Termonukleáris fúzió. Energiatermelés kémiai kötésekből A kémiai kötésekből kinyert (fosszilis) energia csak véges ideig aknázható ki. Az emberiség becsült.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

Atombomba A hasadó bombában ugyan az játszódik le, mint a reaktorban, azzal a különbséggel: nincs szabályozás, nincs hűtés. A bomba működésének feltétele,
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Magfizika és az élet a Szilárd Leó verseny néhány feladatának tükrében
Készítette: Bráz Viktória
Alacsony hatáskeresztmetszetek mérése indirekt eljárásokkal Kiss Gábor Gyula ATOMKI Debrecen.
Energia a középpontban
Radioaktivitás és atomenergia
2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Energia a középpontban
Energia témakör tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A legelterjedtebb energiahordozók.
Elektromos alapismeretek
Szervetlen kémia Hidrogén
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
Atommag modellek.
A deutérium és a trícium fúziója
A nukleáris energia Erdős-Anga János.
A Hidrogénbomba Varga Tamás NBKS0031ÁÓ.
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
A csillagok fejlődése.
KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Sugárzástan 4. Magreakciók Dr. Csurgai József
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
Atomfegyverek működése Hatásai
Az atommag.
Magfúzió.
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Atomenergia.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Sugárvédelem és jogi alapjai
Hőtan.
Készítette: Ács László
Keszitette: Boda Eniko es Molnar Eniko
Az atommag 7. Osztály Tk
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Az anyagok részecskeszerkezete
A plazmaállapot + és – tötésekből álló semleges gáz
Mágneses plazmaösszetartás
Az atom felépítése.
Fúzióban a jövő.
Az antianyag. Hungarian Teacher Program, CERN, 2006 augusztus 25. Debreczeni Gergely, CERN IT/Grid Deployment Group 2 Miről szól ez az előadás ? Mi az.
Hő és áram kapcsolata.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Az atom sugárzásának kiváltó oka
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
A kvantum rendszer.
A negyedik halmazállapot: A Plazma halmazállapot
Természetes radioaktív sugárzás
Az atommag alapvető tulajdonságai
Úton az elemi részecskék felé
RAdiOaktivitás, nukleáris energia
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Fúziós plazmafizika ma Magyarországon Pokol Gergő BME NTI MAFIHE TDK és Szakdolgozat Hét november 9.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Halmazállapot-változások
Magfúzió-Magegyesülés
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Láncreakció A láncreakció általánosan események, folyamatok gyors egymásutániságát jelenti, amiben egyetlen esemény sok egyéb, általában a kiváltó okhoz.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
Mágneses Nap a laboratóriumban - szabályozott magfúziós kutatások
Atomenergia.
A) hidrogénizotóp (proton)_____1H1 B) hidrogénizotóp (deutérium)__1H2
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A maghasadás és a magfúzió
Hőtan.
Előadás másolata:

Termonukleáris fúzió

Energiatermelés kémiai kötésekből A kémiai kötésekből kinyert (fosszilis) energia csak véges ideig aknázható ki. Az emberiség becsült energiaszükséglete és a nagy tömegben rendelkezésre álló fosszilis energiahordozókból számított energiatermelési kapacitás közti különbség (hiány) egyre emelkedik.

Az energia-hiány egyik lehetséges megoldása: a nukleáris energiatermelés Az atommagokat alkotó stabil részecskék (protonok éa neutronok) legerősebben a közepes méretű (kb. 50-es tömegszámú) atommagokban kötődnek egymáshoz. Ennek megfelelően az atommag energiájának kinyerésére két alapvető lehetőség kínálkozik. Nagy atommagoknak kisebbekre hasításával nagy mennyiségű kötési energiát lehet felszabadítani (maghasadás). Ezt teszik a mai atomerőművekben. Energiát lehetne nyerni a kisebb atommagok egyesítéséből (fúziójából). Ilyen folyamatok zajlanak a csillagokban is.

A nukleáris kötési energia kiaknázási lehetőségei Az egyes elemek atommagjaiban az egy nukleonra eső kötési energia

Az atommagok nukleononkénti átlagos kötési energiája E fajlagos kötési energia (MeV) A, tömegszám 2D2D 3T3T 4 He 238 U magfúzió maghasadás 56 Fe Az egy nukleonra eső átlagos (fajlagos) kötési energia: Z: protonok száma N: neutronok száma M: az atommag tömege Δm: tömeghiány c: fénysebesség Δm = 1 tömegszám (1,67· g) változásnak E kötési = 931,5 MeV kötési energia felel meg. A magképződés alkalmával a tömeghiány általában nem éri el a tömegszám 1 %-át.

Példa: Mennyi a héliumatommag kötési és fajlagos energiája? A 4 He héliumatommag két protonból és két neutronból áll: Z = N = 2. A szabad proton tömege m p = 1,00783 atomi tömegegység, a szabad neutron tömege m n = 1,00867 atomi tömegegység. A 4 He nuklidtömege (tömegszáma, atomsúlya) M = 4, A 4 He keletkezésekor tehát Δm = 2·1, ·1,00867 – 4,00260 = 0,03030 atomtömeg(atomsúly)-egységnyi tömeghiány állt elő. Ez a tömegdefektus E kötés = 28,3 MeV energia felszabadulásának felel meg, ennyi tehát a héliumatommag kötési energiája (ill. képződéshője). A nukleononkénti (átlagos) fajlagos kötési energia ennek negyedrésze, hiszen 4 nukleonból áll a hélium atommagja: E fajlagos = 28,3/4 MeV = 7,07 MeV.

Kötési energia létra 1 meV 1 eV 1 keV 1 MeV Termikus energia, ½ k B T, (25 meV szobahőmérsékleten) Foton energiája, hν Atomok kötési energiája molekulákban Az elektron kötési energiája az elektronburok külső héjában Az elektron kötési energiája a legnagyobb rendszámú (U) elem legbelső (K) héjában Nukleononkénti kötési energia a 4 He atommagjában (7.07 MeV) 1 eV = 1.6· J Coulomb-gát a legkönnyebb elemek fúziós magreakcióihoz

A Coulomb (taszító)-gát legyőzése Az atommagok egyesítését (fúzióját) akadályozza, hogy minden atommagban pozitív elektromos töltésű protonok vannak, így az atommagok erősen taszítják egymást (Coulomb-gát). A legkönnyebb elemek atommagjai néhány 10 keV energiára felgyorsítva már képesek magfúziós reakciókra. + + deutérium trícium héliumneutron Coulomb-gát ≈ 10 keV

Példa: Mekkora hőmérsékleten éri el az atommagok átlagos mozgási energiája a 10 keV Coulomb-gátat? Egyensúlyi állapotban T hőmérsékleten az egy szabadsági fokra jutó átlagos kinetikus energia ½·k B T, ahol k B = 1,38· J/K a Boltzmann- állandó. A Coulomb-gát termikus mozgással leküzdhető, ha a 3 szabadsági fokra (a tér 3 irányába mutató mozgásra) jutó átlagos kinetikus energia megegyezik a Coulomb-gát magasságával: E Coulomb = 3/2· k B T. Az ehhez szükséges hőmérséklet: Behelyettesítések után: T = 77 millió fok.

