Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban A közép-európai anyakönyvek online archívuma Nemzetközi Levéltári Nap 2009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Advertisements

A Communio-projekt – szabványok és/vagy tömeges feldolgozás? Előadás a MELTE évi vándorgyűlésének szakmai konferenciáján: Honlapok, adatbázisok,
Anyakönyvi kutatások tapasztalatai a
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
Őseink nyomában Genealógiai kutatás az Internet segítségével
EURÓPAI VESZÉLYESÁRU BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA BONN / GGVD – NÉMETORSZÁG (1) BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE – BTE.
Intranet portál bemutató
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
Az Esztergom és Vidéke az Interneten, a helyi lapok digitalizálásának problémái Várady Eszter igazgató Helischer József Városi Könyvtár, Esztergom.
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
Beruházási projektek dokumentációja
Robotszkenner Egy új korszak kezdete
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
Mi az Alpha?. A misszióról beszélünk, ami az európai egyház legaktuálisabb feladata. Az adatok szerint az elmúlt évtizedek leghatékonyabb módszere: 25.
Anyakönyvek digitalizálásának tapasztalatai Kalocsán
Előzmények Sikeres pályázat a kézirat elkészítésére (2004) A könyv megjelenése (2006)
EU alapismeretek E-Learning.
OCLC Online Computer Library Center. Tartalom 1. Könyvtárközi kölcsönzés 2. Adatbázisokban szereplő dokumentumok címlistája 3. Adatbázisokban szereplő.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia „Motorunk a minőségünk” Darabkövetés az Audi Hungaria Motor Kft-nél Tóth Gábor Audi Hungaria Motor Kft.
MS IT Akadémia Sisák Zoltán kuratóriumi elnök HTTP Alapítvány.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye június.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
Honnan jönnek az e-könyvek?
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
IKTA Beszámoló 2002 június Káldos János (OSZK)1 Az Országos Széchényi Könyvtár könyvtörténeti adatbázisa és kép-archívuma Bibliotheca Eruditionum.
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
World Wide Web Magyarországon Kovács László MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály dsd.sztaki.hu.
A Levéltári Szabványügyi Bizottság feladatai és célkitűzései Sipos András Budapest Főváros Levéltára MLE Vándorgyűlése, Balatonfüred.
Dr. Sajó Andrea Országos Széchényi Könyvtár. DIGITÁLIS VILÁG Gyűjtés Megőrzés Megosztás ÚJ LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK Offline és online világ.
Helytörténeti források kutatása az interneten – a Communio-projekt Kalocsán Előadás a Szabadkai Történelmi Levéltár IV. Nemzetközi Levéltári Napján: A.
Közgyűjtemények és NIIF szolgáltatások
A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára mintavételező anyakönyvi adatbázisának bemutatója Vegera József.
Ausztria 8.A Pongrácz Emese.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
A z o n l i n e m a r k e t i n g l e h e t ő s é g e i SZAKDOLGOZAT.
TOURINFORM IRODA BADACSONY SZIGLIGET
Kovács Beatrix Közérdekű adatok az egészségügy területén közfeladatot ellátó szervek honlapjain A könyvtárak szerepe az elektronikus információszabadságról.
N E M Z E T I A U D I O V I Z U Á L I S A R C H Í V U M NAVA project BudapestI Műszaki Egyetem Informatikai és Hírközlési Minisztérium NAVA 2005.
Fedezzük fel az európai lehetőségeket!. Információra van szükségem.. Merre induljak??
A megyei levéltárak csatlakozása az Elektronikus levéltárhoz Décsey Sándor Főlevéltáros MNL SZKK.
SUWECO CZ Folyóiratok, könyvek, elektronikus kiadványok és adatbázisok terjesztése
BEMUTATKOZÁS Magyar Fényreklámgyártók Szövetsége KÖZGYŰLÉS április 7.
Tóth Attila Informatika Alkalmazásai Tanszék. Digitalizáló csapat JGYPK Informatika Alkalmazásai Tanszék Szakmai vezető: Dr. Galambos Gábor Ellenőrzés:
A katonaállítási lajstromok digitalizálása Szerényi Ildikó MNL Országos Levéltára november 23.
A JaDoX, mint repozitórium szoftver a közgyűjteményi informatikában JaDoX 3 Monguz Portál24 Monguz Kft. Mazula Zoltán.
Tóvári Judit Honlap: Digitális archívumok forrásainak felhasználása az oktatásban Bemutató diakockák.
Az önkormányzati ASP rendszer jegyzői szemmel Dr. Vincze Ferenc címzetes főjegyző Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Pajna Sándor vezérigazgató eKÖZIG.
Másold és terjeszd, …hogy megmaradjon!
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
A kiegyezés tartalma.
Csehország Szlovákia Magyarország Lengyelország Kína
Úton az elektronikus levéltár felé
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Következtetések a fővárosi elektronikus adatvagyon felmérés alapján
E-kutatás az egyházi levéltárakban
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Óvodai és iskolai szociális segítés
A digitális kép bevezetés.
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
Elektronikus számlázás Kiút a paradicsomból
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
Előadás másolata:

