Elindul az NHP+: okok és célok „Kis- és középvállalkozók aktuális gazdasági kihívásai” Enterprise Europe Network Pécs-WTS konferencia, Pécs 2015. április.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HUNGÁRIA Takarék tavaszi agrár fórum sorozat.
Advertisements

Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Hazai és uniós kedvezményes finanszírozási lehetőségek
JEREMIE Program Magyarországon
Önkormányzatok finanszírozása
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Növekedési Hitelprogram eredményei
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Beruházások pénzügyi lehetőségei a dél-dunántúli régióban
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
A vidékfejlesztés hitelforrásai. A Pannon Takarékszövetkezet Univerzális magyar kisbank 26 kirendeltség két megyében és Budapesten – újabb egyesülés előtt.
Vállalkozási ismeretek
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
OTP Bank: finanszírozás és fejlődés
1 DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ZRT.. A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. bemutatása óta működő, többségi állami (RFH) tulajdonú.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH 7 regionális céggel biztosítja szolgáltatásait az ország teljes területén 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi.
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Benke Ákos vezérigazgató, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, 2008.április 23. Az Új Magyarország.
JEREMIE Programok módosulásai
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Vállalkozási ismeretek
Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei 1.
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
HEVES MEGYEI VÁLLALKOZÁS- és TERÜLETFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Mikrohitel Programok Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány Vállalkozói.
Vállalkozói mikrohitelek
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
III. További finanszírozási alternatívák
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
Válságkezelés Fejlesztéssel ! Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Muzamel László szeptember 17.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
KKV fejlesztés pénzügyi eszközök bevonásával Verő Mihály, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Debrecen október 1. - Az Új Magyarország Vállalkozói.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Közlemény az NHP fix konstrukció igénybevételéről
Előadás másolata:

Elindul az NHP+: okok és célok „Kis- és középvállalkozók aktuális gazdasági kihívásai” Enterprise Europe Network Pécs-WTS konferencia, Pécs április 28. Vonnák Balázs Magyar Nemzeti Bank

Tartalom I.Ki és mire veheti igénybe az NHP-t? II.Az NHP eddigi eredményei III. Az NHP+ elindítása

Magyar Nemzeti Bank I.Ki és mire veheti igénybe az NHP-t? II.Az NHP eddigi eredményei III. Az NHP+ elindítása

Magyar Nemzeti Bank A jegybank hitelösztönző eszköze Az NHP célja: KKV-hitelpiac működésének helyreállítása, hitelhez jutási korlátok oldása, ezen keresztül a gazdasági növekedés élénkítése Első szakasz: június-szeptember (701 Mrd forintnyi hitel) Második szakasz: október – december a növekedési hatás került előtérbe (legfeljebb 10% hitelkiváltás) (660 Mrd forintnyi hitel március végéig) - A lehívási határidő december 31-re módosult Az MNB 0%-os kamaton forrást nyújt a hitelintézeteknek, amelyet kizárólag KKV-k hitelezésére fordíthatnak, maximum 2,5%-os kamaton (díjakat is beleértve), akár 10 évre - A garanciadíj kiemelhető a 2,5%-ból 4

Kik vehetnek részt a programban? KKV-k vehetnek részt a programban, de a KKV státusznak csak a folyósításkor kell fennállnia évi XXXIV. (a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló) törvény fogalmai az irányadóak Fontosabb feltételek: Állam vagy önkormányzat tulajdoni részesedése nem lehet nagyobb, mint 25% A KKV státusz a kapcsolt vállalkozásokkal együtt értelmezendő KKV nem lehet a kölcsönt nyújtó hitelintézet kapcsolt vállalkozása, valamint pénzügyi intézmény sem június 30-i hatállyal a vállalatalapítási határidő eltörlésre került annak érdekében, hogy újonnan alapított vállalkozások is részt vehessenek Magyar Nemzeti Bank 5