A negyedik halmazállapot: plazma A kb. 100 millió fok hőmérsékleten a részecskék mozgási energiája lényegesen nagyobb, mint az elektronok kötési energiája, ezért a közegben nem lesznek atomok (sem molekulák), hanem a szabad atommagok és elektronok keverékéből fog állni. Ezt a halmazállapotot hívjuk plazmának. A fúziós energiatermeléshez tehát 100 millió fok hőmérsékletű plazmát kell előállítani és egyben tartani. Ilyen magas hőmérsékleten természetesen semmilyen tartály nem alkalmazható, hanem mágneses terek tartják egyben a plazmát. Mai tudásunk szerint kizárólag a tórusz alakú berendezések látszanak alkalmasnak energetikai célú alkalmazásra. Ezek közül is a JET (Joint European Torus) TOKAMAK nevű konfiguráció jutott legközelebb a gyakorlati hasznosításhoz. Ebben külső tekercsek és a plazmában folyó áram mágneses terének eredője adja az összetartó mágneses teret, és a plazma fűtésére fordított teljesítmény kb. 60%-át tudták a (DT, deutérium + trícium) fúziós reakcióban elérni. Másik lehetőség, hogy nem tartjuk össze a forró anyagot (inerciális fúzió), hanem robbanásszerűen (lásd H bomba) termelünk fúziós energiát. A felfűtés előtt az üzemanyagot (DT) a szilárdtestsűrűség kb. tízszeresére kell összenyomni, amelyet nagyteljesítményű lézerekkel, atomnyalábokkal vagy sugárzással próbálnak elérni. Energiatermelési alkalmazásuk elé még nagyon sok műszaki és gazdaságossági probléma tornyosul.

A fúzió szabályozásának lehetőségei: a Lewson-kritérium. A plazmafizikai kutatások szerint a fúzió megindulása és fennmaradása szempontjából a plazmát - elegendően nagy sűrűséggel (n), - elegendően magas hőmérsékleten (T > millió fok) és - elegendően hosszú ideig (t) együtt kell tartani. A plazma n sűrűségének és a t élettartamának szorzata meg kell hogy haladjon egy kritikus értéket: n·t > s·cm -3 Ez az ún. Lewson-kritérium.

Fúziós magreakciók A legkönnyebben megvalósítható fúziós reakcióban egy deutérium és egy trícium mag egyesül és a reakció végén egy hélium mag és egy neutron keletkezik:

A plazmaállapot Egy fúziós reaktorban keV hőmérsékleten kellene D-T keveréket tartani. Ezen a hőmérsékleten már a részecskék mozgási energiája lényegesen nagyobb, mint az atomi kötések energiája, így az ütközésekben az atommagokról leszakadnak az elektronok. A gáz szabad atommagok (ionok) és elektronok keverékévé válik. Ez a plazma állapot. Az alábbi ábra az anyag négy (szilárd, folyadék, gáz, plazma) halmazállapotát szemlélteti:keV

A fúziós reaktor begyújtása Mi történik, ha a D-T keverék plazmát folyamatosan fűtjük addig, míg eléri a Lewson kritériumban leírt feltételt? Ezen a ponton a plazma által termelt fúziós teljesítményből a plazmában maradó rész éppen egyenlő a plazma veszteségeivel. Ezt az állapotot gyújtásnak (ignition) hívják. Ha egy kicsit tovább növekszik a hőmérséklet, akkor a plazma tovább fűti önmagát, és külső beavatkozás nélkül is növeli a hőmérsékletét. Az alábbi ábra a plazma veszteségek (P v ) és a fúziós teljesítmény (P f ) hőmérsékletfüggését mutatja.

Inerciális fúzió A tervek szerint egy inerciális fúziós erőmű úgy működne, hogy egy kisméretű (< 1 mm) deutérium-trícium keveréket tartalmazó kapszulát lézer- vagy részecskenyalábokkal összenyomunk, majd fűtünk. Az összenyomás során körülbelül a szilárdtest sűrűség tízszeresét kell elérni. A kapszula a gyújtáskor szabályozatlanul robban fel, mint egy mini hidrogénbomba, így nem lehet túl nagy méretű. Az alábbi ábra vázlatosan szemlélteti a folyamatot.

