesület Elnöke, UniCredit Bank Hungary Zrt.
A magyar háztartások fizetési szokásai
Kováts Surd, Martinovic Boris
Pénzforgalom – Magyarország 2020
A külkereskedelmi gyakorlatban alkalmazott átutalások, beszedvények
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
E-beszerzés Bravo csoport.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
EBA STEP2 Az első pán-európai elszámolási rendszer a kisösszegű euró átutalások teljesítésére Bartha Lajos február 23.
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Jelentés a fizetési rendszerről
1 A T- NAPOS UTALÁS GAZDASÁGI HATÁSAI Kovács Levente KDB Bank Zrt., vez.ig.h. Budapest február 8. „InterGIRO2- Napon belüli elszámolás” Magyar Közgazdasági.
A napon belüli többszöri elszámolási rendszer tapasztalatai
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
„Közlekedés- és logisztikai fejlesztés Záhony – Csap térsége”
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
Balatoni Regionális Turizmus Szövetség 201l. 1o.21. Balatonföldvár Hoffmann Henrik Elnök Regionális TDM Szövetség -lehetőség, -kihívás, -siker? Regionális.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Dr. Makra Zsolt projektvezető
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
TARGET, SWIFT,EBA rendszerek bemutatása
Makrogazdasági pénzügyek
Telekommunikációs vállalat 100 százalékkal növelte a válaszarányokat az SPSS Clementine® segítségével.
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1.
Költségvetés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Költségtervezési alapfogalmak A kedvezményezettek finanszírozási funkciói –Költség- és forrástervezés –Pályázat kidolgozása.
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 2. Dr. Vigvári András
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
III. További finanszírozási alternatívák
Sérült bankjegyek és érmék átváltása Belházyné Illés Ágnes Magyar Nemzeti Bank Szakmai konzultáció október 6. MNB Antall József Konferenciaközpont.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. Határon átnyúló tőkeprogramok kis- és középvállalkozások számára Márk Péter Igazgató.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Az országos projekt állása és a klíringtagi felkészülés aktuális feladatai Sebők Sándor projektvezető MKT IG2 fórum, február 8.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Európai pénzügyi intézményrendszer
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
Tamás SZŐKE Szlovák Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium
Szűk keresztmetszet a banki digitalizációban
Típusos kockázatértékelési algoritmusok a szervezetek működési sajátosságainak figyelembe vételével Tarján Gábor.
NPT március 24..
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
Minden az azonnali fizetési rendszerről
A személyszállítási közszolgáltatások hatékonyabb ellátását célzó integrált utas-tájékoztatási, jegyértékesítési és forgalomirányítási rendszer (HKIR.
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
Elektronikus számlázás Kiút a paradicsomból
Az MNB szempontjai a napon belüli elszámolással kapcsolatban
Előadás másolata:

Az MNB szempontjai a napon belüli elszámolással kapcsolatban Bartha Lajos február 8.

KINEK AZ ÖTLETE VOLT ÉS MIÉRT? 2 GIRO + MNB IT és kommunikáció fejlődés A pénzforgalmi szolgáltatások piacán nem látszik a verseny Infrastrukturális lemaradás Versenyképesség Előnyös a gazdasági szereplők számára EU szabályozási irányok

ITT MÁR VAN NAPKÖZBENI ELSZÁMOLÁS 3 EBA STEP2Litvánia AlbániaLuxemburg BelgiumMálta BulgáriaNagy-Britannia CsehországNémetország ÉsztországNorvégia FranciaországOlaszország HollandiaRománia LengyelországSpanyolország LettországSzlovákia

AZ MNB SZEREPEI 4 Fejlesztést elősegítő Kiegyenlítő bank Felvigyázó Szabályozó Országos projekt irányítás Az MNB, mint klíringtag

EGY KIS TÖRTÉNELEM 5 MNB Monetáris Tanács június 29. Fizetési Rendszer Fórum munkacsoportok Fizetési Rendszer Tanács ülések SEPA Egyesület megalakul (2008) és közbelép (2009) 2010 június 23. a DÖNTÉS napja október 12. MNB rendelet

AMIRŐL SOKAT BESZÉLGETTÜNK (VITATKOZTUNK?) 6 Üzleti igények Napközbeni és SEPA: együtt vagy külön? Likviditás-megosztás Operációs kockázatok Önkéntesség Kamatnyereség (Float) Költségek Időzítés

MI INDOKOLTA A SZABÁLYOZÁST? 7 A napon belüli elszámolás hiánya piaci kudarc (hálózati piac) A jelenlegi status quo fő haszonélvezői méretüket és alkupozícióikat kihasználva lassítani kezdték a projektet A csúszás a projektet értelmetlenné vagy gazdaságtalanná tette volna A bankok kérték az MNB-t, hogy szabályozzon A probléma feloldására lehetett szabályozói megoldást találni

MNB SZABÁLYOZÁS: MEGFONTOLÁSOK 8 EU szabályozás: a határon átnyúló utalás legyen olyan gyors, mint a belföldi Magyar szabályozás: a bankok közötti utalás legyen közel olyan gyors, mint a bankon belüli Az MNB célja: ha egy ügyfél kap átutalást, ha akarja, legyen lehetősége még aznap továbbutalni 4 óra alatt a beadástól a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójáig A 4 órás szabály kizárja a rendszer szabotálását A 4 órás szabály kizárja a kamatnyereséget (float) Nem minden tranzakcióra vonatkozik de dolgozunk a továbblépésen

VÁRAKOZÁSAINK 9 Az átutalások nagy része 1-2 órán belül jóváírásra kerül (a 4 óra csak minimumkövetelmény) A rendszer az elszámolási ciklusok sűrítésével képes a szolgáltatási szint növelésére A fejlesztés növelni fogja a bankok közötti versenyt ezért nem számítunk a díjak emelkedésére A közös európai szabványok jobb lehetőséget teremtenek az ügyféltől-ügyfélig történő automatizálásra és csökkentik a bankváltás költségeit (minden bank ugyanazt az elektronikus szabványt adja és fogadja el) Kezdődhet a felkészülés a 2. szakaszra (ügyféltől-ügyfélig HCT, HDD és minden más tranzakció)