Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Eredmények Vizsgálataink során először az izolált törzseket identifikáltuk molekuláris genetikai eszközökkel (1. táb.). A törzsekkel végzett AFB1 bontási.
Advertisements

Gabona alapanyagok mikotoxin szennyezettségének ellenőrzése a
AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző Rt. Anyagvizsgálati Üzletág
Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
KÜLÖNBÖZŐ BIOTRÁGYÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ NÖVÉNYFIZIOLÓGIAI VIZSGÁLATA
A takarmányozás jelentősége
Szemestermények tárolása
Felszíni vizek minősége
Hidrológiai monitoringrendszerek
Témavezető: Dr. Gömze A. László
A KEVERÉK-ÖSSZETÉTEL HATÁSA AZ ÜVEGHIBÁK JELLEGÉRE ÁS GYAKORISÁGÁRA
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Instrukciók a készítéshez Az irodalomkutatás eredményeit kell hangsúlyozni. (Mi történt eddig, s abból mi állapítható meg.) Az irodalomkutatás eredményeit.
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Gázérzékelők, mikro méretű eszközök kutatása és fejlesztése
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
„Story of PRDC” Pankota-Kórógy Kft.
Felszín alatti vizek minősítése
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.
Készítette: Szili Norbert egyetemi hallgató
Okostelefonnal támogatott fizikai kísérletek
Axiális szegregáció forgó hengerben Németh András mérnök-fizikus, IV. évf.
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
Dunaújvárosi Főiskola Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszék
Szabó Rita, Kurcz Andrea, Morvai Júlia, Benkó Alíz
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Élelmiszerbiztonság a fókuszban
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
Tóth Tamás, egyetemi docens
A hulladékok fajtái és jellemzői
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
Címlap Betekintés a valószínűségszámításba Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
Ásvány - és kőzettan alapjai
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
Fertő tó magyarországi tórész mederüledék vizsgálata 2014 Pannonhalmi Miklós ÉDUVIZIG Győr.
Mb. tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Halgazdálkodási Tanszék XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas EGYES GAZDASÁGILAG FONTOS HALFAJOK.
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
Gének kifejeződésének vizsgálata pontyivadékokban különböző takarmányok alkalmazásának hatására Jakabné Sándor Zsuzsanna, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes,
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
Krónikus citosztatikum kezelés hatásának kimutathatósága zebradánió (Danio rerio) pikkelyen geometriai morfometriai módszerrel Appl Ádám János, Staszny.
AFRIKAI HARCSA GENOM PROJECT Kovács Balázs 1, Barta Endre 2, Pongor Lőrinc 3, Uri Csilla 1, Keszte Szilvia 1, Patócs Attila 3, Müller Tamás 1, Orbán László.
KÜLÖNBÖZŐ INTENZÍV TAVI HARCSANEVELÉSI TECHNOLÓGIÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA Szarvas Nagy Z. 1,2, Havasi M. 1, Gál D. 1, Hancz Cs. 2 1 Halászati.
az Akasztói Szikiponty
Mb. tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
A viza (Huso huso) első sikeres szaporítása Magyarországon
Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Az informatikus képzés és az ipari kapcsolatok jövője a SZE-n
Dr. gribovszki zoltán egyetemi tanár
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
SZELEKTÍV AFEREZIS TECHNIKÁK MULTIDISZCIPLINÁRIS MEGKÖZELÍTÉSSEL
Instrukciók a szakdolgozat prezentáció elkészítéséhez
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
Vezetői Információs Rendszer
BROILER ágazati HELYZETKÉP
Tanszékvezető: Prof. Dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Instrukciók a szakdolgozat prezentáció elkészítéséhez
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Előadás másolata:

Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek: Dr. Hegyi Árpád, tudományos főmunkatárs Dr. Bokor Zoltán, tudományos munkatárs Dr. Cserháti Mátyás, egyetemi adjunktus Tanszékvezető: Dr. Urbányi Béla, egyetemi tanár Gödöllő 201 5

Halgazdálkodási Tanszék Bevezetés Magyarországi haltenyésztés legfontosabb halfaja a ponty – Humán táplálkozás szempontjából halhús az egyik legkedvezőbb tulajdonsággal és összetétellel bíró húsféleség – Haltakarmányozás gabona alapú, melyek jelentősen érintettek mikotoxin szennyezettséggel

Halgazdálkodási Tanszék Bevezetés Tömegesen megjelent az aflatoxin B1 (AFB1), amelyet az Aspergillus penészgomba termel – Genotoxikus, citotoxikus, mutagén, karcinogén, hepatotoxikus – Takarmány-alapanyagokban megengedett határértéke 20 µg/kg – A halak szöveteit elfogyasztva az ember is kitett a mikotoxikózisnak

