SZILÁRD LEÓ (1898. FEBRUÁR 11. – 1964.MÁJUS 30.) KÉSZÍTETTE: RAJ NIKOLETT 11.C.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Atombomba A hasadó bombában ugyan az játszódik le, mint a reaktorban, azzal a különbséggel: nincs szabályozás, nincs hűtés. A bomba működésének feltétele,
Advertisements

A maghasadás és a magfúzió
Teller Ede ( ) „A biztonság bizonytalansága” Nagy magyarok a természettudományban.
Magfizikai kísérletek és a chicagoi fél watt
Radioaktivitás és atomenergia
Energia a középpontban
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Atomenergia-termelés
Súlyos üzemzavar Pakson
Az első atombombák, Hiroshima, Nagaszaki
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
A nukleáris energia Erdős-Anga János.
Atomenergia felhasználása
A Hidrogénbomba Varga Tamás NBKS0031ÁÓ.
és gyakorlati alkalmazásai Energetikai Szakközépiskola, Paks
ÁLTALÁNOS GÉPTAN Előadó: Dr. Fazekas Lajos.
Neumann János szerepe a számítástechnika történetében
Winston Churchill Készítette: Bosits Dorina 8.o.  Született: 1874 London  Meghalt: 1965 London  2-szer lett miniszterelnök  Felesége:  Felesége:
Teller Ede.
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Atomfegyverek működése Hatásai
Magfúzió.
Maghasadás és láncreakció
Az atomerőművek.
Fekete István január 25. – június 23..
A stabil izotópok összetartozó neutron- és protonszáma
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Az atommag 7. Osztály Tk
Albert Einstein (Ulm, Württemberg, Németország, március 14
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Atomerőművek Energiatermelés és Környezetvédelem.
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
A maghasadás és a láncreakció
Szilárd Leó. Tartalom jegyzék Életének kezdete Élete az országokban Németország Anglia Amerika Későbbi tevékenységei.
Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c. Hermann Ludwig von Helmholtz  augusztus 31.-én Potsdamban született  szeptember 8.-án Charlottenburgban.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Atommaghasadás,Láncreakció
Nikolausz Kopernikusz
Rendszerek energiaellátása
Pálkövi Botond Az Atombomba.
William Thomson (Lord Kelvin)
Készítette: Prumek Zsanett
Làncreakcio ès felezèsi idő
RAdiOaktivitás, nukleáris energia
Az atom reaktor Készítette: Torda Livia II/6.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
 Lucille Philips  Melville Feynman  New York  125 Pont  Tudomány iránti érdeklődés  Matematika Bajnokság.
Nikola Tesla és Guglielmo Marconi találmányának összehasonlítása Készítette: Káldi Laura, Bujdosó Bianka.
SZABÓ LŐRINC Miskolci híresség. ÉLETRAJZI ADATAI ▪ Teljes neve: Szabó Lőrinc József ▪ Született: Miskolc, március 31. ▪ Elhunyt:Budapest,Józsefváros,
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
FRITZ STRASSMANN ÓCSAI RÉKA 11/A. Boppard, Németország, febr ápr. 22. Fizikus, vegyész.
Gábor Dénes KEREKES EVELIN 12.C. A fizikusról Születési név: Günszberg Dénes Született: Budapest, Terézváros, június 5. Elhunyt: London, február.
Nagy magyar tudósok Neumann János ( ) „Neumann észjárását ismerve néha eltűnődöm, hogy nem egy magasabb rendű faj egyik képviselőjével állok-e.
  Würzburg, december 5. – München, február 1.  Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik megalapítója. Munkássága a modern fizikában,
Atombombák és atomreaktorok
Teller Ede
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Láncreakció A láncreakció általánosan események, folyamatok gyors egymásutániságát jelenti, amiben egyetlen esemény sok egyéb, általában a kiváltó okhoz.
Professzor Ujvárosi Miklós életútja és munkásságának hatása
Érettségi feladatok Függvények Készítette: Kovács Árpádné MJ
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
ATOMMAGFIZIKA Chadwick Marie Curie Becquerel Szilárd Leó Teller Ede
Érettségi feladatok Függvények Készítette: Kovács Árpádné MJ
A maghasadás és a magfúzió
Nukleáris energia alkalmazásai
Rendezte: Dr. Németh Antal
Érettségi feladatok Függvények Készítette: Kovács Árpádné MJ
Galileo Galilei Készítette: Bezalló Adorján Nagy Árpád.
Előadás másolata:

SZILÁRD LEÓ (1898. FEBRUÁR 11. – 1964.MÁJUS 30.) KÉSZÍTETTE: RAJ NIKOLETT 11.C

TARTALOM Életrajz Jellemzése A szabályozott láncreakció A hasadásos bomba Művei Emlékezete Források

ÉLETRAJZ I. Eredeti születési név: Spitz Leó Budapest, Terézváros, február 11. – La Jolla, Kalifornia, május 30. Magyar származású amerikai fizikus Édesapja: Spitz Lajos sikeres mérnők Édesanyja: Vidor Tekla Érettségi: budapesti VI. kerületi Reálgimnázium Műegyetem 1917: behívják az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregébe tüzérnek Tanulmányai a világháború miatt nem fejezte be Tanácsköztársaság leverése1919. dec. emigrálberlini Műegyetem 1929: figyelemreméltó dolgozata: Entrópiacsökkenés termodinamikai rendszerben intelligens lény hatására c. Modern informatika kiindulópontja

ÉLETRAJZ II. 1933: Hitler hatalomra jutása miatt Berlinből Angliába utazik 1934: elmélete: maghasadással neutronkibocsátás is jár neutron által kiváltott nukleáris láncreakciót tartalmazó leirat, szabadalmaztatta a Brit Admiralitásnál 1942: első atomreaktor megépítésében vesz részt Fermivel december 2-án, Fermi, Szilárd és munkatársai bemutatták az első nukleáris láncreakciót a Chicagói Egyetemen 1961-ben a Humán Irodalomtudományok tiszteletbeli doktorává avatták a Brandeis Egyetemen Kezdeményezésére hívta föl Roosvelt elnök figyelmét Einstein az uránhasadás katonai felhasználásának lehetőségére (1939), ill. az atombomba bevetésének szükségtelenségére (1945). Később főként biofizikával foglalkozott. Az első, aki felismerte, hogy a nukleáris láncreakció (és ezzel az atombomba) létrehozható.

JELLEMZÉSE Energikus kutató. David Hawkins professzor szerint naponta legalább húsz új ötlettel állt elő, amelyek igen képtelenül hangzottak, de ha havonta legalább egy igazán használható akadt közülük Megrögzött agglegény, de 1951-ben megházasodott, felesége: Gertrud Weiss-szel

A SZABÁLYOZOTT LÁNCREAKCIÓ Nyomott vizes reaktor A láncreakciónak és a következtében felszabaduló hatalmas energia hasznosításának két lehetséges módja van. A hasadásos reaktorokban a láncreakció ellenőrzött formában zajlik és hőenergia termelésére használják. A keletkező hő segítségével áramot termelnek. A másik felhasználás a hasadásos bomba (atombomba). A hasadásos reaktorokban a láncreakció megvalósításához a következő feladatokat kell megoldani: Dúsítás: a megfelelő fűtőanyag (hasadó anyag) előállítása. Lassítás: a maghasadáskor keletkező gyors neutronokat le kell lassítani, hogy újabb hasadást tudjanak előidézni. Reflektor: meg kell akadályozni, hogy a neutronok kiszökjenek a reaktorból. Szabályozás:a hasadást előidéző neutronok számát szabályozni kell, hogy a reaktor nehogy fölrobbanjon. Hűtés: a reaktort hűteni kell, nehogy túl melegedjen.

A HASADÁSOS BOMBA A hasadásos bombában (atombomba) a láncreakció ellenőrizetlenül zajlik. Létrehozásához a kritikus térfogatnál (kritikus tömeg) nagyobb térfogatú hasadóanyag szükséges. Ez az urán esetén körülbelül 10 cm átmérőt jelent. A kritikus térfogat az a térfogat, amelynél a hasadáskor keletkező neutronok már nem szöknek el mielőtt újabb hasadást okoznának. Ha ennél a térfogatnál nagyobb térfogatú hasadóanyagot lassú neutronokkal bombáznak, abban beindul a szabályozatlan láncreakció, bekövetkezik a robbanás.

Fermi és Szilárd szabadalma a „neutronos reaktorra”

MŰVEI Javaslatokat tett a nukleáris kor túlélésének szabályaira a „How to Live with the Bomb and Survive” (1960) című munkájában. Novelláskötetet írt „A delfinek hangja” címmel (The Voice of the Dolphins – 1961). Egy másik szatirikus művében a tudomány túlszervezését gúnyolja ki.

EMLÉKEZETE Hold túlsó oldalán egy holdkráter viseli a nevét. Az október 24-én két magyar csillagász (Sárneczky Krisztián és Szabó Gyula) által fölfedezett kisbolygót Szilárd Leóról nevezték el (38442 Szilárd). A Manhatten-projektről szóló "A Nap" (Day One, 1989) c., Emmy-díjas filmben alakja főszereplőként tűnik fel. Az Amerikai Fizikusok Társasága róla nevezett el egy díjat. A Magyar Nukleáris Társaság Szilárd Leó Díja. Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj.

FORRÁSOK leo leo lancreakcio lancreakcio szabalyozott-lancreakcio szabalyozott-lancreakcio hasadasos-bomba hasadasos-bomba