VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok.
Advertisements

A gázok sűrítése és szállítása
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 16.
Volumetrikus szivattyúk
ZAJVÉDELEM Koren Edit 4..
A folyadékok nyomása.
Agárdy Gyula-dr. Lublóy László
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
GÁZ – FOLYADÉK ÉRINTKEZTETÉS
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Üzemi viszonyok (hidraulikus felvonók)
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
Szonolumineszcencia vizsgálata
Épületgépészet B.Sc., Épületenergetika B.Sc.
Hőtan.
Készítette: Földváry Árpád
LÉGCSATORNA HÁLÓZATOK MÉRETEZÉSE
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Csővezetékek.
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Folyadékok és gázok áramlása (Folyadékok mechanikája)
Fizikai alapmennyiségek mérése
HŐMÉRSÉKLETMÉRÉS Udvarhelyi Nándor április 16.
NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 11. CSIGAVONALAS (SCROLL) SZIVATTYÚ TISZTÍTÁSA TÁMOP C-12/1/KONV
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő.
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 15. ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés.
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 12 ÓRÁS KURZUS TANANYAGA KÉPZŐK KÉPZÉSÉRE TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 2. PIRANI VÁKUUMMÉRŐ MEGISMERÉSE, BEÁLLÍTÁSA, MŰKÖDTETÉSE TÁMOP C-12/1/KONV
Mini-flap projekt Borda-Carnot átmenet 2  BC-átmenet: áramlás irányába bekövetkező hirtelen keresztmetszet- ugrás, cél a közeg lassítása,
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 13. SZÁMÍTÁSI GYAKORLAT TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
Levegőellátás - a levegő tulajdonságai, a sűrített levegő előállítása,
2014. április 16. Udvarhelyi Nándor NYOMÁSMÉRÉS. Nyomás: Definició: A nyomás egy intenzív állapothatározó, megadja az egységnyi felületre merőlegesen.
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
Lobbanáspontok Definíció : – A lobbanáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, 760 mm Hg nyomásra korrigálva, amelyen gyújtóforrás alkalmazása az anyagminta.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 10. VÁKUUMRENDSZER TERVEZÉSE ÉS ÖSSZEÁLLÍTÁSA MEGADOTT KÖVETELMÉNYEK ALAPJÁN,
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 12. NYOMÁSMÉRÉS EGY FORGÓLAPÁTOS SZIVATTYÚVAL SZÍVOTT CSŐ KÉT VÉGÉN KÜLÖNBÖZŐ.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Bohátka Sándor és Langer Gábor
Környezetvédelmi számítások környezetvédőknek
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Áramlás szilárd szemcsés rétegen
Kés a vízben Egy lemezélet képzelünk el, amely a sugár egy részét leválasztja. Ennek következtében a többi folyadékrész pályája elhajlik. Adott a belépő.
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Automatikai építőelemek 3.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Előadás másolata:

VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"

8. LYUKKERESÉS - A vákuumrendszer tömítetlenségének felderítésére, helyének és a szivárgás mértékének a meghatározására szolgáló eljárás. - Hitelesítéssel a beszivárgó gáz mennyisége is meghatározható. - A szivárgást a vákuumrendszerbe időegység alatt beáramló gázmennyiséggel jellemezzük, tehát gázmennyiség-áram (Q) jellegű. Egysége: mbar  ℓ  s -1 = bar  cm 3  s -1 = 0,1  Pa  m 3  s A szivárgás általában akkor zavaró, ha p szivárgás ≥ p maradékgáz. A szivárgás kritikusságát meghatározó tényezők: - az elérendő végvákuum, - a rendelkezésre álló szívósebesség, - az egyéb forrásból (pl. felületek gázleadása) származó terhelések, - illetve sztatikus rendszerek esetén még a használat időtartama. Pl.: ha Q szivárgás = mbar·ℓ/s és a szívósebesség S szivattyú = 100 ℓ/s, akkor p szivárgás = Q/S = mbar, de a felületekről is jön gázterhelés! Ezért mbar aligha érhető el, de mbar már igen. - Csőszerű csatornán át a levegőbeáramlás atmoszféráról vákuumba: - hossz: 2 mm, átmérő: 0,05 mm (hajszál); beömlés: mbar∙ℓ/s; - hossz: 2 mm, átmérő: mm; beömlés: 6·10 -8 mbar∙ℓ/s. - hossz: 2 mm, átmérő: mm; beömlés: mbar∙ℓ/s – egyenértékű egy 3·10 -7 mm = 0,3 nm átmérőjű nyílás beömlésével. A jó tömegspektrométeres lyukkereső ennek a tizedét is kimutatja.