Lehetséges hitelcélok Beruházási kölcsön (maximálisan 10 éves futamidő) A KKV csak olyan eszközt vásárolhat, amely üzleti tevékenységét szolgálja Eszközök/ingatlanok vásárlása, átalakítása, korszerűsítése Akár lízing formájában is finanszírozható eszközvásárlás Forgóeszköz-finanszírozási kölcsön (maximum 3 éves futamidő): Készletvásárlásra és nem lejárt vevőkövetelések finanszírozására vehető igénybe EU-s támogatás előfinanszírozására nyújtott kölcsön (maximum 10 éves futamidő) Korábban a fenti célokra nyújtott forinthitelek kiváltása Bármilyen célra nyújtott devizahitel kiváltása 6 korlátozott mértékben

Javulnak a vállalkozások lehetőségei A hosszú futamidő mellett elérhető fix és maximált kamat alacsony és kiszámítható finanszírozási költséget jelent. Az új beruházási hitelek lehetővé teszik új, illetve elhalasztott beruházások megvalósítását, korszerűsítést, ami növeli a vállalatok hatékonyságát, versenyképességét. A forgóeszközhitelek és előfinanszírozó hitelek megfelelő likviditást biztosítanak a vállalkozás gördülékenyebb működéséhez. A hitelkiváltások csökkentik a vállalkozások kamatterheit, ami javítja jövedelmi helyzetüket. A devizahitelek kiváltása megszünteti a vállalkozások árfolyamkitettségét, nemzetgazdasági szinten mérsékli a pénzügyi stabilitási kockázatokat. Magyar Nemzeti Bank 7

I.Ki és mire veheti igénybe az NHP-t? II.Az NHP eddigi eredményei III. Az NHP+ elindítása

A program eddigi eredményei A két szakasz igénybevétele együttesen közel vállalkozáshoz kapcsolódóan 1360 Mrd Ft volt. A második szakaszban kihelyezett hitelek 97%-a új hitel, ebből: 63% új beruházási hitel, 26% új forgóeszközhitel,11% EU-s hitel A második szakaszban az első szakaszhoz képest a mikrovállalkozások súlya számottevően emelkedett, különösen az új beruházási hiteleken belül. Az új beruházási hiteleknél minden második hitel 10 millió Ft alatti. Már az első szakaszban csökkent a regionális koncentráció a program előtti KKV hitelállományhoz képest, és ez a tendencia a második szakaszban tovább folytatódott. Magyar Nemzeti Bank 9

Az NHP megállította a hitelállomány csökkenését A KKV és vállalati szektor hitelállományának éves növekedési üteme Magyar Nemzeti Bank 10 Forrás: MNB

Már az új beruházási hitelek dominálnak Magyar Nemzeti Bank 11 Hitelcélok eloszlása az NHP két szakaszában Forrás: MNB

A második szakaszban nőtt a kisebb vállalkozások súlya Magyar Nemzeti Bank 12 Forrás: MNB Vállalatméret szerinti eloszlás az NHP első és második szakaszában

Az NHP új hitelfelvételi szándékot teremtett Magyar Nemzeti Bank 13 Forrás: MNB, Nem reprezentatív felmérés Amennyiben új hitelt vettek fel a programban, NHP hiányában is vettek volna fel hitelt ugyanerre a célra?

Az NHP segít a korszerűsítésben és a vállalkozás bővítésében Magyar Nemzeti Bank 14 Forrás: MNB, Nem reprezentatív felmérés A hitel milyen jellegű beruházást finanszíroz?

A beruházási/növekedési hatás a kisebb vállalkozásoknál lehetett jelentősebb Magyar Nemzeti Bank 15 Az NHP első szakaszának hatása a beruházási rátára létszám szerinti bontásban (Endrész, Harasztosi, Lieli: The Impact of the National Bank of Hungary’s Funding for Growth Scheme on Firm Level Investment, MNB-füzetek 2015/2) Forrás: MNB

Főként mezőgazdasági, kereskedelmi és feldolgozóipari vállalkozások vesznek részt Magyar Nemzeti Bank 16 Ágazati eloszlás az NHP első és második szakaszában (egyéni vállalkozókat nem tartalmazza) Forrás: MNB

A program segíti a kisebb térségek felzárkózását Magyar Nemzeti Bank 17 Forrás: MNB NHP előtti KKV hitelállomány NHP első szakasz NHP második szakasz

Az NHP elsősorban a stabilabb vállalkozásokhoz jutott el, új növekedési lehetőségeket biztosítva számukra Magyar Nemzeti Bank 18 Forrás: MNB, Nem reprezentatív felmérés Hogyan jellemezné vállalkozása helyzetét az NHP előtt és után?

Magyar Nemzeti Bank I.Ki és mire veheti igénybe az NHP-t? II.Az NHP eddigi eredményei III. Az NHP+ elindítása

Aki nem kap NHP-hitelt, csak jelentősen magasabb kamat mellett jut finanszírozáshoz Kis- és közepes vállalkozások (egy évnél hosszabb) hitelkamat szerinti eloszlása 2014 évi folyósítás, volumen szerint Magyar Nemzeti Bank 20 Forrás: MNB

Miért kell bővíteni a jegybanki szerepvállalást? A közepes kockázatú, de még hitelképes vállalkozások a szigorú hitelezési feltételek miatt csak korlátozottan jutnak hitelhez, de a magas hitelkamatok miatt sokuk egyáltalán nem vesz fel beruházási hitelt. Ezen vállalatok hitelhez jutási lehetőségeinek javításával tartós hitelezési fordulat érhető el, amely érdemben támogathatja a gazdasági növekedést. Az MNB az NHP+ elindításával kívánja kiterjeszteni az NHP kedvező hatásait. Magyar Nemzeti Bank 21

Az NHP+ főbb jellemzői Az NHP+ kerete az NHP-ban még rendelkezésre álló 400 milliárd forinton felüli, újabb 500 milliárd forint, amely elsősorban új beruházások finanszírozására nyújtható. A jegybanki likviditásnyújtás feltételrendszere kiegészül egy 50 százalékos jegybanki kockázatátvállalással (mértékben és időben korlátozott módon). Maximum hitelösszeg 500 millió forint. Futamidő max. 5 év. Az NHP+-ban a kockázatmegosztásnak köszönhetően több kisebb vállalkozás vehet részt, amelyek egy része jelenleg csak túl magas kamat mellett jut hitelhez, másik része pedig a magas kamatok miatt nem vesz fel hitelt. Magyar Nemzeti Bank 22

Az egyes konstrukciókban rendelkezésre álló keretek Magyar Nemzeti Bank 23 Forrás: MNB Az NHP egyes szakaszaira és konstrukcióira allokált és felhasznált keretösszegek

Mit jelenthet ez az ügyfélnek? Magyar Nemzeti Bank 24 Forrás: MNB Stilizált ábra az NHP+ kamatcsökkentő hatásáról

A megcélzott körben számos kkv található Kis- és közepes vállalkozások kamatfelár szerinti eloszlása 2011 évi és 2014 évi folyósítás alapján (2011-re modellalapú becslés) Magyar Nemzeti Bank 25 Forrás: MNB

Mi garantálja a kívánt növekedési hatást? Egy KKV által felvett hitel minimum 70%-a új beruházási hitel és/vagy lízing A KKV hiteleinek maximum 30%-át tehetik ki az egyéb hitelcélok (forgóeszközhitel, EU-s támogatások előfinanszírozására nyújtott hitel, faktoring) Hitelkiváltásra nincs lehetőség 2 egység NHP+ hitelhez 1 egység NHP hitel nyújtása szükséges a hitelintézet szintjén, aminek 2015 végén kell megfelelni Maximum hitelösszeg 500 millió Ft Magyar Nemzeti Bank 26

Köszönöm a figyelmet! 27