Egy lehetséges magfizikai folyamat fúziós energiatermelésre DD T n 4 He Li T 4 He villamos energia D (10 keV) + T (10 keV) → 4 He (3,52 MeV) + n (14,1 MeV)

DT reakcióval működő fúziós erőmű alapanyagai és végtermékei I. D (10 keV) + T (10 keV) → 4 He (3,52 MeV) + n (14,1 MeV) A zárójelbe tett mennyiségek a részecskék mozgási energiáját jelölik. A keletkező energia 80%-át a neutron viszi el, amely szinte akadálytalanul (nincs töltése) elhagyja a plazmát. A plazma körüli lítium-burokban a lítiummal lép reakcióba, miközben lelassulva villamosenergia-termelésre hasznosítható. A magreakció eredményeképp trícium és hélium keletkezik. A DT reakcióban keletkező 4 He atommag (alfa részecske) elektromosan töltött, így nem képes gyorsan megszökni a mágneses térből, hanem energiáját a plazma fűtésére fogja fordítani. Ezzel a sugárzási és egyéb veszteségek ellensúlyozhatók, és a plazma maga fenn tudja tartani a szükséges hőmérsékletet. A rendszer túlmelegedni nem tud, mivel a fúziós reakciók valószínűsége egy optimális hőmérséklet felett csökken. A deutérium stabil izotóp, a természetes hidrogénben (pl. vízben) kb. 1/6000 arányban van jelen, tehát szinte korlátlan mennyiségben és egyenletesen elosztva áll rendelkezésre.

DT reakcióval működő fúziós erőmű alapanyagai és végtermékei II. A trícium ellenben radioaktív, 12 év felezési idővel bomlik, ezért a természetben csak nagyon kevés található belőle. Lehetőség van viszont a trícium előállítására lítiumból a fúzióban keletkező neutron felhasználásával: A folyamat alapanyagai végül a deutérium és a lítium, a keletkező anyag pedig kizárólag hélium. A lítium a földkéregben meglehetősen egyenletesen elosztva áll rendelkezésre, nem túl költséges anyag. A világ lítiumtermelése is kb. 200 fúziós erőmű ellátását tenné lehetővé, tehát szintén nem korlát. A hélium kibocsátása tízezer évek alatt sem tudná észrevehetően megváltoztatni a légkör héliumkoncentrációját.

DT reakcióval működő fúziós erőmű kockázatai. A magreakcióban keletkező neutronok a reaktor szerkezeti anyagaiban szintén magreakciókat okozhatnak, és ezekben valamennyi sugárzó anyag is keletkezne. Ennek mennyisége és milyensége az anyagok megválasztásával kedvező irányba befolyásolható. Acélszerkezet esetén ezek a sugárzó anyagok kb. 100 év alatt bomlanának a veszélyes aktivitás alá, tehát nem jelentenének beláthatatlan időkre problémát. A keletkező neutronokkal szemben a berendezés körüli szokásos sugárvédelmi eljárások (pl. betonfal) tökéletes védelmet nyújtanak. A trícium mennyisége magában a plazmában igen kicsi, kevesebb, mint 1 g. A tríciumszaporító köpenyben, tárolókban és csővezetékekben összesen kb. 1 kg trícium lenne. Egy esetleges baleset során ennek, valamint a szerkezetek felaktiválódása során keletkező más mobilizálható radioaktív anyagoknak az épületből való kiszivárgása sem okozna olyan mértékű sugárzást, ami az erőmű területén kívül kitelepítést igényelne. A fúziós erőművekkel kapcsolatos kockázatok közül elsősorban kell megemlíteni, hogy megszaladás, leolvadás jellegű balesetek nem következhetnek be, mivel a forró plazma bármilyen probléma esetén a másodperc töredéke alatt lehűl, és a fúziós reakció leáll.

Példa: Mennyi D és T alapanyagot igényel évente egy 1 GW elektromos teljesítményű fúziós reaktor? D (10 keV) + T (10 keV) → 4 He (3,52 MeV) + n (14,1 MeV) Az 1 GW teljesítményű reaktor 1 év alatt 1 GW·365·86400 s = 3·10 16 J energiát termel. 1-1 molekula D és T magfúziójakor 17,6 MeV energia szabadul fel, 1-1 mol (6·10 23 db) D és T magfúziójánál pedig 17,6·6·10 23 MeV = = 1·10 25 MeV, ami 1·10 31 ·1,6· J = 1,6·10 12 J energiának felel meg. Az 1 GW teljesítményű reaktor évi energiatermelését 3·10 16 /1,6·10 12 mol ≈ 2·10 4 mol = 40 kg deutérium (ill. 60 kg trícium) tudja fedezni.

Kilátások ITER (EU, USA, Oroszország, Japán, Kína, Dél-Korea és India); Kezdet 2008 Cadarache (Franciaország); 500 MW fúziós teljesítmény; 75 MW fűtési teljesítmény; s hosszú impulzusok; Elektromos energiát nem fog termelni, és tríciumból sem lesz önfenntartó. Tesztelni fognak rajta különböző tríciumtermelési eljárásokat, valamint az alfa részecskék fűtőhatását a plazmára. Gazdaságossági kilátások: A fúziós energiatermelés költsége 3 és 9 eurocent közé becsülhető, tehát a mai hagyományos erőművek és a megújuló források között lenne. A működési költség csak 10-15% között van, ezzel szemben a tőkeberuházási költség 65-70%. Ez utóbbi is néhány nagy alkatrész (szupravezető mágnes, vákuumrendszer)uralja, tehát a technológiai fejlődéssel és szériagyártással együtt járó költségcsökkenés várható. 30 év múlva megkezdődhet a fúziós energiatermelés kora.

A fúziós plazma mágneses összetartása Mágneses térben a plazma töltött részecskéi Larmor pályán mozognak a mágneses tér erővonalai körül, ahogy azt az alábbi ábra mutatja. Az elektronok kisebb, az ionok nagyobb Larmor sugárral rendelkeznek:

Kellően erős mágneses tér esetén a Larmor pálya sugara lényegesen kisebb, mint a plazma mérete. Ekkor a plazma elsősorban az erővonalak mentén mozog. Zárt gyűrű alakú mágneses térben egy toroidális geometriájú plazma összetartható lenne ez alapján. Egy ilyen berendezés elvi vázlata:

A stellarátor A régebbi stellarátorok helikális tekercseket alkalmaztak a helikális térszerkezet létrehozására. A toroidális tekercsekben és a helikális tekercsben folyó áramok együtt hozzák létre a csavart térszerkezetet:

A korszerű stellarátorok (pl. W7-AS ) nem helikális tekercsekkel, hanem nem-síkbeli toroidális tekercsekkel rendelkeznek. Ennek az az előnye, hogy a mágneses térszerkezet jobban szabályozható, a berendezés könnyebben szerelhető és a plazmához is jobb a hozzáférés. Ilyen stellarátorokban a plazma keresztmetszetének alakja változik..W7-AS

A tokamak Az eddigi legsikeresebb fúziós berendezés-típus. Tórusz alakú, mindenhol azonos keresztmetszetű plazma erős (5 kA-5 MA) toroidális irányú plazmaárammal. A plazma fűtését (részben) ez az áram hozza létre (ohmikus fűtés). A legegyszerűbb esetben az áramot egy transzformátor segítségével indukálják. A tokamak alapvető részei (lásd az ábrát) a tórusz alakú vákuumkamra, a toroidális tekercs, a transzformátor és további kiegészítő tekercsek.

A tokamak működése A kamrát a kísérlet kezdetekor feltöltik munkagázzal (általában hidrogénnel, deutériummal vagy héliummal), majd a toroidális tekercsben hajtott áram segítségével erős mágneses teret keltenek a tóruszban a cső hossztengelye mentén. Amikor a tér már felépült, a transzformátor primer tekercsében időben lineárisan növekvő áramot hoznak létre. Ez a tórusz mentén elektromos teret indukál, (a tórusz maga tekinthető a transzformátor szekunder tekercsének), és ez az elektromos tér gázkisülést indít meg a munkagázban, amely ennek hatására gyorsan ionizálódik. Az így keletkezett plazmában a transzformátor erős áramot indukál, és az magas hőmérsékletre fűti a plazmát. A plazmaoszlopnak a vákuumkamra közepén tartásához kiegészítő szabályzó mágneses tekercsek szükségesek.