Lyukkeresésre alkalmas bármely módszer, amely az edényen levő lyuk két oldala közötti nyomáskülönbség hatására bekövetkező gázmozgást érzékeltetni tudja. Itt csak a fontosabb vákuumtechnikai eljárásokat ismertetjük. A lyukkeresés fizikai hátterét és módszertanát a tömegspektrométeres módszernél tárgyaljuk NYOMÁSNÖVEKEDÉS MÓDSZERE - A szivárgás puszta létét legegyszerűbben úgy mutatjuk ki, hogy a teret leszívjuk, szeleppel lezárjuk, és mérjük a magára hagyott rendszerben a nyomás növekedését. – Ez a módszer mérlegelést kíván. - Eszközigénye (a vákuumrendszer kötelező kellékein felül): elzáró szelep a szivattyú és a leszívott kamra között ábra. Nyomásnövekedés egy vákuumkamrában, amelyet t = 0 időpontban elzárnak a szivattyújától. 1: nyomásnövekedés valódi lyuktól eredően, 2: a kamra falának és a kamrában levő tárgyaknak a kigázosodása révén előálló nyomásnövekedés, 3: az előző két hatás együttes jelentkezése. Méréstartomány: kb mbar  ℓ/s-tól nagyobb szivárgásokig.

8.2. NAGYNYOMÁSÚ (BUBORÉKOS) MÓDSZER Az edényt gáznyomás alá helyezzük, vízbe tesszük vagy külsejét jól habosodó anyaggal kenjük be, és a buborékokat figyeljük. Előnye: integráló módszer, hosszabb ideig várva kis lyukakon keresztül is buborékot képez a kiáramló gáz. Hibalehetőség: rugalmas falú edényeknél előfordulhat, hogy a belülről nyomás alá helyezett edény rugalmas alakváltozása a hajszálrepedéseket összenyomja, és nem vesszük észre a repedést. Biztonság: a nagynyomású rendszerekre kötelező szabályok érvényesek! Méréstartomány: kb mbar  ℓ/s-tól nagyobb szivárgásokig mbar  ℓ/s megfelel 0,6 mm 3 légköri nyomású levegőbuborék képződésének 1 perc alatt. Az érzékenység elérését ronthatjaja a kapillárisban kialakuló vízdugó LYUKKERESÉS VÁKUUMMÉRŐVEL A leggyakorlatiasabb módszer, mert vákuummérőnk mindig van! A vákuummérő érzékenységének gázfajtáktól függését használjuk ki. Kimutatható szivárgások: amelyek által okozott nyomásnövekedés az adott vákuummérő érzékenységi tartományán belül van. Érzékenysége a keresőgáztól, az edény térfogatától és a szivattyú szívósebességétől függ!

Lyukkeresés Pirani vákuummérővel A Pirani vákuummérő leírásakor megismertük, hogy érzékenysége függ a gázfajtától a gázok hővezetésének különbözősége miatt. Ha a lyukon keresztül nem levegő, hanem Ar, illetve He keresőgáz áramlik be, akkor az Ar rosszabb hővezetése miatt a Pirani vákuummérő nyomás- csökkenést, illetve a He esetében a jobb hővezetése miatt nyomás- növekedést mutat. Méréstartomány: kb mbar  ℓ/s-tól nagyobb szivárgásokig. p mért p valódi ábra. Egy Pirani vákuummérő karakterisztikái különböző gázokra [P1]. He Ar