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban A közép-európai anyakönyvek online archívuma Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban „Egy kisérlet“

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban Alapítás 1785-ben II. József alatt 424 plébánia Alsó Ausztria két nyugati tartományrészében A könyvek kb. 75% öszpontosítva az egyházmegyei levéltárban (DASP) Az utolsó 100 évre szóló kötetek a plébániában maradtak A St. Pölten-i egyházmegye St. Pölten

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban Anyakönyvek digitalizálása a DASP-ban Az összesen 424 plébániából kb. 300 öszpontosítva az egyházmegyei levéltárban (utolsó 20 év alatt) 184 plébániának anyakönyvei már digitalizálva (kb oldal, 2,5 TB) Képek részben a már bevont anyagról, részben még a plébániákban lévö anyagról készültek Tervben van a következö években, a legújabb könyveket is behozni és digitalizálni Mindig az egész könyv kerül digitalizálásra. A még zárt része egy külön directory-ba kerül de mar összekötve a metaadatokkal

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban Digitalizálási módszer St. Pölten-ben kizárólag az erdetiröl készültek színes képek 1819-ig az eredetiröl készültek képek 1819-töl megfilmesített duplikátumok alapján készültek digitális képek Eredeti kötetekMikrofilm A Matricula adatbázisban mindkét fajta felvétel fog majd szerepelni! Példa 1: St. Pölten Példa 2: Linz

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban Munkahatékonyság Zeutschel OS Kézzel lapozva kb fölvétel (2 oldal) naponta Qidenus Qiscan Autómatikus lapozással oldal óránként (lapozás az emberi uj mintája szerint)

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban Digitális képek készítése és tárolása Fölvételek 300 dpi-vel tömörítetlen JPG – formatum (masterek) max. 0,7 - 1,2 MB nagyság képként Server: Vezetékek legalább 34 Mbit!! Szabadon hozzáférhetö URL a Flash-Viewer nem mutatja az URL-t

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban Készítési és tárolási költségek Hivatalos cég által felvételként 0,25 Euro (2 oldal) St. Pöltenben: Munkanélkülieket segítö hivatal által támogatott munkaerövel: 3-5 Cent fölvételként 1 TB 100 Mbit-vezetékkel D: Euro évente A: Euro évente vagy Intézményes csatlakozás: Matricula-képek pill. a MZA Brno-szerverén találhatók (ingyenes!) KépkészítésKéptárolás A kötetek elökészítése és a fölvételek minöségellenörzése további idöt igényel és kiadásokat okoz!!

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban Metaadatok felekezet ország levéltár fondnév (közösség) fond rövidítés (szám) történelmi fejlödés elöszó könyvfajta kötet száma/jelzet futási idö Oldalszámok másolat megjegyzések Általános adatokObjektumadatok A metaadatok standardizált beadásával foglalkozó irányelvek elkészülöben vannak.

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban AUGIAS-adatbázis Stabilan müködö és a Monasterium-projektumban alaposan megvizsgált rendszer Gyors és nagyon olcsó betöltési lehetöség Független és egyszerü föltöltési lehetöség és adatápolás az egyes partnerek által Meglévö importlehetöség a legelterjettebb formátumokból (xls, mdb stb.) MATRICULA - adatbázis

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban Augias-felület

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban Az adatbázis a praxisban

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban könyvfajta futóidö különlegességek jelzet Könyv nyitása

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban mint nemzetközi anyakönyvi portál Ausztria - St.Pölten - Linz - Bécs Németország - Hildesheim - Passau Cseh Köztársaság - Brno 2400 plébánia anyaga kb. 7 millió oldal összesen kötet kb. 25 TB Aktuális munkálatok:2010 végéig hálóra kerül:

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban MATRICULA-val összefüggö projektumok Kooperáció a németországi katholikus és lutheránus/református egyházmegyék egyesületeivel Okt. 2009: Interreg Projektum DASP – MZA Brno – Bécsi Érsekség: Wald- és Weinviertel 100%-os földolgozása Bécsi Érsekség: Weinviertel: átmeneti tároló és digitalizáló központ és autómatikus lapozó készülék segíségével A Szlovák levéltári adminisztrációval és a Cseh Országos Levéltárral alapvetö együttmüködésröl született megegyezés Prágában

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban Vizió 4 állam (Németország, Cseh Köztársaság. Ausztria, Szlovákia) közösen kereshetö anyakönyvi adatbázisa Közös technikai és metaadatokra vonatkozó alapstandardok Nyitott rendszer, melyiket nehézség nélkül alkalom adtán bövíteni lehet Felekezetek fölötti portál, amely magában foglalja a katolikus, protesztáns, ortodox és zsidó hagyományt

Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban Dr. Karl HEINZ, MAS MOnasteriuM / Matricula – projektkoordináció Tel.: +43/664/ Web: