A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvénye Debrecen 2009. október 1. Garantiqa Hitelgarancia Zrt. dr. Vadász Márton ügyvezető igazgató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program Garamvölgyi Balázs vezérigazgató-helyettes Budapest, június 15.
Advertisements

A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
HUNGÁRIA Takarék tavaszi agrár fórum sorozat.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Benke Ákos vezérigazgató Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Az UMVP aktuális helyzetének bemutatása, és a kockázati tőke program K+F+I workshop
JEREMIE Program Magyarországon
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Önkormányzatok finanszírozása
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program Garamvölgyi Balázs üzleti vezérigazgató-helyettes Budapest, augusztus 29.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés garanciája.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai
Vállalkozási ismeretek
Hitelgarancia Zrt.. A Hitelgarancia Rt ben alakult meg non-profit szervezetként. A kormányzat, 25 bank, 40 takarékszövetkezet és 11 egyéb szervezet,
Megfizethető források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
A KA-VOSZ Zrt. koordinál a Program lebonyolításában résztvevő szervezetek között, a folyamatot elektronikus adatforgalom segíti A hiteltermékek illetve.
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Garanciaintézmények szerepe Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája, Debrecen,
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Veszprém,
Gazdaságfejlesztési Pályázatok - lehetőségek, tapasztalatok András Lászlóné, igazgató Győr, szeptember 26.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
Új Széchenyi Hitel és Új Széchenyi Kombinált Mikrohitel Zalán Helga ügyvezető igazgató MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Budapest, február.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Benke Ákos vezérigazgató, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, 2008.április 23. Az Új Magyarország.
JEREMIE Programok módosulásai
MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
1 Kezességvállalás - egy hatékony eszköz a mikrovállalkozások fejlődéséhez Király Zsolt értékesítési és marketing igazgató Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Vállalkozási ismeretek
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Vállalkozói mikrohitelek
MFB Rt. a hazai bankszektorban 100 %-ban állami tulajdonú Szakosított hitelintézet Az EU fejlesztési bankjaival megegyező tevékenység Forrásbevonás külföldről.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
III. További finanszírozási alternatívák
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
Válságkezelő és Gazdaságélénkítő Csomag – A vállalkozások támogatása – REGIONÁLIS GAZDASÁGI ÉVNYITÓ és a NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MINŐSÉGI DÍJ ÁTADÁSA.
KKV fejlesztés pénzügyi eszközök bevonásával Zalán Helga termékfejlesztési ügyvezető igazgató Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Salgótarján május.
SZÉP ZOLTÁN fejlesztési igazgató. A kkv szektor a magyar gazdaság meghatározó eleme foglalkoztatás és jövedelemtermelő képesség szempontjából: 1,2 millió.
A Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vállalkozásokat támogató programjai október 1.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére III. (hitelkonstrukciók, finanszírozási lehetőségek) Széchenyi Kártya, Tőke Unió Program, Pályázati lehetőségek.
SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM ÚJDONSÁGOK ÉS HITELEK UNIÓS PÁLYÁZATOKHOZ SZÉP ZOLTÁN fejlesztési igazgató KAVOSZ Zrt.
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
KKV fejlesztés pénzügyi eszközök bevonásával Verő Mihály, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Debrecen október 1. - Az Új Magyarország Vállalkozói.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
Szakács Erik , Győr Széchenyi-kártya a VOLKSBANK – nál.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
GINOP-8. hitelintézeti szemmel, valamint az egyéb vállalkozásfejlesztési források Osztrogonácz Gábor ügyvezető igazgató Szigetvári Takarék.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Előadás másolata:

a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvénye Debrecen október 1. Garantiqa Hitelgarancia Zrt. dr. Vadász Márton ügyvezető igazgató

2 Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Alapítás éve: 1992 Jegyzett tőke: 4,8 milliárd Ft (2008.dec. 31.) Saját tőke: 26,6 milliárd Ft (2008.dec.31.) Küldetés: Készfizető kezesség vállalásával segíteni a KKV-k forráshoz jutását, elősegítve ezáltal a fejlődésüket és a versenyképességük növelését. Cél a portfolió növelése a jegyzett tőke reálértékének megőrzése mellett.

3 Tulajdonosi szerkezet –Magyar Kormány (képv.: Nemzeti Vagyontanács): 50% + 1 szavazat –kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek, vállalkozói érdekképviseletek: 50% - 1 szavazat A bankok szerepe kettős: - tulajdonosok - ügyfelek, a szolgáltatás kedvezményezettjei

4 2008: db új kezességvállalási szerződés, 363,7 milliárd Ft új kezességvállalás összesen: kb szerződés 1609 milliárd Ft vállalás

5 Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Bővülő termékkör: - KKV: pü. lízing és faktoring ügyletek is - részvétel a mikrohitel programokban (Mikrohitel Plusz, Jeremie-mikrohitel, BVK) - amortizálódó, kivezető hitelkonstrukciók - kezességvállalás saját kockázatra is - önkormányzati garancia - pályázati támogatás-visszafizetési garancia - társasházak és lakásszövetkezetek hiteleinek a garantálása

