: „A szó elszáll az írás megmarad” A magyar rádiózás írott dokumentumai a 90 éves Magyar Rádióban Sávoly Tamás MTVA levéltáros előadás: 2015. december.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Corvinus Egyetem Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár
Advertisements

Javaslat az egészségnap lebonyolítására és előzetes költségvetésére Kiss Béla alelnök.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
A HŐSÖK KÖNYVÉNEK ÁTADÁSA I.RÉSZ. A HŐSÖK KÖNYVÉT AZ EGYESÜLET ÁTADJA A ÉRD VÁROSÁNAK.
Rácz István Pál A KISZOMBORI ISKOLA TÖRTÉNETE KÖNYVBEMUTATÓ
CRM a médiában, specialitások a hírügynökségben Szabó Eszter kereskedelmi igazgató.
Szlovákiai Magyar Adatbank
A számítógép-használat a levéltári munkában
LEVÉLTÁR.
DPR kommunikáció alapelvei
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
Sarusi Kiss Béla: A polgári kori jogszolgáltatási anyagok tömeges adatbázis-építése különös tekintettel a közjegyzői iratokra. Feldolgozás, digitális közzététel,
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Könyvtárhasználat.
Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár története és állománya dr. Palotai Mária január 26. 1Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
3. Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
O R S Z Á G G Y Ű L É S I K Ö N Y V T Á R Parlamenti Napló és Irományok 1861 – 1990 ( milliónyi oldal az Interneten) O R S Z Á G G Y Ű L É S I K Ö N Y.
2010-ben AZ ÉV KÖNYVTÁRA Egyházi Könyvtárak Egyesülése szakmai továbbképzése Veszprém, június 26.
Levelezési alapismeretek
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
A KÖZGYŰJTEMÉNYEK gyűjtési elve 1.MÚZEUMOK = tárgyi, plasztikai dokumentumok 2.LEVÉLTÁRAK = írásos dokumentumok, de nem sokszorozottak és nem publikusak.
IRATTAN.
Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.
Projektmenedzsment Mesterkurzus 1.
Közigazgatás 8. Koháriné dr. Papp Edit FSZ képzés nov. 20.
Az MNV Zrt. szervezeti felépítése
A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének munkája (2005)
Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
Sonnevend Péter Új munka indult:
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Kovács Beatrix Közérdekű adatok az egészségügy területén közfeladatot ellátó szervek honlapjain A könyvtárak szerepe az elektronikus információszabadságról.
„Információvédelem menedzselése” XXX. Szakmai Fórum Budapest, március 19. Aktualitások az információvédelem területén + Egyesületi hírek Dr. Ködmön.
Egy adattár születésének műhely titkai Ifj. Sarkady Sándor: Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Könyvtár Levéltár főigazgató.
TÁMOGATÓK:. A modern média szolgálatában a XXI. századi mobil technológiák Előadó: Marchhart Pál (Vodafone Magyarország)
Társulatunk május 4-én alakult. 10 ÉVE SZOLGÁLJUK A NEMZETI ENERGIAPOLITIKÁT 1.
A közjogi kérdések az els ő világháború idején Kép forrása: Országos Széchényi Könyvtár /kepek/tortenelem/to391ehh08bor.jpg.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
A megyei levéltárak csatlakozása az Elektronikus levéltárhoz Décsey Sándor Főlevéltáros MNL SZKK.
Szeged, december 09. Tájékoztató a Magyar Kormánytisztviselői Kar Csongrád megyei területi tisztviselői választásról.
Megyei tervezői workshop módszertana Varga Péter december 4.
E-IRATKEZELÉS A LEVÉLTÁRI TÖRVÉNY MÓDOSULÁSÁNAK TÜKRÉBEN.
Kántor Balázs A családtörténeti kutatás lehetőségei a vállalati iratanyagokban Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Levéltárak Éjszakája november.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Úton az elektronikus levéltár felé
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Régi és ritka könyvek tára
Dokumentumkezelő rendszer bevezetésének tapasztalatai
A kivételes hatalom joga Magyarországon
Irat azonosítás május 9..
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár rövid történet, honlap
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
A Pest Megyei Könyvtár rövid hírei
Recski memoárkötetek digitalizálása a MEK-ben
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Építésügyi Számítástechnikai és Ügyvitel gépesítési vállalat
A digitálisan született tartalmak megőrzése
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Záróülés
A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár rövid történet, honlap
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Előadás másolata:

: „A szó elszáll az írás megmarad” A magyar rádiózás írott dokumentumai a 90 éves Magyar Rádióban Sávoly Tamás MTVA levéltáros előadás: december 1.

A 90 éves Magyar Rádió Irattárának története között december 1-jén megindul a rendszeres műsoradás Központi Irattár MTI és társvállalataival közösen Szőts Ernő ügyvezető igazgató tanulmányútja után Irattár kialakítása Két irattár –A gazdasági (ügyviteli) igazgatósági iratok, levelezések osztályvezetői iratok levelezések személyzeti iratok műsoradminisztrációs jegyzőkönyvek pénzügyi és házgondnoksági iratok külügyi levelezés –műsordokumentumok műsorborítékok, kották könyvek

A 90 éves Magyar Rádió Irattárának története között A műsordokumentumok és a sajtóarchívum 1927-től rendszeresen minden műsor szövegkönyvét előre bekéri a szerzőktől Első irattáros és könyvtáros: Scherz Ede bemondó 1933-ig csak írásban rögzítették a műsorokat 1934-től hangban is rögzítik a műsorokat ben a Rádiómúzeum megalapításával az iratokat a történeti irattár őrizte a rádiózás történetéről szóló iratokkal egyetemben. Vezetője: Ortutay Gyula 1944-ben a távozó német csapatok az alagút pincerendszerébe mentett hangdokumentumokat felrobbantják.

A 90 éves Magyar Rádió Irattárának története között 1945-ben a Magyar Központi Híradó Rt. átveszi az MTI és társvállalatainak irattárát és Rádiómúzeumot is első közgyűjteményi iratátadás a Postamúzeumnak a Rádiómúzeum Ortutay által összegyűjtött iratait és tárgyait tartalmazta rádió államosítása Iratátadás a Magyar Országos Levéltárnak Létrejön az Országos Levéltár Sajtó Levéltári irat együttese MTI és társvállalatainak iratai: K 613 Működési és ügyviteli iratok 36 doboz 74 kötet K 615 Műsoranyag ( ) 57 ifm 408 raktári egység

A 90 éves Magyar Rádió irattártörténete röviden Szirmai István a rádió vezérigazgatója megalapítja a Rádió Hangarchívumát Megalapítják a Rádió Sajtóarchívumát, könyvtári ETO szerint gyűjtik és rendezik A Központi Irattár feladatait az Elnöki Titkárság veszi át 1979-ben műsordokumentumok rendezését kezdik meg, könyvtári elvek szerint kronologikusan és ETO alapján kartonokkal 1979-ben első egységes iratkezelési szabályzat kötelezi a rádiót, hogy központi irattárat állítson fel között Az Új Magyar Központi Levéltár iratokat gyűjt be XXVI. A-8-a és A-8-b fondba szervezi a Magyar Rádió és Televízió Irattárát közötti évkörből 1995-ben a Magyar Rádió Dokukumentációs Igazgatósága alkalmazta Kis Gábor levéltárost aki összegyűjtiötte a házon belüli ügyviteli dokumentumokat.

A 90 éves Magyar Rádió irattár története ben a Központi Irattár felállításra került Kiss Gábor(1996) és Magyar Zoltán (1999) levéltárosok közreműködésével Megkezdődött a dokumentációs igazgatóságon a műsordokumentumok számítógépes leltára 2007-ben az Archívumon belül megalakult a Műsordokumentum- és Irattár szervezeti egysége, amely a történeti iratokat és a műsordokumentumokat őrzi közötti időszakban ben újra szétszakítják a történeti dokumentumokat létrejön az MTVA Archívuma és Központi Irattára A műsordokumentumok az MTVA Archívumában kerülnek 2014-ben a Központi Irattár kiszervezése megkezdődött, munkáját a Docugroup cégcsoport veszi át. A Magyar Rádió közötti ügyviteli iratai Győrbe kerültek A történeti iratok a Magyar Rádió és elődszerveinek vezető testületeinek iratanyagát, az közötti híranyagot, azonban különleges figyelemmel és gonddal a Duna Média és az MTVA közvetlenül adja át a Nemzeti Levéltárnak.

A Magyar Rádió Központi Irattár vállalati irattárainak ügyviteli dokumentumai ( ) 1.Telefonhírmondó Rt. és Óraközpont ügyviteli dokumentumai ) 2.MTI és társvállalatainak (MTI, Nyugdíjpéntár, MOT, MHI, MFI, MTHR, NEMGA) központi irattárát ( ) 3.Magyar Központi Híradó Rt. (MTI, Nyugdíjpénztár, Rádió, Telefonhírmondó, MFI, MOT, NEMGA) központi irattárát ( ) 4.Magyar Rádióhivatal irattárát ( ) 5.Magyar Rádió és Televízió Irattárát ( ) 6.Magyar Rádió Irattárát ( ) 7.Magyar Rádió Rt. irattárát ( ) 8.Magyar Rádió zrt. Irattárát ( )

A Magyar Rádió történeti írott dokumentumainak forrásai a Magyar Rádió épületeiben 1. Magyar Rádió Központi Irattára Ügyviteli dokumentumai, rádiós dolgozók hagyatékai ( ) 1100 savmentes irattári dobozban 2. Magyar Rádió Központi Irattára Hírgyűjtemény ( ) 2309 savmentes irattári dobozban 3. Magyar Rádió Központi Irattára Sajtócikk- gyűjtemény ( ) 20 savmentes irattári dobozban 789 oldalas darabszintű excel táblában 4. Magyar Rádió Műsordkumentum-tár Műsorborítékok gyűjteménye ( ) savmentes irattári doboz 5. Magyar Rádió Könyv- cikk- kotta- és jelmez-tervtár Cikktára (1951- ) több ezer tematikus dosszié 6. Magyar Rádió Könyv- cikk- kotta- és jelmez-tervtár Kottatár (1927- ) több ezer kotta

A Magyar Rádió ügyviteli dokumentumaiban I. 1.MTI és társvállalatainak vb., fb és igazgatósági ülés jegyzőkönyvei kötetekben Terjedelem: 37 kötet Segédlet: Gépelt World szöveg 2.Rádió Miniszterközi Műsorellenőrző Bizottság üléseinek jegyzőkönyvei Terjedelem: 1. doboz 3. Rádió műsorülések jegyzőkönyvei 1. doboz

A Magyar Rádió Központi Irattárának hagyatékai között 1.Frigyesy (Friedrich) János vezérigazgató hagyatéka Terjedelem: (1doboz) Segédlet: szálanként kutatható 2. Szabó Miklós rádiótörténész hagyatéka (6 doboz) Segédlet: szálanként kutatható, iratok kronologikusan rendezve dossziékban Levelezés a 6. vkf. 3. Salamon István rádiótörténész cédulahagyatéka (4 doboz) Segédlet: kronologikusan dossziékban, kézzel kutatható

A Magyar Rádió Központi Irattárának Hírgyűjteménye között A hírgyűjtemény júniustól október 10-ig. szeptemberéig tartalmazzák a műsorban beolvasott hírek összefoglalóját május 1-től a rádió újraindulását is nyomon követhetjük továbbá a német kapitulációt is a dokumentumokon keresztül (10 irattári doboz) szeptember 10. a magyar honvédség „birtokba” veszi Erdélyt január 28. hír házasság előtti kötelező orvosi vizsgálatról Német kapituláció május 9. A MNL OL K 615 szekciójában amit a Magyar Rádió korábban átadott tanulmányozható a korábbi híranyag is között

A Magyar Rádió Központi Irattárának Sajtócikk-gyűjteménye között A Sajtócikk- gyűjtemény a cikk- kivágatok megjelenésük ideje, helye, címe szerint saját 798 oldalas Excel jegyzékkel az közötti évkörből

A Magyar Rádió Központi Irattárának Vöröskeresztes híradó műsor-szövegkönyvei között A gyűjtemény magába foglalja a Vöröskereszt által nyilvántartásba vett ’45 utáni hadifogoly és koncentrációs táborokból szabadult magyarok adatait között

A Magyar Rádió Archívum Műsordokumentum- tárának /segédletei/ Papíralapú segédletek: Korabeli műsorkönyvek az elhangzott előadások címével és szerzőjével ( között; 1944.) részletes jegyzék Excel jegyzék készült Korabeli műsorújságok (Rádióélet, Magyar Rádió, Magyar Rádió Újság, RTV részletes) Most készül egy részletes Excel jegyzék 1979-ben összeállított jegyzék az közötti elhangzott műsorborítékokról. Nyomtatott verzió Elektronikus segédletek: Isis 1980-as évekbeli a hangár számára készített Dos alapú program Aleph program a műsordokumentumok leltárára rekord között Műsortár elektronikus adatbázisa között

A Magyar Rádió Archívum Műsordokumentum- tárában Rádióújságok között

A Magyar Rádió Archívum Műsordokumentum-tárában rádióújságok

A Magyar Rádió Archívum Műsordokumentum-tár műsorborítékjai I. Előadások: Külügyi negyedóra (HM anyag alapján) Leventefélóra (HM anyag alapján) (MNL K615) Magyar toll a magyar kardért (MNL K615) Londoni levelek (Cs. Szabó László) Német hallgatóinknak (MNL K615) Rádió a rádióról (MTVA Archívum Műsordokumentum-tár) Őszinte beszéd (MTVA Archívum Műsordokumentum-tár) Történelmi előadásai: Markó Árpád, Julier Ferenc hadtörténészek előadásai II. Lakosságtájékoztató előadások: Légoltalmi előadások Kívánsághangverseny III. A háborút lezáró események műsorborítékjai (Imrédy-, nürnergi-, Szálasi- per) IV. A II. világháború eseményeit feldolgozó műsorok műsorborítékjai

A Magyar Rádió Archívum Műsordokumentum-tár műsorborítékjai I.

A Magyar Rádió Archívum Műsordokumentum-tár műsorborítékjai II.

A Magyar Rádió Archívum Műsordokumentum-tár műsorborítékjai III.

A Magyar Rádió Archívum Műsordokumentum-tár műsorborítékjai IV.

A ?agyar Rádió Archívum Műsordokumentum-tár műsorborítékjai V.

A Magyar Rádió Archívum Műsordokumentum-tár műsorborítékjai VI.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Sávoly Tamás levéltáros Mobil: