Könyvtárismeret Segédanyag az informatika tanulásához Templom Téri Általános Iskola Pilisvörösvár 2016. Készítette: Kárpát József.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Könyvtárismeret Könyvtárak.
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR I.
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
A tájékoztató eszközök egyik nagy típusát alkotják a szakirodalmat vagy annak egy részét számbavevő eszközök: a bibliográfiák és a bibliográfiai adatbázisok.bibliográfiák.
Általános könyvtárismeret
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Hagyományos és nem hagyományos dokumentumok a könyvtárban
Könyvtárhasználat.
Műszaki tudományok az interneten
Raktári jelzet a könyvtárakban
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
2005 május Kétszintű érettségi.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A tudás szentélye a könyvtár
Bemutatkozik az Arcanum Digitális Tudománytár
Könyvtári informatika II.
Könyvtári informatika I.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A dokumentumrögzítés története:
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
Könyvtári ismeretek 5. osztály Készítette: Czékus Lívia
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
KÖNYVTÁRISMERET.
Készítette: Zombory Andrea Kommunikáció az egyetemen
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
A változások fő okai: Új szabvány MSZ EN ISO 2789 Információ és dokumetáció. Nemzetközi könyvtári statisztika.
A könyvtár kincsei Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina
Könyvtárbemutató középiskolásoknak MTA Kémiai Kutatóközpont Könyvtára.
Könyvtárak.
Könyvtárak története.
Oktatóprogram Szakrend, betűrend
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
Könyvtárhasználat, tájékozódást segítő eszközök
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum
Könyvtár-használati ismeretek. Az információ 4 Az információ minden olyan hír, közlés, amely számunkra új ismeretet tartalmaz. 4 Az információt fel kell.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
Dokumentumtípusok. Dokumentum Fizikai egység - lejegyzett, rögzített információ tudás ismeret gondolat történet esemény.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
Országos Széchényi Könyvtár
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Készítette: Juhász Judit
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
Készítette: Juhász Judit
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Előadás másolata:

Könyvtárismeret Segédanyag az informatika tanulásához Templom Téri Általános Iskola Pilisvörösvár Készítette: Kárpát József

A könyvtár egy intézmény, amely dokumentumok rendszerezett gyűjteményét tárolja és segíti közreadását. A könyvtárakban általában az alábbiak találhatók: - könyvek - folyóiratok - fotók - térképek - kis nyomtatványok - elektronikus adathordozók - mikrofilmek Egyes könyvtárakban helytörténeti gyűjtemény (mini múzeum) is található

A legrégebbi könyvtár maradványaira Észak-Szíriában, Ebla város romjainál között fedezték fel.. A könyvtár kb. Kr. e ban jött létre. Ebben a könyvtárban agyagtáblákra rögzítették az ismereteket. A Kr. e ban alapított Ninivei agyagtábla könyvtárban már kb agyagtáblát őriztek. Az ókor leghíresebb könyvtára az alexandriai könyvtár volt, ahol félmilliónál is több papirusztekercset őriztek. A könyvtár egy tűzvészben megsemmisült, 2000 évvel ezelőtt. A Rómaiaknál jelentek meg először a közkönyvtárak, ahol kézzel másolt könyveket tároltak. A könyvnyomtatást 1041-ben Kínában alkalmazták először, de a mai nyomtatásnak megfelelő eljárást 1450 körül Johann Gutenberg találta fel. Néhány könyvtártörténeti érdekesség:

Magyarország egyik legrégebbi könyvtára a 966-ban alapított pannonhalmi bencés monostorban található:

Híres volt Mátyás király Bibliotheca Corviniana nevű könyvtára. Ebből a könyvtárból még több mint 50 kódexet őriznek hazánkban. A XVII. században jelentek meg Európában, majd később hazánkban is a közkönyvtárak. A legnagyobb magyar közkönyvtár az Országos Széchenyi Könyvtár, amely ben került mai helyére a Budavári Palotába:

A könyvtárak típusai Nemzeti könyvtár (hazánkban ez az Országos Széchenyi Könyvtár). Közkönyvtár: A lakosság szolgálatában álló könyvtárakat nevezzük közművelődési, más néven közkönyvtárnak. Ilyen a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár. Szakkönyvtár: Egy adott szakterület dokumentumait gyűjtik itt. Pl. a Magyar Tudományos Akadémiának, a Földrajzi Kutatóintézetnek, stb. van ilyen könyvtára Iskolai könyvtár, amely az iskola munkájához nyújt támogatást. Egyik fajtája a felsőoktatási könyvtár, amelyek szakkönyvtárként is működnek.

A könyvtár szerepe főleg az alábbiakban nyilvánul meg: Szórakozás (Irodalmi alkotások olvasása, kölcsönzése) Kutatás (Tudósok, kutatók a témáikhoz anyagot itt gyűjthetnek ) Oktatás, továbbképzés, művelődés Rendezvények, író-olvasó találkozók stb. lebonyolítása A könyvtár szerepe főleg az alábbiakban nyilvánul meg: Szórakozás (Irodalmi alkotások olvasása, kölcsönzése) Kutatás (Tudósok, kutatók a témáikhoz anyagot itt gyűjthetnek ) Oktatás, továbbképzés, művelődés Rendezvények, író-olvasó találkozók stb. lebonyolítása

Gyűjtés A gyűjtés tulajdonképpen a dokumentumok beszerzése. Megőrzés A dokumentumok jellemzői eltérőek. Másként kell kezelni egy hanglemezt egy digitális adathordozót és egy könyvet. Egyes adathordozók megőrzése különleges tárolási körülményeket igényelhet. A könyvtár további feladatai:

A könyvtárak csoportosíthatók pl. a fenntartók szerint:  Állami  Önkormányzati  Egyházi  Iskolai  Magán Minősítés szerint :  Nemzeti (A nemzeti könyvtárak általában az összes könyvtár adatait igyekeznek nyilvántartani.)  Tudományos  Nyilvános  Szakkönyvtár  Közkönyvtár

Könyvek elrendezése a kölcsönzőtérben A szabadpolcos anyagok között a szépirodalmi műveket a szerzők vezetéknevének betűrendjében teszik a polcra, míg a szakirodalmat, az ismeretterjesztő műveket témák szerint, a témákon belül pedig szerzői betűrendben csoportosítják. Ha egy könyvnek nincs szerzője, vagy háromnál több szerzője van, a cím kezdőbetűje határozza meg a könyv helyét a polcon. (A címkezdő névelőt figyelmen kívül kell hagyni). Például a világirodalom legszebb versei című kötet V betűnél található, mert a címkezdő névelőt nem szabad figyelembe venni.

Hogy segít nekünk a könyvtár?: Keresőprogrammal pillanatok alatt megtaláljuk a kívánt könyvet A keresőprogram egyre több könyvtár esetében, otthonról is elérhető a NET-en Vörösváron: a weblapon tudunk a könyvtár keresőprogramjába belépni Könyvtárközi keresés: Ha itt nem találjuk meg a keresett dokumentumot, megmutatja, mely könyvtárban érhető el. Hogy segít nekünk a könyvtár?: Keresőprogrammal pillanatok alatt megtaláljuk a kívánt könyvet A keresőprogram egyre több könyvtár esetében, otthonról is elérhető a NET-en Vörösváron: a weblapon tudunk a könyvtár keresőprogramjába belépni Könyvtárközi keresés: Ha itt nem találjuk meg a keresett dokumentumot, megmutatja, mely könyvtárban érhető el.

A könyvekről általában rögzített adatok az adatbázisban Szerző neve A könyv címe Leltári szám Szakjelzet szám ISBN szám (Nemzetközi azonosító kód) A könyv ára A könyv mérete Illusztrációk, mellékletek Kölcsönző neve Kölcsönzés ideje A könyvekről általában rögzített adatok az adatbázisban Szerző neve A könyv címe Leltári szám Szakjelzet szám ISBN szám (Nemzetközi azonosító kód) A könyv ára A könyv mérete Illusztrációk, mellékletek Kölcsönző neve Kölcsönzés ideje

Iskolai könyvtárunkban saját fejlesztésű könyvtári nyilvántartó programot használunk (A nyilvántartást Microsoft Access rendszerben készítettük) Adatbázisunkban a könyvek alábbi adatai szerepelnek: Leltári szám Szakjelzet Raktári szám Cím Szerző Kivevő (kölcsönző neve) Kivétel időpontja Elhelyezés (melyik helyiségben található) Ár

Iskolánk könyvtárkezelő programjának alaptábla nézete:

Milyen feladatokban segít iskolánk könyvtárkezelő programja? Cím vagy a cím néhány betűje alapján megkeresi a kívánt könyvet A szerző neve, vagy első betűi alapján való keresés Kivevő neve szerinti keresés Leltári szám, v. szakjelzet alapján való keresés Teljes listázás Kint levő könyvek listázása

A Magyar Elektronikus könyvtár (mek.oszk.hu) E weblapra lépve nagyon sok irodalmi alkotás elérhető. A főmenüben a keresést használva tudunk a kívánt műhöz eljutni, amely különböző formátumokban letölthető

Könyvtári illemszabályok: Ne hangoskodj, az itt folyó munka csendet igényel Ha válogatsz, és leveszel egy könyvet, ne próbáld a helyére visszatenni, hanem hagyd az asztalon, vagy a kijelölt helyen A könyvtárban étkezni nem szabad Vigyázz a könyvtár rendjére Könyvbe beleírni, firkálni,lapot kitépni nem szabad Tartsd be a kölcsönzési határidőket

0 - Általános művek 1 - filozófia, etika, pszichológia 2 - vallás 3 - társadalomtudományok 4 - üres 5 - természettudományok 6 - alkalmazott tudományok 7 - művészetek, sport 8 - nyelv- és irodalomtudományok 9 - földrajz, történelem, életrajzok Végezetül néhány szó az Egyetemes Tizedes Osztályozásról Az egyes szakterületek közti eligazodást segíti a könyvek ilyen számozással való ellátása, amelynek alapjai a következők:

Minden témakört 10 osztályra, azokat további 10 alosztályra bontják. Pl. a fizika a természettudományon belül a 3-as sorszámot kapta, vagyis minden fizikával foglalkozó könyv ETO-száma 53-mal kezdődik. Ezen belül a mechanika kapta az egyes sorszámot, tehát 531-gyel a mechanikával foglalkozó könyvek kezdődnek.