10. rész :Táplálékunk összetevői 10.2. Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Általános táplálkozás
Egészséges táplálkozás
Kisded táplálás irányelvei
Zöldségfélék.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
Gyermekkori sajátosságok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
ÉDESÍTŐK.
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Az ókori görög étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
A helyes táplálkozás.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A szénhidrátok.
SZÉNHIDRÁTOK.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
WELLNESS-SZELETEK WELLNESS AKADÉMIA TERMÉK MODUL
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
ÉDESÍTŐK-2. FINOMÍTOTT ÉS NYERS CUKOR11.1 FEHÉR CUKOR, (FINOMÍTOTT CUKOR, KRISTÁLYCUKOR) DEXTRÓZ (ANHYDROUS, MONOHYDRÁT), FRUKTÓZ PORCUKOR, PORÍTOTT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Egészségtudatos gasztronómia
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
10. rész :Táplálékunk összetevői
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Erzsébet királyné étrendje és edzésterve
22. lecke A szénhidrátok.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 40.hét Október 2-6. Hétfő Kedd Szerda
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Előadás másolata:

10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz

A szénhidrátok energiát szolgáltató tápanyagaink egyik csoportja. Nevüket onnan kapták, hogy szénből és hidrogénből épülnek fel. Szokás szerint teljes energiaszükségletünk több mint felét fedezzük szénhidrátokból. Egészséges, ha cukorfogyasztásunk nem tesz ki többet, mint az összes energia bevitelünk tizedét.

A szénhidrátok fő képviselői a keményítő (liszt, burgonya, rizs, zöldségek, főzelékek) és a cukrok. Utóbbiak főleg gyümölcsökben és a mézben találhatók természetes formában. Az erősen finomított mesterséges cukornak, a répa- vagy nádcukornak a puszta energián kívül biológiai értéke egyáltalán nincs.

Táplálékunk szénhidrátainak fő forrásai a magvakban található keményítő, továbbá a nád- és répacukorban a szacharóz, a tejben a laktóz és végül a gyümölcsökben az egyszerű szénhidrátok: a glükóz és a fruktóz.

Szokásos ételeinkben a mesterséges cukrok háromnegyed részét az asztali cukor, a cukrász sütemények, csokoládé, alkoholmentes („soft”) italok, sütemények és pudingok tartalmazzák.

A cukros ételek fogyasztása sok kalóriával terheli a szervezetet.

Egészséges, dinamikus egyensúly fenntartása: a bevitt energia egyenlő az energia leadással.

A gyors energialöket ellenére semmi létfontosságú tápanyagot nem szolgáltat, innen ered az „üres kalória” kifejezés. A fehér cukorból pl. az eredetileg benne lévő vitaminok és ásványi anyagok jelentős mértékben kimosódnak a finomítás során.

A fogazatra is ártalmasak az un. asztali cukrok, vagy a táplálékok és italok előállításakor hozzáadott édesítők. Ezek ugyanis hosszabb ideig maradnak a szájban, mint a friss gyümölcsökben lévő „természetes” cukrok.

A szénhidrátban szegény étrenddel (napi gr) néhány hónap alatt jelentősen lefogyhatunk. Gyorsabb eredményre számíthatunk, mint a zsírszegény diéta esetén.

cukor ( kristály, kocka ) 99,9% tészta 77,4% búzaliszt 69,7% csokoládé 68,3% bab 54,1% fehér kenyér 53,3% félbarna kenyér 46,2%

Hal, marhahús, szárnyasok, Gépsonka, párizsi, virsli Tej, tojás, joghurt, túró Káposzta, karfiol, uborka brokkoli, saláta, paprika Szilva, eper, mandarin, görögdinnye

Legjobb, ha a napi szénhidrát- szükségletünket gyümölcsökből fedezzük.

A felmérések szerint nagyobb jövedelmű családok mintegy fele annyi cukrot vásárolnak, mint az alacsonyabb jövedelműek. Hasonlóképpen, a fiatalok is nagyjából fele mennyiségű cukrot vesznek, mint az idősek.

Ne szoktassuk gyerekeinket az édes íz szeretetére!