GázLevegőXeKrArHNeHe K1,02,52,01,250,420,240, táblázat. Egy kereskedelemben kapható mérőműszer – PBR260 – csőállandójából számolva K = (adott gáz jele)/(N2 jele) azonos nyomáson [P2]). Szerves gőzök (pl. alkoholok) ionizációs állandója a kriptonénál is nagyobb. Lyukkeresés: Δp-t érzékeljük. Érzékeny, ha Δp legalább p 0 nagyságrendjében van. Méréstartomány: kb mbar  ℓ/s-tól nagyobb szivárgásokig Lyukkeresés ionizációs vákuummérővel Nagy- és ultranagy-vákuumban ionizációs vákuummérővel is lehet szivárgást keresni a gázok különböző ionizációja révén (6.5. fejezet). Pl.: egy vákuumrendszerben a szívósebesség: S = 100 ℓ/s, végvákuum: p 0 = 3  mbar. Tekintsünk 2 szivárgást: Q LYUK1 = 4  mbar  ℓ/s, ill. Q LYUK2 = 4  mbar  ℓ/s! A szivárgás a p 0 háttérnyomást p 1 =Q LYUK /S értékkel növeli: táblázat. Az ionizációs vákuummérő által mutatott össznyomás, ha a lyukon 2 különböző beömléssel (Q LYUK ) levegő, Ar vagy He áramlik be. p: a nyomásmérőn leolvasott érték (mbar) GÁZQ LYUK = 0Q LYUK1 = 4∙10 -6 mbarl/sQ LYUK2 = 4∙10 -7 mbarl/s LEVEGŐp 0 = 3∙10 -8 p 0 +p 1 = 7,0∙10 -8 p 0 +p 2 = 3,4∙10 -8 Ar- (3+5)∙10 -8, Δp = 1∙10 -8 (3+0,5)∙10 -8, Δp=0,1∙10 -8 He-(3+0,7)∙10 -8, Δp = -3,3∙10 -8 (3+0,07)∙10 -8, Δp = -0,33∙10 -8

8.4. TÖMEGSPEKTROMÉTERES LYUKKERESÉS Lehetséges lyukkereső eszközök: - a vákuumrendszerre felszerelt (maradékgáz-elemző) tömegspektrométer, - mintavevővel, saját vákuumrendszerrel felszerelt tömegspektrométer, amelyet He keresőgázra állítottak be – héliumos lyukkereső. A szivárgás helyének és mennyiségének a meghatározása – kalibrálható. A lyukkereső célberendezéseket látható és hallható kijelzéssel is ellátják. A legérzékenyebb lyukkeresők, érzékenységük: 1· … mbar· l ·s ábra. Egy 1 cm hosszúságú kapilláris csatornán átáramló He, illetve levegő gázmennyiség-áramának aránya a csatorna átmérőjének függvényében. Keresőgáz bármi lehet, amelynek tömegszáma eltér a levegő gázaitól. Legjobb: He. - Koncentrációja a levegőben csak 5 ppm; - kis tömege miatt a vezeték ellenállása molekuláris áramlásban: Z levegő /Z He = 2,64; - lamin. áramlásban Z levegő /Z He ≈ 1; Q He /Q levegő = 1 – 2,64 között (ábra); - nem reakcióképes, nem robbanásveszélyes; - nem tapad; - nem mérgező, nem környezetszennyező.

A tömegspektrométeres lyukkeresés alapmódszerei A szivárgás ellenőrzésére az egyik legérzékenyebb elrendezés, amikor a tömegspektrométert a - vizsgált edényben helyezzük el, - vagy hozzá kapcsoljuk, majd az edényt nagyvákuumra szívjuk ábra. Lyukkeresés burkolással (a) és He ráfújásával (b). A keresett edény (sötétszürke mező) a lyukkereső vákuumterében van. A labirintus-lyukak, ill. a rendszer válaszideje miatt kellő időt kell hagyni a keresőgáz TS-be jutásához. 1.Burkolásos módszer2. Lokalizálás He ráfújásával

