A DIGITÁLIS HANG Mi a hang? A hang valamilyen rugalmas közegben terjedő rezgéshullám ami az élőlényekben hangérzetet kelt. A hang terjedési sebessége.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Nagy Balázs
Advertisements

A hangtan Az akusztika Lingvay Dániel XI. oszt.
Jelátalakítás és kódolás
Jelátalakítás és kódolás
Informatikai alapismeretek Hardver
Shannon Tétel A sávszélesség egy négy pólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető jelentőséggel bír több területen, legfontosabbak ezek.
Hang- és videotechnika Bevezetés
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Házman DIGITÁLIS BESZÉDJEL ÁTVITEL.
Szélessávú jelfeldolgozás kihívásai Készítette : Fürjes János.
Információ és közlemény
Az analóg jelek digitalizálása, az ADC-k típusai működésük.
A fejhallgatók története
Hang és fény (Akusztika, fénytechnika)
Segédlet a Kommunikáció-akusztika c. tárgy tanulásához
Hang és fény (Akusztika, fénytechnika)
Tartalom Klasszikus hangtan
Mintavételezési frekvencia
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
Analóg jelek digitalizálása
Analóg és digitális jelek
Hangok összetétele egyszerű harmonikus rezgés (tiszta hang):
3. óra Kódok, adatok.
MULTIMÉDIA ELEMEI.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Hangtechnika I. 5-8 Schiffer Ádám
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
Audióállományok.
Mai számítógép perifériák
A mikrofon -fij.
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Spisák 1. példa Beszéd 4,5 s hosszú.
22. Távközlő Hálózatok előadás nov Az információközlő hálózatok alapismeretei 2 Az információközlő hálózati technológiák áttekintése 3.
A hangerősség Hlasitosť
Informatika.
Adatábrázolás, kódrendszerek
Hallási illúziók 1 Bőhm Tamás
Balaton Marcell Balázs
Analóg digitális átalakítás
Hangtechnika.
Hangszerkesztés elmélet
A hang digitalizálása.
Kommunikációs Rendszerek
Szabályozási Rendszerek 2014/2015, őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
Kollárné Hunek Klára, Stefler Sándor, Török János, Viczián Gergely
Adatátvitel elméleti alapjai
A DIGITÁLIS HANG.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Hangtechnika alapok Petró Zoltán 2004 KI.
FARKAS VIVIEN. MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési.
Digitális audio tömörítése, hangfájlformátumok
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Multimédia az interneten Papp Szabolcs 2009.
Mechanikai hullámok.
Mészáros István. Átviteli rendszerek 1Mészáros István Átviteli módok - szimplex (egyirányú) - félduplex (kétirányú, de váltogatva) - duplex (kétirányú)
Hangtan.
A címben feltett kérdésre több válasz is lehetséges, egyszerűen mondhatjuk azt is, hogy „hang az, amit hallunk” – ezzel nem is járunk messze az igazságtól,
Mechanikai rezgések és hullámok
Mintavételezési frekvencia A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési gyakoriság (angolul:
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Összefoglalás Hangok.
Multimédia.
Telekommunikáció Mészáros István Mészáros István
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához VIHIAV 035
HANG Multimédia tananyag Huszár István.
Hangtan.
Emisszió források 1/15. ML osztály részére 2017.
A hang digitalizálása.
A számítógép működésének alapjai
Hangtani alapfogalmak
Digitális hangtechnikaH
Előadás másolata:

A DIGITÁLIS HANG

Mi a hang? A hang valamilyen rugalmas közegben terjedő rezgéshullám ami az élőlényekben hangérzetet kelt. A hang terjedési sebessége normál páratartalmú +15 o C hőmérsékletű levegőben 340 m/s. A hangsebesség függ az átvivő közeg sűrűségétől és rugalmasságától. Jele: c; Mértékegysége: m/s A frekvencia egysége a Hertz (Hz) 1Hz= 1 periódus /sec

A hang jellemzői Csillapodó rezgőmozgás Tiszta és összetett hang

A HANGÁTVITELI LÁNC ERŐSÍTÉS VISSZAALAKÍTÁS ÁTALAKÍTÁS Elsődleges: mikrofon Másodlagos: analóg lemezjátszófej magnófejek - R-DAT foto-optikai- CD-lejátszó Feszültség és/vagy teljesítmény növelése A hang hallhatóvá tétele Hangsugárzók: hangfal hangdoboz hangoszlop fejhallgató ZAVARÓ JEL

JEL - ZAJ VISZONY Az átviteli csatornán a hasznos jel mellett megjelenő zavaró jel. A hasznos és a zavaró jel viszonyát JEL-ZAJ viszonynak nevezzük. OKA: az elektromos alkatrészek zajfeszültsége HiFi jel zaj-viszony: 46dB

DINAMIKA Valamely átviteli csatorna dinamikáján a kifogástalanul reprodukálható kimenőjel maximális értékének és a még zajmentesnek érzékelt kimenőjel maximális értékének a viszonyát értjük. A dinamikát felülről a maximális kivezérelhetőség, alulról pedig a rendszerzaj szabályozza.