Halgazdálkodási Tanszék Célkitűzés Egy nyaras és két nyaras pontyok etetési kísérlete, aflatoxinnal szennyezett kukoricával Hosszútartamú etetési kísérlet=55nap Kísérleti helyszín (tavak) állapotváltozásának meghatározása 20 µg/kg aflatoxin B1-el szennyezett kukorica élettani hatásainak vizsgálata a ponty halfajban -Alaki elváltozás, elhullás, súlygyarapodás-csökkenés, étvágytalanság, halélettani hatások

Halgazdálkodási Tanszék Kísérleti körülmények, helyszín Kísérleti tavak népesítése P1 = egy nyaras P2 = két nyaras Aflatoxinnal szennyezett takarmány előkészítése Takarmányozás rendje Lehalászás Kísérleti tavak népesítése, halak száma (db), átlagos tömeg (kg) Tavak 12. (P2) Kontroll 13. (P1) Kontroll 14. (P2) Toxinos 15. (P2) Toxinos 16. (P1) Toxinos 17. (P1) Toxinos db Átlag (kg) db Átlag (kg) db Átlag (kg) db Átlag (kg) db Átlag (kg) db Átlag (kg) Kihelyezés 1300,253000,04850,25830,242350,071300,07 Kísérleti tavakba kijuttatott takarmány mennyisége (kg/nap) Tavak 12. (P2) Kontroll 13. (P1) Kontroll 14. (P2) Toxinos 15. (P2) Toxinos 16. (P1) Toxinos 17. (P1) Toxinos júl.22- aug ,53,52 aug.24.- szept ,54,53

Halgazdálkodási Tanszék Mintavételi eljárások Tavak vizsgálata; A víztest állapotának fizikai, kémiai vizsgálata; Halak fejlődésének vizsgálata; Takarmány toxinkoncentrációjának meghatározása; Hisztológiai vizsgálatok; Vér, májszövet AFB1 toxinkoncentrációjának meghatározása

Halgazdálkodási Tanszék Eredmények I., tavak állapota Tavi vizsgálatok során elért eredmények: – ELISA teszt nem mutatott ki AFB1-t az iszap és vízmintákból, sem a Nulla, sem pedig a Végállapotban A tóvíz fizikai, kémiai tulajdonságainak eredményei: – A kísérlet ideje alatt (55 nap) a tavak fizikai és kémiai értékei a termeléshez szükséges határon belül mozogtak

Halgazdálkodási Tanszék Eredmények II., halak fejlődésének alakulása Termelési eredmények Halak megmaradása (%), átlagtömeg (kg), szeptember. 16. Tavak12. (P2) Kontroll 13. (P1) Kontroll 14. (P2) Toxinos 15. (P2) Toxinos 16. (P1) Toxinos 17. (P1) Toxinos Megmaradás % 10067, Átlag kg/db 1,550,91,841,910,881,07

Halgazdálkodási Tanszék Eredmények III., szövettani vizsgálatok Májszövettani eredmények 1.Hematoxilin-eozin festés 2.PAS (Perjódsav-schiff) festés

Halgazdálkodási Tanszék Eredmények IV., AFB1 koncentráció a vérben Vér eredmények

Halgazdálkodási Tanszék Eredmények V., AFB1 koncentráció a májban A májszövet aflatoxin koncentrációinak eredménye

Halgazdálkodási Tanszék Eredmények összefoglalása Az aflatoxinnal szennyezett abraktakarmány etetése nem volt hatással a környezeti elemekre Tömeggyarapodásra, fejlődésre nem volt hatással a toxinnal szennyezett takarmány Szövettani vizsgálatok: - Májszövettani eredmények súlyos károsodást mutattak Szövetek AFB1 koncentráció vizsgálata: – Vérben az ELISA teszt kimutatott kis mennyiségű AFB1-et – A májszövet ELISA teszttel történő vizsgálata során a szennyezett takarmánnyal etetett csoportnál jóval magasabb AFB1 koncentrációt mértünk

Halgazdálkodási Tanszék Következtetések és javaslatok Az aflatoxin nem halmozódik fel az iszapban és a víztestben 55 napnál hosszabb etetési kísérlet esetén a májszövettani vizsgálatok alapján valószínűsíthető súlyos termelésbeli visszaesés Fontos figyelemmel kísérni a mikotoxinok terjedését a halgazdálkodásban is, különös tekintettel az AFB1-re A következő években tovább folytatjuk a kísérleteket AFB1-el szennyezett takarmány etetésével és biodetoxifikációs eljárások elvégzésével

Halgazdálkodási Tanszék Köszönetnyilvánítás Dr. Hegyi Árpádnak Dr. Cserháti Mátyásnak Dr. Bokor Zoltánnak Az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet minden dolgozójának Czikkhalas Halastavai Kft. Vezetőinek Munkánkat a K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések (VKSZ_ ), Az akvakultúra ágazat kitörési pontjainak komplex, versenyképességet szolgáló fejlesztése" c. projekt támogatta Köszönöm a figyelmet!