Bioüzemanyagok bioetanol biodízel. Mik azok a bioüzemanyagok? A bioüzemanyagok növényi vagy állati erdetű, tehát nem fosszilis motorhajtó anyagok. Napjainkban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Megújuló energia források
Advertisements

E85 Szűcs Dániel 11.A.
Megújuló energiaforrások vizsgálata Biomassza
„ A siker lehető legjobb környezete a lehető legjobb környezet ”
A gabona felhasználási lehetősége alternatív üzemanyag előállítására. Előadó: Vancsura József elnök Petőházi Tamás titkár.
Biogáz–előállítás, vidéki jövedelem-termelés
Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft.
Megújuló energiák Belley Luca
KUTATÁSI FEJLESZTÉSI TANÁCSKOZÁS
Biomassza, biodízel, bioetanol és biogáz
Energetikai folyamatok és berendezések
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Aceton, butanol 2,3-butándiol
Bioenergiák: etanol, butanol
A fenntartható fejlődés és a bioetanol
Megújuló energiaforrások
Biotechnológiák az energiaiparban
Az alternatív energia felhasználása
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia
Levegőtisztaság- védelem 9.
Megújuló Energiaforrások
Eördögh Balázs Pozsonyi Miklós.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Alapanyagok Segédanyagok
Megújuló energiaforrások
A kőolaj és a földgáz.
Légköri erőforrások elmélet
BIOÜZEMANYAGOK FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI
Pécs, szept. 21Bioetanol, mikroturbina1 „Megújuló és alternatív energiák hasznosítása egy tisztább környezetért” (Pécsi Kereskedelmi Központ, 2005.
BioDízel Budovics Anikó.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása I.
Kémia 9. évfolyam Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A növénytermesztés lehetőségei az alternatív energia-előállításban
A bioüzemanyag-termelés ökonómiája és kilátásai
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
A MTESZ szerepvállalása a megújuló energia technológiák alkalmazásában
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
EGYEBEK : Hibridhajtás : Erőforrás: kombinált Általában belsőégésű motor+elektromos hajtás.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Alkohollal a csúcsra Kaszab István Szuro-Trade cégcsoport Környezettudatos közlekedés roadshow 2012.
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
Mezőgazdasági Minisztérium
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Fiatal Gazda Konferencia Budapest
Megújuló Energiaforrások
LÉGSZENNYEZÉS SAVAS KOMPONENSEINEK SZABÁLYOZÁSA es Oszlói jegyzőkönv 1999-es Göteborgi jegyzőkönyv kén-dioxid kibocsátás mennyiségéről rendelkezik.
Napraforgó Napraforgó.
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
MNU konferencia, Földművelésügyi Minisztérium, május 14.
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz iszap)
A biomassza energetikai értékelése Dr. Büki Gergely Energiapolitika 2000 Társulat június 11.
Megújuló energiaforrások a közlekedésben Rácz László Megújuló Üzemanyagok és Energiák Vezető MOL Nyrt
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia Új Energiaforrások.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia Bioüzemanyagok.
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Bioüzemanyagok bioetanol biodízel.
Globális problémák Természeti erőforrások
Megújuló energia alkalmazása
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
Energetikai gazdaságtan
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
9. BIODÍZEL, BIOETANOL Dr. Bajnóczy Gábor egyetemi docens
A főbb gabonafélék és olajnövények versenyesélyei az Európai Unióban
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

Bioüzemanyagok bioetanol biodízel

Mik azok a bioüzemanyagok? A bioüzemanyagok növényi vagy állati erdetű, tehát nem fosszilis motorhajtó anyagok. Napjainkban két bioüzemanyagot állítanak elő ipari méretben, a biodízelt és a bioetanolt. A biodízelt a növényi olajok átészterezésével lehet előállítani, a bioetanolt pedig cukor, vagy keményítőtartalmú terményekből erjesztik. A dízelolaj 75%-ban paraffinokból, 25%-ban aromás szénhidrogénből áll A bioetanol pedig etilalkohol ETBE: etil tercier butil éter

Biodízel (napraforgó, repce, szója, ricinus, len) –Kunhegyes –Mátészalka –Mosonmagyaróvár Bioetanol (cukorrépa (melasz), kukorica, búza, burgonya) –Szabadegyházai Keményítő és Izocukor Gyártó Kft. –Győri Szeszgyár és Finomító Rt. Biohidrogén Biogáz

kőolaj olajbányászat, szállítás finomítás, elosztás veszteség CO2 felszabadulás az elégetésekor biomassza fosszilis energia fotoszintézisbiodízel előállítás CO2 felszabadulás az elégetésekor CO2 felszabadulás az elégetésekor fosszilis energia melléktermék biomassza alapú dízelbiodízel biomassza-dízel előállítás fotoszintézis biomassza foszilis dízel