8 Hangintenzitás A hang, mint fizikai inger erősségének jellemzői.  Hangintenzitás A hang terjedési irányára merőleges, egységnyi felületen, időegység alatt áthaladó hangenergia értéke. Jele: IMértékegysége: W/m 2 Intenzitási alapszint: I 0 = W/ m 2 Csendes beszéd: W/m 2 Kiabálás: W/m 2 Halk erdei zajok: W/m 2 Zongora (max): W/m 2 Légó sziréna: 10 2 W/m 2 Lökhajtásos repülő: 10 5 W/m 2

AZ EMBERI FÜL HALLÁSÁTFOGÁSA Hallásküszöb: valamely adott frekvenciájú tiszta hang azon legkisebb nyomásértéke, amely egy normális hallású ember hallószervében a hang érzetét kelti. Fájdalomküszöb : egy adott frekvenciájú tiszta hang azon legnagyobb nyomásértéke, amelyet normális hallású ember még fájdalom nélkül el tud viselni.

A DIGITÁLIS JEL JELLEMZŐI A digitális jel impulzusok sorozatából áll, szemben az analóg jel időben folytonos jellegével. A hőmérséklet és tápfeszültség ingadozásra érzéketlen; Érzéketlenebb az átviteli csatorna zajai iránt; Nagy jelátviteli sebesség; Tetszőleges számú minőségromlás nélküli másolási lehetőség; Nagyobb jel-zaj viszony és dinamikatartomány; Nincs jeltorzulás ELŐNYEI:

A DIGITÁLIS JEL JELLEMZŐI HÁTRÁNYAI: A digitális jel érzékeny az adatvesztésre – javító áramkörök használata A jelfeldolgozást végző áramkörök bonyolultak

A SZÁMÍTÓGÉP HANGJA A számítógép részt vesz a hangok rögzítésében tárolásában előállításában. A digitalizálás minőségét két tényező határozza meg: mintavételi frekvenciamintavételi frekvencia minta mérete (a felbontás minősége)minta mérete (a felbontás minősége) 8 bit 16 bit szintre bontja a hangot 1 V körüli analóg jelet részre azaz 0, V-ra bont fel!

A HANGDIGITALIZÁLÁS FOLYAMATA PCM (Pulse Code Modulation): az analóg jelet időben diszkrét impulzusok sorozatává alakítják. Az amplitúdóértékek információ- tartalmát binárisan kódolt kódszó-sorozatok hordozzák. Mintavétel Analóg - digitális átalakítás KódolásSávhatárolás Analóg jel PCM jel

SÁVHATÁROLÁS A mintát az analóg hangjelből a azonos időközönként kell venni. 3 bites rendszer esetén az analóg jel feszültségét 2 3 azaz 8 részre bontjuk a függőleges tengelyen, 16 bit esetén 2 16 azaz részre bontjuk 1 mp alatt. Ezek lesznek a kvantálási lépcsők Minél többfelé osztjuk az analóg jel feszültségét, annál pontosabban tudjuk rekonstruálni az A/D átalakítás során.

A DIGITÁLIS JELÁTALAKÍTÁS LÉPÉSEI Shanon-féle mintavételi tétel (1948) : A digitális jelsorozatból akkor lehet az eredeti jelet veszteség nélkül visszaállítani, ha a mintavételi frekvencia értéke f m legalább kétszerese az analóg jelben előforduló legnagyobb frekvencia f max értékének MINTAVÉTELEZÉS f m = vagy > 2 f max Az emberi fül hallástartománya: 16 Hz Hz A HiFi norma átviteli frekvenciája: 20 Hz Hz X 2,2 +100= Hz (44,1 KHz)

A/D ÁTALAKÍTÁS, KVANTÁLÁS Az amplitúdóminták bináris kódszavakhoz való hozzárendelését nevezzük kvantálásnak. A mintavétel során, az amplitúdóminták végtelen sok értéket vehetnek fel. Az A/D átalakító a még analóg jelet a kimenetén meghatározott számú bináris adattá alakítja át. Minél több a kvantumlépcső, annál hosszabbak a kódszavak, annál pontosabb lesz az analóg jel rekonstrukciója.

A DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSEI Decimális kód Bináris kód

DIGITÁLIS HANGFORMÁTUMOK.MP3: MPEG Audio Layer 3, 12:1 tömörítési ráta.WAV: Windows alatti hangformátum. A mintavételi frekvencia Hz, Hz, 44100Hz, a minta mérete 8-16 bit.MID: MIDI (Musical Instrument Digital Interface)hangformátum. MIDI -szekvenszer program és hangkártya segítségével lehet több csatornán hangot előállítani.AU: UNIX alatti hangformátum, 8-16 bit-es.VOC: a Creative Labs. fejlesztette ki. DOS alatti hangformátum.

A hangkártyák felépítése DAC/ACD ISA/PCI S/PDIFFM szint memhullámt Analóg erősítő DSP CD bemenet MIDI

A hangkártyák felépítése