A környezeti migráció és biztonságpolitika Tálas Péter Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar Stratégiai Védelmi Kutatóközpont.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szíriai menekültek és Magyarország- menekültügyi szemmel
Advertisements

A Turizmus sajátosságai a marketingben
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Az el nem kötelezettek.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Európai Uniós távmunka programok és tredek Wesselényi Andrea
Migránsok Magyarországon LeCiM-projekt.
Campus Hungary A magyar felsőoktatás külföldi népszerűsítését elősegítő program június 15.
1 Klíma-vándorok és a nemzetközi menekültügyi rezsim Tóth Judit (SZTE) 2010.szeptember.
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
A Közel-Kelet és Afrika a világgazdaságban
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
a hidegháború korszaka és a hírszerzés
Vándorlásról összehasonlító tükörben. Folyamat vagy szám? Melegh Attila, Központi Statisztikai Hivatal SEEMIG projektvezető.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
Menekültügyi trendek 2005 és 2010 között Kihívások és a joggyakorlat válaszai Európai Migrációs Hálózat november 8. dr. Tüske Rita.
Munkavállalás az Európai Unióban
NKE Nemzetközi Intézet; Biztonsági kihívások és stratégiai válaszok
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
A népességnövekedés tényezői és következményei
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
MIGRÁCIÓS SZAKIRÁNY Nemzeti Közszolgálati Egyetem
A globális felmelegedéssel kapcsolatos dilemmák és szkepticizmus
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
SZUDÁN A DARFÚRI KONFLIKTUS OKAI ÉS NEMZETKÖZI VONATKOZÁSAI Rémai Dániel 2007 Minden jog fenntartva!
Globalizáció és környezeti problémák
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
MIPEX BEMUTATÓ2015MIPEX BEMUTATÓ2015 A MIPEXBEN ELEMZETT FOLYAMATOK KÖRNYEZETE – A SZÉLESEBB KERET Nagy Boldizsár előadása június 17-én a MIPEX magyar.
A menekült gyermekek alapjogi helyzete Magyarországon
SzéchenyiAkadémia2015SzéchenyiAkadémia2015 VÁNDOROK, KÉNYSZERVÁNDOROK FOGALMAK, NYITOTT HATÁROK, MENEKÜLÉS Nagy Boldizsár előadása a Széchenyi Akadémián.
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
Háttér-képek A migrációról politikamentesen Kerekasztal beszélgetés neves szakértőkkel a közélet legforróbb kérdéséről, a menekülthelyzetről, racionális.
TÉVHITEK, TORZÍTÁSOK, TÓDÍTÁSOK AVAGY A TUDOMÁNY SZENT GYÖRGYE LEGYŐZI A POLITIKAI KOMMUNIKÁCIÓ SÁRKÁNYÁT Nagy Boldizsár bevezető diái ELTE TÁTK Szociális.
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
EURÓPAI ÉS MAGYAR MENEKÜLTÜGY: MÍTOSZOK ÉS VALÓSÁG Nagy Boldizsár előadása a „Világpolitikai kérdések és kihívások, menekültek és a migráció hatása Európára”
Gazdasági indíttatású migráció Latin - Amerikában Karlik Andrea A Világgazdaság fejlődésének kérdései Gyak.
 Bevezetés  India és közvetlen környezete  Arab-félsziget  Észak-Afrika  Kelet-Afrika  Egyéb afrikai területek.
Civil és állami partnerek együttműködése a kísérő nélküli kiskorúak érdekében SUBTITLE.
Arab diktatúrák megdöntése Farkas Bertalan Politikai földrajz és globalizáció
Menekültválság Délkelet- Ázsiában Szakáli Máté február 26. Iszlám és migráció IV: Migráció az iszlám világon belül.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyarország: ütköző- és konfliktusterület a migráns-kibocsájtó és befogadó térségek között Hajdú Zoltán MTA KRTK RKI.
VeloREX adventure 3 whells, km, 2 people. Magamról: Pulay Sándor 1971-ben születtem Komárnóban /Révkomárom/ 1989-ben végeztem vas és fémszerkezeti.
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
KLÍMAMIGRÁCIÓ A KÖZEL-KELETEN – KIVÁLTÓ OKOK ÉS VÁRHATÓ HATÁSOK Szigetvári Tamás, MTA KRTK tudományos főmunkatárs.
Európai bevándorlás: Kik jönnek, honnan és miért? Szanyi Miklós MTA KRTK Világgazdasági Intézet.
Éhező kontinens Készítette:Turcsányi Kristóf. Afrika A világmásodik legnagyobb kontinense Több mint egy milliárdan élnek itt Országai a legszegényebbek.
Dr. Vadasi Vivien BM, Európai Együttműködési Főosztály A migráció és mobilitás átfogó megközelítése az Európai Unióban (GAMM) Az Európai Unió Menekültügyi,
A nemzetközi migráció globalizálódása
A nemzetközi migráció globalizálódása
Földünk népessége.
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
Modernkori népvándorlás, avagy a migráció komplex megközelítése
AFRIKA Gazdasága Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Nemzetközi migráció globalizálódása
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Miért éppen a Közel-Kelet?
Kereskedelmi útvonalak Az ókorban
Helyzetjelentés a menekültkérdésről:
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Afrika népességfejlődése között
Délkelet – Ázsia országai
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
Globalizáció.
Előadás másolata:

A környezeti migráció és biztonságpolitika Tálas Péter Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar Stratégiai Védelmi Kutatóközpont

Az előadás vázlata A migrációs fogalmakról Miért, honnan és kik jönnek ma… …és kik fognak még jönni? A környezeti migráció elsődleges okai Lesznek-e környezeti migránsok/menekültek? Van-e kiút a menekültválságból?

MIGRÁCIÓ NemzetköziOrszágon belüli RegulárisIrreguláris A jogszabályoknak megfelelő, egy évnél hosszabb távollét/jelenlét Illegális vándorlás Kényszervándorlás Munkavállaló, családegyesítő, diák, nyugdíjas, etc. (Regular migrant) Illegális (dokumentumok nélküli) külföldi (Undocumented foreigner) Menekült (Refugee) Belső menekült (otthonából elűzött) (Internally displaced person, IDP)

Miért, honnan és kik jönnek ma…? Miért? 1. Nem sikerültek az államépítési kísérletek (Afganisztán, Irak); 2. Összeomlottak azok a rendszerek, amelyek korábban „hullámtörőként” működtek (Tunézia, Líbia); 3. Szíriai és iraki polgárháború, az ISIS előretörése (ma már Szíria egyharmadára szorult vissza az Asszad rendszer); 4. Túl hosszú ideje tart a szíriai polgárháború ( ) és nem jelenleg remény sincs a lezárására; 5. Tucatnyi menekülésre okot adó konfliktus Európa szomszédságában

Miért, honnan és kik jönnek ma…? Honnan és kik? A jelenlegi menekülthullámmal többségében háborús és polgárháborús menekültek jönnek (Szíria, Afganisztán, Eritrea), kisebb mértékben szociális menekültek (Koszovó, Pakisztán, Nigéria, Elefántcsontpart) Döntően a helyi középréteg, a besorozás elől menekülők – fiatal egyedülálló férfiak –, illetve a családok akiknek menekülniük kellett Akiknek vannak Európai kapcsolataik Fontos: a szíriai menekültek töredéke indul el Európába

…és kik fognak még jönni? Kik jönnek/jöhetnek még? Gazdasági és szociális migránsok Az afrikai demográfiai boom migránsai (2030-ig +500 millió fő)

…és kik fognak még jönni? Kik jönnek/jöhetnek még? Gazdasági és szociális migránsok Az afrikai demográfiai boom migránsai (2030-ig +500 millió fő) A klímamigránsok és klímamenekültek A mostani csak a kezdete a migrációs nyomásnak

A környezeti migráció okai A környezeti migráció történelmi kategória Az emberi evolúciós fejlődésben is meghatározó a szerepe A 4-8. századi népvándorlás egyik fontos oka A szíriai válságban és az arab tavasz eseményeiben is szerepe van 0,8 fokkal nőtt az átlaghőmérséklet aszály között Egyes területeken elpusztult a terményeknek 75%-a, a haszonállatok 85%-a 800 ezer ember kényszerült a városokba The Arab Spring and Climate Change Center for American Progress, The Arab Spring and Climate Change

A környezeti migráció elsődleges okai „Vízhiány” Aszály (Az 1930-as „por-medence” idején közel 3 millió oklahomai hagyta el a nagy déli síkságokat és sokuk Kaliforniába menekült) Elsivatagodás (A föld területének kb. 20%-át, 100 országot, 80 millió embert érint) „Vízbőség” Tengerszint-emelkedés (+1 m a Bangladesh rizsföldek 50%-át, 40 millió embert érintene. Kína, India, Indonézia, Pakisztán, Fülöp-szigetek, Dél- Korea, Thaiföld, Vietnam) Monszun (Afrika, Észak-Amerika, Ázsia, Ausztrália) Extrém éghajlati viszonyok, környezeti katasztrófák Hurrikánok, cunami, földrengés

Lesznek-e környezeti migránsok/menekültek? Környezeti migránsok kategóriái (Nemzetközi Migrációs Szervezet – IOM) Környezeti vészhelyzeti migránsok (Environmental emergency migrants): akik átmenetileg menekülni kényszerülnek (pl. hurrikán, cunami, földrengés) Környezeti kényszermigránsok (Environmental forced migrants): akik a romló környezeti feltételek miatt menekülnek (pl. erózió, tengerszint-emelkedés) Környezet által ösztönzött migránsok, környezetváltozás miatti gazdasági migránsok (Environmental motivated migrants, environmentally induced economic migrants): akik a jövőbeni problémák miatt migrálnak (pl. elsivatagosodás, aszály)

Lesznek-e környezeti migránsok/menekültek? Vitapont: lesznek-e környezeti migránsok/menekültek? 1. lesznek 2. nem lesznek, mert a környezetváltozás helyi konfliktusokhoz vezet, így már politikai és háborús menekültek lesznek

Van-e kiút a menekültválságból? Csak Európa-szintű, komplex, összehangolt és egyidejű cselekvés 1. A kibocsátó országok helyzetének, konfliktusainak megoldása (Európa biztonságteremtő szerepvállalása) 2. Az európai menekültjog felülvizsgálata (Dublin IV) 3. A konfliktus zóna szomszédságában lévők támogatása (a környező országok menekültügyi rendszereinek támogatása a megtartás érdekében) 4. A tranzit-országok együttműködésre kényszerítése (legyen politikai kritérium a menekültügyi együttműködés) 5. EU oltalmi övezetek létrehozása a Schengenen kívül 6. Hatékony határvédelem 7. Az befogadottak integrációjának javítása

Köszönöm a figyelmet!