A plazma előállítása és fűtése A tokamakban a transzformátor által keltett elektromos tér ionizálja és felfűti a plazmát (ohmikus fűtés). A hőmérséklet növekedésével a plazma töltött részecskéi egyre ritkábban ütköznek egymással, így a plazma R ellenállása csökken. Ennek hatására adott I plazmaáram esetén az I 2 R ohmikus fűtési teljesítmény csökken, és a plazma további fűtésére más módszert kell használni. Ezeket összefoglaló néven kiegészítő fűtésnek nevezik. Meg kell jegyezni, hogy egy jelenlegi nagyméretű tokamak plazma fűtéséhez több tíz MW teljesítmény szükséges, így ez a feladat jelentős fizikusi és mérnöki kihívást jelent.

Hol tartunk ma? Ma számos nagy, elsősorban tokamak típusú berendezés üzemel a világban A fűtési teljesítmény 60 százalékának (Q = 0.6) megfelelő fúziós teljesítményt elérték D-T plazmában ( JET, Európai Unió).JET D-D plazmában elértek olyan körülményeket, amelyeknél D-T plazma várhatólag Q = 1 energiamérleget adna (JET, Európai Unió).JET Elkészültek az ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) mérnöki tervei (1998), de a megépítésének elkezdését a becsült 10 milliárd dolláros költség miatt 2008-ra halasztották. Ez a berendezés a tervek szerint képes lenne termonukleárisan "égő" plazma fenntartására.termonukleárisan "égő" plazma Európai-Japán-Orosz együttműködésben folyik egy redukált költségvetésű ITER tervezése. A cél egy nem égő, de Q =10 energiamérlegű berendezés létrehozása.

ITER tokamak

Fúziós kutatások Európában Európában az EU közös nagy JET tokamakja mellett különböző berendezéseken vizsgálják egy elképzelt fúziós reaktor egy-egy problémakörének fizikai és technikai megoldási lehetőségeit. Több nagy tokamak berendezés működik Németországban (ASDEX-UPGRADE, TEXTOR), Franciaországban (Tore-Supra), Olaszországban (FTU), Svájcban (TCV). Kisebb berendezések találhatók Spanyolországban, Hollandiában (RTP), Angliában (CLEO, DITE, START), Csehországban (CASTOR). Számtalan kisebb-nagyobb berendezés található Oroszországban, amelyek egy része jelenleg nem üzemel.JETASDEX-UPGRADE TEXTOR A stellarátorban rejlő lehetőségek vizsgálatára építés alatt áll egy nagy szupravezetö stellarátor Németországban (W7- X) amely állandó plazmát lesz képes fenntartani.

Magyaroszági fúziós kutatások 1998-ig működött a KFKI-RMKI-ban az MT-1M tokamak. Ekkor az akadémiai konszolídáció keretében leállították.KFKI-RMKIMT-1M Az MT-1M tokamakon plazma-instabilitás, szennyező- transzport és plazma-szilárdtest kölcsönhatás vizsgálatok, valamint különböző plazmadiagnosztikai eljárás (lézeres atomnyaláb, röntgentomográfia, lézeres pelletbelövés) fejlesztések folytak. A kísérleteket elméleti modellezések támasztották alá. Jelenleg az KFKI-RMKI kutatói az EURATOM együttműködés keretében különböző európai nagyberendezéseken folytatnak kísérleteket és elméleti számításokat atomnyaláb diagnosztika, plazma-turbulencia és pellet-plazma kölcsönhatás témakörben.KFKI-RMKIpellet