„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
" Függőséget okozó anyagok és magatartásformák –
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Az iskolai szociálismunka
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
TÁMOP / RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „Innovatív speciális szakiskola” című projekt tevékenységeinek bemutatása.
V. Kollégiumi Konferencia március 26. A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet és a Deák Ferenc Középiskolai Kollégium rendezvénye.
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
Iskolánkról.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Az iskolai egészségfejlesztési normatíva terve A Népegészségügyi Tárcaközi Bizottság május 22-i és november 11-i határozata értelmében Dr. Somhegyi.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
Tanulom magam…. Készségfejlesztő tréning November
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
A Mályi-projekt. Bevezető A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is Olyan.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régió
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
„Mércénk az ember” Fodor Információk átadása, tájékoztatás  folyamatos kapcsolattartás a HUMÁN TISZK iskolái között – igazgatói értekezletek 
Évzáró értekezlet 2006 Minőségbiztosítás Önértékelés 2006 mérés.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Egészségvédelem hónapról-hónapra
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Motiváció Tanoda- Tiszasziget Balázs Ákos Tanodavezető Motiváció Tanoda-Tiszasziget.
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Projektcím: A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
TÁMOP E-13/1/KONV „Sport a felsőoktatásban” B komponens Dr. Trényiné dr. Rákóczi Zsuzsanna Hallgatói szabadidősport.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Intenzív családi foglalkozások o családi apartmanok számának bővülése o két napos programok.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Tervezési folyamat.
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
főosztályvezető-helyettes
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi András klinikai és addiktológiai szakpszichológus Forrás Lelki Segítők Egyesülete

Előzmények A kamaszkor mind a fiatal, mind a szülő, mind a pedagógus számára krízist jelent. Ebben a fejlődési szakaszban gyakran jelentkeznek pszichés életvezetési problémák, amelyek hátterében iskolai problémák, gyász, a szeretett személy elvesztése, szexuális orientációval kapcsolatos kételyek, erőszak, zaklatás, bántalmazás, az elfogadás megélésének hiánya, depresszív állapot, tanulmányi sikertelenség, virtuális zaklatás, halálvágy, kiközösítés állhatnak.

A legkorszerűbb szakmai irányelvek figyelembe vételével kerül kialakításra a „Figyeljünk egymásra!” komplex megelőző, egészség- és kompetencia fejlesztő program a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban, amely megvalósításában szakmai együttműködő partnerünk a Forrás Lelki Segítők Egyesülete.

A komplex program megvalósításának előkészítő lépései I.  Mentálhigiénés, szociális szakember alkalmazása a napi esetkezeléshez tartozó feladatok ellátására  A problémákkal küzdő diákok számára a segítségnyújtás napi gyakorlatának kidolgozása  A program ismertetése a pedagógus kollégák számára  Rendhagyó szülőértekezlet tartása az érintett osztályban tanuló diákok szülei számára

 Az iskola összes diákjaival személyes, kiscsoportos beszélgetés a történésekről.  A rendőrség előadásainak beillesztése a programba.  Iskolai búcsúztató liturgia megszervezése.  Az érintett osztály kísérése heti rendszerességgel. A komplex program megvalósításának előkészítő lépései II.

I.A diákok támogatása A.) 30 órás önismereti és a közösségfejlesztő tréning megtartása az érintett osztály számára, ahol készségeket, kompetenciákat sajátítanak el a diákok tapasztalt szakemberek vezetésével. B.) 5 órás stresszkezelő és konfliktuskezelő foglalkozások beindítása az iskola minden osztályában a korosztály sajátosságaihoz igazodva. Az órák célja, hogy segítse a diákokat az önismeret, ön-elfogadás, helyes önértékelés, empátiás készségek, pozitív gondolkodás fejlesztésében.

C.) A diákok számára tartalmas szabadidős programok szervezése Játék csoport, Zeneklub, Mentálhigiénés filmklub, Kreatív foglalkozások Sport foglalkozások

D.) Kortárssegítő szolgálat szervezése az iskolában a diákok bevonásával, mely egy 30 órás tréninggel indul, és ezután meghatározásra kerülnek a végzendő feladatok. E.) Internetes (facebook) segítő oldal létrehozása a diákok és szüleik számára.

A.) Rendhagyó szülőértekezletek szervezése a diákok szülei számára a szuicid probléma kezelésével és megelőzésével kapcsolatban. B.) Szülők iskolája melynek témája a neveléssel, a serdülőkorral járó aktuális kérdések. C.) Családi nap szervezése a szülők és a gyermekeik számára, ahol közösen tölthetik el tartalmasan a szabadidőt szakemberek és segítők közreműködésével. II. A szülők támogatása

III. Vezetők, pedagógusok, segítők támogatása A.) Vezetői konzultáció (coaching) biztosítása az intézmény vezetői számára. Az egyéni dilemmák, kérdések megbeszélése, amely a diákok problémáinak kezelése során a kollégákban felmerül. B.) 15 órás tréning a suicidium megelőzésről és alapvető mentálhigiénés ismeretekről. C.) Esetmegbeszélő csoport a pedagógus kollégák számára a diákokkal kapcsolatos problémák megbeszélésére. Ez a kiscsoportos formában végzett munka a közös szemléleti keret egységes kialakulást is eredményezi.

D.) 30 órás tréning az öngyilkosság megelőzési lehetőségeiről és alapvető mentálhigiénés ismeretekről a kollégiumi nevelők számára. E.) Esetmegbeszélő csoport a kollégiumi nevelők számára. F.) Egyéni konzultáció (szupervízió) biztosítása a segítők számára (pszichológus,szociális munkás).

A program megvalósításában együttműködő partnerek A program megvalósításban együttműködő szervezetek intézmények Intézmény:Kapcsolattartó: 1. Forrás Lelki Segítők Egyesülete Berényiné Dr. Felszeghy Márta 2. VESZ Egészségügyi Szolgálat KHT. Városi Gyermek Pszichiátriai Gondozó Szakrendelése 3. Városi Rendőrkapitányság 4. Kenézy Gyula Kórház Gyermekpszichiátriai Osztály

A programban részt vevő segítő szakemberek 1 fő pszichológus 1 fő szociális munkás 5 mentálhigiénés és szociális szakember

A programban folyamat követése A komplex programban résztvevő munkatársak szupervíziója nagyon fontos, hiszen a hatékony és igényes munka feltétele, hogy lehetőség legyen az esetkezeléssel és a munkatársi együttműködéssel kapcsolatos dilemmák átbeszélésére külső szupervízor segítségével. A program működésének szakmai feltételeinek biztosításának elengedhetetlen feltétele a rendszeres szupervízió biztosítása.

A program fenntarthatósága A program kidolgozásának és működésének költségeit a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye Római Katolikus Püspöki Hivatala, mint fenntartó biztosítja. A komplex program hosszú távú fenntartásához szükséges források biztosításához pályázatok írására is van lehetőség.

Köszönöm a figyelmet! Berényi András