3. Vákuumkamrás módszer A másik érzékeny módszer. A vizsgált edényt megtöltjük keresőgázzal (csökkentett vagy akár túlnyomáson), és behelyezzük a tömegspektrométer vákuumkamrájába ( ábra). Az edényből kiszabaduló keresőgázt a TS közvetlenül érzékeli. A detektálási érzékenység fordítottan arányos a TS kamrájában érvényesülő szívósebességgel. Hiteles szivárgású gázforrással a mérés kvantitatív módon hitelesíthető. Előnye: a szivárgások összegét méri. Ipari alkalmazásoknál a vizsgált edényeket gyakran cserélik. A mérőkamrát szennyezi és a kimutathatóság alsó határát rontja, ha - az előző mérések során nagy szivárgások fordultak elő, - a behelyezett edények külső felülete sok adszorbeált keresőgázt tartalmaz, illetve - a szoba levegője a keresőgázzal elszennyeződik ábra. Vákuumkamrás lyukkeresési módszer eszközének elvi összeállítási rajza. A vizsgált edény a keresőgázzal feltöltve és a tömegspektrométerrel azonos vákuumkamrában.

ábra. Túlnyomás alá helyezett edény lyukkeresése szippantós mintavevővel ellátott tömegspektrométerrel. 3. Mintavevős (szippantós) módszer A lyukon kiáramló mintából egy kis részt nyomáscsökkentéssel a TS-be vezet a mintavevő ábra. Kétfokozatú (a), illetve egyfokozatú (b) szippantós mintavevő csatlakozása a tömegspektrométerhez.

ábra. Egy elrendezés a feltöltéses módszerre. 4. Feltöltéses módszer 5. Ellenáramú módszer ábra. Ellenáramú lyukkeresés elrendezése. Zárt, kinyithatatlan edények vizsgálata. Az edényt vákuumkamrába tesszük, amelyet 1.) vákuumozunk vagy nitrogénnel átöblítünk, 2.) He-mal feltöltünk, állni hagyjuk (az esetleges lyukon az edénybe beszivárog a He), 3.) újra vákuumozzuk vagy nitrogénnel átöblítjük, 4.) TS-el mérjük az edényből visszaszivárgó He-ot. Ha a keresett lyuk nagy, az edényt az elővákuum-oldalra csatoljuk. A mintagáz kis része feldiffundál a TS-be. Gyors, tömeggyártásban! Ideális szivattyúja a hibrid turbómol. szivattyú (nagy elővákuum-tűrés). Érzékenység: 10 -7(8) - …mbar∙ℓ/s.

Néhány észrevétel a lyukkeresés gyakorlatához - Tömegspektrométerek rugalmassága a keresőgáz minőségére - He-os lyukkereső helyett általános üzemű tömegspektrométer (leginkább kvadrupól TS) is jó lyukkereső. - Keresőgáznak legjobb a He, de a levegő komponenseitől eltérő bármely gáz lehet. - Az áramlás típusának változása a szivárgást okozó csatornában - A csatorna méretétől függően változik az áramlás típusa és a beömlés. - Változik az áramlás típusa ugyanannak a csatornának a mélysége mentén is az eltérő nyomás függvényében. - A falban oldott gáz kidiffundálásából származó szivárgás – „lassú lyuk” - A vákuumrendszer falában oldott levegő hosszan tartó gázterhelést ad, He tartalma hozzájárul a lyukkereső alapszintjéhez – csak jó ultranagy-vákuumban vesszük észre. - A keresőgáz áteresztő falon keresztüli permeációs szivárgása - A hosszan alkalmazott He keresőgáz is beoldódik kívülről a falba, lassan ürül ki a falból – lassan áll be a lyukkereső 0-szintje. - A kívülről beoldódott He csak egy hosszabb késleltetési idő után jelenik meg az áteresztő fal vákuumra szívott oldalán. - Gyakorlati szerepe csak vékony, különösen műanyag fal esetén van!

- A keresőgáz megjelenése a tömegspektrométerben A lyukra fújt keresőgáz parciális nyomása a lyukkeresőben a keresőgáz nélküli p 0 -ról egy késleltetési idő után – a leszívási időnél alkalmazott gondolatmenettel levezethetően – exponenciális függéssel nő meg t idő alatt p He értékre [ahol Q a beömlés a lyukon (mbar·ℓ·s -1 ), S eff a lyukas edényt szívó tényleges szívósebesség (ℓ·s -1 ), V az edény térfogata (ℓ)]:, ahol τ = a rendszer válaszideje, [p] = mbar A jel teljes felfutásának 63,3%-át τ idő után, 95%-át 3 τ idő után érjük el. A késleltetési idő elsősorban a lyuk és az egész rendszer méretétől függ. ( ) - Érzékenység növelése a szívás fojtásával (throttled pumping) Egyensúlyi állapotban: p He = Q/S eff + p 0. Ha a TS szívósebességét rontjuk a TS és nagyvákuum-szivattyúja közé helyezett fojtószeleppel, akkor - érzékenyebbé tesszük a berendezést, - ugyanakkor azonos arányban nő a válaszidő ( egyenlet). - Labirintus lyukak keresése Labirintus lyukakon keresztül csak hosszú idő, akár több (10) perc után jut be a keresőgáz (és ugyanilyen lassan is cseng le a jel!), ezért kétely esetén a burkolásos módszer eredménye ilyen esetben perdöntő!

- A He-nyalábbal történő letapogatás sebessége és ismétlése - Ha túl gyorsan pásztázunk a kamra falán a héliummal, és a lyuk felett többször gyorsan átsiklunk ( ábra), akkor a minőség-ellenőrzés tévessé válik: - a tűrésnél nagyobb lyukak alsó régióját még nem jelzi a műszer, - hosszabb időtávban a lyukkeresőben a p 0 alapszint 0-tól nagyobb lesz, és erről a szintről indulva már egy méret alatti lyukat is hibaként jelezhet ábra. Egy 1 s válaszidejű lyukkereső jele egy 1,1·10 -5 mbar·l·s -1 szivárgású lyuk keresésekor, ha a lyukat csak 1 s ideig, 0,5 s szünettel fújjuk le héliummal ( ), ha az adott ciklusban folyamatosan fújjuk a He-ot ( ), illetve ha az utolsó ráfúvás után megszűnik a He utánpótlása ( ).

ábra. Két korszerű, hordozható lyukkereső [L3]. Módszer/eszköz Érzékenység (mbar∙ℓ/s) Túlnyomásos (buborékos) … Pirani vákuummérő ~10 Ionizációs vákuummérő ~10 -3 Tömegspektrométer Vákuumos ~10 -1 Szippantós10 -7(8) - … Ellenáramú10 -7(8) - … táblázat. Különböző lyukkeresési módszerek érzékenysége.

A szivárgás mértékének meghatározása A lyukkeresőt garantált szivárgású „kalibrált lyukakkal” hitelesítik: 1. kapillárissal (10 -8 – mbar·ℓ·s -1 ), 2. csővel vagy nyílással (10 – 1000 mbar·ℓ·s -1 ) 1 – 2. módszer: Számítással, a méretek pontos beállításával állíthatók elő. 3. leginkább permeációs anyagok (kvarcüveg, illetve műanyag membrán, – mbar·ℓ·s -1 ) felhasználásával készítenek. - Héliummal töltött palackon ismert diffúziós állandójú kvarc vagy műanyag lapocska, amelynek felületét, vastagságát a kívánt szivárgás szerint méretezik. - Gázfogyása kicsi, állandó hőmérsékleten állandónak tekinthető. Hosszabb idő elteltével egy időtől függő korrekció alkalmazandó. A mérés és a hitelesítés azonos áramlási viszonyok közepette történjen Hidrogénes lyukkeresés Érzékelője pozitív hőmérsékleti együtthatójú fém-hidrid anyagú ellenállás (sensistor), amely szinte csak a hidrogént képes megkötni. A hidrogén bediffundál az érzékelőbe és megváltoztatja az ellenállását. Kizárólag elektronikus alkatrészekből áll. Atmoszférán működik. Keresőgáza: 5% H 2 + N 2 keverék (nem gyúlékony). Érzékenysége: mbar∙ℓ/s. Alkalmazása: tartályok, csővezetékek, kábelrendszerek vizsgálata.