6 Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A készfizető kezesség vállalásának két módja I. standard eljárás, egyedi bírálat –kérelem befogadása –az ügyfél- és ügyletkockázat elemzése –döntés a Kockázatkezelést felügyelő vezérigazgató-h. (<HUF 100M) Garancia Bizottság –határidő: 15 munkanap

7 Garantiqa Hitelgarancia Zrt. II. Egyszerűsített eljárás („csomagok”) –a készfizető kezességet az adott bankkal megkötött kétoldalú megállapodás alapján vállaljuk –nagy számú, kisebb összegű hitelhez kapcsolódó kezességek –előzetesen elemezzük a bank kockázatkezelési, hitelezési gyakorlatát –közösen határozzuk meg az elfogadási kritériumokat, a termék feltételeit –döntés: három napon belül

december 13.: PSZÁF – ekvivalencia határozat (kockázatkezelési szempontból a hitelintézetekkel egyenlő pénzügyi vállalkozás)

9 KKV-kezességvállalások költségvetési viszontgaranciával: 1.) de minimis alapon : az Európai Bizottság nov. 12-i N 201/A/2007 sz., a Garantiqa által alkalmazott támogatástartalom számítási módszer átláthatóságáról hozott határozata alapján  3 év alatt max euró támogatástartalom; az egyedi vállalások összeghatára: 3 év alatt 2,5 millió euró (a normál de minimis korlát: 1,5 millió euró) 2.) az általános csoportmentesség alapján : max. 2,5 milliárd Ft kezesség beruházási, foglalkoztatási, környezetvédelmi, K+F és innovációs KKV-hitelekhez

10 1.) agrár de minimis * (a Garantiqa-ra vonatkozó N 35/2009 sz július 14-i átláthatósági határozat alapján) : az egyedi kezességvállalások összeghatára euró (a normál de minimis korlát euró) max. támogatástartalom: 3 év alatt euró. 2.) agrár csoportmentességi alapon (a 70/2009 (VI.19.) FVM rendelet alapján) : 3 év alatt max. 400 ezer euró támogatástartalom (a kedvezőtlen adottságú térségekben 500 ezer) jogosultak: mezőgazdasági, agár-vidékfejlesztési, halászati tevékenységet folytató KKV-k és őstermelők a hitelcél lehet: a) mezőgazdasági termékek elsődleges előállítása céljából végrehajtott beruházás b) fiatal mezőgazdasági termelők tevékenységének megkezdéséhez szükséges, az a) pont szerinti beruházás * A támogatás közvetítője bejelenti a támogatást az MVH-nak. A Hivatal figyeli a de minimis összeghatár betartását és azt, hogy a támogatás belefér-e az országlimitbe.

11 Átmeneti támogatási lehetőség „TF” alapon, dec. 31-ig: (a Garantiqa-bejelentés alapja a Bizottság 2009/C 16/01 sz., ideiglenes közösségi keretrendszer a … állami támogatásra … a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válságban c. közleménye): max. 500 ezer euró támogatástartalom jan. 1. és dec. 31. között nehéz helyzetben lévő KKV is lehet, ha a júl.1. előtt még nem volt, és a válság hatására került nehéz helyzetbe max. a hitelösszeg 90%-a lehet, ha a hitel nem haladja meg az adós éves bruttó bérköltségét

12 A 281/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 58. § (1) bekezdése szerinti támogatási szerződéshez kötelezően előírt, a támogatást igénylő által választható biztosítékok egyike. Igényelhető az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjai keretében; az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv Operatív Programjai keretében ; az I. Nemzeti Fejlesztési Terv GVOP keretében meghirdetett pályázatokhoz biztosítékcsere formájában a fenntartási időszakra; hazai támogatású pályázatokhoz (munkahelyteremtő pályázatok esetében); egyedi kormánydöntésű pályázatokhoz, kiemelt nagy projektekhez; Garantiqa Pályázati Garancia

13 A szolgáltatás előnyei:  a Zrt. készfizető kezességvállalását a hazai és az EU pályázati támogatás valamennyi kedvezményezettje kérheti;  nem szükséges hozzá ingatlanfedezet;  egyszerű ügymenet → közvetlenül igényelhető a Garantiqától;  díj: évenkénti díjfizetés esetén jelenleg a garantált összeg 2 %-a, egyösszegű díjfizetés esetén jelentős kedvezmény;  nagyobb összegű projektekhez is igényelhető, a kezességvállalás maximális mértéke a Zrt. szavatoló tőkéjének 10%-áig terjedhet (jelenleg 2.6 Mrd Ft); Garantiqa Pályázati Garancia

14 A szolgáltatás előnyei:  a kezességvállalás minimális összege nincs rögzítve;  a garancia a pályázati kiírástól függően - a támogatás teljes összegére, vagy annak 120 %-ára nyújt fedezetet;  előleglehívás esetén is igényelhető (ált. 40 %);  lépcsőzetes lehívásnál szakaszos kezességvállalás;  egyedi kormánydöntésű, nagy garanciaigényű projekteknél konzorciális garancianyújtás; Garantiqa Pályázati Garancia

15 A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elérhetősége: Cím:1053 Budapest, Szép u. 2. Telefon:(36-1) Fax:(36-1) Honlap: