VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 6. VÁKUUMMÉRŐK TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 projekt „Ágazati felkészítés a hazai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szilícium plazmamarása Készítette: László SándorBolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely Tanára:Szász ÁgotaBolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely.
Advertisements

SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
IV. fejezet Összefoglalás
A folyadékok nyomása.
A hőterjedés alapesetei
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Az elektron szabad úthossza
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldolgozás tudománya)
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldologozás tudománya)
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
HIDRAULIKA Hidrosztatika.
Sugárzás-anyag kölcsönhatások
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
FIZIKA A NYOMÁS.
Hőtan.
Villamos tér jelenségei
Szemcsés anyag, ha folyik...
LÉGCSATORNA HÁLÓZATOK MÉRETEZÉSE
Készítette: Ónodi Bettina 11.c
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Röntgen cső Anód feszültség – + katód anód röntgen sugárzás
A negyedik halmazállapot: A Plazma halmazállapot
Villamosságtan 1. rész Induktiv úton a Maxwell egyenletekig
Az atommag alapvető tulajdonságai
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A FONTOSABB MÓDSZEREK:
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Villamos töltés – villamos tér
HŐMÉRSÉKLETMÉRÉS Udvarhelyi Nándor április 16.
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 11. CSIGAVONALAS (SCROLL) SZIVATTYÚ TISZTÍTÁSA TÁMOP C-12/1/KONV
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 15. ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés.
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 12 ÓRÁS KURZUS TANANYAGA KÉPZŐK KÉPZÉSÉRE TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 2. PIRANI VÁKUUMMÉRŐ MEGISMERÉSE, BEÁLLÍTÁSA, MŰKÖDTETÉSE TÁMOP C-12/1/KONV
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 1. A GÁZ MENNYISÉGÉT, ÁLLAPOTÁT MEGHATÁROZÓ FIZIKAI MENNYISÉGEK ÉS MÉRTÉKEGYSÉGEIK. HALMAZÁLLAPOTOK.
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 6. VÁKUUMMÉRŐK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő.
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 6. VÁKUUMMÉRŐK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 13. SZÁMÍTÁSI GYAKORLAT TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
2014. április 16. Udvarhelyi Nándor NYOMÁSMÉRÉS. Nyomás: Definició: A nyomás egy intenzív állapothatározó, megadja az egységnyi felületre merőlegesen.
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 12. NYOMÁSMÉRÉS EGY FORGÓLAPÁTOS SZIVATTYÚVAL SZÍVOTT CSŐ KÉT VÉGÉN KÜLÖNBÖZŐ.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Korszerű anyagok és technológiák
Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen
Nyomásmérés és nyomásmérő eszközök
VákuumTECHNIKAI ALAPISMERETEK
Áramlástani alapok évfolyam
Bohátka Sándor és Langer Gábor
Hősugárzás.
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
Automatikai építőelemek 6.
Automatikai építőelemek 2.
Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,
Automatikai építőelemek 3.
Automatikai építőelemek 2.
Automatikai építőelemek 7.
Automatikai építőelemek 6.
Hőtan.
Előadás másolata:

VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 6. VÁKUUMMÉRŐK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"

6. VÁKUUMMÉRŐK (ÖSSZNYOMÁSMÉRŐK – VACUUM GAUGES) Bourdon-csöves vákuummérő a. ábra. Bourdon-csöves vákuummérő [OL2]. A Bourdon-csöves vákuummérő hajlított, rugalmas csövének külső ívén a felület nagyobb, mint a belső íven. A cső belsejében a mérendő nyomás (p m ), kívül a környezeti nyomás (p körny ) uralkodik. A két nyomás különbségével arányos erő ébred a cső felületén. Mivel a külső ív felülete nagyobb a belső ívénél, ezért az eredő erő a hajlított csövet kiegyenesíteni akarja (p m > p körny ) vagy tovább hajlítani (p m < p körny ). A precíziós Bourdon-csöves vákuummérőkben spirál alakban feltekert csöveket használnak. A referencia nem a környezeti nyomás, hanem a mérő spirállal azonos méretű másik spirált alkalmaznak egy jól szabályozott referencia-nyomással. A két spirál elmozdulásának különbségét viszik a kijelzőre. A pontosság a hőmérséklet stabilizálását is megkívánja.

Zárt terű (kapszula) vákuummérő a. ábra. A zárt terű vákuummérő érzékelője Kapacitás vákuummérő (capacitance gauge) Párhuzamos lemezek alkotta kapacitás változásának mérésével nagyon érzékenyen és pontosan tudjuk mérni a lemezek távolságának változását. (6.1.1.) Az A felületű, d távolságú lemezek C kapacitása faradban (F): ahol ε 0 a vákuum dielektromos állandója (8,85∙ F/m), ε r a lemezek közötti anyag relatív dielektromos állandója. Egy nem túl drága eszközzel 3∙ F kapacitást még tudunk mérni. (Ha a reálisan megvalósítható vákuummérő 15 pF kapacitása egy 10 MHz rezonanciafrekvenciára hangolt LC-kör kapacitása, akkor az éppen érzékelhető 3∙ F kapacitásváltozás 10 Hz-cel változtatja meg a rezonanciafrekvenciát. Ez detektálható.) A (6.1.1.) egyenletből a távolság változása (δd) kifejezhető a kapacitásváltozással (δC): Az említett példában ez azt jelenti, hogy δC = 3∙ F érzékelésével a membrán 3∙ m mértékű behajlását tudjuk érzékelni, ami kb. egy atom mérete!!! Különlegesen érzékeny eszközről van szó. (6.1.2.)

A 4,5 mm átmérőjű golyót 425 s -1 fordulatszámra pörgetik fel ( ábra). A golyó a vízszintes síkban elhelyezett (az ábrán nem látható) két érzékelő tekercsben áramot indukál. A forgató erőt egy adott pillanatban megszüntetik. A gázok belső súrlódása következtében a magára hagyott golyó fordulatszáma csökken  a körülvevő gáz nyomásától függő mértékben. A forgás lassulását a mérőtekercsben indukált árammal érzékeljük. [W1] szerint a nyomást a fordulatszám relatív csökkenéséből a összefüggésből számolhatjuk ki, ahol p a gáz nyomása, r a golyó sugara, ρ a sűrűsége, a gázrészecskék átlagsebessége (gázfajtától és hőmér- séklettől függ), a p a gázrészecske és a golyó felülete közötti tangenciális impulzusátadás valószínűsége (amely meghatározza a golyó és a gáz közötti súrlódást), f a golyó forgási frekvenciája. a p függ a gázfajtától, de ha megelégszünk 3%-os mérési pontatlansággal, akkor a p = 1 érték alkalmazható. Pontosabb méréshez ismernünk kell a gázok fajtáit is. Ha a golyót kalibráljuk (pontosabb méréshez a gázkomponenseket is meghatározzuk), akkor kalibrációs transzfer standardként használhatjuk. A vezérlés és jelfeldolgozás a beépített mikroszámítógéppel történik. Nagyobb nyomáson 5, kis nyomáson 40 s-ig tart egy lassulás mérése VISZKOZITÁSON ALAPULÓ (FORGÓGOLYÓS) VÁKUUMMÉRŐ

ábra. Forgógolyós vákuummérő elrendezése. 1: inhomogén mágneses terű golyó, 2: mérőcső, 3: állandó mágnesek, 4: két tekercs a függőleges stabilizációra (a vízszintesre való nem látszik), 5: négy meghajtó tekercs (csak kettő látszik), 6: vízszintező, 7: csatlakozó perem a vákuumrendszerhez (OL1). A forgógolyós vákuummérővel nem kizárólag csak nyomás mérhető, hanem a gázok kinetikus elméletében használt más mennyiségek is, pl. közepes szabad úthossz, monoréteg-idő, részecskeszám-sűrűség és felületi ütközési gyakoriság is.

Nyitott végű folyadékoszlopos nyomásmérő (U-csöves manométer) - A nagy pontosságú műszerek elsődleges nyomás-standardként is szolgálnak (pl. Japán standardjának pontatlansága 100 Pa-nál kb. 0,4 Pa). - A leolvasási módszer csak akkor meghatározó, ha a meniszkusz reprodukálhatóan, ugrások nélkül áll be (tisztaság!). - Tisztaság: desztillált higany; tiszta üvegcső (króm-kénsavas, illetve hidrogén-fluoridos mosás. - A csőben 14 mm átmérő alatt kapilláris hatás. - A Hg mérgező, gőznyomása 20  C-on 1,6  mbar, csapdázni kell. - Sztatikus nyomások mérésére alkalmasak. - Korlátozott pontosságú változatai: átlagos laboratóriumi gyakorlatban; - Nagy pontosságúak – az elv egyszerűségének dacára – csak igényes laboratóriumokban, a művelet munkaigénye és körülményessége miatt. (6.3.1.) (6.3.1.) egyenlet levezetése: ábra. Nyitott végű folyadékos nyomásmérő elve.

A folyadékoszlopos manométer leolvasási pontosság növelése döntéssel: ha a manométer szára θ szöggel hajlik a vízszintes síkhoz, és a Hg-oszlop hossza ℓ, akkor a h szintmagasság: h = ℓ∙sin θ. Akár 10-szeres pontosság, ha h helyett ℓ-t olvassuk le. A nyitott végű higanyos nyomásmérővel jól mérhető standard atmoszféra (1 atm) értéke megegyezés szerint pontosan Pa = 1,01325 bar. ℓ h Θ

ábra. McLeod vákuummérő elrendezése négyzetes skálával (a.) és lineáris skálával (b.). Kompressziós térfogat: V = V 0 + S 1 + V'; a K 1 és K 2 kapillárisok keresztmetszete azonos, A K. a) p' =  g  h+p; V' = hA K pV = p'  V' pV = (  g  h + p)  h  A K = =  g  h 2 A K + p  h  A K Ha hA K << V, akkor ( ) A McLeod vm. mérési tartománya mindkét skálával: 10 – mbar. ha V’<<V, akkor ( ) Kompressziós (McLeod típusú) vákuummérő

A gázon át történő hővezetés nyomásfüggése csak akkor alakulhat ki, ha a gázmolekulák keveset ütköznek egymással, azaz nagyobb a szál és a fal távolságánál (, ez érvényesül kisebb nyomáson). E viszonylagosság miatt a mérőcső méreteinek csökkentésével nagyobb nyomáson is teljesül a feltétel, azaz nagyobb nyomáson is mérő vákuummérőt kapunk. A mai Pirani vákuummérők néhány 100 mbart már mérni tudnak – bár itt a skála már messze nem lineáris. A legkisebb méretet – a legnagyobb mérési felső határt – a szilárdtest Piranikkal lehet elérni. Kiegészítés a Vákuumtechnika ábrájának magyarázatához: Nagy nyomáson a közepes szabad úthossz ( ) nagyon kicsi (levegőre: 1 mbar-nál 0,066 mm, 100 mbar-nál 0,66 μm). A fűtött szál és a mérőcső hideg fala között a gázrészecskék nagyon sokszor ütköznek, a szállított hőmennyiség-áram már nem függ a részecskeszám- sűrűségtől, azaz a nyomástól Pirani vákuummérő

A Pirani alsó méréshatárának csökkentése: - a mérőcső hőmérsékletváltozásának elektronikus kompenzációjával; - a fűtött szál átmérőjének csökkentésével – a kisebb felületről kisebb a sugárzási veszteség, de a végeken való hővezetés is csökken. A Pirani felső méréshatárának növelése: - a méretek csökkentésével (l. a ábrához fűzött magyarázatot); - a hőáramlás (hőkonvekció) növelésével (konvekciós Pirani): nagyobb nyomáson a nyomással valamennyire arányos gázáramlásos hőelvezetés is hozzájárul a hőveszteséghez. Ez a konstrukció csak vízszintes helyzetben hatásos! Egy ilyen Pirani vm. méréshatára: 1,3x10 -3 – 1300 mbar, felbontása: a dekád 1%-a [MKS1]. Szilárdtest Pirani Az előnyei mellett hátrányai is vannak: - elektronikája és érzékelője nem bírja a radioaktív sugárzásokat, - korrozív közegre érzékeny, - részecskék elszennyezik, - anyagleválasztásnál (porlasztás) elszennyeződik a. ábra. Konvekciós Piraniban vízszintes helyzetben erőteljesebb a fűtés által keltett gázáramlás [MKS1].

6.5.1.a. ábra. Atomok és energiát hordozó részecskék/sugárzások rugalmatlan ütközésekor végbemenő ionizáció szemléltetése IONIZÁCIÓS VÁKUUMMÉRŐK b. ábra. Néhány elem első ionizációs energiája a rendszám függvényében. Kb. 4 – 25 eV tartományba esik. Legkisebb energiával az alkáli fémek, legnagyobb energiával a nemesgázok ionizálhatók.

Izzókatódos ionizációs vákuummérők tulajdonságai, hibaforrásai Az izzókatódból kilépő elektronok át- meg átjárják a rácsos anód terét, míg végül ráfutnak a pozitív anódra. Útjuk során gázatomokba (molekulákba) ütközve bizonyos valószínűséggel ionizálják azokat. Csak az anódrácson belül keletkezett ionok jutnak a kollektorra, ezért korlátozzuk a b) ábrán az elektronok által megtett  ℓ távolságot erre a térre. Az anód terében az elektronok tértöltése potenciálvölgyet hoz létre. Az anódrács ionkollektortól jobbra eső részén ugyanez a helyzet a. ábra. Az izzókatódos ionizációs vákuummérő elvi felépítése (a) és az ionizációs tér szemléltetése (b). K: izzókatód, A: anód, C: ionkol- lektor, I - : elektronáram, I + : ionáram, n: a gáz részecskeszám-sűrűsége.

Atomi szinten: - ha a gáz részecskeszám-sűrűsége: n - elektronok száma: N - - ionizációt okozó elektronok száma:  N - - ha csak egy darab és egyszeres töltésű pozitív ion keletkezik az ütközésben (a valószínűségeket tekintve jogos feltételezés), -  t idő alatt  ℓ útjuk során az elektronok  N + iont keltenek:  N + =  N - =  i  N -  n  ℓ ( ) -  i : az egyes atomok/molekulák ionizációs hatáskeresztmetszete elektronbombázás hatására.  i -t nehéz mérni. - S = n∙  i differenciális ionizációs együttható: az n részecskesűrűségű gázban egységnyi úthosszon egy elektron által létrehozott ionok számát jelenti. A geometriától független, könnyebben mérhető mennyiség. ( ) Az összehasonlíthatóság érdekében egy megegyezés szerinti nyomáson és hőmérsékleten mért értékét szokták megadni: S 0 = S (p 0 = 1 torr = 1,33 mbar, T 0 = 273,15 K) S 0 hordozza  i -nek a gáz fajtájától és az elektron energiájától erősen függő jellegét, 50 – 150 eV között maximumot mutat ( Vákuumfizika ábra ). A vákuummérőt ebben a tartományban ajánlatos üzemeltetni. A gázfajták különböző ionizációja a lyukkeresés lehetőségét is felkínálja (l. később).

