Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) hálózatra csatlakoztatása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Energiaköltségek optimalizálása
Villamosenergia-piac
Aktualitások a háztartási méretű kiserőművek hálózatra csatlakoztatásával kapcsolatban előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
GREEN projekt vezetője
Családi ház villamosenergia-ellátása napenergiával
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
KÖTELEZŐ ÁTVÉTELI MÉRLEGKÖR
A korszerű áramellátó rendszerek kialakítási szempontjai
Kecskemét kistérségi Széchenyi tervi mottónk: „EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN” (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN) Kecskemét kistérségi fenntartható.
A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szervezésében az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. támogatásával TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS.
© ABB Group July 11, 2014 | Slide 1 Az ABB Magyarországon 2012.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A KULCSI SZÉLERŐMŰ MŰKÖDÉSI TAPASZTALATAI április 20. RENEXPO 2007 Stelczer Balázs EMSZET KFT
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
INF PIAC 2000 Kft november. Közös villamos energia beszerzés lebonyolítása a TESZÖV Konzorcium keretében.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
A VILLAMOSSÁG BIZTONSÁGTECHNIKÁJA
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Photovoltaikus kiserőművi rendszerek jelene és jövője Magyarországon
a TÜV Rheinland Csoport tagja
Molnár Gábor, az MGE igazgatója
EU csatlakozás tükrében (fejlesztések támogatással)
Fázisjavítás és energiahatékonyság
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
előadó: Varga Tamás MO csoportvezető
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
Készítette: Fehér Péter 2/14E
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
A decentralizált villamosenergia-termelés hazai helyzetének áttekintése -a legfrissebb és közeljövőben várható szabályozói fejlemények- Tóth Tamás közgazdasági.
Békés György főosztályvezető-helyettes Villamosenergia-ár Előkészítő Osztály Tájékoztatás a megújuló és a kapcsolt villamosenergia-termelés áron keresztül.
Villamos energetikai szakember találkozó
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
2006 Az új energia stratégia fő célkitűzése a megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségének vizsgálata  napenergia hasznosítási lehetőségek  hőszivattyús.
Szünetmentes Hírközlési Áramellátó Rendszer
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A villamos hálózatra való csatlakozás új rendje és díjai
A piacnyitás sikeressége
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energetikai gazdaságtan
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
VILLAMOS ENERGIA PIAC SZÉLERŐMŰVEK, SZÉLERŐMŰ PARKOK FELÉPÍTÉS, ÜZEMBE HELYEZÉS, GAZDASÁGI KÖLCSÖNHATÁSOK 1.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Város energetikai ellátásának elemzése
© Gács Iván (BME) Energetikai gazdaságtan Villamosenergia-szállítás költsége.
Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása Harsányi Zoltán Műszaki stratégiai osztály
A csatlakozó berendezés átalakítására, és a csatlakozási pont áthelyezésére vonatkozó szabályok értelmezése, díjfizetési szabályok
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
A napelem A napelemek villamosenergiává alakítják a nap sugárzását félvezetők segítségével – általában szilíciummal. Egy családi ház egész éves áramszükségletét.
Regisztrált villanyszerelők és az E.ON régióközpontok kapcsolata.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Varga Pál elnök MÉGNAP Egyesület Napkollektoros hőtermelés jövője a napelemes áramtermelés mellett Egyetemek, főiskolák környezetvédelmi oktatóinak VIII.
Energetikai tanácsadás Tervezés Energetikai tanúsítás Komplex kivitelezés Megvalósítási tanulmány Projekt finanszírozás Több mint 400 db kivitelezés több.
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
„H” hőszivattyús tarifa előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
HMKE és kiserőművi mérések a Mintaprojektben
Regisztrált szerelői képzés
A megújulók piaci lehetőségei és támogatási megoldásaik
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Menetrendes adatszolgáltatás
2. Világítási hálózatok méretezése
2. Világítási hálózatok méretezése
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Előadás másolata:

Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) hálózatra csatlakoztatása

A 2007 évi LXXXVI törvény (VET) alapján saját üzleti kockázatára bárki létesíthet termelői kapacitást. A jogszabály az alábbi kategóriákat különbözteti meg:  háztartási méretű kiserőmű P<50 kVA  nem engedélyköteles kiserőmű P<0,5 MVA  kiserőművi összevont engedéllyel rendelkező kiserőmű 0,5 MVA<P<50 MVA  termelői működési engedéllyel rendelkező erőmű P>50 MVA 50 kVA-ig háztartási méretű kiserőműként, és nem engedélyköteles kiserőműként is megépíthető a termelő kapacitás. Megvalósítás nem engedélyköteles kiserőműként:  Csatlakozás, mérés kialakításának költsége a termelőt terheli,  A termelt energia kötelező átvétel keretében, vagy versenypiaci kereskedő által kerül megvásárlásra.  A termelt energia tarifabontás alkalmazásával kerül átvételre

Megvalósítás háztartási méretű kiserőműként:  Csatlakoztatási költség nincs, 3x16A-ig a mérőberendezés felszerelése az elosztó költsége  A belső hálózaton el nem fogyasztott villamos energiát a villamos energiakereskedő/ egyetemes szolgáltató köteles átvenni.  Az átvétel tarifabontás nélkül, a fogyasztóként fizetendő teljes villamosenergia díj 85%-án történik,  Az átvételre időkorlát nincs. Háztartási méretű kiserőműként megépíteni és működtetni a berendezést kedvezőbb mind a csatlakozás kialakítása, mind az elszámolt villamos energia szempontjából, de ez csatlakozási pontonként csak 50 kVA-ig megengedett.

HÁZTARTÁSI MÉRETŰ KISERŐMŰ (HMKE)  a felhasználó (fogyasztó) saját kisfeszültségű hálózatához csatlakozik,  nem haladja meg a felhasználóként rendelkezésre álló teljesítményt,  max. 50 kVA névleges teljesítőképességű. A háztartási méretű kiserőműnél az erőmű nagysága, és a csatlakozási módja van szabályozva, tehát ilyen termelői kapacitást nem csak háztartások, hanem társaságok is létrehozhatnak. A törvényhozó célja, a helyben előállított villamos energiatermelés elősegítése, egyszerűsítése volt. A háztartási méretű kiserőműben termelt energia felhasználására vonatkozóan a termelni kívánó felhasználónak nyilatkoznia kell:  A termelt villamos energia kizárólag a saját fogyasztásának kielégítésére fordítódik.  A termelt villamos energia részben, vagy teljes egészében átadásra kerül a közcélú hálózatra. A hálózat „energiatárolóként” működik, a betermelt energiát későbbi időpontban veszi ki a felhasználó.

HMKE LÉTESÍTÉS ÁLLAMI TÁMOGATÁSA Megújuló energiaforrás hasznosítására pályázni lehet. ( Lakossági pályázat (ZBR) esetén a támogatás a beruházási költség 30%-a, max eFt. Közösségi pályázatnál (KEOP) ennél nagyobb támogatási százalék és támogatási összeg is rendelkezésre áll 30-70%, min eFt, max eFt. Beruházási költségek különböző típusú termelő berendezések esetén: Napelemes termelő berendezés:cca eFt/kW Szélgépes termelő berendezés:cca. 800 eFt/kW Vízerőműves termelő berendezés:cca. 700 eFt/kW A támogatás teljes kihasználásával 4 kW napelemes, 5 kW szélgépes, 6 kW vízerőműves kapacitás létesíthető. Napelemes termelőkapacitás esetén 1 kW beépített napelemes kapacitás  kWh/év energia. Megtérülési idő támogatás nélkül év, támogatással év. Berendezés élettartama > 20 év.

HMKE TERMELT ENERGIÁJÁNAK ELSZÁMOLÁSA A háztartási méretű kiserőműben termelt villamos energiát a csatlakozási ponton értékesítő villamos energiakereskedő/egyetemes szolgáltató köteles átvenni. Az elszámolás a betáplált és vételezett villamos energia szaldója alapján történik. Elszámolási időszakon belül a helyben el nem használt energia megvásárlásra kerül a vételezési energia díjának 85%-án.  energiamennyiség (kWh) szaldó  érték (Ft) szaldó Az energiamennyiség szaldóban az elosztó hálózati engedélyesnek csökken, vagy megszűnik az RHD bevétele! Érték szaldó kedvezőtlenebb a termelőnek, hiszen a fogyasztási számlában a teljes villamos energia-díj, ezzel szemben a termelt energia a teljes villamos energiadíj 85%-ával kerül elszámolásra! Az energiakereskedőnek, egyetemes szolgáltatónak egyértelmű veszteség a termelt villamos energia kötelező átvétele!

HMKE HÁLÓZATRA CSATLAKOZTATÁSA A felhasználó, vagy megbízottja a termelő berendezés főbb műszaki adatait tartalmazó igénybejelentéssel keresi meg az elosztó hálózati engedélyest. Az igénybejelentés formanyomtatvány az alábbi adatokat tartalmazza:  a termelő/felhasználó beazonosítható csatlakozási pontját (fázisszám, rendelkezésre álló teljesítmény)  a termelőegység fajtáját (nap, szél, víz, stb…) teljesítményét, csatlakozási módját (fázisszám)  nyilatkozatott arról, hogy a termelt energia helyben felhasználásra kerül, vagy hálózatra való visszatáplálás is történik Az elosztó hálózati engedélyes ajánlatban nyilatkozik arról, hogy a csatlakozási ponton a termelt teljesítményt fogadnia tudja-e, illetve bekéri a csatlakozási dokumentációt. A csatlakozási dokumentum elfogadása után indulhat a termelőegység kivitelezése. Módosításra kerül a HCS, HH szerződés. Készre jelentés után lecserélésre kerül a mérőberendezés, megtörténik az üzembe helyezés.

EGYFÁZISÚ HMKE HÁLÓZATRA CSATLAKOZTATÁSA Háztartási méretű kiserőművek által okozott feszültségváltozás max. 3% lehet. Egyfázisú termelőegységek max. 5 kVA-ig csatlakoztathatók. Egyfázisú 2 kW-os napelemes termelőegység 160 kVA-es transzformátoros KIF körzetben 50 mm 2 keresztmetszet esetén a táphálózattól m-ig telepíthető.

HÁROMFÁZISÚ HMKE CSATLAKOZTATÁSA Háztartási méretű kiserőművek által okozott feszültségváltozás max. 3% lehet. Háromfázisú csatlakozással az egyfázisú csatlakozási teljesítmény 6 szorosa csatlakoztatható. Háromfázisú 18 kW-os napelemes termelőegység 250 kVA-es transzformátoros KIF körzetben 95 mm 2 keresztmetszet esetén 600 m-ig telepíthető.

CSATLAKOZÁSI DOKUMENTÁCIÓ TARTALMI ELEMEI: A kialakított háztartási méretű kiserőműre vonatkozóan csatlakozási tervdokumentációt kell összeállítani. A csatlakozási dokumentáció azokat az adatokat, információkat tartalmazza, amelyek alapján az elosztó hálózati engedélyes el tudja dönteni, hogy az alkalmazott berendezésekből felépített rendszer alkalmas-e közcélú hálózati üzemre. A csatlakozási tervdokumentáció kötelező tartalmi elemei az alábbiak:  a termelő neve, helyszín, helyszínrajz, fogyasztói szám;  egyvonalas villamos séma a tulajdoni határok megjelölésével;  telepített rendszer leírása;  a beépített gyártmányokra vonatkozó tanúsítványok engedélyek;  védelmi beállítási értékek; az automatikus, galvanikus leválást biztosító védelem elvi leírása, működési paraméterei, védelmi sémája, blokkvázlata;  a túlfeszültség védelemi rendszer leírása;  mérőrendszer, mérőhely kialakítás;  tulajdonosi nyilatkozat -

INVERTERREL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK  AC oldalon galvanikus leválasztással kell rendelkeznie.  Betáplált energia harmonikus tartalma a névleges áramára vonatkoztatva ne haladja meg az 5%-ot. (TTHD<5%)  Villogás értéke elégítse ki a P lt <0,2 előírást  Kimeneti feszültség beállíthatósága 230 V±10% legyen.  Teljesítménytényező cos  =1,  Zárlati rátáplálás nem haladhatja meg a névleges áram 110%-át (I z <1,1 I n )  Kimenő karakterisztika max. hatásos teljesítmény kiadására legyen állítva.  Az alábbi védelmeket kell tartalmazniuk: túlterhelés- és rövidzárlati védelem földzárlati/testzárlati védelem feszültségnövekedési-, feszültségcsökkenési védelem frekvencianövekedési-, frekvenciacsökkenési védelem elosztóhálózati-szigetüzem elleni védelem egyenáramú védelem Az invertereknek magyarországi honosítással kell rendelkezniük prEN ;2; IEC 61727; IEC szerint.

HMKE LÉTESÍTÉSI, BIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYEI MSZ HD Napelemes (PV) energiaellátó rendszerek.  DC oldal földelése akkor megengedett, ha AC és DC között legalább egyszerű elválasztás van (alapszigetelés)  Az inverter karbantartásához DC és AC oldalon leválasztó eszközt kell beépíteni  Az invertert AC oldalon önműködő lekapcsolásra szolgáló védelmi eszközön keresztül kell csatlakoztatni  DC oldal érintésvédelme II. érintésvédelmi osztály, vagy azzal egyenértékű szigetelés  AC oldal érintésvédelme illeszkedjen a fogyasztó/elosztói engedélyes érintésvédelmi rendszeréhez  Villámcsapás indukált feszültségének csökkentésére a vezetőhurkok területét minimalizálni kell  PV panelen és összekötődobozon feszültség jelenlétére vonatkozó figyelmeztető feliratot kell elhelyezni

 A termelőegységek 92%-a napelemes rendszer inverteres visszatáplálással.  A megkeresések 90% valóban „háztartási méretű” Pn<5 kW egyfázisú csatlakozású termelőegység.  A megkeresések 5%-a háromfázisú csatlakozású 5 kW<Pn<15 kW termelőegység.  A megkeresések 5%-a kihasználja a törvényi keretet és 50 kW teljesítőképességű háromfázisú csatlakozású termelőegységet telepít.  EDE területén jelenleg 20 db üzemel, 82 kVA beépített teljesítménnyel