Biodízel előállítás Németország 1991 parlagoltatásra kijelölt földeken –2004-ben 1,1 millió t –ma 1700 töltőállomás Európában 2003-ban 2 millió t trigliceridglicerin metilésztereze tt zsírsav metanol katalizátor (kálilúg) átészterezés

biomassza ipar, erőművek megújuló forrásból szintézisgáz kinyerés tisztítás kompresszálás elfolyósítás üzemanyag előállítás metanol biomassza- alapú dízelolaj benzin összetevők hidrogéngáz

Minőségi követelmények dízelolaj: cetánszám

Lignocellulóz alapú etilalkohol

benzin/etanol: oktánszám izooktán n-heptán ös benzinetanolmetanol

Az EU az összes üzemanyag felhasználáson belül 2005-re 2 %-os, 2010-re 5,75 %-os piaci részesedést határozott meg az üzemanyagok részére. Az energianövény termelés az esetleges pihentetett területen is előállítható. A támogatások a cukorrépára is vonatkoznak. Az EU 2005-re repce tekintetében nettó importőr lett. A pálmaolajból előállított biodízelt jelenleg 15 %-ban keverik a repcéből készített biodízelhez. Az EU legnagyobb etanol exportőre Brazília.

2020-ra a kötelező bekeverés részarányát 10 %-os minimumban határozták meg. A bioüzemanyag gyártás növekedésével nő a melléktermékek mennyisége is, nedves vagy szárított szeszmoslék (DDGS dried distiller’s grain and solubles ), repce és napraforgó dara, olajpogácsa. A globális bioüzemanyag kereslet növekedésével a fejlődő országokban veszélybe kerülhet a megfizethető élelmiszer. Magyarországon 2010-re tervezzük az energiatartalom alapján számított 5,75 %-os felhasználást.

A 4,4 térfogatszázalékos, illetve az 5,75 %-os (energiatartalomra vetített) bekeverési arány eléréséhez szükséges bioetanol mennyisége Megnevezés ezer tezer hlPJezer tezer hlPJ Motorikus benzin Bioetanol719031, ,9 Bioetanol aránya, % 4,574,402,948,958,615,75 Motorikus benzin ETBE 47 %-a679032, ,9 Bioüzemanyag arány, % 4,314,403,756,606,745,75 Forrás: Hingyi H. – Kürthy Gy. – Radóczné Kocsi T.: A bioüzemanyagok termelésének kilátásai Magyarországon a főbb gabonafélék és olajnövények piaci helyzetének tükrében (tanulmánytervezet), AKI, 2006

A 4,4 térfogatszázalékos, illetve az 5,75 %-os (energiatartalomra vetített) bekeverési arány eléréséhez szükséges biodízel mennyisége Megnevezés ezer tezer hlPJezer tezer hlPJ Motorikus gázolaj Biodízel , ,8 Biodízel aránya, % 4,40 3,886,51 5,75 Forrás: Hingyi H. – Kürthy Gy. – Radóczné Kocsi T.: A bioüzemanyagok termelésének kilátásai Magyarországon a főbb gabonafélék és olajnövények piaci helyzetének tükrében (tanulmánytervezet), AKI, 2006

Szabadegyházán és Győrben vannak működő bioetanol kapacitások jelenleg Reálisan 3-5 millió t gabona bioetanol célú feldolgozása lehetséges Magyarországon. A hazai biodízel igényt kielégíteni nem lehet a tervezett kapacitások túlméretezettek. A bioetanol gyártók jövedelmében jelentős tételt jelent a melléktermékek értékesítése. A biodízel és etanol gyárak esetében kiemelt prioritás lesz a nyersanyagellátás folyamatos biztosítása.

Rudolf Diesel: 1896-ban szabadalmaztatta a róla elnevezett belső keverékképzésű, öngyulladó rendszerű motort. A motor földimogyoró olajjal működött. A kőolaj alapú diesel üzemanyag az első világháborúban terjedt el Európában.

Nikolaus Otto, munkatársaival Gottlieb Daimlerrel és Wilhelm Maybachal megalkotta a külső keverékképzésű, szikragyújtású motort. Ennek a motornak etanol volt a hajtóanyaga.

X

további alternatívák: A II. világháború alatt Németországban az autók egy részét fagázüzeműre alakították át. A keltkező füstgázt égették el a motorokban. Erre ma is akad példa