A.) A mért nyomás nagyobb a valódinál, p mért > p valódi Elektronok által keltett deszorpció – ESD: növeli a mért ionáramot a keltett pozitív ionokkal és a még több semleges atommal (ioniz. után) is ábra. Elektronok által keltett deszorpció (ESD) elve és létrejötte a vákuummérőben. E elektron ≈ 100 eV; E ESD ion ≈ E gáztéri ion + 6 eV. E gáztéri ion < E ESD ion, mert a gáztéri ionok az anód belsejében keletkeznek, ahol az elektronok nagy tér- töltése miatt a potenciál kb. 6 V-tal kisebb az anód potenciáljánál (potenciálvölgy). A deszorbeált részecske lehet semle- ges és ionos, áramuk: I 0 > I + >> I -.

ábra. A felületbe csapódó elektron gerjeszti a szilárd anyag atomját, amely lágy röntgensugárzás kibocsátásával adja le energiáját. A röntgen-fotonok energiája (E f ) az anyag rendszámának négyzetével, fluxusa (I f ) a bombázó elektron energiájának (E el ) n-edik hatványával arányos. RÖNTGENHATÁS: növeli az ionkollektoron mért ionáram értékét. A röntgensugárzás keletkezése az ionizációs vákuummérő fejben. Mosely-törv. ANÓD A Mosely-törv. miatt igényesebb csövekben az anód anyaga W helyett Mo, hogy a kisebb energiájú fotonok kevesebb elektront váltsanak ki az ionkollektorból (lásd még a ábrán a kilépő elektron energiájára megfogalmazott feltételt). Röntgensugarak keletkezése az anódon

ábra. Elektronkeltés szilárd anyag felületén röntgensugárzás hatására, és a folyamat az ionizációs vákuummérőben. Fotoelektromos hatás az ionkollektoron Ionkollektorról távozó elektron = = ionkollektorra beérkező pozitív ion RÖNTGENHATÁS: növeli az ionkollektoron mért ionáram értékét. A röntgensugárzás elektronokat vált ki az ionkollektor felületéről.

Az ionkollektorba befolyó I + ionáramban beérkező összes N + ionból időegység alatt érkezik az ionkollektor felületére, az ennek megfelelő gázrészecske-áram: B.) A mért nyomás kisebb a valódinál, p mért < p valódi - ionok lekötése, azaz ionos szivattyúzás (e az elemi töltés és figyelembevételével:) az ionos szívósebesség: vagy ( ) 20 °C-nál: S = 0,25K ( ) lenne 100 %-os elnyelődéssel. Ha az elnyelődés valószínűsége: α, akkor S = 0,25  K ( ) [S] = ℓ s -1 ; [K] = A  mbar -1 Különösen nagy  K értéknél ez a szívás észrevehetően csökkenti a rendszer nyomását. Felhasználását látjuk még a getter-ion szivattyúknál! (K a mérőcső érzékenysége, ε a csőállandó)

Egyéb izzókatódos ionizációs vákuummérők - Szupresszoros vákuummérő Az ionkollektorba ütköző ionok elektronokat válthatnak ki a kollektor felületéről. Nagyon alacsony nyomás (nagyon kis áram) mérésekor ez korlátozza alacsonyabb nyomások mérését. Az ionkollektor elé negatív potenciálú rácsot helyezve a másodlagos elektronok visszaterelhetők az ionkollektorra. A mérést még tovább lehet finomítani az ionok energia szerinti szelektálásával és az ionkollektor katódra való rálátásának megszüntetésével. Alsó méréshatár: 2  – 4  mbar, csőállandó:  = 13 mbar ábra. Szupresszoros vákuummérő elvi elrendezése.

- Izzókatódos magnetronos vákuummérő Egy pozitív potenciálú hengeres anód tengelyébe izzókatódot helyeznek, az ionkollektort pedig a henger végébe. Az egész az anóddal egytengelyű mágneses térben van. Az elektronok rendkívül hosszú utat tesznek meg a mágneses térben az anódig, ezért az ionizációs hatásfokuk is rendkívüli mértékben megnő. Ezért jelentősen csökkentett elektronárammal – következésképpen kisebb röntgenhatással – is nagy az ionáram. Így csökken a röntgenhatásból származó maradékáram aránya. Egy megvalósítás során 0,025 T mágneses térrel és – A emisszióval 5,3∙10 5 mbar -1 csőállandót is elértek [L1]! Kis röntgen-hatás, nagy ionizációs hatásfok jellemzi. Alsó méréshatár: – 6∙ mbar ábra. Egy izzókatódos magnetronos ionizációs vákuummérő elektródjainak elvi elrendezése.

ábra. A Penning-kisülés mechanizmusa p < mbar nyomáson [P2]. A: anódhenger, : mágneses tér, : elektromos tér, I R : elektrongyűrű árama (  1 A), -az elektronok cikloid pályáján a kis körök sugara  m, E: elektromos térerő,  : potenciál, …….. n e : elektronsűrűség,  P: plazma. A gyűrűáram állandó: p < mbar nyomáson az elektronok gázmolekulával ütközve pályát váltanak, illetve ionizálnak. Mind a kiszóródás a pályáról, mind az ionizáció arányos a gázsűrűséggel, tehát az ionizáció miatt kiszóródó elektron helyett marad a pályán egy, az ionizációs folyamatban keletkezett elektron: I R állandó mbar-ig a katód elektronemissziója is hozzájárul I R = áll.-hoz Penning-típusú vákuummérő

6.6. VÁKUUMMÉRŐK HITELESÍTÉSE A vákuummérők pontossága óriási szórást mutat. Az U-csöves manomé- terrel például 0,01% pontosság is elérhető rutinszerűen, de a Pirani vm. pontatlansága a mindennapi gyakorlatban kb. 10%. A vákuummérők hitelesítése közvetlenül vagy közvetítő eszköz közbe- iktatásával mindig valamelyik nemzetközi vagy nemzeti standardra való visszavezetéssel történik. Az általános laboratóriumi és üzemi gyakorlatban megelégszünk a vásárolt eszközök gyárilag megadott pontosságával, ritkán fogalmazódik meg szigorúbb igény. Ha igen, akkor nagy valószínűséggel nem tudjuk elkerülni valamelyik ország mérésügyi hivatalát. Ezért a hitelesítés módszereit itt csak vázlatosan ismertetjük. Jelenleg a legközelebbi hitelesítő intézmények Prágában, Brnoban, Bécsben és Ljubljanaban találhatók. Hazánkban nagyobb vákuumtechnikai cégek képviseletein keresztül lehet másodlagos standarddal való kalibráláshoz hozzáférést találni.

A kezdeti p 0 nyomás 10 3 – 1 mbar között 0,1% pontossággal mérhető - U-csöves manométerrel; - dugattyús nyomásmérővel. Mérési nyomástartomány: Pa < p < 1 atm mbar < p < 1013 mbar Pontatlanság: < 1 % Sztatikus expanzió módszere A sztatikus expanzió módszerének alapgondolata: egy elsődleges nyomásmérő standarddal megmért p 0 nyomásból kiindulva a gázt – több lépcsőben elvégezve – kiterjesztjük pontosan megmért térfogatokba átömlesztve. A térfogatok arányát ismerve kiszámítható az expanzió mértéke, így a végső nyomás (Boyle-Mariotte törvény) A hitelesítendő vákuummérőt az utolsó nagy térfogatban helyezik el. A rendszert szigorúan azonos hőmérsékleten kell tartani. A gáznak ideális gázként kell viselkednie. Ennek megfelel az Ar és N 2. Reaktív gázoknál (H 2, O 2, CO, CO 2 ) az erős adszorpció miatt a tényleges nyomás kisebb a számított értéknél. A mérőkamrát ilyenkor érdemes először feltölteni a mérőgázzal, így telítve a felületek adszorpciós helyeit.

Ahhoz az edényhez, amelyben a hitelesítendő vákuummérő van, egy-egy vékony, nagy pontossággal megmért nyíláson keresztül nagy teljesítményű szivattyú, illetve egy másik vákuumkamra csatlakozik. Az utóbbi kamrába áramlásmérővel pontosan mért állandó gázáramot engednek. Ebből a kamrából a gáz irányítottság nélkül, molekuláris áramlással jut át az összekötő nyíláson a mérőkamrába. Ha a szivattyú oldalán a nyomás elhanyagolhatóan kisebb a mérőkamra nyomásánál, akkor ez utóbbi, a kalibrációs nyomás a gázáramnak és a szivattyú felőli nyílás ( )-ből kiszámítható vezetőképességének a hányadosa lesz. Az elrendezésben ügyelni kell arra, hogy az áramlás során se a nyílások, se a vákuummérő irányában ne alakuljon ki direkt gáznyaláb. Néhány százalékos pontossággal – mbar tartományban lehet használni. Dinamikus expanzió módszere állandó vezetőképességgel

10 -7 Pa < p < Pa mbar < p < mbar Pontatlanság: néhány % Q = (p cal – p 0 ) C Dinamikus expanzió módszere állandó vezetőképességgel A: a nyílás keresztmetszete, α: a nyílás vastagságától és egyéb hatásoktól függő korrekciós tényező ábra. Elrendezés a dinamikus expanzió módszeréhez.

Molekulanyaláb módszere Két kamrát használunk, amelyek egymás felé néző oldalán egy-egy vékony falú, kis nyílás van, és a kamrákat olyan L hosszúságú cső köti össze, amelynek átmérője sokkal nagyobb a nyílások átmérőjénél. A cső falán cseppfolyós hélium hűtéssel kifagyasztjuk a gázokat, így a két kamra közötti térben mbar-nál alacsonyabb nyomást tudunk fenntartani. Az egyik kamra Knudsen-cellaként szolgál. Ebbe precíziós áramlásmérővel folyamatosan gázt engedünk be. A gázbeömlés és a Knudsen-cella A 1 keresztmetszetű nyílásának szívósebessége egy állandó p 0 nyomást alakít ki a cellában. A nyomást úgy állítjuk be, hogy az áramlás molekuláris legyen. A Knudsen-cellából az A 1 nyíláson keresztül molekuláris áramlással eltávozott gázok legnagyobb része a krioszivattyúzott csőszakaszban elnyelődik, csupán egy nagyon szűk nyaláb jut be a második (kalibrációs) kamrába, annak ugyancsak vékony falú, kis A 2 keresztmetszetű nyílásán át. Levezethető, hogy a kalibrációs kamrában a nyomás: p cal = k∙p 0 ∙A 1 /L 2, ahol k egy konstans. A hősugárzás miatt nem lehet tökéletes a termikus egyensúly. Először nagyobb nyomástartományban, mindkét kamrában hiteles vákuummérőkkel méréssel határozzuk meg a kb nagyságú p 0 /p cal arányt. Alacsonyabb nyomáson hitelesítjük az ismeretlen vákuummérőt a kalibrációs kamrában, miközben a Knudsen-cellában változatlanul a hiteles referencia-vákuummérőt használjuk. Tehát ez referencia-eszközt igényel, de jóval a mbar alatti tartományra terjeszti ki a kalibráció lehetőségét.

p < Pa = mbar Pontatlanság ~ ± 30% Egyensúlyban A 2 -nél mindkét irányból azonos a részecskeáram Nem tökéletes termikus egyensúlyban: p 0 /p cal ≈ 10 4 értékét kísérletileg határozhatjuk meg egy mérhető nagyobb nyomáson Molekulanyaláb módszere A 2 nyíláson át a gázok részecske- áram sűrűsége ábra. Elrendezés a molekulasugaras módszerhez.